Συνάντηση κλιμακίου της ΚΟΒ Σύρου του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης με τον δήμαρχο Σύρου - Ερμούπολης, Α. Αθανασίου

Στο προσκήνιο η προστασία της ιστορίας της Γυάρου

  • Τρίτη, 2 Ιουλίου, 2024 - 11:39

Τη Δευτέρα 1η Ιουλίου 2024 πραγματοποιήθηκε συνάντηση κλιμακίου της ΚΟΒ Σύρου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Βορείων και Δυτικών Κυκλάδων του ΚΚΕ και εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο με τη Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου- Ερμούπολης Νικόλα Καΐλη, με τον Δήμαρχου Σύρου- Ερμούπολης, κ. Αθανασίου Αλέξανδρο, με θέμα τους σχεδιασμούς που διαφαίνονται για το μαρτυρικό νησί της Γυάρου, ύστερα από την προκήρυξη διεθνούς διεπιστημονικού διαγωνισμού για το μέλλον της Γυάρου με πρωτοβουλία της βιομηχανίας αλουμινίου ALUMIL και συνδιοργανωτή την ΑΜΚΕ Αιγέας, που εκπροσωπήθηκε από τον εφοπλιστή Αθανάσιο Μαρτίνο, τη συνδρομή του ΤΕΕ και τη στήριξη της Κυβέρνησης.

Εκ μέρους του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, ζητήθηκε ενημέρωση για το αν ο Δήμος ήταν ενήμερος για την πρωτοβουλία αυτή, μιας και η Γυάρος ανήκει διοικητικά στο Δήμο Σύρου- Ερμούπολης.

Ο κ. Αθανασίου απάντησε ότι η Δημοτική Αρχή ουδέποτε ενημερώθηκε επισήμως για το διαγωνισμό, ούτε ζητήθηκε η γνώμη της για οτιδήποτε σχεδιάζεται με τη Γυάρο. Ανέφερε μάλιστα, πως πληροφορήθηκε για το διαγωνισμό από τα ΜΚΔ και με δική του πρωτοβουλία προσπάθησε να ενημερωθεί για τις εξελίξεις και τα σχέδια για το νησί.

Οι εκπρόσωποι της ΚΟΒ Σύρου του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου- Ερμούπολης ανέφεραν ότι με ευθύνη όλων διαδοχικά των κυβερνήσεων, τα κτίρια των φυλακών και άλλες εγκαταστάσεις έχουν αφεθεί στη φθορά του χρόνου, έχοντας υποστεί πολλαπλές καταστροφές και πως πάνω σε αυτήν την εγκατάλειψη επιχειρηματικοί όμιλοι βρίσκουν το έδαφος και σχεδιάζουν την «αξιοποίηση» του νησιού με κερδοφόρες επενδύσεις, προσβάλλοντας την ιστορικότητα του χώρου.

Τέλος, αναφέρθηκαν στην ανάγκη να πραγματοποιηθούν σωστικές παρεμβάσεις από τα αρμόδια υπουργεία, αναστήλωση των κτιρίων και να δημιουργηθεί προβλήτα, για να αναδειχθεί σε επισκέψιμο τόπο ιστορικής μνήμης. Αυτά τα δίκαια αιτήματα αναδεικνύει και το Μνημείο που έστησε το ΚΚΕ πάνω στο νησί, και στέκει φύλακας απέναντι σε όσους απειλούν τον μαρτυρικό τόπο.