Καμία εξέλιξη μέχρι στιγμής για το έργο των εσωτερικών διαμορφώσεων του πρώην “Πάνθεον”

Ούτε το 2024 έτοιμο το εκθετήριο για τον Μάνο Ελευθερίου

Παραμένει σε προτεραιότητα το θέμα, αναφέρουν παρ΄ όλα αυτά, οι αντιδήμαρχοι Φραγκίσκος Βακόνδιος και Θωμαή Μενδρινού

Με ρυθμούς… χελώνας προχωρά το έργο της δημιουργίας μόνιμης έκθεσης αφιερωμένης στη ζωή και το πολύτιμο έργο του αείμνηστου Μάνου Ελευθερίου στη Σύρο, καθώς ο Δήμος μετά από την παραλαβή της μελέτης, τον περασμένο Φεβρουάριο, δεν έχει προχωρήσει στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού ώστε να εντάξει χρήματα και να “τρέξουν” οι συνεργασίες με αναδόχους, για την επίβλεψη του έργου και τις εσωτερικές διαμορφώσεις στο πρώην “Πάνθεον”.

Πρόκειται για τις δύο βασικές προϋποθέσεις, που όταν προχωρήσουν, θα επιτρέψουν και το στήσιμο της έκθεσης, παρέμβαση για την οποία όμως θα χρειαστεί και αναζήτηση χρηματοδότησης.

Πρακτικά, το συνολικό έργο εκτιμάται στα 250 χιλ. ευρώ εκ των οποίων τα δύο πρώτα βήματα, θα καλυφθούν με πόρους του Δήμου όταν γίνει η αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Ως εκ τούτου, για να προχωρήσει η έκθεση, πρέπει να “τρέξει” τις κινήσεις της η Δημοτική Αρχή και η Τεχνική Υπηρεσία. Επί του θέματος έδωσε απαντήσεις ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Φραγκίσκος Βακόνδιος, ενώ για το θέμα της συλλογής των προσωπικών αντικειμένων του Μάνου Ελευθερίου, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού.

Πρέπει να σημειωθεί πως στην τελευταία συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής έγινε η αποδοχή επιπλέον αντικειμένων που προσέφερε η αδερφή του Μάνου Ελευθερίου, Λιλή Ελευθερίου στον Δήμο, με στόχο τον εμπλουτισμό των εκθεμάτων.

“Η κ. Λιλή Ελευθερίου, αδερφή του αείμνηστου Μάνου Ελευθερίου δωρίζει στον Δήμο το κρεβάτι του Μάνου Ελευθερίου με το στρώμα, ένα ιστορικό καβαλέτο της ίδιας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλο χώρο του Δήμου, ένα έπιπλο ραπτομηχανή singer της μητέρας του Μάνου Ελευθερίου και μία προτομή της ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη. Έχει βάλει κάποιους όρους και η αντιδήμαρχος κι εμείς εισηγούμαστε να προχωρήσουμε στις απαραίτητες ενέργειες για την αποδοχή της εν λόγω δωρεάς με τους αντίστοιχους όρους και συμφωνίες”, γνωστοποίησε ο αντιδήμαρχος, Δημήτρης Κοσμάς.

Το Τμήμα Πολιτισμού συλλέγει αντικείμενα

Κανονικά και με σταθερό ρυθμό φαίνεται να προχωρά η συλλογή των αντικειμένων του Μάνου Ελευθερίου όλα αυτά τα χρόνια όπως και στην τρέχουσα θητεία, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε η αντιδήμαρχος, Θωμαή Μενδρινού.

“Εννοείται προχωράμε σταδιακά και από την προηγούμενη θητεία η κ. Ελευθερίου έχει στείλει κι άλλα αντικείμενα που όλο αυτό το διάστημα έχει συγκεντρώσει κι άλλα που επιθυμεί να παραδώσει στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Όμως βασική προϋπόθεση είναι να είναι έτοιμος και ο χώρος”, επεσήμανε αρχικά, τονίζοντας πως όσα έχει πάρει ο Δήμος φυλάσσονται στο Βιομηχανικό Μουσείο.

“Όσα έχει παραδώσει η κ. Ελευθερίου στον Δήμο μας φυλάσσονται στο Βιομηχανικό Μουσείο σε συγκεκριμένο χώρο. Είναι κυρίως τα έπιπλά του και κάποια αντικείμενα και όσον αφορά στο αρχείο που θα εκτεθεί, θα παραδοθεί στη συνέχεια. Δηλαδή εκκρεμεί να γίνει από την Τεχνική Υπηρεσία η ανάθεση στην εταιρεία για να αρχίσει τμήμα τμήμα το έργο”, δήλωσε η κα. Μενδρινού.

Πρόσθεσε δε, πως, όσον αφορά στα αντικείμενα, “η κ. Ελευθερίου είναι πάντα στη διάθεσή μας και έχει στείλει έναν αρκετό αριθμό επίπλων και αντικειμένων και εννοείται πως αυτή η διαδικασία συνεχίζεται”.

Στην ερώτηση αν δεδομένου του αργού ρυθμού που παρατηρείται για το κτηριακό κομμάτι, παραμένει προτεραιότητα το έργο για την ίδια και τη σημερινή Δημοτική Αρχή, η κ. Μενδρινού ξεκαθάρισε: “Και δική μου πρόθεση, αλλά και συνολικά πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι να προχωρήσει το εκθετήριο για τον Μάνο Ελευθερίου στον χώρο του πρώην “Πάνθεον””.

Τμηματικά το έργο και αναζήτηση χρηματοδότησης για το στήσιμο της έκθεσης

Αναφορικά με το βασικό θέμα των διαμορφώσεων του πρώην “Πάνθεον”, απαντήσεις έδωσε ο κ. Βακόνδιος.  

“Είχε γίνει η παράδοση της μελέτης τον Φεβρουάριο – Μάρτιο, σε αυτή τη θητεία και είχαμε πει πως χρειάζονται συνολικές παρεμβάσεις που θα είναι ύψους 250 χιλ. ευρώ”, υπενθύμισε πρωτίστως, λέγοντας τα εξής: “Από αυτές, θα πρέπει κάποιες να προχωρήσουν πρώτα, όπως αυτή του συμβούλου και αυτές των εσωτερικών διαμορφώσεων του χώρου, δηλαδή για όσα χρειάζονται για τον εσωτερικό χώρο”. Διευκρίνισε, μάλιστα, πως “δεν μιλάμε για μόνιμες κατασκευές αλλά για κάτι τμηματικό που θα μπορεί να αφαιρεθεί. Αυτά όλα είναι απαραίτητα για να τοποθετηθούν μετά τα εκθέματα”.

Ερωτηθείς γιατί δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα οι εργασίες στους εσωτερικούς χώρους, εξήγησε: “Από τότε δεν έχει γίνει αναμόρφωση προϋπολογισμού στον Δήμο. Οπότε σε επόμενη αναμόρφωση θα μπει ένα ποσό για να μπορεί να αρχίσει όλο αυτό. Ο σύμβουλος θα επιβλέπει τη διαδικασία και θα μπορεί να είναι και ο ίδιος που εκπόνησε όλη τη μελέτη για το εκθετήριο. Η αμοιβή αυτή θα είναι γύρω στις 30 χιλ. ευρώ και το υπόλοιπο ποσό θα είναι για τις εσωτερικές εργασίες και στη συνέχεια για το στήσιμο της έκθεσης”.

Επιπλέον, επεσήμανε πως το έργο θα “τρέξει” τμηματικά. “Οι εργασίες θα είναι διαφορετικές όσον αφορά στο κομμάτι των εσωτερικών διαρρυθμίσεων και άλλες όσον αφορά στο μουσειολογικό, στο στήσιμο της έκθεσης. Ξεκινάμε τμηματικά γιατί έχουμε και προβλήματα και δυσκολίες στην εξεύρεση αναδόχων”, τόνισε.

Επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως, ο Δήμος θα προχωρήσει τμηματικά, υπογράμμισε τα εξής: “Πρώτα θα προχωρήσουμε για τον σύμβουλο και μετά για τις εσωτερικές διαμορφώσεις με χρήματα του Δήμου και μετά αναζητούμε χρηματοδότηση για το στήσιμο της έκθεσης”.

Ξεκαθαρίζοντας ακόμη πως, “τα πρώτα δύο κομμάτια του έργου θα μπουν στις επόμενες αναμορφώσεις και οι διαμορφώσεις θα γίνουν από εταιρεία για να προχωρήσουμε”, ενώ σημείωσε πως, “για το τρίτο κομμάτι, υπάρχουν συζητήσεις με Υπουργεία για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε για το εκθετήριο”.

Στην ερώτηση γιατί δεν κάνει ο Δήμος έναν συνολικό διαγωνισμό, ο αντιδήμαρχος διευκρίνισε: “Αν πηγαίναμε σε ένα έργο συνολικό, επειδή δεν υπάρχουν εταιρείες με εξειδίκευση και στα δύο κομμάτια του έργου ταυτόχρονα, πιθανότατα να μη βρίσκαμε ανάδοχο. Υπάρχει η εμπειρία και με το Λαογραφικό Μουσείο. Τα διαφορετικά αντικείμενα, δεν θα διευκόλυναν να βρούμε ανάδοχο”.  

Τα κουφώματα στο έργο των όψεων του Δημαρχείου

Δεδομένης της κακής κατάστασης των κουφωμάτων του πρώην “Πάνθεον”, ο αντιδήμαρχος ρωτήθηκε αν οι απαιτούμενες αντικαταστάσεις και αποκαταστάσεις θα προχωρήσουν μεμονωμένα ή στο πλαίσιο του μεγάλου έργου των όψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου. “Είναι και το κομμάτι του έργου για τα εξωτερικά κουφώματα του χώρου. Αυτό θα προχωρήσει στο πλαίσιο του μεγάλου έργου για το Δημαρχείο. Υπάρχουν εγκρίσεις για τα εξωτερικά κουφώματα και τις όψεις από το Υπουργείο Πολιτισμού και θα προχωρήσουμε με αυτό τον τρόπο”, τόνισε, εξηγώντας τέλος πως χρονικά το έργο δεν θα είναι έτοιμο το 2024.

“Είναι στις προτεραιότητές μας αλλά δεν έχει γίνει ακόμη αναμόρφωση στον προϋπολογισμό. Είναι δύσκολο να έχει ολοκληρωθεί το έργο μέσα στο 2024. Η εκτίμηση είναι πως θα απαιτηθεί χρόνος. Δηλαδή φέτος μπορεί να αρχίσουν οι διαδικασίες και οι εργασίες αλλά δεν θα έχει ολοκληρωθεί το έργο”, δήλωσε, καταλήγοντας πως, “είναι ένα ιδιαίτερο έργο και υπάρχει και η εμπειρία του Λαογραφικού. Παίρνει χρόνο”.