Οδεύει σε ναυάγιο… η μετατροπή σε ανοιχτό χώρο πολιτισμού
- Τετάρτη, 10 Ιουλίου, 2024 - 06:20
Παντελώς αβέβαιο είναι σήμερα αν τελικά ο - προ έτους παραχωρηθείς από τη ΔΥΠΑ προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης - χώρος των ερειπίων του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου, θα μετατραπεί σε ανοικτό χώρο πολιτισμού για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων.
Η προϋπόθεση να έχει επιτευχθεί ο στόχος εντός 3ετιας, που έθεσε ως προϋπόθεση η ΔΥΠΑ για την παραμονή του στον Δήμο για 25 χρόνια, φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθεί από τη νέα Δημοτική Αρχή, η οποία ναι μεν έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός ανοικτού χώρου πολιτισμού, αλλά προς το παρόν φαίνεται να προκρίνει το νταμάρι στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα.
Τα παραπάνω για τον χώρο πολιτισμού “Μάνος Ελευθερίου” σκιαγράφησε στην τοποθέτησή της, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού κατά την προχθεσινή συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής.
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος επεσήμανε τις δυσκολίες που πρέπει να ξεπεραστούν και στις δύο περιπτώσεις για τη διαμόρφωση ενός ανοικτού χώρου πολιτισμού, δίνοντας απαντήσεις στην “Κοινή Γνώμη” ειδικότερα, για τον χώρο του Λαδόπουλου.
Η στόχευση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής ήταν ξεκάθαρα η διαμόρφωσή του σε ανοικτό χώρο πολιτισμού, έχοντας εντάξει τα ερείπια του Λαδόπουλου στην πρότασή της για ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις μέσω νέου ΕΣΠΑ (ΣΒΑΑ). Σήμερα, παραμένει αβέβαιο τελικά αν η νυν διοίκηση θα επιμείνει στον ίδιο στόχο και θα προλάβει το διάστημα της 3ετιας, με φόντο εμπόδια που υπάρχουν αλλά και παρατηρήσεις της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης, πως για ένα τέτοιο έργο δεν υπάρχει μελέτη και άρα, ωριμότητα. Μάλιστα, σημαντικό σχόλιο προς τον Δήμο αποτελεί και το γεγονός πως αν εκεί λειτουργήσει ένας ανοικτός χώρος πολιτισμού, τότε, θα υπάρξει σύγκρουση χρήσεων γης, καθώς μπροστά – βάσει του νέου σχεδίου λειτουργίας του λιμένα (master plan) – προβλέπεται να μεταφερθεί το ακτοπλοϊκό λιμάνι της Σύρου.
Για όλα τα παραπάνω μίλησε ο κ. Βακόνδιος.
-
Πέρυσι αποδέχθηκε ο πρώην Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας – ΟΑΕΔ να παραχωρήσει για 25 χρόνια τα ερείπια του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης ώστε να προχωρήσει και να τον μετατρέψει σε ανοικτό χώρο πολιτισμού. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει επιτύχει τον στόχο του ο Δήμος εντός 3ετιας. Από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε προταχθεί για το ΣΒΑΑ. Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε σήμερα;
“Ουσιαστικά η δημιουργία πολιτιστικού χώρου είναι ένα από τα θέματα που βρίσκεται στις σκέψεις της Δημοτικής Αρχής ή τουλάχιστον η εξεύρεση πιθανού χώρου που μπορεί να δημιουργηθεί. Προς αυτή την κατεύθυνση εξετάσαμε τις ιδιοκτησίες. Ο πολιτιστικός χώρος του Μάνου Ελευθερίου είναι στην ιδιοκτησία του Δήμου και ο άλλος χώρος είναι το πρώην εργοστάσιο Λαδόπουλου που παραχωρήθηκε από τη ΔΥΠΑ σε εμάς, με σκοπό τη δημιουργία ανοικτού πολιτιστικού χώρου.
Μετέπειτα, προτάχθηκε και στο ΣΒΑΑ για τη δημιουργία αυτού του χώρου.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφέραμε τα προβλήματα που έχουν και οι δύο χώροι, τα οποία καλούμαστε να λύσουμε για να μπορέσει να γίνει ένας ανοικτός χώρος πολιτισμού”.
-
Υπάρχει ένα αυστηρό χρονικό περιθώριο – αυτό της 3ετιας - που πρέπει να προλάβει ο Δήμος, διαφορετικά ο χώρος θα επιστρέψει στη ΔΥΠΑ. Για την μετατροπή του σε ανοικτό χώρο πολιτισμού, τι πρέπει να ξεπεράσετε;
“Ο χώρος εμπίπτει εντός βιομηχανικού κέντρου, που αυτό σημαίνει πως οποιαδήποτε κατασκευή εντός του χώρου του Λαδόπουλου, προϋποθέτει και την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού.
Βέβαια, μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό, ή κάτι πολύ σύνθετο. Κάποιες κατασκευές πιθανά να χρειάζονται και την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού. Η χρήση του είναι βιομηχανική τη δεδομένη στιγμή και ένα κομμάτι του είναι εντός αιγιαλού και παραλίας. Αυτό σημαίνει πως κι εκεί μπορεί να βρούμε εμπόδια”.
-
Τι εννοείτε όταν λέτε εμπόδια; Θα πρέπει να παρθούν αδειοδοτήσεις και από το Υπ. Ναυτιλίας; Θα απαιτηθεί μεγάλος χρόνος;
“Ναι. Ή δεν θα πρέπει να γίνει κάτι σε αυτό το κομμάτι ή θα πρέπει να γίνουν οι όποιες κατασκευές για τη δημιουργία του πολιτιστικού χώρου και να ζητήσουμε περαιτέρω εγκρίσεις. Από πλευράς χρόνου, αυτές είναι χρονοβόρες συνήθως. Τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει κάτι έτοιμο, κάποια μελέτη. Χρήσιμο είναι να ξέρει ο κόσμος τις χρονοβόρες διαδικασίες που πιθανόν κληθούμε να αντιμετωπίσουμε”.
-
Η κατεύθυνση της σημερινής Δημοτικής Αρχή είναι η προσπάθεια διαμόφωσής του σε ανοικτό πολιτιστικό χώρο ή όχι; Παραλάβατε μία προοπτική από την περασμένη διοίκηση. Εσείς τι θα κάνετε; Το ρεπορτάζ της εφημερίδας λέει πως σας έχουν γνωστοποιηθεί σοβαρές παρατηρήσεις από τη Διαχειριστική για την ένταξη του χώρου στο ΣΒΑΑ. Ποια είναι η κατάσταση;
“Ουσιαστικά τις προτεραιότητες για τους πολιτιστικούς χώρους τους καθορίζει το Τμήμα Πολιτισμού και η αντιδήμαρχος, η κ. Μενδρινού. Σίγουρα, εκείνη θα επιθυμούσε ως πρώτη προτεραιότητα να θέσει τον χώρο του Μάνου Ελευθερίου εφόσον κι αυτός είναι δυνατόν να αδειοδοτηθεί και να εγκριθεί. Και γι αυτόν τον χώρο υπάρχουν θέματα. Είναι δηλωμένος ως χορτολιβαδικός και θα πρέπει να γίνουν κάποιες ενέργειες για οποιαδήποτε χρήση. Είναι στον Δήμο, αλλά δηλωμένος χορτολιβαδικός. Άρα, θα πρέπει να γίνουν ενέργειες προς τη Δασική Υπηρεσία και με τη συνδρομή της Νομικής μας Υπηρεσίας να ζητηθούν έγγραφα, για να μπορέσει να ανοίξει δρόμος και να δομηθεί το οικόπεδο.
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να εξασφαλιστούν και να ελεγχθούν οι προσβάσεις προς τον χώρο και οι πιθανοί χώροι στάθμευσης εκεί. Αυτό θα πρέπει να γίνει και για το κτήριο του Λαδόπουλου.
Αναφορικά με τον χώρο του Λαδόπουλου, μας προβληματίζει ακόμη το εξής. Επειδή υπήρχαν καταρρεύσεις και υπήρχαν και πρωτόκολλα επικινδυνότητας στο παρελθόν, πιθανές καταρρεύσεις τοίχων, πρέπει να δούμε πώς θα αποφευχθούν. Δηλαδή να δούμε πώς θα στηριχθούν οι τοίχοι για τη δημιουργία τέτοιου χώρου”.
-
Από τη Διαχειριστική έχει επισημανθεί και το θέμα της σύγκρουσης χρήσεων γης; Αληθεύει ως παρατήρηση προς εσάς; Εκεί βάσει master plan μελετάται η μεταφορά του νέου λιμανιού.
“Ναι. Το άλλο πιθανό πρόβλημα είναι πως θα υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες χρήσεις γης. Το master plan έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Ναυτιλίας. Έξω από τα ερείπια αυτά, προβλέπεται λιμάνι και θα υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες χρήσεις γης. Και επίσης, για τον χώρο του Λαδόπουλου δεν έχουμε καμία μελέτη και άρα, καμία ωριμότητα για να γίνουν οποιεσδήποτε παρεμβάσεις.
Είναι περιορισμένος ο χρόνος για να μπορέσει να αξιοποιηθεί”.
-
Θα παραμείνει σαν πρόταση μέσα στο ΣΒΑΑ; Θα επιμείνετε σε αυτό;
“Αυτό θα το επανεξετάσουμε με τη Δημοτική Αρχή και θα αποφασίσουμε. Σίγουρα την προτεραιότητα τη θέτει το Τμήμα Πολιτισμού και από εκεί και πέρα εμείς, θα βοηθήσουμε στα τεχνικά θέματα και θα δούμε τα προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν και θα κάνουμε τις βασικές ενέργειες προς τη Διαχειριστική. Αυτά θα πρέπει να γίνουν άμεσα. Ξαναλέω πως τη δεδομένη στιγμή ως νέα Δημοτική Αρχή δεν παραλάβαμε καμία μελέτη για χώρο πολιτισμού. Αρχίζουμε από το μηδέν ουσιαστικά γιατί η δημιουργία ενός ανοικτού πολιτιστικού χώρου είναι κάτι που απασχολεί τη Δημοτική Αρχή”.
-
Στην περίπτωση που δεν αξιοποιηθεί ο χώρος του Λαδόπουλου, θα επιστρέψει στη ΔΥΠΑ...
“Το επόμενο διάστημα θα είμαστε σε θέση να απαντήσουμε με βεβαιότητα για το τί θα γίνει και να παρουσιάσουμε το πλάνο μας. Αν δεν αξιοποιηθεί, θα περάσει πάλι στη ΔΥΠΑ”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- “Γολγοθάς” η αξιοποίηση του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου
25 Σεπ. 2024 - 6:20 - Η Καθαριότητα ενισχύεται με δύο απορριμματοφόρα
13 Ιαν. 2025 - 6:19 - Συνολικά εργοτάξιο το Δημαρχείο Σύρου
9 Ιαν. 2025 - 6:20 - Στο Υπουργείο Πολιτισμού για έγκριση μελέτης
31 Δεκ. 2024 - 6:19 - “Το 2024 προσπαθήσαμε να μη χάσουμε χρηματοδοτήσεις”
30 Δεκ. 2024 - 6:20