“Άνοιξε” χθες η δυνατότητα για τους ενδιαφερόμενους και η προθεσμία για υποβολή αιτήσεων είναι μέχρι 3 Ιουλίου, στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Υποψηφιότητες για τη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης

Αλ. Αθανασίου: “Είναι ένας σοβαρός θεσμός που θέλουμε να υπηρετήσει τις ανάγκες των πολιτών”

“Άνοιξε” η διαδικασία υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων για την κάλυψη της θέσης του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, σε συνέχεια προκήρυξης που έβγαλε προχθές στον “αέρα” ο δήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου.

Πρόκειται για έναν σημαντικό θεσμό που έρχεται να υπηρετήσει τις ανάγκες των πολιτών που θίγονται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα των Υπηρεσιών του Δήμου, εξαιτίας κακοδιοίκησης και να διεκπεραιώσει όλη τη διαδικασία για τη λήψη απαντήσεων σχετικά με τις καταγγελίες τους.

Σύμφωνα με όσα διευκρινίζονται στη σχετική νομοθεσία, ουσιαστικά ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης, “ασκεί διαμεσολάβηση προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα, ενώ είναι υποχρεωμένος να απαντά εγγράφως ή ηλεκτρονικά εντός 30 ημερών στους ενδιαφερομένους ως προς τις ενέργειες στις οποίες ο ίδιος προέβη μετά τη λήψη της καταγγελίας τους”.

Διευκρινίζεται πως, ο Συμπαραστάτης υποστηρίζεται διοικητικά από τις υπηρεσίες του Δήμου, “οι οποίες είναι υποχρεωμένες να παρέχουν κάθε δυνατή συνδρομή. Κατά την εξέταση καταγγελιών, ο Συμπαραστάτης μπορεί να αιτηθεί στοιχεία από το αρχείο των υπηρεσιών του Δήμου, υπό την επιφύλαξη των διατάξεων του π.δ. 28/2015 (Α΄ 34) για την πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα και στοιχεία”.

Επιπλέον, εφόσον, ύστερα από εξέταση καταγγελίας, προκύψουν φαινόμενα κακοδιοίκησης, τονίζεται πως, “ο Συμπαραστάτης δύναται να υποβάλλει συστάσεις προς τις Υπηρεσίες του Δήμου για την αποτροπή επανάληψής τους”.

Πρέπει να σημειωθεί πως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης διέθετε τελευταία φορά Συμπαραστάτη στη θητεία του Γιώργου Μαραγκού, στην οποία ήταν αντιδήμαρχος ο νυν δήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου, ενώ στη θητεία του Νίκου Λειβαδάρα, όλες οι προσπάθειες ανάδειξης προσώπου απέβησαν άκαρπες.

“Είναι ένα σημαντικό κομμάτι του Δήμου”

Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο κ. Αθανασίου επεσήμανε την αναγκαιότητα κάλυψης της θέσης, καθώς πρέπει να υπηρετηθούν οι ανάγκες των δημοτών της Σύρου.

“Το θεωρούμε πολύ σημαντικό κομμάτι του Δήμου. Εμείς τουλάχιστον το δουλέψαμε στην προ-προηγούμενη θητεία. Βοήθησε αρκετό κόσμο, σύμφωνα με τη δική μας θεώρηση”, σημείωσε προλογικά, λέγοντας πως, “σαφώς είμαστε υποχρεωμένοι και από τον νόμο”.

Ερωτηθείς για τον χρόνο στον οποίο “τρέχει” η διαδικασία, επεσήμανε: “Ήταν ενδεικτικό ότι ανέφερε στο 2μηνο με 3μηνο. Εμείς προχωράμε στο 5μηνο. Σίγουρα βοήθησε πολύ κόσμο και θέλουμε να προχωρήσουμε”.

Αναφορικά με τον βαθμό στον οποίον είναι κρίσιμη αυτή η θέση, συμπλήρωσε: “Ήταν πολλές οι περιπτώσεις και να θυμίσω πως στη θητεία που ανέφερα υπήρχε το ζήτημα με τις περιπτώσεις για τα δυσβάσταχτα τέλη αναφορικά με τους ακάλυπτους χώρους. Ο Νικήτας Γρυπάρης τότε που ήταν Συμπαραστάτης έκανε τόσες παρεμβάσεις”. Πρόσθεσε δε, πως, “είναι ένας σοβαρός θεσμός, τον οποίον θα θέλαμε να τον πληρώσουμε και να υπηρετήσει δημότες και επιχειρήσεις”.

Τέλος, ερωτηθείς αν μέχρι σήμερα έχει παρεμβάσεις ή οχλήσεις για την “ενεργοποίηση” του θεσμού, απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ακόμη πως θα προχωρήσουν οι διαδικασίες και για απόκτηση γενικού γραμματέα στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

“Με έχουν ρωτήσει και από τον Πανελλήνιο Σύλλογο για τους γενικούς γραμματείς αναφορικά με το αν θα προσλάβουμε, αλλά και για τη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης από διάφορες συλλογικότητες που ασχολούνται με αυτό. Έχω πει πως και τα δύο θέματα θα πάρουν τον δρόμο τους”, δήλωσε, καταλήγοντας στο θέμα.

Μέχρι αρχές Ιουλίου οι υποψηφιότητες για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Ειδικότερα, στην προκήρυξή του ο Δήμος, δίνει όλες τις λεπτομέρειες για τους ενδιαφερόμενους. Αρχικά, διευκρινίζονται τα εξής: “Ως Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης επιλέγεται πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας. Υποψηφιότητες υποβάλλονται με  δήλωση που κατατίθενται στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου κατά  την έναρξη της διαδικασίας επιλογής, δηλαδή από την ημερομηνία ανάρτησης της παρούσας στην ιστοσελίδα του Δήμου (05/06/2024) έως την 03/07/2024. Δεν μπορεί να επιλεγεί αιρετός Δήμου, Περιφέρειας ή  βουλευτής. Ως προς το αξίωμα του Συμπαραστάτη του Δημότη ισχύουν τα  κωλύματα και τα ασυμβίβαστα που προβλέπονται στο άρθρο 14 του Ν.3852/10”.

Για την προθεσμία υποβολής, επισημαίνεται: “Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων ορίζεται εκ του νόμου και  συμπίπτει με την ημερομηνία διεξαγωγής της σχετικής συνεδρίασης του  Δημοτικού Συμβουλίου για την επιλογή του Συμπαραστάτη (03/07/2024).  Οι υποψηφιότητες μπορούν να υποβληθούν εκτός από την δήλωση των ενδιαφερομένων αυτοπροσώπως και δια πληρεξουσίου δικηγόρου”.

Ακόμη, για τον τρόπο επιλογής, διευκρινίζονται τα ακόλουθα: “Ο Συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης, επιλέγεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με μυστική ψηφοφορία και  με ειδική πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) των συνόλου των μελών του.

Πριν την έναρξη της μυστικής ψηφοφορίας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου θα δώσει το λόγο στους υποψήφιους που το επιθυμούν, προκειμένου να τοποθετηθούν σχετικά με την υποψηφιότητα τους. Η θητεία του Συμπαραστάτη ακολουθεί τη θητεία των δημοτικών αρχών”.

Τέλος, οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν πως πληροφορίες παρέχονται τις ημέρες Δευτέρα έως και Παρασκευή και ώρες  12.00 έως 15.00, από το Τμήμα Υποστήριξης Πολιτικών Οργάνων του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης. Αρμόδιοι υπάλληλοι για πληροφορίες, είναι οι κ.κ. Μιχαήλ Ζουλουφός, τηλ. 2281361055 και Αντώνης Κυριακίδης τηλ. 2281361023.