Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου - Ερμούπολης: Ερώτημα με αφορμή τις πρόσφατες θραύσεις κλαδιών

  • Παρασκευή, 28 Ιουνίου, 2024 - 12:34
Θραύση και πτώση κλαδιού από καρατομημένο δέντρο της Λαλακιάς στις 25.06.2024

Με αφορμή τα δυο περιστατικά θραύσης κλαδιών, μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας, η Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου - Ερμούπολης θέτει παρακάτω ερώτημα.

Η ανακοίνωση της παράταξης

Τα τελευταία χρόνια, οι Δημοτικές Αρχές δείχνουν μια σαφή προτίμηση στην εφαρμογή μαζικών καρατομήσεων των δέντρων αρμοδιότητας του (στον αστικό και περιαστικό χώρο) αντί του κλαδέματος των φυτών με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ανάγκες κάθε ατόμου και του χώρου στον οποίο βρίσκεται, στηριζόμενο στη συνήθη επιστημονική πρακτική, με καλύτερα αποτελέσματα τόσο για την υγεία των φυτών όσο και για την εκπλήρωση του καλλωπιστικού τους ρόλου για τον οποίο και συνήθως προορίζονται. Το παράδειγμα της κακοποιημένης καζουαρίνας στην Πλατεία Μιαούλη, είναι χαρακτηριστικό της μόνιμης αισθητικής υποβάθμισης που μπορεί να επιφέρει μια λανθασμένη πρακτική κλαδέματος.

Οι καρατομήσεις των δέντρων, εκτός από την προφανή υποβάθμιση του οικολογικού ρόλου τους (αισθητική, σκίαση, φιλτράρισμα του αέρα, οξυγόνο, φώλιασμα πουλιών, κλπ), έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της ζωτικότητας τους και αλλοιώνουν μόνιμα τη φυσική μορφογενετική διαδικασία και αρχιτεκτονική  τους. Ως εκ τούτου παρατηρείται και μείωση της μηχανικής αντοχής των νέων κλάδων που θα προκύψουν με το ακρωτηριασμένο σώμα του δέντρου.

Σε αυτό φαίνεται να οφείλονται και τα δύο πρόσφατα περιστατικά θραύσης κλάδων καθώς στις 20.06.2024 αποκολλήθηκε και έπεσε κλαδί από καρατομημένο δέντρο της πλατείας ενώ στις 25.06.2024 αποκολλήθηκε και έπεσε κλαδί από καρατομημένο δέντρο στη Λαλακιά (Δείτε παράρτημα). Μάλιστα, για το δένδρο στην Λαλακιά, είχε υπάρξει προειδοποίηση για την δυνητική επικινδυνότητα του ήδη από τις 30-03-2023, με την δημοσιοποίηση του υπ’ αρ. 265 ερωτήματος του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου, προς την τότε Δημοτική Αρχή (επισυνάπτεται). Στην σελ.11 του ως άνω εγγράφου, απεικονίζεται το εν λόγω δένδρο με λεζάντα «Υπερβλάστηση και κίνδυνος θραύσεων, μετά από κλαδέματα».

Γνωρίζουμε πως, η Υπηρεσία σας παρά τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης, αντιμετωπίζει με την δέουσα προσοχή και σεβασμό τα θέματα αρμοδιότητας της, όμως επειδή το «ευτυχώς που δεν υπήρξαν τραυματισμοί, θάνατοι ή ζημιές» θεωρούμε ότι δεν είναι αρκετό, θέτουμε τα εξής ερωτήματα:

1. Για ποιο λόγο προτιμάται η καρατόμηση των δένδρων αντί της κλάδευσης και μάλιστα σε τακτά χρονικά διαστήματα, την στιγμή που αυτό αντίκειται στην επιστημονική πρακτική;

2. Τι προτίθεστε να κάνετε για την άρση της επικινδυνότητας των ακρωτηριασμένων δέντρων αρμοδιότητάς του Δήμου;

3. Ποιος ευθύνεται σε περίπτωση δυστυχήματος από πτώση κλαδιών λόγω εξασθένισης της αντοχής των συναρμογών ως συνέπεια του ακρωτηριασμού του δέντρου;

4. Ποια η τύχη της ξυλείας και της κυτταρικής ύλης που αφαιρείται από τους ακρωτηριασμούς και τα κλαδέματα των δέντρων; 

Ετικέτες: