Σοβαρό πρόβλημα στην εργολαβία, με την Ερμούπολη να “πνίγεται” στα ανακυκλώσιμα υλικά

“Αιμορραγία” στην αποκομιδή ανακύκλωσης

Φεύγουν οι οδηγοί των οχημάτων του αναδόχου, σύμφωνα με όσα απαντά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Γ. Μαραγκός

Σοβαρά προβλήματα στην αποκομιδή ανακύκλωσης αντιμετωπίζει η Ερμούπολη, καθώς η εργολαβία δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της βάσει σύμβασης, με αποτέλεσμα οι μπλε κάδοι να είναι ξεχειλισμένοι και ο Δήμος εκτεθειμένος απέναντι σε δημότες, αλλά και σε επισκέπτες.

Το κρίσιμο ζήτημα της μη αποκομιδής, - καθώς χθες, για μία ακόμη φορά δεν εκτελέστηκε πρωινό δρομολόγιο ανακύκλωσης στην Ερμούπολη -, απασχολεί έντονα πρωτίστως τους κατοίκους, οι οποίοι παρατηρούν τις συνέπειες και εκφράζουν την αγωνία τους, καθώς ήδη το νησί “καλωσορίζει” επισκέπτες.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Γιάννης Μαραγκός, μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη”, το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός πως οι οδηγοί του εργολάβου φεύγουν, με αποτέλεσμα να μένουν ανεκτέλεστα δρομολόγια αποκομιδής στη γεωγραφική περιοχή της Ερμούπολης συνολικά.

Αν και όπως εξηγεί δεν γίνονται σαφείς οι λόγοι της επιλογής τους, ωστόσο, τόνισε πως δυστυχώς, δεν ανταποκρίνεται κανένας οδηγός για να καλύψει τη θέση, με άμεση συνέπεια την κατάσταση που αποτυπώνεται στις φωτογραφίες του παρόντος άρθρου.  

Στην ερώτηση, αν ο Δήμος, δεδομένης της μη ανταπόκρισης του αναδόχου στην αποκομιδή ανακύκλωσης, επεξεργάζεται το σενάριο της έκπτωσής του, ο κ. Μαραγκός δεν υπήρξε αρνητικός, ωστόσο, επεσήμανε πως θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο, αφού σε αυτή την περίπτωση, η Δημοτική  Αρχή θα πρέπει να έχει βρει ένα εναλλακτικό πλάνο.

“Πνίγηκε” ξανά η Ερμούπολη στην ανακύκλωση

“Έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Έφυγε πάλι ο ένας οδηγός του εργολάβου, που κάνει τα πρωινά δρομολόγια και είμαστε σε αναζήτηση οδηγού πάλι, για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Δεν βρίσκει οδηγό ούτε εκείνος καθώς αν έρθει κάποιος φεύγει και πάλι τα ίδια από την αρχή”, παρατήρησε αρχικά ο κ. Μαραγκός.

Για την κατάσταση που παρατηρήθηκε χθες σε πολλά σημεία της Ερμούπολης, ανέφερε: “Ο οδηγός δεν βγήκε δυστυχώς στο πρωινό δρομολόγιο στην Ερμούπολη. Ευτυχώς στα χωριά προχώρησαν κανονικά. Αλλά στην Ερμούπολη, χωρίς να ειδοποιήσει άμεσα ο οδηγός, έφυγε και ενημέρωσε εκ των υστέρων. Παντού στην Ερμούπολη έχουμε θέμα”.

Στην ερώτηση, πόσα δρομολόγια οφείλει να εκτελεί στην Ερμούπολη καθημερινά, πρόσθεσε: “Έπρεπε να κάνει ένα πρωινό και ένα μεσημεριανό για τα κεντρικά σημεία. Δεν έγινε το πρωινό δρομολόγιο, αλλά το μεσημεριανό θα τα μαζέψει. Δεν είναι λύση αυτή όμως. Υπάρχει πρόβλημα αν δεν γίνεται το πρωινό δρομολόγιο. Δεν το συζητώ. Δυστυχώς υπάρχει πρόβλημα και είμαστε εκτεθειμένοι”.

Φεύγουν οι οδηγοί

Διευκρίνισε δε, πως, από την πλευρά του ο Δήμος, δεν έχει τα μέσα για να αναλάβει το έργο της αποκομιδής ανακύκλωσης. “Ο Δήμος δεν έχει καμία δυνατότητα. Δεν έχουμε οχήματα, με τον κόσμο ίσως κάτι να μπορούσαμε να κάναμε για να βοηθήσουμε την κατάσταση, αλλά δεν διαθέτουμε οχήματα σαν Δήμος”, ανέφερε. Ξεκαθάρισε πως χθες, το μεσημέρι, θα μαζευόταν η ανακύκλωση, σχολιάζοντας: “Έχουμε κάνει μία προσπάθεια, ώστε μέχρι το μεσημέρι να μαζευτεί η ανακύκλωση. Ψάχναμε κάποιον οδηγό ώστε προσωρινά να γίνει η αποκομιδή. Και είμαστε και σε αναζήτηση άλλων ατόμων οδηγών. Είμαστε σε συνεχή συνεννόηση με τον δήμαρχο, Αλέξη Αθανασίου και με τον εργολάβο. Κι εκείνος παραπονιέται ότι δεν μπορεί να βρει οδηγό, ότι βρίσκει και του φεύγουν”.

Στην ερώτηση για ποιους λόγους φεύγουν οι οδηγοί, ο κ. Μαραγκός επεσήμανε πως δεν είναι ζήτημα εργασιακής σχέσης. “Δεν μπορώ να καταλάβω. Οι μισθοί και τα ένσημα είναι όλα εντάξει.

Ο ένας οδηγός που έφυγε, είπε πως δεν μπορούσε να οδηγεί το φορτηγό καθώς είναι μεγάλο. Έμεινε μία ημέρα κι έφυγε”, σημείωσε για το θέμα.

Επί τάπητος το σενάριο της έκπτωσης αναδόχου

Παρακάτω, ρωτήθηκε για το τι μέτρα θα πάρει ο Δήμος, αφού η συγκεκριμένη κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί το καλοκαίρι.

“Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με όλα τα στελέχη της Καθαριότητας και με τον δήμαρχο. Επιστρέφω την Παρασκευή και θα το δούμε ξανά το ζήτημα. Γιατί έτσι δεν θα μας βγει το καλοκαίρι. Έχουμε πολλές εκδηλώσεις και αυξάνεται και η επισκεψιμότητα. Θα έχουμε θέμα”, σχολίασε, απαντώντας αν επεξεργάζονται την έκπτωση του εργολάβου.

“Υπάρχει κι αυτό το ενδεχόμενο. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση… Δεν γίνεται άλλο. Βέβαια, το θέμα μετά είναι τι κάνουμε για το νησί. Ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα και υπάρχει θέμα. Πρέπει πρώτα να έχουμε εναλλακτική λύση. Δεν είναι εύκολη αυτή η απόφαση. Πρέπει να υπάρξει άμεση νέα λύση για να πάρουμε αυτή την απόφαση”, πρόσθεσε, καταλήγοντας πως, “από μέρα σε μέρα βλέπουμε αν γίνεται να βελτιωθεί η κατάσταση. Αν συνεχιστεί το πρόβλημα, τα πράγματα είναι δύσκολα και είναι άσχημη η εικόνα για το νησί”.