Αντανακλαστικά από το Λιμενικό Ταμείο Σύρου για την εφαρμογή βελτιώσεων sτον χώρο αναμονής επιβατών

Μέτρα για τις αυξημένες ανάγκες στο λιμάνι Ερμούπολης

Μιλάει αναλυτικά ο πρόεδρος του Δ.Σ., Κώστας Γαβιώτης

Στις ιδιαιτέρως αυξημένες ανάγκες της επιβατικής κίνησης στο λιμάνι της Ερμούπολης εστιάζει η σημερινή διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, έχοντας πραγματοποιήσει ήδη αλλαγές και βελτιώσεις στους χώρους αναμονής, παράλληλα με τον προγραμματισμό της για εγκατάσταση – από σήμερα – και ενός ακόμη προσωρινού στεγάστρου στο kiss ‘n’ ride.

Η υψηλή κίνηση επισκεπτών, καθώς και η θετική εικόνα της αύξησης των πλοίων που εξυπηρετούν και καλύπτουν πλέον την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, “υπαγόρευσαν” τη λήψη μέτρων, ώστε να μετακινούνται προς τα πλοία και με την απαιτούμενη ασφάλεια, οι επιβάτες.

Αντανακλαστικά έδειξε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κώστας Γαβιώτης, ώστε οι εικόνες που θέλουν τους επιβάτες να περιμένουν στο δρόμο προκειμένου να επιβιβαστούν στα πλοία να αποτελέσουν το ταχύτερο, παρελθόν.

Εδώ και αρκετό καιρό, καθίσταται άλλωστε πασιφανές πως οι υφιστάμενες υποδομές του λιμένα όσον αφορά στην αναμονή των επιβατών των πλοίων είναι ανεπαρκείς. Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος δούλεψε λύσεις σε δύο επίπεδα, προτάσσοντας κάποια άμεσα μέτρα, αλλά και κάποια που θα λειτουργήσουν ως ενδιάμεση κατάσταση, μέχρι να γίνει η μεταφορά του ακτοπλοϊκού λιμένα στον Λαδόπουλο. Συγκεκριμένα, το επόμενο διάστημα αναμένει προτάσεις από τους μελετητές και για περαιτέρω αλλαγές και βελτιώσεις στις υφιστάμενες υποδομές.

Νέο προσωρινό στέγαστρο

Ειδικότερα, ο Κώστας Γαβιώτης επεσήμανε πως η λήψη άμεσων μέτρων έρχεται να καλύψει τις σημερινές ανάγκες. “Έχουμε πει σε ένα μελετητικό γραφείο να μας προτείνει κάποιες αλλαγές μέχρι να προχωρήσουμε στη μεταφορά του λιμανιού. Μέχρι να γίνει αυτό, θεωρώ πως πρέπει στη δική μας θητεία να βελτιώσουμε τις υποδομές μας στο μέτρο του εφικτού και να τις προσαρμόσουμε στις ανάγκες του 2024. Έχουμε αύξηση στα πλοία και στους επιβάτες”, σημείωσε αρχικά, εξηγώντας για παράδειγμα πως, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος “είχαμε 7 αναχωρήσεις για Πειραιά”. Επισημαίνοντας πως και το φετινό καλοκαίρι εξελίσσεται καλά από άποψη αφίξεων πλοίων, παρατήρησε πως, “οι ανάγκες έχουν αυξηθεί και οι επιβάτες δεν είναι σωστό και ασφαλές να περιμένουν στον δρόμο και στον ποδηλατόδρομο μέχρι την επιβίβασή τους”. “Επιβάλλεται να προστατεύσουμε τον κόσμο που ταξιδεύει και περιμένει στα στέγαστρα”, πρόσθεσε, με τον προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Ρένο Ζερβό, να αναφέρει παρομοίως: “Το σκεπτικό είναι να αλλάξει προσωρινά η χωροθέτηση με ήπια μέτρα για να γίνει ευέλικτη η λειτουργία του λιμανιού ανάλογα με τις ανάγκες. Επειδή φέτος έχουμε αυξημένη κίνηση πλοίων και επισκεψιμότητας, πρέπει να μπορέσουμε γρήγορα να καλύψουμε αυτές τις απαιτήσεις των επιβατών”.

Κατά συνέπεια, θα εφαρμοστεί η απόφαση για τρίτο στέγαστρο στο kiss ‘n’ ride.

“Αυτή τη στιγμή έχουμε δύο στέγαστρα. Με μία μικρή μετατροπή θα τα κάνουμε τέσσερα. Από αύριο το πρωί (σ.σ. σήμερα) θα αρχίσουν οι παρεμβάσεις για να γίνει ένα επιπλέον στέγαστρο – προσωρινή κατασκευή – με χαμηλά κάγκελα για περίφραξη και με ένα άνοιγμα προς το λιμάνι. Θα πακτωθούν προσωρινά 8 ομπρέλες για την αναμονή των επιβατών. Εκτίμησή μας είναι πως μέχρι 20 Ιουλίου θα είναι έτοιμο”, γνωστοποίησε ο κ. Γαβιώτης.

Η θέση του στεγάστρου θα είναι ακριβώς δίπλα από τα σημερινά στέγαστρα και αυτό θα σημάνει την “απώλεια” 5 θέσεων αναμονής οχημάτων.

Διευκρίνισε ο κ. Ζερβός δε, πως, “αυτή η προσωρινή επέκταση, θα μας οδηγήσει στον καλύτερο διαχωρισμό και στην καλύτερη αξιοποίηση των υπαρχόντων υποδομών”. Για όλα τα παραπάνω, ο πρόεδρος επεσήμανε πως ενημερώνεται το Λιμεναρχείο Σύρου, ο λιμενάρχης και οι ναυτικοί πράκτορες.

Δεδομένου πως θα παρακολουθηθεί η λειτουργία του νέου στεγάστρου, ο ίδιος σημείωσε πως, “αν δούμε ότι προκύπτει οποιοδήποτε πρόβλημα, μπορούμε να κάνουμε αφαίρεση της προσωρινής κατασκευής. Θα δούμε πώς θα πάει”.

Πέντε “πύλες” εξόδου προς τα πλοία

Δεδομένου πως μέχρι σήμερα, συνωστιζόταν ο κόσμος στα στέγαστρα προκειμένου να εξέλθει από αυτά και να επιβιβαστεί στα πλοία, το Λιμενικό Ταμείο δημιούργησε τέσσερις μεγαλύτερες “πύλες” στα υφιστάμενα στέγαστρα, ενώ απομένει να διαμορφωθεί μία ακόμη στο νέο στέγαστρο.

“Αλλάξαμε και τις εξόδους για να μπουν στα πλοία. Αυτή τη στιγμή μαζί με την “πύλη” του νέου στεγάστρου θα είναι πέντε. Σε μία πύλη που έχουμε έξοδο έχουμε και δύο συρόμενες πόρτες, γι' αυτό είναι πέντε”, διευκρίνισε ο κ. Γαβιώτης, παραθέτοντας στη συνέχεια και όλες τις άλλες βελτιώσεις και συντηρήσεις που έγιναν στο λιμάνι.

“Το 80% του απαραίτητου ενημερωτικού εξοπλισμού έχει τοποθετηθεί (πινακίδες που αναγράφουν πλοία). Περιμένουμε όμως, να τελειώσουμε με το νέο στέγαστρο για να μην μπερδεύουμε τον κόσμο. Από την πλευρά μας, θα δώσουμε τα εφόδια στις ακτοπλοϊκές εταιρείες ώστε να μπορούν να ενημερώνουν τον κόσμο για το στέγαστρο που πρέπει να μπει ο επισκέπτης.

Ακόμη, ενεργοποιήσαμε τις οθόνες που υπάρχουν στο λιμάνι. Βγαίνουν ανακοινώσεις και έχει ενεργοποιηθεί και η ηχητική ενημέρωση που την έχει αναλάβει το Λιμεναρχείο για να ενημερώνονται οι επιβάτες. Παράλληλα, φροντίσαμε και τοποθετήσαμε ένα νέο φυλάκιο στην είσοδο - έξοδο του λιμανιού για τους λιμενικούς και κάνουμε γενικότερα, επισκευές και συντηρήσεις. Επισκευάσαμε ένα τμήμα της εισόδου στην πλευρά που βάλαμε το φυλάκιο, ενώ ευπρεπίστηκαν τα στέγαστρα και τα κάγκελα. Έγινε το βάψιμo τους και έχει διορθωθεί η εικόνα τους. Τέλος, συντηρήθηκε το μόνιμο κτήριο για τους καβοδέτες και τους λιμενικούς και τοποθετήσαμε νέα κουφώματα. Κάναμε και τις διαγραμμίσεις στο παραλιακό μέτωπο”, περιέγραψε αναλυτικά ο πρόεδρος.

Για την επόμενη χρονιά, επεσήμανε πως ο στόχος είναι “να κάνουμε νέα wc στον επιβατικό σταθμό και να βελτιώσουμε γενικά τον χώρο, ενώ προγραμματίζουμε να βελτιώσουμε και τις προβλήτες του λιμανιού με τη νέα σεζόν”.  

Το kiss ‘n’ ride αποκλειστικά για τα πλοία

Με φόντο τις διαδοχικές και συνεχείς αφιξοαναχωρήσεις πλοίων, πλέον, o χώρος 40λεπτης στάθμευσης για τους πολίτες καταργείται εκ των συνθηκών, αφού θα εξυπηρετεί την επιβατική κίνηση.

“Ζητάμε συγγνώμη από τους συμπολίτες μας που χρησιμοποιούσαν το kiss ‘n’ ride για ολιγόλεπτη στάση, καθώς δυστυχώς, πλέον, λόγω της συνεχούς κίνησης των πλοίων και των πολλών αφιξοαναχωρήσεων, δεν μπορούμε να παραχωρούμε για 40λεπτο τον χώρο για προσωρινή στάθμευση. Καθημερινά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα είναι δύσκολο”, ανέφερε, εξηγώντας πως, “για παράδειγμα την Κυριακή έχουμε 12 αφιξοαναχωρήσεις από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 παρά 20 το βράδυ”.

Ακριβώς γι αυτόν τον λόγο, πρόσθεσε, πως, “δίνουμε δωρεάν στάθμευση για 30 λεπτά στο Νησάκι. Αρχικά ήταν 20λεπτη η δωρεάν στάθμευση και τώρα την κάνουμε 30λεπτη. Αμέσως μετά η χρέωση για την επόμενη ώρα είναι 0,50, όπως και για τη δεύτερη ώρα, ενώ για την 3η και 4η ώρα από 1 ευρώ”.

Συνεργασία με μελετητές για περαιτέρω μέτρα

Καθώς όλα τα παραπάνω μέτρα έχουν έναν προσωρινό και άμεσο χαρακτήρα, το Λιμενικό Ταμείο Σύρου ήρθε σε συνεργασία με τους μελετητές του νέου λιμανιού, για να πάρει προτάσεις για περαιτέρω βελτιώσεις στις υφιστάμενες υποδομές, έως ότου κατασκευαστεί το νέο λιμάνι.

“Έχουμε ήδη συζητήσει με τους μελετητές οι οποίοι έχουν αναλάβει το πλάνο του νέου λιμανιού ώστε να μας προτείνουν ιδέες και λύσεις για τον λειτουργικό σχεδιασμό της υπάρχουσας εγκατάστασης μέχρι να μπορέσουμε να τελειώσουμε, να πάρουμε τις άδειες και να βρούμε χρηματοδοτήσεις ώστε να μεταφερθεί πλέον το λιμάνι μας στη νέα εγκατάσταση”, ανέφερε ο κ. Ζερβός, λέγοντας πως, “από το ΄90 που κατασκευάστηκε το λιμάνι μας μέχρι σήμερα έχουν περάσει περίπου 40 χρόνια και έχουν αλλάξει οι ανάγκες, τα πλοία και οι χωρητικότητες”.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Κώστας Γαβιώτης γνωστοποίησε: “Οι μελετητές ήρθαν και κατέγραψαν την κίνηση, τις αφιξοαναχωρήσεις και τις ανάγκες και υπάρχουν επί τάπητος πολλές σκέψεις. Θα τα δούμε όλα. Περιμένουμε τις προτάσεις εντός του καλοκαιριού. Αυτές θα συζητηθούν και θα αξιολογηθούν για να δούμε τι μπορεί και πρέπει να εφαρμοστεί”.