Αποδέχθηκαν και ενέκριναν τα μέλη της, το προσύμφωνο με το Κληροδότημα Άννης Κουτσοδόντη για τη μετατροπή του ακινήτου, σε διοικητήριο της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

“Πράσινο φως” από την Περιφερειακή Επιτροπή για το “Κυκλαδικόν”

Παραχώρηση για 50 έτη έναντι ενοικίου 1.500 ευρώ και έναρξη καταβολής από την εγκατάσταση των Υπηρεσιών και μετά

Το οριστικό τελικό βήμα για την υπογραφή του απαραίτητου συμφωνητικού με το Κληροδότημα Άννης Κουτσοδόντη, για τη διάσωση του “Κυκλαδικόν” και τη μετατροπή του σε διοικητήριο της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, έκανε χθες η Περιφερειακή Επιτροπή, αποδεχόμενη τους όρους παραχώρησής του.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το σχετικό προσύμφωνο, που τέθηκε υπόψιν των συμμετεχόντων περιφερειακών συμβούλων στην Περιφερειακή Επιτροπή, η Διοικούσα – Διαχειριστική Επιτροπή του Κληροδοτήματος αποδέχεται να παραχωρήσει για 50 έτη το ιστορικό ακίνητο που δεσπόζει κοντά στην πλατεία Μιαούλη, προκειμένου αυτό να διασωθεί και να αξιοποιηθεί.

Το αντίτιμο που θα καταβάλλεται μηνιαίως, θα ανέλθει στα 1.500 ευρώ και θα αρχίσει να δίδεται από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου προς το Κληροδότημα Άννης Κουτσοδόντη, αμέσως μετά από την εγκατάσταση των Υπηρεσιών της.

Πρακτικά και ουσιαστικά, αυτό σημαίνει πως κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασής του, η Περιφέρεια δεν θα επιβαρυνθεί με αντίτιμο. Συμπληρωματικά, αξίζει να αναφερθεί πως προβλέπεται και η δυνατότητα συνέχισης της παραχώρησής του για περισσότερα χρόνια, κάτι εξαιρετικά σημαντικό.

Ειδικότερα, όλοι οι όροι για την παραχώρησή του, εγκρίθηκαν ομόφωνα από την Περιφερειακή Επιτροπή, στην οποία προήδρευσε ο περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος ενώ παρακολούθησε ως επισκέπτης ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, δεδομένου πως είναι ταυτόχρονα και εκ του νόμου, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Κληροδοτήματος.

Υπενθυμίζεται πως η σημερινή κατάσταση του “Κυκλαδικόν” εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών και η Περιφέρεια “τρέχει” τις κινήσεις της για τη μελέτη που θα υποδείξει το έργο που πρέπει να γίνει.

Σύμφωνα με μία πρώτη εκτίμηση, θα πρέπει να δαπανήσει, από ίδιους πόρους τουλάχιστον 4 εκατ. ευρώ, ενώ θα υπάρξουν και παρεμβάσεις για άρση της όποιας επικινδυνότητας έχει αναγνωρίσει προσφάτως και το Υπ. Πολιτισμού.

Βασικό πλαίσιο παραχώρησης

Συγκεκριμένα, στο προσύμφωνο ξεκαθαρίζεται πως, η διάρκεια της μίσθωσης συμφωνείται σε 50 έτη, με δικαίωμα ανανέωσής της, κατόπιν συμφωνίας, με την τότε Διαχειριστική Επιτροπή του Κληροδοτήματος. Ο εκμισθωτής θα έχει προτεραιότητα έναντι οιουδήποτε τρίτου. Τονίζεται δε, πως, η μακρά διάρκεια της μισθωτικής σύμβασης συνομολογείται αφού έλαβαν υπ΄ όψιν τους τη σημερινή κατάσταση του κτηρίου.

Ως εκ τούτου, διευκρινίζεται παρακάτω πως, “ο μισθωτής θα παραλάβει το μίσθιο στην κατάσταση που αυτό βρίσκεται κατά την υπογραφή της οριστικής σύμβασης και αναλαμβάνει να το καταστήσει ασφαλές και κατάλληλο για αξιοποίηση με δικά του έξοδα και επιμέλεια (με εξαίρεση την παροχή της συνδρομής από το Κληροδότημα)”.

Επιπλέον, σημειώνεται πως, “επιτρέπεται στον μισθωτή μετά την υπογραφή της οριστικής σύμβασης και καθ΄ όλη τη διάρκεια της μισθώσεως, να προβαίνει με δική του ευθύνη και δαπάνες σε όσες εσωτερικές, διαρρυθμίσεις, προσθήκες, εγκαταστάσεις και εν γένει τροποποιήσεις στο μίσθιο που κρίνει απαραίτητες και αναγκαίες για εξυπηρέτηση των λειτουργικών του αναγκών καθώς και στην τοποθέτηση στο μίσθιο κάθε αναγκαίας, κατά την κρίση του εγκατάστασης (ενδεικτικά κλιματισμού, εξαερισμού, συναγερμού, ηλεκτρονικής και πληροφορικής πάσης φύσης, ανελκυστήρα και οποιαδήποτε άλλη) και στην εκτέλεση πάσης φύσεως έργου εσωτερικά ή εξωτερικά για καταλληλότερη, ασφαλέστερη, καλύτερη και ευπρεπέστερη εξυπηρέτηση των αναγκών της σκοπούμενης σε αυτό εκμετάλλευσης”.

Με χαμηλό αντίτιμο

Όσον αφορά το αντίτιμο, αυτό είναι μικρό σε μηνιαία βάση και κυρίως για τα πρώτα 20 χρόνια. “Το μηνιαίο μίσθωμα συμφωνείται στο ποσό των 1.500 ευρώ πλέον του τέλους χαρτοσήμου, ή ΦΠΑ ή άλλου νόμιμου φόρου, εισφοράς ή επιβάρυνσης  που βαρύνει κατά νόμο τους μισθωτές. Το μηνιαίο μίσθωμα θα διπλασιασθεί κατά τον 20ο χρόνο της μισθωτικής περιόδου και για τα επόμενα έτη θα αυξάνεται κατά 3% πλέον χαρτοσήμου ή ΦΠΑ ή άλλου νόμιμου φόρου, εισφοράς ή επιβάρυνσης που βαρύνει κατά νόμο τους μισθωτές”.

Επίσης, υπογραμμίζεται πως, “ο μισθωτής αναλαμβάνει την υποχρέωση καταβολής κάθε φορολογικού βάρους του ακινήτου υπάρχοντος σήμερα ή μελλοντικού (ΕΝΦΙΑ κλπ), ακόμη και αν βεβαιώνεται εις βάρος του εκμισθωτή”.

Στο προσύμφωνο σημαντικό είναι το σημείο για την περίοδο χάριτος αναφορικά με την έναρξη καταβολής του αντιτίμου. Ειδικότερα, προβλέπεται πως, “ρητά συμφωνείται και γίνεται αμοιβαία αποδεκτό από τα συμβαλλόμενα μέρη ότι η υποχρέωση καταβολής του μισθώματος θα ξεκινήσει με την εγκατάσταση της Περιφέρειας στο ακίνητο”.

Όσον αφορά στην χρηματική εγγύηση, εξηγείται πως, “για την ακριβή τήρηση και εκπλήρωση των όρων της οριστικής σύμβασης, ο μισθωτής θα καταβάλλει με την υπογραφή του συμβολαίου ποσό ίσο με ετήσιο μίσθωμα ήτοι με ποσό 18.000 ευρώ, αναπροσαρμοζόμενο καθ΄ εκάστη αύξηση μισθώματος, το οποίο ο εκμισθωτής θα κρατεί και θα επιστρέψει στον μισθωτή ατόκως μετά τη λύση ή λήξη της μίσθωσης και την προσήκουσα παράδοση του μισθίου, σε όποια κατάσταση θα βρίσκεται τότε και μετά από την εκκαθάριση όλων των λογαριασμών που αφορούν το μίσθιο, εφόσον δεν υπάρχουν φθορές στο μίσθιο πέραν αυτών της συνήθους χρήσεως”.

Πολυεπίπεδο όφελος

Στην αναγκαιότητα “απόκτησης” του “Κυκλαδικόν” από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο Γιώργος Χατζημάρκος, επισημαίνοντας πως, κρίνεται απαραίτητο οι Υπηρεσίες της να συγκεντρωθούν σε ένα ακίνητο.

Ο περιφερειάρχης έκανε λόγο για καλυτέρευση της λειτουργίας και συνεργασίας τους προς όφελος των πολιτών, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως ταυτόχρονα, επιτυγχάνεται η διάσωση ενός ιστορικού και κεντρικού ακινήτου στην “καρδιά” της Ερμούπολης. Από την πλευρά του, σημείωσε ακόμη πως το κτήριο στη σημερινή κατάστασή του ουσιαστικά “κραυγάζει” για διάσωση, αφού έρχεται επιτακτικά στο προσκήνιο και η ασφάλεια των πολιτών στα γύρω σημεία.

Σε παρόμοιο τόνο μίλησε και ο Γιώργος Λεονταρίτης, απαντώντας ακόμη και σε παρέμβαση – ερώτηση που έγινε από μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής για το κυκλοφοριακό και την ενδεχόμενη επιβάρυνση του κέντρου.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να μετακινούνται με τη δημοτική συγκοινωνία, ενώ όπως υπενθύμισε και ο κ. Χατζημάρκος, ο ίδιος φόρτος παρατηρείται σήμερα, καθώς όλες οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας λειτουργούν κατακερματισμένες στην πόλη.