Ένσταση του πρώτου αναδόχου που απέρριψε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης μπλοκάρει την εγκατάσταση της δεύτερης εταιρείας τουλάχιστον μέχρι τέλος Ιουλίου

Βαθαίνει το πρόβλημα με τη ναυαγοσωστική κάλυψη στη Σύρο

Με απευθείας ανάθεση επιχειρεί η Δημοτική Αρχή να καλύψει το κενό, στη σκιά προστίμων και καταγγελιών

Εκτεθειμένος απόλυτα είναι πλέον ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με την ανυπαρξία ναυαγοσωστών στις πολυσύχναστες παραλίες του νησιού, καθώς ήδη επιβάλλονται πρόστιμα και γίνονται σχετικές καταγγελίες.

Εκτός της καθυστέρησης με την οποία δυστυχώς προχώρησε ο διαγωνισμός, λόγω αλλαγής Δημοτικής Αρχής και χρόνου έγκρισης προϋπολογισμού, πλέον, ο πρώτος ανάδοχος που απορρίφθηκε από την αρμόδια Επιτροπή του Δήμου “καθώς τα δικαιολογητικά που κατέθεσε παρουσίαζαν ουσιώδεις παραλείψεις σε σχέση με τους όρους της διακήρυξης”, έκανε ένταση, η οποία και θα εξετασθεί στις 24 Ιουλίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου που συμμετείχαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, το αποτέλεσμα αυτής θα προκύψει αρχές ή μέσα Αυγούστου, κάτι που θα σημάνει πως η Σύρος θα μείνει χωρίς ναυαγοσώστες – παρά την υποχρέωσή της για την τοποθέτησή τους -, για όλους τους τουριστικούς μήνες.

Δεδομένου πως ο Δήμος όφειλε να έχει εγκαταστήσει τους ναυαγοσώστες στις θέσεις τους σε Βάρη, Αγκαθωπές και Γαλησσά από την 1η Ιουνίου, δυστυχώς μέχρι σήμερα, δεν έχει καταφέρει να ανταποκριθεί. Ωστόσο, καθώς οι ανάγκες για προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα αυξάνονται, δεδομένου πως σταδιακά το νησί υποδέχεται επισκέπτες, η Δημοτική Αρχή επέλεξε να “τρέξει” παράλληλα μία διαδικασία απευθείας ανάθεσης του ναυαγοσωστικού έργου για δύο μήνες (Ιούλιο και Αύγουστο), στη δεύτερη εταιρεία του διαγωνισμού που είχε σωστά όλα τα δικαιολογητικά της.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως, η πρώτη εταιρεία ΠΑΣΣΑΒΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ και ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕ κατά τον χρόνο που εξετάστηκαν(!) τα δικαιολογητικά της δεν κάλυπτε σωστά το θέμα των ναυαγοσωστών, με αποτέλεσμα ο Δήμος να επιλέξει τη συνεργασία με τον δεύτερο ανάδοχο, δηλαδή την εταιρεία Β. ΒΗΧΟΥ και ΣΙΑ Ε.Ε..

Επί του θέματος είχε διαφωνήσει ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Άρης Ρώτας, τονίζοντας πως τη στιγμή που κατέθεσε(!) τα δικαιολογητικά η πρώτη εταιρεία κάλυπτε τις προϋποθέσεις, άρα, ο Δήμος όφειλε να προχωρήσει με αυτήν.

Σημειώνεται πως μόνο στο Κίνι υπάρχει ναυαγοσωστική κάλυψη, καθώς φρόντισε το Λιμενικό Ταμείο Σύρου.

Καλοκαίρι χωρίς ναυαγοσώστες

Το σοβαρό θέμα ανέπτυξε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής, Δημήτρης Κοσμάς, γνωστοποιώντας πως θα πρέπει ο Δήμος να δώσει άμεσα λύση.

“Υπάρχει μία εξέλιξη. Η ΠΑΣΣΑΒΙΑ η εταιρεία που βγήκε εκτός διαγωνισμού έχει καταθέσει προδικαστικό έλεγχο. Ήρθε σήμερα το σχετικό έγγραφο και θα εξεταστεί 24/7. Καταλαβαίνετε πως μέχρι τότε θα είμαστε ακάλυπτοι. Δηλαδή μέχρι 24/7 δεν μπορούμε να έχουμε ναυαγοσωστική κάλυψη”, παρατήρησε αρχικά, τονίζοντας πως, “καταλαβαίνετε ότι οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι από πλευράς υγείας, ασφάλειας όλων των δημοτών και ιδιαίτερα των λουομένων, οπότε θα σας καταθέσω και μία πρόταση με την οποία θα μπορέσουμε άμεσα να καλύψουμε τη διαδικασία για να έχουμε ναυαγοσωστική κάλυψη που επαναλαμβάνω είναι κάτι σημαντικό”.

Ο κ. Κοσμάς υπενθύμισε μάλιστα πως, “είδαμε ότι προ ημερών έτυχε ένας πνιγμός στην Αζόλιμνο. Εκεί δεν είμαστε υποχρεωμένοι να βάλουμε ναυαγοσώστες, αλλά οτιδήποτε άλλο συμβεί πρέπει να το προλάβουμε. Είμαστε υπεύθυνοι και πρέπει να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην εκτεθούμε για την υγεία και την ασφάλεια των συμπολιτών μας και των επισκεπτών”.

Άμεση λύση

Συγκεκριμένα, για άμεσα λύση, επεσήμανε πως ο Δήμος θα αξιοποιήσει σχετικές διατάξεις νόμου για να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση. “Πρέπει να εγκρίνουμε καταρχάς την ίδια μελέτη για δύο μήνες. Δεύτερον, ερχόμαστε στη διαδικασία του κατεπείγοντος για τους λόγους που προανέφερα και κυρίως για την ασφάλεια και την υγεία των λουομένων και σε δεύτερο λόγο για όλα αυτά τα πρόστιμα που έχουν προκύψει στον Δήμο. Τρίτον, θα πάμε με πρόσκληση σε διαπραγμάτευση προς την εταιρεία την οποία έχει κατακυρωθεί η ναυαγοσωστική κάλυψη σύμφωνα με το πρακτικό της Επιτροπής, στην εταιρεία Β. ΒΗΧΟΥ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε. Και τέταρτον θα ορίσουμε την Επιτροπή Ελέγχου των δικαιολογητικών που προτείνονται τα δύο άτομα”, σημείωσε προς τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως, με αυτό τον τρόπο, “θα καλύψουμε την έλλειψη αυτή που έχει προκύψει πολύ άμεσα από το να περιμένουμε να εκδικασθούν όλες οι ενστάσεις”.

Από την πλευρά της, η Μαρία Μαυρίκου ζήτησε να γνωστοποιηθεί το πλαίσιο του νόμου μέσα στο οποίο θα κινηθεί ο Δήμος, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα. Αν και ζήτησε να διαβαστούν τα άρθρα που ανέφεραν οι υπηρεσιακοί παράγοντες, αυτό δεν έγινε, με αποτέλεσμα να μην υπερψηφίσει ούτε εκείνη, ούτε ο επικεφαλής της παράταξης, Άρης Ρώτας, με το σκεπτικό που προαναφέρθηκε.

“Να κατανοήσω ότι είναι θέμα ασφάλειας βεβαίως αλλά θα ήθελα  να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο για να δούμε τις διατάξεις στις οποίες στηρίζεται αυτή η πρόταση, σύμφωνα με ποιον νόμο”, σχολίασε χαρακτηριστικά η κ. Μαυρίκου, με αρμόδια υπάλληλο του Δήμου να εξηγεί: “Σε περιπτώσεις εκτάκτων συνθηκών που δεν θα μπορούσε μία Δημοτική Αρχή να προβλέψει, ο νόμος αφήνει το περιθώριο να κινηθούμε με τις διαδικασίες του κατεπείγοντος. Δηλαδή να παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα  και ερχόμαστε εκ των υστέρων να τακτοποιήσουμε το οικονομικό σκέλος”. Εκτίμησε δε, πως, “μέχρι να ληφθεί η απόφαση και να μας γνωστοποιηθεί για την ένσταση πιστεύω ότι θα φτάσουμε Αύγουστο. Γι αυτό προτάθηκε η συγκεκριμένη λύση”.

Ο κ. Κοσμάς επέμεινε στη θέση του, επαναλαμβάνοντας πως οι παραλίες της Σύρου θα πρέπει να έχουν το ταχύτερο ναυαγοσώστες.

Περί προστίμων και καταγγελιών

Εν συνεχεία, ο αντιδήμαρχος εξέφρασε την αγανάκτησή του αναφορικά και με την ύπαρξη καταγγελιών αλλά και προστίμων. “Αυτό που με έχει ενοχλήσει πάρα πολύ είναι πως συνεχώς υπάρχουν καταγγελίες και καταγγελίες στοχευμένες που αυτές τι επιφέρουν; Επιφέρουν πρόστιμα στον Δήμο. Πρέπει να ξέρουν ότι τα πρόστιμα που επιβάλλονται στον Δήμο, δεν τα πληρώνει ούτε ο δήμαρχος, ούτε ο αντιδήμαρχος, ούτε οι δημοτικοί σύμβουλοι, παρά μόνον οι Συριανοί πολίτες.

Μέχρι και σήμερα καταγγέλθηκε ότι οι κίτρινες σημαδούρες σε κάποιες από τις τέσσερις παραλίες δεν είναι στρογγυλές αλλά σε σχήμα κώνων”, σημείωσε, με την κ. Μαυρίκου να ζητά διευκρινίσεις και για τα πρόστιμα.

“Για κάθε παραλία που πρέπει να έχουμε ναυαγοσωστική κάλυψη είναι 2.000 ευρώ και για τη μη ύπαρξη των σημαδούρων ήταν 22.000 ευρώ, από πέρυσι ένα πρόστιμο που διπλασιάστηκε φέτος”, ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

Απαραίτητες συντηρήσεις σε πύργους ναυαγοσωστών

Τέλος, επί τάπητος τέθηκε το ζήτημα των εκκρεμοτήτων όσον αφορά στις συντηρήσεις των πύργων των ναυαγοσωστών.

“Είδαμε κάποιες αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα για κάποια σίδερα που θέλουν αντικατάσταση στους πύργους των ναυαγοσωστών. Μήπως θα ήταν σκόπιμο μέχρι να εγκατασταθούν οι ναυαγοσώστες να γίνει ένας έλεγχος ως προς την καταλληλότητα αυτών των σημείων;”, παρατήρησε η κ. Μαυρίκου, με τον εντεταλμένο των παραλιών, Γιάννη Βουτσίνο να εξηγεί:

“Πριν το θέμα με τους ναυαγοσώστες έκανα έλεγχο στους πύργους όσον αφορά τη στατικότητα. Υπάρχουν κάποια προβλήματα στα σίδερα ειδικά στις Αγκαθωπές και θα επιληφθεί η Υπηρεσία Μικρών Έργων, όμως όπως ξαναείπα, χρειάζεται υπομονή. Η Υπηρεσία Μικρών Έργων αποτελείται από έξι άτομα τα οποία έχουν να κουβαλήσουν όλο τον εξοπλισμό των παραλιών και τις Γαλάζιες Σημαίες, τους διαδρόμους, όλες τις χημικές τουαλέτες, όλες τις καμπίνες, να τοποθετήσουν ομπρέλες, να τοποθετήσουν καπέλα. Μιλάμε για 200 ομπρέλες σε όλη τη Σύρο. Παράλληλα να ασχοληθούν με τα προβλήματα του Τμήματος Μικρών Έργων, βαψίματα, χτισίματα, θέματα κατασκευών. Οπότε θα επιληφθεί η Υπηρεσία πριν αναλάβουν οι ναυαγοσώστες”.

Επεσήμανε δε, πως, πέραν αυτών, “χθες και προχθές με δική μου παρουσία ενισχύσαμε όλες τις παραλίες με έξτρα δημοτικές ομπρέλες. Κι αυτό το κάναμε διότι θέλουμε να υπάρχει ένα λογικό ποσοστό δημοτικών ομπρελών έναντι των ιδιωτικών ομπρελών. Είχαμε υποσχεθεί στον κόσμο ότι θα βάλουμε επιπλέον δημοτικές ομπρέλες”, τόνισε σχετικά.

Έκλεισε τις απαντήσεις του, λέγοντας πως, “η μόνη παραλία που δεν μπήκαν ομπρέλες είναι το Δελφίνι, γιατί είναι περιοχή NATURA”.