“Απόβαση” αστυνομικών ενισχύσεων για ασφάλεια στις Κυκλάδες
- Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024 - 06:20
Σημαντικό αριθμό αστυνομικών ενισχύσεων δέχθηκαν η Σύρος, οι Κυκλάδες και συνολικότερα η περιοχή του Νοτίου Αιγαίου για τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν, καθώς η αύξηση του πληθυσμού με τα “κύματα” επισκεπτών που καταφθάνουν στα νησιά, επιτάσσει πολλούς περισσότερους ελέγχους καθημερινά και άμεση αστυνομική ανταπόκριση σε όλα τα περιστατικά.
Με πρώτιστο μέλημα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, οι επιπλέον αστυνομικές δυνάμεις που εγκρίνονται από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνέχεια αιτημάτων των τριών Διευθύνσεων του Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες, Α΄ και Β΄ Δωδεκανήσων), διαμοιράζονται στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα, αναλόγως των κενών και των αναγκών. Ειδικότερα, το Ν. Αιγαίο πήρε 520 αστυνομικούς επιπλέον εκ των οποίων οι 340 ήρθαν στις Κυκλάδες.
Έλεγχοι για ναρκωτικά, για μικροεγκληματικότητα, καθώς επίσης για παράνομη οδήγηση ή και παράνομη είσοδο στα νησιά μέσω αεροδρομίων, αλλά και ζητήματα τροχονόμευσης και αστυνομικών ελέγχων για παράνομη στάθμευση ή οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, έρχονται σε πρώτο πλάνο ακόμη πιο έντονα το καλοκαίρι, δεδομένης της κατακόρυφης αύξησης του πληθυσμού.
Αναφορικά με την κατάσταση που καλείται να αντιμετωπίσει η Αστυνομία στο νησιωτικό νομό, τόσο στη Σύρο, όσο όμως και στα περισσότερο τουριστικά νησιά, όπως στη Μύκονο και τη Σαντορίνη μίλησε αναλυτικά στην “Κοινή Γνώμη”, ο αστυνομικός υποδιευθυντής και προϊστάμενος του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων και Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου, Πέτρος Βασιλάκης.
Για τον τρόπο επέμβασης της Αστυνομίας και της εν γένει λειτουργίας της, αλλά και για το πώς καταλήγουν στον αριθμό των επιπλέον δυνάμεων που ζητούν από το Αρχηγείο, αρχικά γνωστοποίησε πως, “έχει γίνει ένας σχεδιασμός, ο οποίος περιλαμβάνει κάποια σχέδια δράσεων πρόληψης, αστυνόμευσης, τροχαίας και ασφάλειας ώστε να διατηρηθεί αυτό το κλίμα ασφάλειας για όλους τους πολίτες. Και για τους ντόπιους και για τους επισκέπτες. Αυτό γίνεται κυρίως επειδή αυξάνεται ο πληθυσμός των νησιών το καλοκαίρι, λόγω της επισκεψιμότητας”. Συμπλήρωσε δε, πως, βάσει αυτών των σχεδίων, “οι τρεις Διευθύνσεις που έχουμε στο Νότιο Αιγαίο, κάνουν μία πρόταση η οποία φθάνει στην Περιφέρεια της Αστυνομίας και αυτή υποβάλλεται στο Αρχηγείο, που αφορά στο τι δυνάμεις θα απαιτηθούν για να υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια. Αυτά γίνονται αρχές του χρόνου. Αξιολογούνται όλα τα αιτήματα πανελλαδικά και στη συνέχεια γίνεται ο διαμοιρασμός των δυνάμεων για τη θερινή περίοδο σε όλη την Ελλάδα”.
Με 520 αστυνομικούς ενισχύθηκε το Ν. Αιγαίο
Ο κ. Βασιλάκης υπήρξε αναλυτικός αναφορικά με τις ενισχύσεις που πήρε φέτος το Ν. Αιγαίο, παραθέτοντας στοιχεία. “Για το Νότιο Αιγαίο αριθμητικά έχουν έρθει αρκετοί δόκιμοι. Έχουν διανεμηθεί στα νησιά 520 δόκιμοι για το διάστημα από Μάιο μέχρι και Οκτώβρη”, δήλωσε αρχικά, εξηγώντας πως, “σήμερα έχουν έρθει όλοι στα νησιά”.
Ερωτηθείς ειδικότερα για το τι επιπλέον αστυνομική δύναμη πήραν οι Κυκλάδες, γνωστοποίησε τα παρακάτω. “Στις Κυκλάδες από τους 520 είναι οι 340. Σε όλα τα Τμήματα των νησιών, όπου υπάρχει Αστυνομική Υπηρεσία έχει πάει ενίσχυση. Δόκιμοι πήγαν σχεδόν παντού και στα περισσότερα νησιά έχει πάει και μόνιμο προσωπικό”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Διευκρίνισε δε, πως όλες αυτές οι δυνάμεις, “προκύπτουν από Υπηρεσίες εκτός της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου”.
Στην ερώτηση αν επαρκούν, βάσει των στατιστικών δεδομένων που έχει η Αστυνομία από προηγούμενα έτη, αλλά και βάσει των αναγκών που προκύπτουν φέτος, παρατήρησε τα εξής: “Είναι αριθμός που τον έχουμε ζητήσει και ζητάμε και περισσότερους επειδή τα δεδομένα στον τουρισμό (κρουαζιέρα, αεροπορικές πτήσεις) δείχνουν μία αυξητική τάση. Μας καθοδηγεί η κινητικότητα του τουρισμού και με όσα μας μεταφέρουν οι Ενώσεις Ξενοδόχων, οι τουριστικοί πράκτορες. Αυτή η κινητικότητα μας υποδεικνύει πόσοι θα έρθουν εδώ με φόντο τα περυσινά δεδομένα”.
Δεδομένης της τεράστιας τουριστικής ανάπτυξης σε Μύκονο και Σαντορίνη, ο κ. Βασιλάκης εξήγησε πως αυτά τα νησιά του νησιωτικού νομού, παίρνουν τη μερίδα του λέοντος.
“Στα νησιά που έχουν τη μεγαλύτερη κινητικότητα και εκδηλώνονται τα περισσότερα προβλήματα, εκεί θα είναι και περισσότερο αυξημένη η δύναμη. Η Μύκονος και η Σαντορίνη έχουν πάρει την περισσότερη δύναμη γενικά. Είναι αρκετά καλά στελεχωμένα. Είναι τόσες δυνάμεις, όσες χρειάζονται για να μπορούν να επιχειρούν”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ως εκ τούτου, πρόσθεσε πως, “με όση δύναμη στελεχωθούμε, κάνουμε μία διαχείριση και έναν προγραμματισμό εσωτερικό, για να εξασφαλίσουμε σε όλα τα νησιά πρωτίστως την αστυνομική ανταπόκριση σε όλα τα περιστατικά”.
Ζουμ… για κλοπές και μικροεγκληματικότητα στο νησί της Μυκόνου
Καθημερινά στο αστυνομικό δελτίο, “πρωταγωνιστής” είναι σίγουρα η Μύκονος. Σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο κ. Βασιλάκης, “στη Μύκονο έχει πολύ καλή αστυνόμευση στο αεροδρόμιο και λειτουργεί πολύ καλά και χωρίς προβλήματα που είχαν διαχειριστεί οι αστυνομικοί άλλες χρονιές. Τα προβλήματα είχαν να κάνουν με τη διαχείριση εκτός αεροδρομίου, με στάθμευση και κατά πόσο ο κόσμος διευκολυνόταν στις μετακινήσεις του. Αυτό φέτος έχει λυθεί και είναι κάτι που το επιβεβαιώνουν όλοι”.
Ωστόσο, εξήγησε πως προκύπτουν ζητήματα με κλοπές, με σπείρες και με μικροεγκληματικότητα.
“Από εκεί και πέρα δεν έχουμε σοβαρά θέματα ή και καθόλου θέματα εγκληματικότητας και τσακωμών. Έχουμε κάποιες καταγγελίες για κλοπές, ωστόσο, πρόσφατα είχαμε μία εξάρθρωση σπείρας. Κάποιοι Γεωργιανοί που είχαν δράσει και πέρυσι και αυτοί φυλακίστηκαν”, ανέφερε, γνωστοποιώντας πως αρκετές είναι οι συλλήψεις και για ναρκωτικά και υποθέσεις διακίνησης. “Και για τα ναρκωτικά έχουμε ελέγχους και συλλήψεις. Επειδή πήγαν φέτος και πιο νωρίς οι δυνάμεις, βλέπουμε τα αποτελέσματα νωρίς. Υπάρχει έλεγχος καθημερινά από τις αστυνομικές δυνάμεις για όλα”, παρατήρησε, ενώ παρακάτω τόνισε πως μέχρι στιγμής, φέτος, “υπάρχει μία ομαλότητα στην εκδήλωση ατυχημάτων. Δεν έχουμε περιστατικά που είχαμε άλλες χρονιές και αυτό οφείλεται σε έναν βαθμό και στην αστυνόμευση”.
Συμπλήρωσε βέβαια πως, “υπάρχει ζήτημα με κάποιους δρόμους που δημιουργείται κομφούζιο και υπάρχει κινητικότητα. Όμως έχουμε κάνει μία εισήγηση και προς τον Δήμο ώστε να μπουν κάποιοι περιορισμοί σε κάποια διαστήματα οδών. Θα ανακοινωθούν όλα όταν βγουν σε ΦΕΚ”.
Σοβαρό κυκλοφοριακό στο νησί της Σαντορίνης
Από τα σοβαρά θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Αστυνομία στον άλλον κορυφαίο τουριστικό προορισμό, τη Σαντορίνη είναι σίγουρα το κυκλοφοριακό. “Στη Σαντορίνη επικρατεί παρόμοιο κλίμα, αλλά εκεί υπάρχει το πρόβλημα με τον μεγάλο αριθμό οχημάτων για το νησί. Τα αυτοκίνητα είναι πολλά περισσότερα απ' όσα μπορεί να σηκώσει το νησί. Υπάρχουν πολλά ενοικιαζόμενα, οχήματα για μεταφορές και γίνεται μεγάλη προσπάθεια και στη Σαντορίνη”, γνωστοποίησε, επισημαίνοντας ειδικότερα πως, “υπάρχει κυκλοφοριακό ζήτημα στο Αμμούδι, στην Οία (μεταβαίνουν για το ηλιοβασίλεμα και για Θηρασιά), αλλά ελέγχεται η κατάσταση”.
Εξήγησε, μάλιστα, πως σε συνεργασία με το Λιμενικό και τον Δήμο “έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση και θεωρώ πως είμαστε πολύ καλά”.
Ακόμη, για το νησί της Σαντορίνης δεν παρέλειψε να επισημάνει πως, “ελέγχονται και τα καταστήματα. Προς το παρόν, δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα”.
Με 15 αστυνομικούς οι συνεχείς έλεγχοι στη Σύρο
Εμφανής είναι πλέον η αστυνομική παρουσία στη Σύρο συγκριτικά με όλο το προηγούμενο διάστημα, καθώς η πρωτεύουσα των Κυκλάδων ενισχύθηκε με 15 επιπλέον αστυνομικούς.
“Στη Σύρο έχει έρθει ενίσχυση, περίπου 15 άτομα με τους δόκιμους. Αυτό που κάνουμε φέτος στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων είναι όσον αφορά στους ένστολους, φροντίζουμε να έχουμε πάντα αυτοκίνητο στους δρόμους. Εστιάζουμε περισσότερο έξω από την πόλη στα θέματα οδικής ασφάλειας”, παρατήρησε ο κ. Βασιλάκης αρχικά, γνωστοποιώντας μάλιστα πως, “κάνουμε ελέγχους ως επί το πλείστον για τις επικίνδυνες παραβάσεις που είναι κράνη, ζώνη, άδεια ικανότητας οδήγησης, κινητά τηλέφωνα και ηχορύπανση από τις μηχανές που είναι ένα ζήτημα το καλοκαίρι”.
Οι έλεγχοι έχουν και ηλικιακό πρόσημο, όπως εξήγησε, επισημαίνοντας συγκεκριμένα πως, “εστιάζουμε περισσότερο στους νέους και τους ηλικιωμένους γιατί διαπιστώνουμε ότι εκεί βγαίνουν τα σοβαρά και τα θανατηφόρα τροχαία”.
“Βροχή” προστίμων στην Ερμούπολη και παράπονα για τους ελέγχους
Αναφορικά με το “καυτό” πρόβλημα της στάθμευσης στο ιστορικό κέντρο της πόλης, ο κ. Βασιλάκης τόνισε πως υπάρχει έλλειψη χώρων, ωστόσο, η Αστυνομία οφείλει να κάνει ελέγχους και να βεβαιώνει πρόστιμα, τηρώντας τα προβλεπόμενα.
“Όσον αφορά στην Ερμούπολη για τη στάθμευση, κάνουμε ελέγχους κάποιες πρωινές ώρες κυρίως, γίνονται έλεγχοι στα στενά, στους πεζοδρόμους. Έχουμε θέμα με τη στάθμευση”, ανέφερε, εξηγώντας πως οι αστυνομικοί δεν κάνουν ελέγχους πεζή, αλλά, “σταματά το περιπολικό και ελέγχουν τους πεζοδρόμους”.
Για το συγκεκριμένο πρόβλημα, σχολίασε μάλιστα πως, “το θέμα της στάθμευσης είναι σε όλα τα νησιά”. Ως εκ τούτου, συμπλήρωσε πως, “όταν έχουμε καταγγελίες ή παραβάσεις σε σταθμεύσεις ΑΜΕΑ ή διαβάσεις, ακόμη και σε στροφές που τα λεωφορεία δυσκολεύονται, εκεί θα πάει ο αστυνομικός να επιβεβαιώσει την παράβαση. Το πρόβλημα της στάθμευσης είναι ατελείωτο. Δεν λύνεται διότι είναι θέμα χώρων και έλλειψης αυτών”.
Ειδικότερα, για την Ερμούπολη εξήγησε πως, “εστιάζουμε σε σημεία που καίνε. Έχουμε παράπονα για τις βεβαιώσεις των παραβάσεων και έχουμε και πάρα πολλές ενστάσεις για κράνη και αυτό γιατί όταν υπάρξει βεβαίωση για κράνος, σου αφαιρείται η άδεια. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος”.
“Υπήρξαν θανατηφόρα στην Ερμούπολη και το να φοβάται να κυκλοφορήσει ο κόσμος είναι αδικαιολόγητο”
Ο κ. Βασιλάκης ρωτήθηκε να σχολιάσει και το πρόσφατο θανατηφόρο τροχαίο στην Ερμούπολη, που στέρησε τη ζωή από έναν 49χρονο πατέρα, οδηγό μηχανής, καθώς πάνω του προσέκρουσε όχημα με 19χρονο οδηγό.
“Υπήρξαν και θανατηφόρα περιστατικά. Το να φοβάται κάποιος να κυκλοφορήσει μέσα στην Ερμούπολη είναι αδικαιολόγητο. Στο τελευταίο περιστατικό μάλιστα, προφυλακίστηκε και ο υπαίτιος για το δυστύχημα. Αυτό δεν έχει γίνει ξανά εδώ”, δήλωσε σε απόλυτο τόνο, επισημαίνοντας πως, “αυτό σημαίνει πως οι Δικαστικές Αρχές το βλέπουν πολύ σοβαρά το θέμα. Οι αστυνομικοί που κάνουν ελέγχους βεβαιώνουν παραβάσεις. Και οι έλεγχοι είναι καθημερινοί”.
Δυνάμεις παρέχονται και για τις μεταγωγές
Εκτός του ανωτέρω όγκου που έχει να διεκπεραιώσει καθημερινά η Αστυνομία στη Σύρο, οι δυνάμεις της έχουν να μεριμνήσουν και για τις μεταγωγές κρατουμένων από και προς τα Δικαστήρια.
“Η Αστυνομία στη Σύρο παράλληλα έχει να “τρέξει” και όλες τις άλλες υποθέσεις και το έργο της. Ένα μεγάλο ζήτημα είναι και η διαχείριση των κρατουμένων. Πρέπει να τους πάμε στα Δικαστήρια, να τους μεταφέρουμε από τα άλλα νησιά. Επίσης, οι περιπτώσεις των ψυχικά ασθενών που πρέπει να τους οδηγήσουμε στην Αθήνα. Είναι και αυτός ο όγκος εργασιών που ο κόσμος δεν τις γνωρίζει όμως απασχολούν την καθημερινότητα του αστυνομικού. Όταν υπάρχει μία σοβαρή δίκη και πρέπει να διαθέσεις μία μεγάλη δύναμη, δεν θα την διαθέσεις αλλού. Εδώ στη Σύρο, το Αστυνομικό Τμήμα λειτουργεί και σαν Τμήμα Μεταγωγών”, δήλωσε ο Πέτρος Βασιλάκης.
Ολοκληρώνοντας την ενημέρωση για τη Σύρο, επεσήμανε πως, οι αστυνομικοί “εργάζονται και πέραν του ωραρίου τους και πάνω από τις ώρες που πρέπει να εργαστούν. Αυτό γίνεται σε όλα τα νησιά και περισσότερο στα νησιά που δεν είμαστε μεγάλη δύναμη”.
Η γενική εικόνα των περιστατικών στα νησιά
Σχετικά με το κομμάτι των περιστατικών σε όλα τα νησιά, - μικρά και μεγάλα -, ο κ. Βασιλάκης έδωσε μία γενική εικόνα.
Συγκεκριμένα, για τις Κυκλάδες, ανέφερε πως, “δεν εκδηλώνεται βαριά εγκληματικότητα. Εκδηλώνονται περισσότερα περιστατικά και σχηματίζουμε περισσότερες δικογραφίες σε σχέση με τον χειμώνα, αλλά όχι βαριάς εγκληματικότητας που μπορεί να είναι ληστείες, ανθρωποκτονίες. Όμως είναι θέματα δημόσιας ασφάλειας, όπως κλοπές ή και θέματα γενικής αστυνόμευσης με αλληλομηνύσεις, τσακωμούς και μηνύσεις. Έχουμε και αλκοτέστ. Επίσης, μπορεί να είναι και θέματα τροχαίας αστυνόμευσης”. Επανέλαβε δε, πως, το καλοκαίρι “είναι περισσότερα τα περιστατικά γιατί είναι περισσότερος ο κόσμος. Έχει περισσότερα καταστήματα ανοικτά και έχει παραβάσεις και στα καταστήματα”.
“Πονοκέφαλος” η εύρεση κατοικιών για τους αστυνομικούς
Ο υπεύθυνος ενημέρωσης της Αστυνομίας, έδωσε απαντήσεις και για το σοβαρό πρόβλημα της εύρεσης κατοικιών για τους αστυνομικούς στα νησιά, οι οποίοι μετακινούνται για να ενισχύσουν το αστυνομικό έργο το καλοκαίρι.
Αρχικά πρέπει να διευκρινιστεί πως οι μετακινήσεις στα νησιά γίνονται είτε με απόφαση του Αρχηγείου και καλύπτονται τα έξοδα εκτός έδρας, είτε από αστυνομικούς που εκδηλώνουν ενδιαφέρον μόνοι τους, καθώς μπορεί να διαθέτουν θερινή κατοικία.
“Η περίπτωση που το Αρχηγείο βγάζει μία διαταγή και λέει για μεταφορά με καλυμμένα έξοδα αφορά στο 80% που έρχεται με αυτόν τον τρόπο”, απάντησε ο κ. Βασιλάκης, εξηγώντας πως το πρόβλημα όσο περνούν τα χρόνια, γίνεται εντονότερο.
“Αυτό είναι ένα θέμα στα νησιά. Όταν αρχίζουν οι διαδικασίες για ενίσχυση, ώστε να έρθουν εδώ δυνάμεις, ένα από τα ζητήματα που μας απασχολεί είναι πώς θα μπορέσουμε να βρούμε αρχικά, καταλύματα για να έρθουν να μείνουν και μάλιστα κατάλληλα καταλύματα”, ανέφερε, λέγοντας πως, δυστυχώς, “όταν μεταφερθεί σε ένα νησί αρκετός κόσμος για ενίσχυση, δεν είναι πάντα εύκολο να βρεις αξιοπρεπή καταλύματα”.
Ερωτηθείς τέλος, για το αν ζητείται η συνδρομή των τοπικών Αρχών, απάντησε καταφατικά. “Υπάρχουν επιχειρηματίες που διευκολύνουν την κατάσταση, υπάρχουν οι Δήμοι που βοηθούν και είναι αρκετοί Δήμοι. Πάνω σε αυτή τη συνεργασία λειτουργεί η κατάσταση”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Οργή για τη δολοφονική επίθεση στον 31χρονο αστυνομικό
12 Δεκ. 2023 - 6:19 - “Μαξιλάρι” για την ασφάλεια στα τουριστικά νησιά
4 Φεβ. 2022 - 6:20 - Νέος κύκλος εντατικών ελέγχων λόγω κορωνοϊού
12 Νοε. 2020 - 6:20 - "Αμεσότητα κι επαγγελματισμός στην αντιμετώπιση του πρόσφατου επεισοδίου"
23 Νοε. 2017 - 10:01 - “Ενέσεις” αστυνομικής στελέχωσης στα νησιά
24 Απρ. 2017 - 6:20