Μέχρι 30 Ιουνίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να έχουν μπει στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα

Εκπνέει η προθεσμία για τη δήλωση καθαρισμού οικοπέδων

Τέλος χρόνου σήμερα για τις δηλώσεις πυροπροστασίας των ακινήτων

Αγώνα δρόμου θα πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στη Σύρο που δεν έχουν καθαρίσει τα οικόπεδά τους από ξερά χόρτα και άλλα εύφλεκτα υλικά, καθώς απομένουν μόλις 10 ημέρες για να υποβάλουν την απαραίτητη δήλωση στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα (akatharista.apps.gov.gr), βάσει της σχετικής νομοθεσίας και της ανάλογης πυροσβεστικής διάταξης.

Το σοβαρό θέμα απασχολεί έντονα, καθώς σε περιπτώσεις που υπάρξουν καταγγελίες, οι οποίες επιβεβαιωθούν, τότε τα πρόστιμα είναι ιδιαιτέρως “τσουχτερά”. Στο πλαίσιο της προστασίας από πυρκαγιές δε, υπενθυμίζεται πως σήμερα, λήγει η προθεσμία για τις δηλώσεις πυροπροστασίας ακινήτων, οι οποίες υποβάλλονται στον Δήμο.

Για τα παραπάνω, μίλησε αναλυτικότερα στην εφημερίδα η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Ολυμπία Τασσοπούλου, η οποία έχει απαντήσει αναλυτικά και σε παρεμβάσεις - ερωτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου – Ερμούπολης για το σοβαρό θέμα των ακαθάριστων οικοπέδων και της πυροπροστασίας, όπως αυτές τέθηκαν σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Μέχρι τέλος του μήνα οι δηλώσεις για τα καθαρά οικόπεδα

Ειδικότερα, υπενθύμισε πως, βάσει της Πυροσβεστικής Διάταξης (Π.Δ.) 20/2024 (ΦΕΚ 2695/Β΄/9-5-2024) οι ιδιοκτήτες ακινήτων των παρακάτω περιπτώσεων:

1. ακίνητα χωρίς κτίσμα που βρίσκονται εντός ορίων οικισμών ή εντός ακτίνας 100 μέτρων από όρια οικισμών και

2. ακίνητα με κτίσμα (ήτοι κτήρια που φέρουν στέγη) εντός ή εκτός ορίων οικισμού, όφειλαν κανονικά να έχουν προβεί σε καθαρισμό των ακινήτων έως την 30η Απριλίου 2024, αφού μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024, θα πρέπει να έχουν υποβάλει τη δήλωση καθαρισμού στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (akatharista.apps.gov.gr).

Η προϊσταμένη σημείωσε ακόμη πως, “η Υπηρεσία μας έχει προβεί σε πλήρη και συστηματική ενημέρωση των υπόχρεων ιδιοκτητών του Δήμου μας με το πλήθος των κατά περίπτωση ανακοινώσεων” ενώ ακόμη καθημερινά πρόσθεσε πως, “ανταποκρινόμαστε σε δεκάδες τηλεφωνήματα ιδιοκτητών παρέχοντας κάθε δυνατή ενημέρωση και σχετική πληροφορία ενώ επίσης εξυπηρετούμε δια ζώσης πολίτες ώστε να ελέγχουν τις υποχρεώσεις των ακινήτων τους και να υποβάλουν επί τόπου τα απαιτούμενα στοιχεία και δηλώσεις”.

Αναφορικά με τα οικόπεδα και τα ακίνητα του Δήμου, η κ. Τασσοπούλου υπενθύμισε πως, “φροντίζουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου. Εκεί γενικά προχώρησαν οι καθαρισμοί”.

Ψηφιακά οι καταγγελίες

Παρακάτω έδωσε απαντήσεις και για τις καταγγελίες, εξηγώντας πως ο Δήμος προς το παρόν δεν έχει εικόνα, γιατί υποβάλλονται στην ίδια πλατφόρμα.

“Οι καταγγελίες γίνονται μέσω του gov, στην πλατφόρμα ακαθάριστων οικοπέδων. Το ένα είναι η δήλωση καθαρισμού και το άλλο η ψηφιακή καταγγελία. Οι καταγγελίες πηγαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Φαντάζομαι ότι κάποια στιγμή το ΥΠΕΝ και το Υπ. Πολιτικής Προστασίας που θα έχει κάνει την καταγραφή των ψηφιακών καταγγελιών, ίσως μας δώσει κάποια πρόσβαση. Κάποιες μπορεί να είναι και πραγματικά σοβαρές”, σχολίασε, λέγοντας πως, “λογικά θα υπάρξει μία διαπίστευση χρηστών της πλατφόρμας”. Ωστόσο, για να υπάρξει πρόσβαση επεσήμανε πως, “πρώτα θα πρέπει να λήξει η προθεσμία της υποβολής”.

“Τσουχτερά” πρόστιμα

Σχετικά με το κομμάτι των προστίμων σημείωσε πως εξαρτάται από το είδος της καταγγελίας και το τι συμβαίνει στο οικόπεδο. “Υπάρχουν πολλών ειδών καταγγελίες (ψευδούς δήλωσης κ.α.). Η ψευδής δήλωση έχει 12.000 έως 54.000 ευρώ πρόστιμο ανά ιδιοκτήτη και έως δύο χρόνια φυλάκιση. Στην περίπτωση που υπάρχει έλλειψη δήλωσης είναι 1.000 ευρώ ανά ιδιοκτήτη και εφόσον είναι καθαρό το οικόπεδο. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει δήλωση, αλλά δεν είναι και καθαρό, τότε τα πρόστιμα, δεν έχουν οριστεί με ακρίβεια αλλά υπάρχει μία διαδικασία που λέει ότι ο Δήμος μέσα από ειδοποιήσεις, με τα συνεργεία του θα καθαρίζουν τα οικόπεδα που δεν είναι καθαρά και δεν έγινε δήλωση για ένα ευτελές ποσό, εξαρτώμενο από τη δυσκολία καθαρισμού”.

Για όλα τα παραπάνω σχετικά με το διαδικαστικό κομμάτι, η κ. Τασσοπούλου δεν παρέλειψε να τονίσει πως, “πρακτικά τα κάνει ένας άνθρωπος”.

Για τις δηλώσεις πυροπροστασίας

Σαφής υπήρξε και για τις δηλώσεις πυροπροστασίας, εξηγώντας πως, “σε ό,τι αφορά τον Κανονισμό Πυροπροστασίας εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων, οι εκθέσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι αύριο (σ.σ. σήμερα)”. Τόνισε ακόμη πως, η κατάθεση των στοιχείων γίνεται από τον αρμόδιο επιστήμονα μηχανικό, τοπογράφο, δασολόγο ή γεωπόνο που συντάσσει για λογαριασμό των ιδιοκτητών τις εκθέσεις, είτε χειρόγραφα και αυτοπροσώπως, είτε με αποστολή e-mail στους οικείους Δήμους.

Υπενθύμισε μάλιστα πως υποχρεωτική είναι η σύνταξη του σχετικού εντύπου για ακίνητα που:  

1. βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις και χορτολιβαδικές εκτάσεις και ειδικότερα: σε δάση ή δασικά οικοσυστήματα ή δασικές εκτάσεις των παρ.1, 2 και 3 του άρθρου 3 του Ν.

998/79, σε χορτολιβαδικές εκτάσεις που βρίσκονται επί ημιορεινών, ορεινών και ανώμαλων εδαφών  της παρ. 1 του άρθρου 5 Π.Δ. 32/2016, είτε είναι δημόσιες, είτε είναι αναγνωρισμένες ως

ιδιωτικές, σε πεδινές χορτολιβαδικές εκτάσεις (μη ορεινές ή ημιορεινές και μη κείμενες επί ανώμαλων εδαφών) της παρ. 3 του του άρθρου 5 Π.Δ. 32/2016.

2. βρίσκονται εν όλω ή εν μέρει εντός ακτίνας 300 μέτρων από τα όρια των εκτάσεων της ανωτέρω περίπτωσης,

3. βρίσκονται μέσα σε περιαστικό πράσινο και σε κηρυγμένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις, της παρ. 4 του άρθρου 3 του Ν. 998/79, όπως ισχύει,

4. βρίσκονται εντός ακτίνας 300 μέτρων από τα όρια των εκτάσεων της ανωτέρω περίπτωσης γ.

5. βρίσκονται μέσα σε πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών, της παρ. 4 του άρθρου

3 του Ν. 998/79.

Σημείωσε τέλος πως, στην τεχνική έκθεση προσδιορίζεται ο βαθμός επικινδυνότητας του ακινήτου, τα οποία κατατάσσονται σε έναν από τους παρακάτω βαθμούς:

1. Χαμηλή Επικινδυνότητα (Β.Ε. 1)

2. Μεσαία Επικινδυνότητα (Β.Ε. 2),

3. Υψηλή Επικινδυνότητα (Β.Ε. 3)

4. Ιδιαίτερα Υψηλή Επικινδυνότητα (Β.Ε. 4).