Συνδράμει σημαντικά στις απαραίτητες διαδικασίες ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων, για να κλείσει το ταχύτερο η υπόθεση στο Κτηματολόγιο

Προχωρά η αποτύπωση κτηρίων για τη μεταβίβαση του στρατοπέδου

Προβληματισμός για το θέμα του πρώην Ελιζέ και την αξιοποίησή του από το Πανεπιστημιακό Τμήμα της Σύρου

Σε εξέλιξη είναι οι ενέργειες της αναζήτησης και αποτύπωσης των απαιτούμενων σχεδίων κτισμάτων του στρατοπέδου Σύρου που δεν είχαν καταγραφεί μέχρι σήμερα και αποτελούσαν εκκρεμότητα για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των 46 στρεμμάτων από το ΤΕΘΑ στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Τα παραπάνω γνωστοποίησε με απάντησή του, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οπότε και τέθηκαν σχετικά ερωτήματα από μέλη της αντιπολίτευσης, για το σοβαρό θέμα, με φόντο την ανάγκη παραχώρησης εκτάσεων προσεχώς, για την ανάπτυξη Πανεπιστημιούπολης.

Σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο κ. Αθανασίου, ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων συνδράμει σε αυτή τη διαδικασία ώστε να κλείσει το συντομότερο, για να μπορέσει να εκδοθεί ηλεκτρονική ταυτότητα των κτηρίων και να ολοκληρωθεί η κτηματολογική εγγραφή των 46 στρεμμάτων στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Παράλληλα με τα παραπάνω, τέθηκε επί τάπητος και η υπόθεση της μη αξιοποίησης μέχρι σήμερα του πρώην Ελιζέ, από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (ΤΜΣΠΣ), ακίνητο που παραχωρήθηκε από το Δημόσιο στον Δήμο, με σκοπό το “πέρασμά” του στο Πανεπιστήμιο. Αν και αυτό το βήμα είχε γίνει στη θητεία του Γιώργου Μαραγκού, το Πανεπιστήμιο μέχρι σήμερα, δεν έχει υλοποιήσει τον σχεδιασμό του, ασχέτως αν έχει προχωρήσει στα σχέδια για τη διαμόρφωσή του.

Το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να απασχολήσει άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο, σύμφωνα με όσα τόνισε ο πρόεδρός του, Μάνθος Μανθόπουλος, αφού προηγουμένως υπάρξει επαφή με το ΤΜΣΠΣ και τον πρόεδρό του, Παναγιώτη Κουτσαμπάση.

Σαφή ερωτήματα για πρόοδο σε κτηριακές υποθέσεις

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλας Καΐλης, έφερε το θέμα με το πρώην Ελιζέ στο προσκήνιο. “Προφανώς ευχή όλων μας είναι να πάει στο στρατόπεδο το Πανεπιστήμιο, δηλαδή εκτός κέντρου για να είναι και σε ένα κτήριο. Με το Ελιζέ τι γίνεται; Είναι κάτι που είχε γίνει στην προ-προηγούμενη Δημοτική Αρχή και είχε παραχωρηθεί στον Δήμο για να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά από το Πανεπιστήμιο και από τότε δεν έχει προχωρήσει καν. Δεν ξέρω αν έχουμε κάτι νεότερο. Νομίζω πρέπει και να λήγει η παραχώρηση”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, για το βασικό θέμα της μεταβίβασης του στρατοπέδου στον Δήμο, το μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Κεράνης ανέφερε: “Έχουμε ακούσει ότι γίνονται κάποιες κινήσεις για την έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας. Έχουμε κάποια πρόοδο σε αυτό το θέμα; Θα είναι καλό να ακουστεί για να δούμε τί γίνεται”.

Με τη συνδρομή του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών

Απαντήσεις για τις εκκρεμότητες της αποτύπωσης των κτισμάτων εντός του στρατοπέδου Σύρου έδωσε ο δήμαρχος Αλέξης Αθανασίου.

“Να ευχαριστήσουμε και τον Σύλλογο Μελετητών Μηχανικών που όταν τους καλέσαμε να συνδράμουν, πράγματι ήρθαν όλοι τους και βοήθησαν”, γνωστοποίησε αρχικά, λέγοντας ακόμη πως, “ήδη έχουν κάνει με την Πολεοδομία, αυτοψία στους χώρους του στρατοπέδου με τους μελετητές μηχανικούς. Έχουν βγει 7 ομάδες των 2 ατόμων για να ξεκινήσει όλο αυτό. Είμαστε ακόμη σε αναζήτηση και με το ΤΕΘΑ και με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στα αρχεία του στρατοπέδου της Σύρου πήγαμε και αν θυμάστε μια παλιά μελέτη που είχε γίνει επί Μαραγκού για άλλη χρήση του κτηρίου, μας βοήθησε για τις όψεις και τις κατόψεις που ψάχνουμε για να προχωρήσουμε στην Πανεπιστημιούπολη”.

Ωστόσο, πρόσθεσε, πως, “όμως από αυτή τη μελέτη βρήκαμε πολλά πράγματα εννοώ σε όψεις και κατόψεις, οι οποίες βοήθησαν πάρα πολύ και βοηθούν στο έργο των μηχανικών”, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία πως “σε λίγο καιρό θα έχουμε αποτελέσματα για το θέμα. Δουλεύουν και μας βοηθούν πάρα πολύ”.

Θα “ανοίξει” στο Δ.Σ. το θέμα του πρώην Ελιζέ

Τέλος, για τη στασιμότητα αναφορικά με το κτήριο του πρώην Ελιζέ, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρης Κοσμάς, γνωστοποίησε: “Όντως το Ελιζέ έχει δοθεί με ένα χρησιδάνειο στο Πανεπιστήμιο ώστε να κάνει τις απαραίτητες εργασίες και να φτιαχτεί ο χώρος για κάποιες ανάγκες του. Και άλλη μία συμφωνία έχει γίνει για το κτήριο Κορνηλάκη. Να κάνουν κι εκεί κάποιες παρεμβάσεις και να στεγανοποιηθεί η οροφή του κλπ. Μέχρι τώρα, ούτε το ένα έχει γίνει, ούτε το άλλο”. Συμπλήρωσε δε, πως, “μιλάμε για μία πενταετία και… Όντως για το Ελιζέ τελειώνει ο χρόνος διάθεσής του και θα πρέπει να επανεξετάσουμε το θέμα και να το επαναδιαπραγματευτούμε με το Πανεπιστήμιο”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο κ. Μανθόπουλος ανέφερε πως η υπόθεση θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο. “Στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τον επόμενο μήνα, μπορούμε να καλέσουμε τον εκπρόσωπο του Πανεπιστημίου για να κάνουμε μία συνολική κουβέντα για το θέμα”, σχολίασε, με τον κ. Αθανασίου να κλείνει τις απαντήσεις, επισημαίνοντας τα εξής: “Να θυμίσω στο σώμα πως στο ΦΕΚ τότε είχε μπει ένας όρος. Πως αν σε μία 5ετια δεν έχει φτιάξει τον χώρο και δεν έχει μπει μέσα επανέρχεται στα χέρια της ΕΤΑΔ. Στο συμφωνητικό μπορεί να μην αναφέρεται αλλά είχε βγει ΦΕΚ τότε”.