30 χρόνια από την αδελφοποίηση της Άνω Σύρου με την Γαλλική Grillon

  • Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024 - 08:42

Ανακοίνωση για την 30η επέτειο της αδελφοποίησης του Δήμου Άνω Σύρου με τον Δήμο της Grillon, εξέδωσε η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Χρηστιάννα Πάπιτση.

Αναλυτικά αναφέρει:

"Σε λίγες ημέρες στη Γαλλία θα γιορτάσουμε την 30η επέτειο της αδελφοποίησης του Δήμου Άνω Σύρου με τον Δήμο της Grillon.

Η αδελφοποίηση των δύο περιοχών το 1994 συνέβαλε καθοριστικά ώστε να γίνουν οι Γάλλοι πολίτες πρεσβευτές της ελληνικής κουλτούρας και του ελληνικού πολιτισμού.

Ανέκαθεν υπήρχαν πολύ στενές σχέσεις ανάμεσα στη Σύρο και τη Γαλλία κάτι που επιβεβαιώνει και η ιστορία του νησιού μας. Εκτός από την στήριξη στην ελληνική επανάσταση, υπήρξαν εδώ και δεκαετίες σχέσεις σε οικονομικό επίπεδο που συνέδεαν τη Γαλλία με επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Σύρο.

Η Grillon και ο Δήμος Άνω Σύρου, εκτός από το ίδιο μέγεθος, μοιράζοντας και την ίδια αρχιτεκτονική δομή καθώς πρόκειται για δύο κατά βάση μεσαιωνικούς οικισμούς. 30 χρόνια μετά την αδελφοποίησή μας μπορούμε πια να μιλάμε για μια θεμελιωμένη αδελφική σχέση η οποία έχει φέρει πολλαπλά θετικά αποτελέσματα σε όλους.

Οι κοινές δράσεις που έχουμε κάνει τα 30 αυτά χρόνια έχουν οδηγήσει σε ισχυρούς δεσμούς φιλίας και την προαγωγή οικονομικών, πολιτιστικών και κοινωνικών σχέσεων.

Πέρα όμως από τις οικονομικές σχέσεις, τη μεγάλη συνεισφορά στον τουριστικό τομέα και τη διάδοση του ελληνικού πνεύματος, η αδελφοποίηση των δύο πόλεων δημιούργησε ισχυρούς ανθρώπινους δεσμούς και στενές σχέσεις ανάμεσα σε οικογένειες των δύο πόλεων. Είμαστε άλλωστε δύο μεσογειακοί λαοί με κουλτούρες που συναντιόνται σε πολλά επίπεδα.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς για τα δώρα των επισήμων στη Γαλλία το κατάστημα Κώστας Πρέκας και τον κ. Κώστα Πρέκα, το Melisyros και τον κ. Γεράσιμο Σκορδίλη, το Makryonitis Syros Distillery και τον κ. Νικόλα Μακρυωνίτη.

Τους λουκουμοποιούς μας κ. Ντίνα Συκουτρή- Παραδοσιακά Λουκούμια Σύρου "Συκουτρής", κ. Αντώνιο Λειβαδάρα- Λουκούμια Λειβαδάρας και τον κ. Κώστα Κόκκαλη-Λουκούμια Κανακάρη.

Θερμές ευχαριστίες, επίσης, στην κ. Στέλλα Λημναίου για την αμέριστη βοήθεια της."