Τη Σύρο επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης

“Όραμά μας, νησιά για 12 μήνες τον χρόνο”

Ένας από τους βασικούς σταθμούς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη αποτέλεσε η Σύρος, στο πλαίσιο της περιοδείας του ενόψει των εσωπαραταξιακών εκλογών το φθινόπωρο, προκειμένου να συζητήσει με μόνιμους κατοίκους, αλλά και να καταγράψει τα προβλήματα υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Σύρου.

Ο κ. Ανδρουλάκης μετέβη στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων το Σάββατο και είχε συνάντηση με τη διοίκηση του “Βαρδάκειου και Πρώιου”, ενώ συνομίλησε ακόμη με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Στη συνέχεια, το απόγευμα της ίδιας μέρας, πραγματοποίησε ανοικτή συνάντηση σε καφετέρια στην παραλία της Ερμούπολης (Ocean – ξενοδοχείο Ακταίον), ενώ την Κυριακή το πρωί επισκέφθηκε το αποστακτήριο Makryonitis στη Βάρη.

Στην ομιλία του προς τους πολίτες και τα κομματικά μέλη, ο κ. Ανδρουλάκης επέμεινε στο θέμα των νησιών, ξεκαθαρίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ στοχεύει στο να υπάρχουν “νησιά για 12 μήνες τον χρόνο και όχι νησιά “φαντάσματα” το χειμώνα και κέντρα πρόσβασης τουριστών το καλοκαίρι”.

Σε αυτή την κατεύθυνση μίλησε για το θέμα της υγείας, των μεταφορών και του κοινωνικού κράτους. “Θέλουμε τα νησιά να έχουν ένα σοβαρό κοινωνικό κράτος ώστε να μείνουν τα παιδιά σε αυτά, να κάνουν οικογένειες και να έχουν σοβαρές δουλειές”, σχολίασε χαρακτηριστικά, μιλώντας βέβαια και για όλα τα κεντρικά και εθνικά θέματα της χώρας.

Δέσμευσή μου η αναγέννηση του ΕΣΥ”

Πλαισιωμένος από τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στη Σύρο, Αντώνη Καραμολέγκο και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της παράταξης, Μάριο Ρούσσο, αλλά και από πολιτευτές του κόμματος, ο κ. Ανδρουλάκης μετέβη πρώτα στο Νοσοκομείο Σύρου όπου συναντήθηκε με τον διοικητή, Νίκο Ρούσα.

Αμέσως μετά από την ενημέρωση που είχε κυρίως για το ζήτημα της υποστελέχωσης, την ίδια στιγμή που η επισκεψιμότητα στις Κυκλάδες είναι υψηλή, ανέφερε: “"Η υποστελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας δεν αντιμετωπίζεται με μπαλώματα, όπως η επίταξη των ιδιωτών γιατρών. Χρειάζεται μια μεγάλη επένδυση για να αναγεννηθεί και να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες, οι οποίοι αναγκάζονται να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή είναι και η προσωπική μου δέσμευση. Η αναγέννηση του ΕΣΥ και ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος για να βελτιωθεί η ζωή του πολίτη, για να έχει περισσότερες ευκαιρίες και να είναι αντιμέτωπος με λιγότερες ανισότητες”.

Ευχαρίστησε μάλιστα την πλευρά του Νοσοκομείου για την ενημέρωση αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση. “Ευχαριστώ το ιατρικό και νοσηλευτικό του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου για την ενημέρωση αλλά και για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κάνουν ώστε να κρατήσουν όρθιο ένα υποστελεχωμένο Νοσοκομείο, που καλύπτει τις υγειονομικές ανάγκες όχι μόνο της Σύρου, αλλά και της πλειονότητας των νησιών των Κυκλάδων, όπου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ο πληθυσμός αυξάνεται εκθετικά”, σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Πρέπει να πέσει το κόστος των μεταφορών”

Το απόγευμα ένα από τα θέματα που έθιξε ο κ. Ανδρουλάκης υπήρξε η ακρίβεια στις μετακινήσεις στο νησιωτικό χώρο. “Πήγα τη Δευτέρα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για τους νησιώτες και το κόστος των ακτοπλοϊκών, πήγα στη νέα πρόεδρο. Και μου λέει, πρώτον μεγάλο ζήτημα τα ενδονησιωτικά”, σχολίασε ο πρόεδρος, επισημαίνοντας πως η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι να μπει πλαφόν. Συγκεκριμένα, κάνοντας λόγο για αισχροκέρδεια, πρόσθεσε: “Τι πρέπει να γίνει... Πλαφόν. Γιατί πώς βάλαμε πλαφόν στο βρεφικό γάλα; Να βγάλει ένα κόστος το Υπ. Ναυτιλίας, μία μελέτη και να δει που έχει αποκλιμακωθεί το κόστος ενέργειας για όλους αυτούς και να πει πως αυτό είναι το πλαφόν. Όχι αυτοί να εκβιάζουν εμάς. Πρέπει να πέσει το κόστος μεταφορών”.

Καυτηρίασε γενικά το θέμα της ακρίβειας μάλιστα, λέγοντας πως, “μεταφορές, ενοίκια, τρόφιμα, υγεία, παιδεία, τόση αύξηση σε ανελαστικές δαπάνες, δεν έχει ξαναδεί ο ελληνικός λαός”.

Υπογράμμισε από την πλευρά του, πως, “εμείς για όλα αυτά είχαμε λύσεις. Είπαμε μειωμένο ΦΠΑ για όλα τα βασικά αγαθά”.

Περιφρούρηση των νησιών, golden visa και υπερτουρισμός

Παρακάτω τοποθετήθηκε για το θέμα της golden visa στα νησιά, για τις συνέπειες από τις επιλογές της κυβέρνησης και για τη θέση του ΠΑΣΟΚ. “Για εμάς είναι αδιανόητο η golden visa να πάει 800.000 ευρώ σε όλη την Ελλάδα, πλην των νησιών με πληθυσμό κάτω των 3.000 κατοίκων. Μα αυτά τα νησιά είναι που έχουν έλλειψη υποδομών. Σ΄αυτά τα νησιά δεν έχουν νερό οι άνθρωποι να ποτίσουν τα αμπέλια τους. Αυτά τα νησιά είναι που έχουν έλλειψη υποδομών, αυτά τα νησιά είναι που δεν αντέχουν τον υπερτουρισμό. Και πας σε αυτά τα νησιά και κρατάς τη golden visa στο χαμηλό επίπεδο για να τα ξεπουλήσεις σε κατοίκους και πολίτες τρίτων χωρών; Τι επιλογή είναι αυτή”, παρατήρησε ο κ. Ανδρουλάκης, εξηγώντας πως, “η golden visa στην Κρήτη που είναι ένα τεράστιο νησί πήγε 800.000 ευρώ αλλά στη Σέριφο, στη Σίφνο και σε όλα τα μικρά νησιά είναι 400.000 ευρώ. Γιατί; Έχουν υποδομές; Έχουν δρόμους; Εδώ βαφτίζουν τις στέρνες, πισίνες και δεν μιλά κανένας για την έλλειψη φυσικών πόρων”.

Συνέχισε μάλιστα, τονίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ θέλει νησιά για όλο τον χρόνο και με σαφή δραστηριότητα. “Εμείς τα νησιά αυτά θέλουμε να έχουν πρωτογενή τομέα, μεταποίηση, οινοποιεία, τοπικά προϊόντα. Κι αυτό επειδή ο τουρισμός ο καλός είναι η προστιθέμενη αξία του ταξιδιώτη. Έρχεται και καταναλώνει το καλό μέλι των Κυκλάδων και άλλα τοπικά προϊόντα”.

Ως εκ τούτου, σημείωσε τα ακόλουθα. “Τι είδους τουρισμό θέλουμε; Τον τουρισμό που θα σαρώνει το φυσικό περιβάλλον και θα είναι ο ξενοδόχος, το εστιατόριο και τελεία. Που οι εργαζόμενοι θα είναι κάτοικοι ξένων χωρών; Τι είδους ποιοτικός τουρισμός είναι αυτός; Ούτε οι υπηρεσίες αναβαθμίζονται, ούτε οι υπόλοιποι τομείς της οικονομίας κερδίζουν, ούτε οι πληθυσμοί θα μείνουν”. Εξήγησε δε, πως, “ένας συνταξιούχος με 500 ευρώ δεν μπορεί να μείνει σε ένα νησί που το κόστος ζωής για 7 μήνες είναι παραπάνω από την Αθήνα”. Άρα, έκλεισε την αναφορά του λέγοντας, πως, “θέλει μελέτες σοβαρές για να δούμε τη φέρουσα ικανότητα των μικρών νησιών. Είναι ένα ιδιαίτερο κάλλος και πρέπει να το περιφρουρήσουμε”.

Να παραμείνουμε σταθεροί στον αξιακό μας κώδικα”

O πρόεδρος έκλεισε την ομιλία του, λέγοντας πως, η παράταξη θα συνεχίσει με σταθερό βηματισμό. “Το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια έχει κάνει κάποια σταθερά βήματα. Είμαστε σε μία άλλη ιστορική φάση και τα δύσκολα που περάσαμε είναι πίσω μας. Όταν λέω δύσκολα εννοώ τα σοβαρά ζητήματα πολιτικής επιβίωσης. Είμαστε όλοι πάρα πολύ καλά και το μότο των πολιτικών μας αντιπάλων ήταν ότι τώρα θα κλείσει το ΠΑΣΟΚ, με ποιον θα πάει το ΠΑΣΟΚ”. Συμπληρώνοντας μάλιστα πως, “τώρα το ΠΑΣΟΚ είναι ένας αυτόνομος πολιτικός πόλος και μάλιστα αυτοί που σχεδίαζαν το τέλος της πολιτικής μας ιστορίας, ο ένας πόλος κατέρρευσε και ο άλλος στις τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές υπέστη μία πολύ μεγάλη ήττα”, επεσήμανε πως, “το ΠΑΣΟΚ έδειξε μία ανθεκτικότητα όταν όλοι οι άλλοι κατέρρευσαν”.

Για τον αγώνα να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο το κόμμα, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε καταλήγοντας, πως, “πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί και πρέπει να μείνουμε σταθεροί στον αξιακό μας κώδικα”.