Προχωρά με σταθερά βήματα η πρόταση του χωρικού αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη για τη διάσωση και αξιοποίηση του ιστορικού ακινήτου

Το Κληροδότημα παραχωρεί το “Κυκλαδικόν” στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Θετική απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής ώστε να δοθεί για τουλάχιστον 99 έτη

Ένα ακόμη βήμα για την αξιοποίηση του “Κυκλαδικόν” από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου ως διοικητήριό της, στη Σύρο, έγινε χθες, οπότε και το Περιφερειακό Συμβούλιο στη νέα συνεδρίασή του, συζήτησε επί της θετικής απόφασης του Κληροδοτήματος Άννης Κουτσοδόντη να της παραχωρήσει το ακίνητο για 99 χρόνια.

Η πρόταση του χωρικού αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη να διασωθεί ουσιαστικά το μεγάλο και ιστορικό κτήριο από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, ώστε να μεταφερθούν εκεί και να λειτουργήσουν Διευθύνσεις της, καθώς και να διαμορφωθεί αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, δείχνει σταδιακά να καρποφορεί.

Σε συνέχεια της σχετικής πρότασής του, προ καιρού οι περιφερειακοί σύμβουλοι την είχαν αποδεχτεί, ενώ ακολούθως είχε γίνει αίτημα προς τη Διοικούσα Επιτροπή του Κληροδοτήματος, η οποία συνεδρίασε και αποδέχθηκε την πρόταση για παραχώρηση.

Χθες, ενημερώθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο για τη συγκεκριμένη ανταπόκριση της Διοικούσας   του Κληροδοτήματος Άννης Κουτσοδόντη και με τη σειρά του “τοποθετήθηκε” θετικά προς την Περιφερειακή Επιτροπή, η οποία πλέον θα λάβει την οριστική θετική - προφανώς - απόφαση για αξιοποίησή του από την ΠΝΑι.

Σε αναλυτική ενημέρωση προχώρησε ο Γιώργος Λεονταρίτης υπενθυμίζοντας πως η Περιφερειακή Αρχή επιμένει στη μετατροπή του σε διοικητήριο της Περιφέρειας και τονίζοντας ακόμη πως μπορεί να αξιοποιήσει δικούς της πόρους για την αποκατάστασή του. Παράλληλα, σημείωσε πως  ήδη διερευνά τη δυνατότητα αξιοποίησής του, επεξεργαζόμενη πρωτίστως το θέμα της εκπόνησης μελέτης που θα πρέπει να υπάρξει.

Αξίζει να αναφερθεί πως προ ημερών, δόθηκε θετική έγκριση από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπ. Πολιτισμού για υλοποίηση καθαιρέσεων στο ακίνητο.

Πράσινο φως… για παραχώρηση 99 ετών

Μιλώντας για την εξέλιξη της θετικής απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής του Κληροδοτήματος ώστε να παραχωρηθεί το ακίνητο στην Περιφέρεια, για 99 έτη, όπως άλλωστε ζητά και το Περιφερειακό Συμβούλιο, ο κ. Λεονταρίτης ανέφερε τα εξής: “Ως γνωστόν οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από το 2010 που ιδρύθηκε μέχρι και σήμερα, στη Σύρο, στεγάζονται σε πολλά κτήρια διάσπαρτα στην Ερμούπολη. Είμαι βέβαιος ότι είναι σε όλους κατανοητά τα λειτουργικά προβλήματα που υπάρχουν, λόγω αυτής της διασποράς των Υπηρεσιών”.

Επίσης, επεσήμανε πως “πέραν των λειτουργικών προβλημάτων, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πληρώνει ετησίως ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσόν της τάξεως των 120.000 ευρώ σε ενοίκια”.

Κατά συνέπεια, ο αντιπεριφερειάρχης επανήλθε στην πρότασή του με φόντο το “πράσινο φως” της Διοικούσας, τονίζοντας τα εξής: “Εισηγούμαι τη δημιουργία Διοικητηρίου στο οποίο θα στεγαστούν οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας και θα δημιουργηθεί αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου. Για το συγκεκριμένο εγχείρημα προτείνω το Διοικητήριο να στεγαστεί στο ακίνητο ιδιοκτησίας του Κληροδοτήματος Άννης Κουτσοδόντη που βρίσκεται επί της πλατείας Μιαούλη στην Ερμούπολη της Σύρου και του οποίου εγκρίνεται η παραχώρηση στην Περιφέρειά μας για 99 έτη σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 4/2024 απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Κληροδοτήματος υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν αποδεκτοί από την Περιφερειακή Επιτροπή οι όροι που περιγράφονται στο προσύμφωνο που σας γνωστοποιώ”.

Διαβεβαιώσεις για τη χρηματοδότηση και εκτίμηση έργου ύψους 4 εκατ. ευρώ

Ο κ. Λεονταρίτης παρακάτω διαβεβαίωσε πως η Περιφέρεια μπορεί να ανταποκριθεί στο έργο αφιερώνοντας δικούς της πόρους για τη διάσωση του ακινήτου, αλλά και πόρους από χρηματοδοτικά “εργαλεία”.

“Το προτεινόμενο κτήριο για την στέγαση του Διοικητηρίου της Περιφέρειας έχει κατασκευαστεί το 1850 και είναι ένα μεγαλοπρεπές, εμβληματικό, τριώροφο κτίριο, κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από μάρμαρο, το οποίο θεωρώ ότι είναι το καταλληλότερο για το κύρος του θεσμού που υπηρετούμε. Η χρηματοδότηση της ανακατασκευής του ακινήτου θα γίνει από ίδιους πόρους της Περιφέρειας ή και από άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία που θα αναζητηθούν”, ανέφερε, επισημαίνοντας πως, “το κόστος θα καθοριστεί επακριβώς με τη σύνταξη της οριστικής μελέτης, αλλά σήμερα ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι θα κυμανθεί σε ένα ποσόν της τάξεως περίπου των 4.000.000 ευρώ”.

Έδωσε στοιχεία ακόμη και για τη δαπάνη που θα κληθεί να πληρώσει η Περιφέρεια στην περίπτωση που συνεχίσει να λειτουργεί σε διάσπαρτα κτήρια στη Σύρο, για τα επόμενα χρόνια.

“Θα παρακαλούσα να ληφθεί υπόψη ότι σε περίπτωση που δεν προχωρήσουμε στην κατασκευή του Διοικητηρίου στην Ερμούπολη και οι Υπηρεσίες παραμείνουν διάσπαρτες ως έχουν σε ενοικιαζόμενα κτήρια, η Περιφέρεια θα κληθεί να πληρώσει περί τα 11.880.000 ευρώ (120.000 ευρώ/έτος επί 99 έτη), αλλά και ακόμη μεγαλύτερο ποσό δεδομένου ότι είναι αδύνατον να παραμείνουν σταθερές οι τιμές των ενοικίων για 99 χρόνια”, ανέφερε αναλυτικά.

Θετική ματιά από το Περιφερειακό Συμβούλιο

Καταλήγοντας στο θέμα, ο κ. Λεονταρίτης κάλεσε τις παρατάξεις να “αγκαλιάσουν” την πρόταση, ώστε να προχωρήσει μετά στην οριστική απόφαση η Περιφερειακή Επιτροπή.

“Είμαι βέβαιος ότι συνεκτιμώντας όλα τα θετικά στοιχεία της πρότασης όπως την εγκατάσταση των Υπηρεσιών της Περιφέρειας σε ένα εμβληματικό, τριώροφο, μαρμάρινο κτήριο στην πλατεία Μιαούλη, το τεράστιο οικονομικό όφελος και την αναβάθμιση της λειτουργίας των Υπηρεσιών, θα γνωμοδοτήσετε θετικά, βάζοντας ο καθένας το όνομά του σε αυτό το πολύ σημαντικό έργο για την Περιφέρειά μας”.

Σημειώνεται πως το Περιφερειακό Συμβούλιο πρακτικά δεν είχε να πάρει κάποια απόφαση χθες, αφού, όπως προαναφέρθηκε, απόφαση θα πάρει η Περιφερειακή Επιτροπή.