Πρόστιμα "φωτιά" στον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης για τη μη έγκαιρη παρουσία ναυαγοσωστών στις πολυσύχναστες παραλίες

Βαρύς ο πέλεκυς από τις καταγγελίες

Δημήτρης Κοσμάς: "Συγκεκριμένες και στοχευμένες οι καταγγελίες κατά του Δήμου, την ώρα που αναζητούσαμε λύση για την ευόδωση του διαγωνιστικού μέρους"

Η μη έγκαιρη τοποθέτηση ναυαγοσωστών στις πολυσύχναστε παραλίες της Σύρου, λόγω προβλημάτων που προέκυψαν στο διαγωνιστικό κομμάτι, επέφερε σωρεία προστίμων στον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, ο οποίος καλείται τώρα να βγάλει τα "κάστανα" από τη φωτιά.

Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν μετά από καταγγελίες που κατατεθήκαν στο Λιμεναρχείο Σύρου το διάστημα από 1η Ιουνίου έως και πριν από λίγα 24ωρα, δημιουργώντας ασφυκτικές καταστάσεις στην οικονομική υπηρεσία του Δήμου.

Για την κάλυψη των παραλιών από ναυαγοσώστες, μία διαδικασία που πέρασε διά πυρός και σιδήρου, αλλά και για τις διαδικαστικές ενέργειες απέναντι στα χρηματικά πρόστιμα, μίλησε στην "Κοινή Γνώνη", ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών και πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής, Δημήτρης Κοσμάς.

"Στοχευμένες οι καταγγελίες κατά του Δήμου"

Από το Σάββατο 29 Ιουνίου, οι πολυσύχναστες παραλίες του νησιού και συγκεκριμένα οι παραλίες της Βάρης, του Γαλησσά και των Αγκαθωπών, βρίσκονται υπό την παρουσία ναυαγοσωστών, έπειτα από την ολοκλήρωση μίας εξαιρετικά δύσκολης διαγωνιστικής διαδικασίας, η οποία κατοχυρώθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Για τη συγκεκριμένη διαδικασία, αλλά κυρίως για τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στον Δήμο από το Λιμεναρχείο Σύρου, αποτέλεσμα των καθημερινών καταγγελιών που υποβαλλόταν για την καθυστερημένη ολοκλήρωση της εγκατάστασης των ναυαγοσωστών, μίλησε στην εφημερίδα ο Δημήτρης Κοσμάς.

"Είχαμε καθημερινές καταγγελίες στο Λιμεναρχείο της Σύρου, για το θέμα της μη παρουσίας ναυαγοσωστών στις πολυσύχναστες παραλίες του νησιού, αλλά και όχι μόνο γι’ αυτό το θέμα. Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε το περασμένο Σάββατο και έχουμε πλέον ναυαγοσώστες. Για εμένα προσωπικά, αλλά και για όλη την Δημοτική Αρχή το μείζον ήταν να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και υγεία των συμπολιτών μας, αλλά και των επισκεπτών του νησιού. Αυτό το πετύχαμε μετά από μεγάλο αγώνα που κάναμε μέσω της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης, κατοχυρώνοντας την ναυαγοσωστική κάλυψη στην εταιρία Β. Βήχου και ΣΙΑ Ε.Ε., με συνολικό προϋπολογισμό περί των 100.000 ευρώ για τη φετινή τουριστική περίοδο", τόνισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, χαρακτηρίζοντας, στη συνέχεια ως "ανέντιμη" τη συμπεριφορά αυτών που προχωρούσαν σε καταγγελίες προς το Λιμεναρχέιο.

"Αυτό που για εμένα είναι "ανέντιμο", είναι ότι στοχευμένα από την ημέρα της μη ευόδωσης του πρώτου διαγωνιστικού μέρους και συγκεκριμένα από την 1η Ιουνίου, άρχισαν οι καταγγελίες σε καθημερινή βάση, με αποτέλεσμα το Λιμεναρχείο Σύρου, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που έχει βάση του νόμου, να επιβάλλει πρόστιμα προς τον Δήμο, τα οποία σήμερα που μιλάμε είναι αρκετά, με τα ανάλογα βέβαια ποσά", δήλωσε ο κ. Κοσμάς.

Στην ερώτηση εάν μπορούμε να προσδιορίσουμε τα οικονομικά ποσά των προστίμων με τα οποία έχει επιβαρυνθεί η οικονομική υπηρεσία του Δήμου, ο κ. Κοσμάς επεσήμανε ότι την προκειμένη στιγμή δεν έχει στη διάθεσή του τον ακριβή αριθμό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "το πρώτο πρόστιμο, μετά από καταγγελία για την μη τοποθέτηση των απαραίτητων σημαδούρων για τα όρια κολύμβησης, ανέρχεται στις 22.000 ευρώ. Αυτό το ποσό θα πρέπει όμως να το υπολογίσουμε επί δύο, καθώς εκκρεμεί ένα ανάλογο πρόστιμο από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Κάθε μέρα που γινόταν μία καταγγελία, το Λιμεναρχείο επέβαλε πρόστιμο για τις τρεις παραλίες που έχουμε την υποχρέωση, κάτι που αυτό μεταφράζεται σε 16.000 ευρώ. Άρα μιλάμε για πρόστιμα 16.000 ευρώ την ημέρα", δήλωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Δήμος έχει κάνει ενέργειες ένστασης για ένα πρόστιμο που επιβλήθηκε τις τελευταίες ημέρες που ήδη είχε αποκατασταθεί το θέμα της ναυαγοσωστικής κάλυψης, υπογραμμίζοντας ότι εξετάζεται το θέμα και των υπολοίπων κυρώσεων. "Θα περιμένουμε το αποτέλεσμα της ένστασης και ελπίζουμε να πάνε όλα καλά. Θα κάνουμε και άλλες ενστάσεις, όμως είναι χρονοβόρες οι διαδικασίες, οι οποίες δε μας δίνουν το δικαίωμα να είμαστε ευέλικτοι", τόνισε για το θέμα των καταγγελιών και των ενστάσεων.

"Θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε όλους τους κακεντρεχείς που υπάρχουν, ότι "όποιος είναι έξω από το χορό, πολλά τραγούδια λέει". Ο καθ' ένας μπορεί να καταγγέλλει, χωρίς όμως να γνωρίζει το ιστορικό ενός θέματος και τα προβλήματα που δημιουργούνται από εκεί που δε τα περιμένει κανείς", υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι οι καταγγελίες ήταν συγκεκριμένες και στοχευμένες.

Ο κ. Κοσμάς δήλωσε επίσης, ότι θα λάβουν όλα εκείνες τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε οι διαδικασίες του διαγωνιστικού μέρους για την εξεύρεση ναυαγοσωστικής κάλυψης για το 2025, να αρχίσει από τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Εξετάζεται η ναυαγοσωστική κάλυψη και των μη πολυσύχναστων παραλιών

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, τόνισε ότι για τον ίδιο είναι πολύ σημαντικό η παρουσία ναυαγοσωστών και στις μη χαρακτηρισμένες πολυσύχναστες παραλίες, όπως είναι αυτή της Αζολίμνου, που συγκεντρώνει μεγάλο μέρος επισκεψιμότητας τόσο των κατοίκων της Σύρου, όσο και των επισκεπτών.

"Προσωπικά, δε μου φτάνει να έχουμε ναυαγοσώστες μόνο στις πολυσύχναστες παραλίες. Μπορεί να συμβεί οτιδήποτε και π.χ και στην Αζόλιμνο που είναι μία παραλία που την επισκέπτεται αρκετός κόσμος, λόγω της κοντινής απόστασης που έχει με την Ερμούπολη. Εύχομαι να καταφέρουμε του χρόνου να έχουμε και σε κάποιες από τις μη πολυσύχναστες, ναυαγοσωστική παρουσία. Αυτό για εμένα είναι μία υποχρέωση απέναντι στην σωματική ακεραιότητα των πολιτών", σημείωσε ο κ. Κοσμάς.

Τέλος και κλείνοντας τις δηλώσεις του για το θέμα, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών προανήγγειλε ότι με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο, έχει σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα για τα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων και των Γυμνασίων, που θα αφορά την ασφαλή κολύμβηση και τις πρώτες βοήθειες. "Ζούμε σε μία νησιωτική περιοχή που πρέπει να γνωρίζουμε όχι μόνο να παραμένουμε ασφαλείς, αλλά και να παρέχουμε βοήθεια σε όποιον βρίσκεται σε κίνδυνο", κατέληξε Δημήτρης Κοσμάς.