Τριμερής σύμβαση ανάμεσα σε Υπ. Ναυτιλίας, ΠΕΔΙΑ 2.0 Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Δήμο Σύρο – Ερμούπολης, με προϋπολογισμό ύψους 2,9 εκατ. ευρώ

Έργο ενεργειακής αναβάθμισης για την ΑΕΝ Σύρου

“Η Δημοτική Αρχή παρέκαμψε και υποβάθμισε τις αρμόδιες Υπηρεσίες της”, επισημαίνει η Μ. Μαυρίκου από τη μείζονα αντιπολίτευση

Στην ενεργειακή αναβάθμιση του ιστορικού κτηρίου της ΑΕΝ Σύρου που χτίστηκε το 1880 στην  Ερμούπολη, προχωρούν το Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΠΕΔΙΑ 2.0 και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, υπογράφοντας προγραμματική σύμβαση και υποβάλλοντας πρόταση χρηματοδότησης σε σχετική πρόσκληση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

Πρόκειται για ένα σημαντικό και απαραίτητο έργο προϋπολογισμού ύψους 2,9 εκατ. ευρώ, το οποίο θα πρέπει να “τρέξει” μέσα σε διάστημα 5 ετών, ώστε το κτήριο της ΑΕΝ Σύρου στη θέση “Κύματα” να αποκτήσει μεταξύ άλλων, νέα κουφώματα, σύγχρονο σύστημα θέρμανσης, φωτιστικά LED και θερμομόνωση στο δώμα.

Αν και η πρόσκληση της Περιφερειακής Αρχής με τίτλο “Ενεργειακή αναβάθμιση του δημόσιου κτηριακού αποθέματος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου” έχει γνωστοποιηθεί εγκαίρως (19/3/2024), ωστόσο, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκριναν μόλις χθες σε κατεπείγουσα και δια περιφοράς (με mail) συνεδρίαση το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης και όρισαν εκπρόσωπο του Δήμου, αφού η προθεσμία λήγει αύριο (28/6).

Σε συνέχεια των ανωτέρω, η πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, αν και συμφωνεί με την αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου, ωστόσο, εξέφρασε τη διαφωνία της με τη στάση της Δημοτικής Αρχής να δεχθεί να έχει τον μικρότερο ρόλο στη συγκεκριμένη τριμερή συνεργασία, υποβαθμίζοντας έτσι τον ρόλο των Τεχνικών Υπηρεσιών και του Τμήματος Προγραμματισμού, που σημειωτέον, δεν(!) γνώριζαν για την προγραμματική σύμβαση. Συγκεκριμένα, με εισήγησή του ο δήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου αναφέρει πως η αρμόδια Υπηρεσία αδυνατεί να στηρίξει το έργο και ως εκ τούτου, τον ρόλο των Τεχνικών Υπηρεσιών, αναλαμβάνει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός.

Αναφέρεται εξ αρχής πως το έργο χωρίζεται σε δύο υποέργα. Το πρώτο αφορά στις τεχνικές μελέτες και την εκπόνησή τους με προϋπολογισμό 475.191,81 ευρώ και το δεύτερο στο ίδιο το έργο και την υλοποίησή του με προϋπολογισμό 2.500.000 ευρώ.

Αναγκαιότητα και έργο

Σύμφωνα με την εισήγηση, του δημάρχου και την εισήγηση του προέδρου του Αναπτυξιακού Οργανισμού, το κτήριο της ΑΕΝ Σύρου, επιβάλλεται να δεχθεί ένα μεγάλο έργο ενεργειακής αναβάθμισης.

“Tο κτηριακό συγκρότημα της ΑΕΝ Σύρου αποτελείται από δύο στατικώς ανεξάρτητα κτήρια, το κεντρικό κτήριο και το κτήριο διοικητήριο τα οποία ανεγέρθηκαν σε διαφορετικά χρονικά στάδια.

Το κεντρικό κτήριο έχει συνολικό εμβαδόν 1476τ.μ. και αποτελείται από τρεις στάθμες: ισόγειο, Α΄ και Β΄ όροφος. Χτίστηκε μετά το 1880 και εσωτερικά περιλαμβάνει γραφεία, εργαστήρια, αίθουσα ψυχαγωγίας και κοιτώνες. Το κτήριο διοικητήριο είναι διώροφο, χτισμένο σε διαφορετικά χρονικά στάδια. Στο ισόγειο περιλαμβάνονται χώροι με χρήση ως εργαστηρίων και αποθήκης ενώ στον όροφο γραφειακοί χώροι, χώρος Βιβλιοθήκης και οικία Διοικητή. Λόγω γειτνίασης με τη θάλασσα, όλο το κτήριο έχει φθορές εσωτερικά - εξωτερικά και έχει τεράστιες θερμικές απώλειες λόγω του πεπαλαιωμένου συστήματος θέρμανσης και μονής υάλωσης των κουφωμάτων”, ανέφεραν αρχικά σε σχέση με την κατάσταση του κτηρίου και τα προβλήματα, επισημαίνοντας τις εργασίες που πρέπει να γίνουν.

“Επομένως, απαιτούνται να υλοποιηθούν εργασίες εντός και εκτός του κτηριακού συγκροτήματος που να στοχεύουν στην ενεργειακή του αναβάθμιση όπως αντικατάσταση εξωτερικών κουφωμάτων, αντικατάσταση παλαιών φωτιστικών σωμάτων με LED, τοποθέτηση θερμομόνωσης στο δώμα, αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης – ψύξης”, πρόσθεσαν, μιλώντας και για τον στόχο των ανωτέρω παρεμβάσεων. “Στόχος είναι η ελαχιστοποίηση κατά το δυνατόν της κατανάλωσης ενέργειας, η αύξηση της θερμομονωτικής επάρκειας και η χρήση κατάλληλων ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων υψηλής απόδοσης”.

Πρώτο βήμα οι μελέτες

Εξήγησαν ακόμη πως προκειμένου να υλοποιηθούν οι εν λόγω εργασίες θα πρέπει να εκπονηθούν όλες οι απαιτούμενες τεχνικές μελέτες.

Σύμφωνα με το σχέδιο της σύμβασης, ο Αναπτυξιακός Οργανισμός από την πλευρά του οφείλει να μεριμνήσει μεταξύ άλλων για το υποέργο 1 των μελετών που περιλαμβάνει:

α. Αρχιτεκτονική προμελέτη και αποτύπωση – πρόταση των παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης (όψεις, κατόψεις, τομές), τη μελέτη φωτισμού όλων των χώρων, εσωτερικά και εξωτερικά.

β. Αρχιτεκτονική μελέτη σε στάδιο εφαρμογής,

γ. Πιστοποίηση – επιθεώρηση υφιστάμενης ενεργειακής κατάστασης,

δ. Προμελέτη ηλεκτρομηχανολογικών,

ε. Μελέτη ηλεκτρομηχανολογικών σε στάδιο εφαρμογής και άλλα έως και τα τεύχη δημοπράτησης.

Σημειώνεται πως για την υλοποίηση του έργου, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προτίθεται να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για το έργο “Ενεργειακή Αναβάθμιση ΑΕΝ Σύρου”, στο πλαίσιο της πρόσκλησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (ΑΔΑ: 6ΧΕΡ7ΛΞ-Δ9Π) με τίτλο “Ενεργειακή αναβάθμιση του δημόσιου κτηριακού αποθέματος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου”. Επισημαίνεται ότι ημερομηνία λήξης για την υποβολή προτάσεων έχει οριστεί η 28η Ιουνίου.

Παρακάμπτουν Τεχνική Υπηρεσία και Τμήμα Προγραμματισμού

Κριτική προς τη Δημοτική Αρχή για τη στάση της αναφορικά με το να παρακάμψει τη γνώμη των αρμόδιων Υπηρεσιών, άσκησε η πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, η δημοτική σύμβουλος, Μαρία Μαυρίκου ανέφερε τους λόγους που καταψηφίζουν ως παράταξη το θέμα.

Αρχικά επεσήμανε πως, “η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ορίζει χρονικό διάστημα υποβολής προτάσεων από 19/3/2024 μέχρι και 28/6/2024” και ενώ η Δημοτική Αρχή “είχε όλο το 3μηνο χρονικό περιθώριο για να έρθει εγκαίρως το θέμα και με εισήγηση των αρμόδιων Υπηρεσιών και όχι με εισήγηση δημάρχου”, αυτό δεν έγινε.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως, στο πρακτικό συνεδρίασης του 9μελους Δ.Σ. του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο οποίο συμμετέχει ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, αναφέρεται πως, “ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης αντιμετωπίζει αδυναμία να επιβλέψει και να θεωρήσει μελέτες και να ανταποκριθεί εν γένει στην εκτέλεσή του”.

Σύμφωνα με όσα τονίζει η κ. Μαυρίκου, ο δήμαρχος, “υποβιβάζει τη συμμετοχή του Δήμου σε ρόλο προϊσταμένης Αρχής” και καταλήγει πως για τον λόγο αυτόν “διερευνήθηκε η δυνατότητα το έργο να εκτελέσει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης””.

Γνωστοποίησε ακόμη πως σε συνέχεια τηλεφωνικής επικοινωνίας της ίδιας με τους προϊσταμένους της Τεχνικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Προγραμματισμού, αναφέρθηκε πως δεν ενημερώθηκαν και δεν γνώριζαν καθόλου για την εν λόγω σύμβαση ώστε να δηλώσουν τη θέση τους για το αν μπορεί ο Δήμος να αναλάβει το έργο ή όχι.

Τέλος επεσήμανε πως το θέμα της έγκρισης ή μη της προγραμματικής “δεν εισήλθε για ψήφιση ή μη, στη Δημοτική Επιτροπή όπως ορίζει ο νόμος 5056/2023, άρθρο 9, παρ.γ”.