Ο Γιάννης Μαραγκός απομάκρυνε τον όγκο των ανακυκλώσιμων και του γυαλιού από τους κάδους της οδού Σουρή στην Ερμούπολη, το πρωί της Κυριακής

Αντιδήμαρχος σε ρόλο… εργολάβου ανακύκλωσης

Βάσει σύμβασης, ο ανάδοχος οφείλει να ανταποκριθεί με έξτρα δρομολόγια από τις 15 Ιουνίου και μετά

Κάκιστη υπήρξε για μία ακόμη Κυριακή η εικόνα της οδού Σουρή στην Ερμούπολη Σύρου με τους ξεχειλισμένους από ανακύκλωση και γυάλινα μπουκάλια, κάδους, να… κοσμούν το ιστορικό κέντρο, σε μία περίοδο που το νησί έχει αρχίσει “φειδωλά” να υποδέχεται τους πρώτους επισκέπτες.

Η εναπόθεση του μεγάλου όγκου της ανακύκλωσης - που προέρχεται κατά κύριο από τις επιχειρήσεις εστίασης -, στο κεντρικό σημείο της πόλης και ο μη διαμοιρασμός του σε τμήματα όπως σε εκείνο όπισθεν του Πνευματικού Κέντρου, προκάλεσε για μία ακόμη φορά μία ιδιαιτέρως “εκρηκτική” κατάσταση. Δεδομένου πως ο εργολάβος δεν βγαίνει για αποκομιδή τα πρωινά της Κυριακής, καθώς βάσει σύμβασης αυτό υποχρεώνεται(!) να κάνει από τις 15 Ιουνίου και μετά, ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας, Μικρών Έργων και Ανακύκλωσης, Γιάννης Μαραγκός αναγκάστηκε να προχωρήσει μόνος του στην απομάκρυνση των ανακυκλώσιμων, ώστε να αποσυμφορήσει το σημείο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της “Κοινής Γνώμης” αναφορικά με την κατάσταση που διαπιστώνεται στο συγκεκριμένο σημείο εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, ο κ. Μαραγκός επεσήμανε πως θα απαιτήσει την τήρηση της σύμβασης από τις 15 Ιουνίου και μετά, καθώς από τότε, υποχρεώνεται σε έξτρα δρομολόγια αποκομιδής ο εργολάβος. Συγκεκριμένα, θα χρειαστεί να πραγματοποιεί επιπλέον, ένα πρωινό δρομολόγιο Κυριακής στην Ερμούπολη καθώς μέχρι σήμερα δεν βγαίνει για αποκομιδή, ενώ θα εκτελεί και ένα απογευματινό καθημερινά στα χωριά.

Υπαρκτός… εφιάλτης

Αναφορικά με την κατάσταση που κλήθηκε να διαχειριστεί το πρωί της Κυριακής, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, ανέφερε: “Για μία ακόμη Κυριακή είχαμε μεγάλο θέμα. Δυστυχώς. Η Κυριακή είναι το πρόβλημά μας γιατί έχει προηγηθεί η λειτουργία όλων των επιχειρήσεων εστίασης το Σάββατο το βράδυ και όλος ο όγκος “ανεβαίνει” επάνω στη Σουρή”. Αν και όπως εξήγησε έχουν γίνει συστάσεις από την αρμόδια Υπηρεσία Καθαριότητας προς τους επιχειρηματίες εστίασης, ώστε να μοιράζουν τον όγκο και να εναποθέτουν ανακύκλωση και στο σημείο πίσω από το Πνευματικό Κέντρο, δυστυχώς, αυτό δεν τηρείται. “Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας έχει κάνει κάποιες επισημάνσεις προς τους επιχειρηματίες και τους έχει πει να μεταφέρουν την ανακύκλωση και στο σημείο πίσω από το Πνευματικό Κέντρο. Δυστυχώς όμως, επειδή είναι πιο κοντά η οδός Σουρή πηγαίνουν όλοι εκεί”, πρόσθεσε.

Υπογράμμισε δε, πως, οι κάδοι στην οδό Σουρή, “είχαν μεγάλο όγκο ανακύκλωσης, χαρτοκιβωτίων και πόσα γυάλινα μπουκάλια που μάζεψα, αφού με ενημέρωσαν ότι το σημείο ήταν χάλια και πήγα να βγάλω ένα κομμάτι της ανακύκλωσης”.

Μιλώντας για τις υποχρεώσεις του εργολάβου, τόνισε πως βάσει σύμβασης, επί της ουσίας, δεν προασπίζεται το συμφέρον του Δήμου για καλή εικόνα της πόλης. “Το πρόβλημα είναι ότι έβγαινε μέχρι Σάββατο απόγευμα και αρχίζει ξανά από Δευτέρα πρωί. Αυτό το διάστημα που μεσολαβεί και είναι όλα τα μαγαζιά σε πλήρη λειτουργία και γεμάτα από κόσμο, δημιουργείται μεγάλο θέμα”. Συμπλήρωσε δε, πως, “αν δεν πήγαινα, δεν θέλω να σκεφτώ τι εικόνα θα αντιμετωπίζαμε Δευτέρα πρωί”.

Τα προβλεπόμενα για την καλοκαιρινή σεζόν

Ερωτηθείς τι μέτρα θα πάρει για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, ανέφερε αρχικά πως, “θα προσπαθήσουμε να δούμε αν μπορούμε να βάλουμε μία καμπάνα στο σημείο έστω για το γυαλί. Η κατάσταση είναι δύσκολη”.

Επιπλέον, για έξτρα δρομολόγια αποκομιδής της ανακύκλωσης, συμπλήρωσε: “Είμαστε σε συνεννόηση με τον εργολάβο να βγαίνει και Κυριακές πρωί για την Ερμούπολη. Θα το απαιτήσουμε βάσει σύμβασης σε σημεία που θα υποδείξουμε. Επειγόντως πρέπει να βγει Κυριακή και βάσει σύμβασης θα πρέπει να το κάνει από 15 Ιουνίου και μετά, λόγω καλοκαιριού. Υποχρεώνεται να πυκνώνει δρομολόγια”.

Επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως, “θα το επιδιώξουμε”, σημείωσε πως εκτός από το πρωινό δρομολόγιο της Κυριακής, “θα απαιτηθεί κι ένα ακόμη απογευματινό για τα χωριά καθημερινά, ώστε στα κεντρικά σημεία να αποσυμφορίζεται η  κατάσταση”. Ξεκαθάρισε μάλιστα ο κ. Μαραγκός πως, “θα το επιδιώξουμε και θα το απαιτήσουμε, γιατί είναι μία κατάσταση πολύ δύσκολη”.

Ζητά συνεργασία επιχειρηματιών

Τέλος, ο κ. Μαραγκός επεσήμανε πως, δυστυχώς, για την κατάσταση που παρατηρείται, ευθύνη στο βαθμό που τους αναλογεί έχουν και οι επιχειρηματίες εστίασης. Εκτός του ότι εναποθέτουν γυάλινα μπουκάλια σε σημεία που δεν επιτρέπεται και δεν υπάρχουν καμπάνες γυαλιού, δεν αναζητούν άδειους κάδους ανακύκλωσης, για να πετάξουν τα ανακυκλώσιμα χαρτοκιβώτια κ.α..

“Έχουμε και αυτό το πρόβλημα. Δυστυχώς είναι κι αυτό. Δεν συμμορφώνονται. Επίσης, κάποιες σακούλες είναι σκουπίδια, ενώ στα 30 μέτρα είναι και οι κάδοι απορριμμάτων”, αποκάλυψε για τη συμπεριφορά ορισμένων επιχειρηματιών, επισημαίνοντας τέλος πως χρήσιμο είναι να συνεργαστούν ενόψει και τουριστικής σεζόν. “Πρέπει να διευθετηθούν τα πράγματα και να συμβάλουν από την πλευρά τους γιατί είναι καλοκαίρι”, τόνισε κλείνοντας το θέμα.