"Σύρος Εξ Αρχής": Ο δημόσιος χώρος ανήκει στους πολίτες, όχι στις επιχειρήσεις!

  • Σήμερα - 10:07

Ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο, εντείνεται από ορισμένες επιχειρήσεις η πίεση στον δημόσιο χώρο. Η αυθαίρετη κατάληψη και εκμετάλλευσή του με στόχο το ιδιωτικό κέρδος, έχει ως αποτέλεσμα την «έξωση» των πολιτών από χώρο που τους ανήκει. Ως τέτοια, αυθαίρετη και παράνομη, δεν πρέπει να γίνει ποτέ αποδεκτή, από κανένα και καμία μας. 

Τον δημόσιο χώρο δεν τον υπερασπιζόμαστε μόνο επειδή μας ανήκει συνταγματικά. Είναι επίσης ο χώρος της ποικιλομορφίας, της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και της ανταλλαγής ιδεών. Χωρίς δημόσιο χώρο, καταργείται η κοινωνική ζωή. 

Παρακολουθήσαμε πέρσι πώς, το Κίνημα για τις Ελεύθερες Παραλίες, κινητοποίησε μαζικά τους πολίτες στις Κυκλάδες και όλη τη χώρα. Υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να νομοθετήσει στην κατεύθυνση αυστηρότερων -υποτίθεται- όρων παραχώρησης των παραλιών για ομπρέλες και ξαπλώστρες. Δεν πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση θα επιτηρήσει την εφαρμογή του νόμου της. Οι πολίτες πρέπει να μένουν σε εγρήγορση και οι δήμοι να υπερασπίζονται στην πράξη και όχι στα λόγια, το Σύνταγμα. Παραβάσεις όπως κατάληψη μεγαλύτερου χώρου από αυτόν που έχει παραχωρηθεί με σύμβαση, χρησιμοποίησή του ως υπαίθρια ιδιωτική αποθήκη, ηχορύπανση, φωτορύπανση κ.ά. δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με αδιαφορία. 

Η παράταξή μας, Σύρος εξ' Αρχής έχει τοποθετηθεί και προεκλογικά για την αξία του δημόσιου χώρου. Με τη δράση και το λόγο της στο δημοτικό συμβούλιο προσπαθεί διαρκώς να αναδεικνύει το θέμα. Αυτή την εντολή της έδωσαν οι δημότες που την ψήφισαν στις δημοτικές εκλογές και αυτό θα κάνει διαρκώς. 

Έχει ήδη γίνει γνωστή, η αναφορά μας στην αρμόδια λιμενική και εισαγγελική αρχή, για το συμβάν αυθαίρετης κατάληψης ακτής στην Ερμούπολη και αναμένουμε με ενδιαφέρον τις ενέργειες των αρμόδιων αρχών, καθώς πρόκειται για χώρο που χρησιμοποιούν καθημερινά για το μπάνιο τους εκατοντάδες κάτοικοι και επισκέπτες της Ερμούπολης. 

Καλούμε τους πολίτες και τις αρμόδιες αρχές να μη δείχνουν ανοχή στην καταπάτηση του δημόσιου χώρου, σε ακτές και δρόμους, αφού εκτός των παραπάνω αναφερόμενων, πλήττει την εικόνα του νησιού μας στα μάτια των επισκεπτών. Αν και αυτό ορισμένοι κάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν, εφόσον επιτρέψουμε να γενικευθεί ως φαινόμενο, θα έχει δυσμενή επίπτωση και στην τουριστική του κίνηση. 

Αυτή τη μάχη αξίζει να τη δώσουμε μαζί!