Αγανακτισμένος ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Π. Μώτος για την ανυπαρξία τήρησης του Κανονισμού Καθαριότητας από αρκετούς πολίτες

Αρχίζει τα πρόστιμα ο Δήμος για την καθαριότητα στη Σύρο

Μέχρι 20 Ιουλίου εκτιμάται πως θα μπει εργολάβος για τη φροντίδα χωριών και παραλιών

“Βροχή” αναμένεται να πέσουν πλέον τα πρόστιμα στους πολίτες της Σύρου που δεν συμμορφώνονται με τον Κανονισμό Καθαριότητας, σε συνέχεια απόφασης του αρμόδιου αντιδημάρχου, Πέτρου Μώτου, ο οποίος τονίζει στην “Κοινή Γνώμη”, πως ο Δήμος δεν μπορεί να δείχνει άλλη ανοχή, σε συμπεριφορές που έρχονται να επιβαρύνουν σοβαρά την εικόνα του νησιού.

Η ανεξέλεγκτη - και χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με την Υπηρεσία Καθαριότητας - εναπόθεση ογκωδών αντικειμένων και εξοπλισμού δίπλα από κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης, έχει διαμορφώσει εν μέσω θερινής – τουριστικής σεζόν μία απερίγραπτη κατάσταση στη Σύρο.

Το περιορισμένο σε αριθμό ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου στην Καθαριότητα, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία έως και σήμερα εργολαβίας για τη φροντίδα των χωριών και των παραλιών, αλλά και σε συνάρτηση με την ασυνείδητη συμπεριφορά πολιτών, δημιουργεί στο νησί μία εκρηκτική κατάσταση.

Για την απόφασή του να προχωρήσει σε πρόστιμα αναφέρθηκε ο κ. Μώτος μιλώντας στην εφημερίδα, ενώ σε παρόμοιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρης Κοσμάς, ο οποίος παράλληλα προσπαθεί να καρποφορήσει η εργολαβία για την καθαριότητα στη Σύρο.

Ένας άγονος πρώτος διαγωνισμός οδήγησε στη διαδικασία της απευθείας διαπραγμάτευσης, με την κατάσταση για παραλίες και χωριά να είναι στο “κόκκινο” από άποψη αναγκών. Σύμφωνα με όσα εκτιμά, ίσως στις 20 Ιουλίου να μπορέσει να αρχίσει η εργολαβία το έργο της.

Μετ΄ εμποδίων η εργολαβία

Ερωτηθείς ο κ. Κοσμάς σε ποιο στάδιο είναι σήμερα οι ενέργειες για την άκρως απαραίτητη εργολαβία, δεδομένης της έλλειψης προσωπικού στην Υπηρεσία, γνωστοποίησε τα ακόλουθα: “Έγινε αρχικά ο διαγωνισμός και απέβη άκαρπος. Πλέον ερχόμαστε στο στάδιο της διαπραγμάτευσης με τους ίδιους όρους του διαγωνισμού. Υπάρχει ενδιαφερόμενος από κάποιες επαφές που έχουμε πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα και είναι ένα θέμα που μας απασχολεί έντονα η καθαριότητα στα χωριά και στις παραλίες. Δυστυχώς απαιτήθηκε μεγάλο χρονικό διάστημα για να είναι στις παραλίες ρυθμισμένα θέματα όπως και οι ναυαγοσώστες”.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως η προσπάθεια προχωρά μετ΄ εμποδίων για την Καθαριότητα αφού, “είναι αρκετά δύσκολο να βρούμε εργολάβους, για διάφορους λόγους για τους οποίους και εκείνοι δεν καταθέτουν προσφορές. Παρόλα αυτά τα προβλήματα και η Δημοτική Αρχή και οι Υπηρεσίες προσπαθούμε να προχωρήσουμε”.

Ο αντιδήμαρχος επεσήμανε πως, “είμαστε σε ένα στάδιο που πιστεύω πως θα ευοδωθεί η διαδικασία”, εκτιμώντας πως, “θεωρώ πως μέσα στο διάστημα από 15 μέχρι 20 Ιουλίου, θα προχωρήσουμε και θα έχουμε τον ενδιαφερόμενο ανάδοχο. Οπότε άμεσα θα αρχίσει η εργολαβία για την καθαριότητα στις παραλίες και στα χωριά”.

Στην ερώτηση για πόσο διάστημα θα υπάρξει εργολάβος, προσδιόρισε: “Για δύο μήνες θα είναι η εργολαβία μέχρι τις 15-20 Σεπτέμβρη του 2024. Γίνεται ο καθαρισμός αλλά θα γίνει στοχευμένα πλέον η φροντίδα”.

Π. Μώτος: Καμία ανοχή πλέον σε όσους δεν τηρούν τον Κανονισμό

Αποφασισμένος για την επιβολή προστίμων παρουσιάζεται ο αντιδήμαρχος, Πέτρος Μώτος. “Έχουμε σηκώσει ένα τεράστιο βάρος, αλλά το βασικό είναι πως προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε αλλά ο κόσμος δεν βοηθά. Πετάει αλόγιστα και όπου να ΄ναι σκουπίδια και ογκώδη υλικά και απορρίμματα. Αυτό το πράγμα δεν το έχω δει ξανά”, περιγράφει αρχικά, κάνοντας έκκληση να συμμορφωθούν οι πολίτες. “Δυστυχώς θα πω και το εξής. Ενημέρωσα τον δήμαρχο χθες, ότι θα αρχίσουμε να ρίχνουμε πρόστιμα. Με αυτά που συμβαίνουν και βλέπω, είμαι υποχρεωμένος να ρίξω πρόστιμα για να είναι καθαρό το νησί. Δεν γίνεται αυτό. Θα βρει τρόπο ο δήμαρχος σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο Διοικητικών Υπηρεσιών για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε εύκολα τη διαδικασία να επιβάλουμε πρόστιμα. Δεν έχω ρίξει πρόστιμα μέχρι στιγμής αλλά ένα μέρος του κόσμου με αναγκάζει να δώσω τα πρώτα”, δήλωσε, εξηγώντας βέβαια πως, “υπάρχει και ένα μέρος του κόσμου που τους ευχαριστώ που συνεργάζονται”.

Ερωτηθείς που εντοπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα, ανέφερε: “Γενικό είναι το πρόβλημα. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω καμία περιοχή. Δυστυχώς. Εμείς επιμένουμε στη συνεργασία για να είναι καθαρό το νησί. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν”.

Συμπλήρωσε δε, για την καθαριότητα στο νησί πως, “αυτή τη στιγμή προχωράμε με το υπάρχον προσωπικό και όταν αναλάβει ο εργολάβος με πέντε άτομα θα φροντίζει τις περιοχές και τις παραλίες πρωί και απόγευμα ώστε και οι πολυσύχναστες να είναι καθαρές πάντα.

Σήμερα, το προσωπικό που έχουμε, φροντίζει μία μία τις παραλίες. Όταν αρχίσει ο ιδιώτης θα είναι αποκλειστικά εκείνος εκεί και εμείς θα έχουμε την επίβλεψη”.

Τέλος, σε ανάλογο τόνο και ο κ. Κοσμάς ζήτησε τη συνεργασία του κόσμου. “Θέλω να πω πως για να έχουμε μία πόλη καθαρή εξαρτάται από όλους εμάς. Ενώ υπάρχει ένα συγκεκριμένο τηλέφωνο στην Υπηρεσία για ενημέρωση σχετικά με την εναπόθεση ογκωδών αντικειμένων και άχρηστου εξοπλισμού, οι πολίτες δεν το χρησιμοποιούν και δημιουργούν με τη στάση τους ένα τεράστιο πρόβλημα στην Καθαριότητα που αυτή την περίοδο πονάει πολύ από θέμα προσωπικού.

Είναι θέμα όλων μας να έχουμε μία πόλη και ένα νησί καθαρό”, δήλωσε καταλήγοντας.