Συνέντευξη του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Φραγκίσκου Βακόνδιου

Πλάνο έργων στα σχολεία της Σύρου με 1,7 εκατ. ευρώ

Αξιοποίηση δημοτικών πόρων, χρημάτων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και χρηματοδοτήσεων

Ποσό ύψους 1.715.000 ευρώ πρόκειται να αξιοποιηθεί για τις σχολικές μονάδες της Σύρου, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να γίνουν αποκαταστάσεις, συντηρήσεις και επισκευές, σύμφωνα με τις αναπάντητες ανάγκες που έχει καταγράψει η Τεχνική Υπηρεσία της Δημοτικής Αρχής.

Με χρήματα από το δημοτικό ταμείο, αλλά και σημαντικές χρηματοδοτήσεις από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αλλά και το κεντρικό κράτος, ο Δήμος θα “τρέξει” διαγωνισμούς για να προωθήσει τις απαιτούμενες “επουλώσεις” σε σχολικά κτήρια.

Αναφορικά  με τον σχεδιασμό μίλησε αναλυτικά στην “Κοινή Γνώμη” ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος.

· Έκλεισαν τα σχολεία και αρκετοί Δήμοι του νομού Κυκλάδων προγραμματίζουν εργασίες συντηρήσεως στις σχολικές μονάδες τους. Υπάρχει προγραμματισμός από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για το τρέχον διάστημα;

“Η χρονιά φέτος, το 2024 είχε αρχίσει με την πτώση των σοβάδων στα Λύκεια. Το νησί είχε γίνει αρνητική είδηση και σε πανελλήνιας εμβέλειας ΜΜΕ, οπότε αμέσως μόλις αναλάβαμε, έπεσε μεγάλο βάρος στα θέματα του ΓΕΛ Σύρου. Κάναμε προσπάθεια ώστε να βγει ένα έργο για τη συγκεκριμένη κτηριακή μονάδα, όλα τα Λύκεια.

Επομένως, βάλαμε 160 χιλ. ευρώ και ήταν έργο προηγούμενης χρονιάς που δεν είχε βρεθεί ανάδοχος. Το δημοπρατήσαμε ξανά και προχωρήσαμε με απευθείας διαπραγμάτευση και τη δεδομένη στιγμή υπάρχει ανάδοχος που θα απορροφήσει σχεδόν το σύνολο αυτής της χρηματοδότησης”.

· Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε αναφορικά με τις αποκαταστάσεις στο ΓΕΛ Σύρου;

“Έχει υπογραφεί η σύμβαση για το ΓΕΛ και ένα τμήμα έχει προχωρήσει. Είναι σε εξέλιξη οι παρεμβάσεις. Πρέπει να αναφέρω πως βοήθησαν στις αρχικές παρεμβάσεις και ντόπιοι οικοδόμοι που δούλεψαν ουσιαστικά εθελοντικά ώστε τον κρίσιμο χρόνο τότε, Νοέμβρη μέχρι και Γενάρη, να απομακρυνθούν σοβάδες και ό,τι άλλο χρειάστηκε.

Βοήθησαν με την επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας για να μη δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα. Άρα, αυτό το ποσό των 160 χιλ. ευρώ θα απορροφηθεί από εκεί”.

· Προ ημερών δόθηκε η επιχορήγηση από το κράτος. Είναι ένα πολύ μικρό ποσό για 32 σχολικές μονάδες. Τι θα κάνετε με αυτά τα χρήματα;

“Στην τελευταία συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής αποδεχτήκαμε και τη χρηματοδότηση από το κράτος. Μιλάμε για μόλις 60 χιλ. ευρώ. Είναι όντως ένα μικρό ποσό. Παρόλα αυτά, ο Δήμος από δικούς του πόρους πρόσθεσε άλλα 130 χιλ. ευρώ, ώστε να βγει ένας διαγωνισμός για ένα έργο ύψους 190 χιλ. ευρώ.

Γι' αυτό είναι σε προχωρημένο στάδιο η μελέτη, οπότε θα το δημοπρατήσουμε το ταχύτερο”.

· Που θα δώσετε έμφαση με τα 190 χιλ. ευρώ;

“Η Τεχνική Υπηρεσία είναι σε καθημερινή επαφή με τα σχολεία. Υπάρχουν αιτήματα από όλες τις σχολικές μονάδες και έχουν γίνει αυτοψίες από τους μηχανικούς της και έχουν καταγραφεί οι ανάγκες. Μιλάμε για συντηρήσεις σε αρκετές σχολικές μονάδες του νησιού. Βέβαια, θα βγει ο διαγωνισμός προσεχώς. Δεν θα το προλάβουμε το καλοκαίρι”.

· Προσφάτως έδωσε ένα ποσό της τάξεως των 75 χιλ. ευρώ και η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Τι θα κάνετε με αυτά τα χρήματα;

“Θα δώσουμε έμφαση στις ανάγκες του 3ου Δημοτικού Σχολείου. Θα γίνουν επεμβάσεις σε οπλισμούς και σκυρόδεμα γιατί υπάρχει ανάγκη, θα προχωρήσουμε σε επισκευή κάποιων επιχρισμάτων και σε χρωματισμούς. Θα κοιτάξουμε για κάποια κουφώματα που χρειάζονται και θα κοιτάξουμε και την αντικατάσταση του λέβητα για τη θέρμανση. Αυτό το έργο θα αρχίσει το επόμενο διάστημα. Θα γίνουν πρώτα οι διαδικασίες που επιβάλλεται να γίνουν για να αποδεχθούμε τα χρήματα  και να μπει το έργο στον προϋπολογισμό του Δήμου. Θα προχωρήσουμε με εργολαβία και μέχρι το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να έχουμε κάνει τη σύμβαση. Η εργολαβία πιθανά θα είναι με απευθείας ανάθεση για να προλάβουμε τις προθεσμίες”.

· Η Περιφέρεια έχει συνδράμει με 290 χιλ. ευρώ και για άλλα σχολεία. Είναι κρίσιμη η συνδρομή της;

“Γνωρίζουμε πως δημοπράτησε έργο ύψους σχεδόν 300 χιλ. ευρώ για τις ανάγκες των σχολείων. Στη μελέτη της αναφέρεται στις ανάγκες του 4ου Δημοτικού Σχολείου και σε διαμορφώσεις στους αύλειους χώρους, όπως και του 6ου Δημοτικού Σχολείου. Αυτό δημοπρατήθηκε από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Ευχαριστούμε πολύ τόσο τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Λεονταρίτη, όσο και τον περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο. Είναι σημαντικό για τα σχολεία μας”.

· Για το έργο του ΠΕΠΑΛ Σύρου, σε ποια φάση βρίσκεστε ως Δήμος;

“Ταυτόχρονα “τρέχει” η μελέτη για το ΠΕΠΑΛ Σύρου που είναι έργο ύψους 1 εκατ. ευρώ. Η μελέτη εκπονείται από τον Δήμο. Θα είναι ένα μεγάλο έργο που θα ακολουθήσει χρονικά γιατί ακόμη έχουμε πολύ δρόμο”.

· Για τυχόν έκτακτα θέματα ή μικρότερης ανάγκης παρεμβάσεις ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, πώς ανταποκρίνεται;

“Τη δεδομένη στιγμή θέλω να πω πως υπάρχουν από την Τεχνική Υπηρεσία και μετά από βούληση της Δημοτικής Αρχής, αρκετά έργα για τα σχολεία. Είναι σημαντικά όλα τα ποσά τη δεδομένη στιγμή και θα τα αξιοποιήσουμε ταυτόχρονα με τις παρεμβάσεις των Μικρών Έργων. Κατανοώ πως είναι 5-6 άτομα που κάνουν τα πάντα στον Δήμο, από  παραλίες, κοινόχρηστους χώρους και σε ό,τι άλλο απαιτείται, αλλά πρέπει να πω πως η βοήθειά τους είναι καθοριστική και στα σχολεία.

Ό,τι υπάρξει θα το “τρέξει” ο Δήμος με δικές του δυνάμεις και από εκεί και πέρα, υπάρχει όλος ο προγραμματισμός που ανέφερα. Δηλαδή τα περισσότερα σχολεία να δεχθούν σημαντικές συντηρήσεις ή αποκαταστάσεις. Τέλος, να αναφέρω πως μπήκαν και οι αντλίες θερμότητας στο 1ο και στο 2ο Δημοτικό Σχολείο. Εναρμονιστήκαμε με όσα απαιτούνταν. Όλα τα παραπάνω τα προχωράμε σε συνεννόηση και με τον εντεταλμένο της Παιδείας, τον Ιωσήφ Ρούσσο και προσπαθούμε να συμμετέχουμε και στα σχολικά συμβούλια”.