Νέα δημοπρασία από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης καθώς δεν διαθέτει δικό του χώρο για τη διαφύλαξή του

Αναζητά ακίνητο για το αρχείο της Πολεοδομίας

Μεγάλη εκκρεμότητα η ψηφιοποίησή του, όπως σε πολλούς Δήμους της χώρας, αφού δεν είχε εγκριθεί σχετική πρόταση, για το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”

Νέο “κυνήγι” χώρου για τη στέγαση και τη διαφύλαξη του αρχείου της Πολεοδομίας πραγματοποιεί ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, καθώς δεν διαθέτει δικό του κατάλληλο ακίνητο που να εξυπηρετεί υπαλλήλους και μηχανικούς, οι οποίοι απαραίτητα πρέπει να έχουν πρόσβαση στους φακέλους με τις οικοδομικές άδειες και τα άλλα στοιχεία.

Τα σοβαρά προβλήματα εισροής νερού της βροχής προ τριών ετών στο κτήριο του Τελωνείου, είχαν “απειλήσει” πολύτιμο υλικό για τη Σύρο και τρία ακόμη νησιά, καθώς επίσης οι εσωτερικές καταρρεύσεις στον όροφο που φυλασσόταν το αρχείο, είχαν υπαγορεύσει συνολικά, τη μετακίνησή του.

Τα τελευταία χρόνια το αρχείο είχε μεταφερθεί σε κτήριο ιδιώτη για το οποίο πληρώνει αντίτιμο ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, ενώ σήμερα, καθώς αυτή η μίσθωση έχει λήξει, αναζητά νέο ακίνητο για τη μεταφορά του.

Το θέμα θα συζητηθεί αύριο στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ για την αναγκαιότητα νέας δημοπρασίας όσον αφορά στην εύρεση νέου χώρου, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρης Κοσμάς.

Παράλληλα, δεδομένου πως η εποχή επιτάσσει ψηφιοποίηση του αρχείου της Πολεοδομίας και καθώς στο παρελθόν, δυστυχώς, δεν είχε εγκριθεί για το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, ανάλογη πρόταση του Δήμου με προϋπολογισμό 500 χιλ. ευρώ, σήμερα αυτό το έργο αποτελεί μεγάλη εκκρεμότητα. Επί του θέματος μίλησε στην εφημερίδα ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων, Μηνάς Μπουγιούρης. Σύμφωνα με όσα εξήγησε, πρόκειται για ένα απαραίτητο βήμα, με ιδιαίτερα υψηλό κόστος, το οποίο λογικά θα πρέπει να “τρέξει” πανελλαδικά και με την ευθύνη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ).

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως η Πολεοδομία της Σύρου έχει αρχεία για τέσσερα Κυκλαδονήσια από το 1960 έως και σήμερα.

Στο ενοίκιο... για τρία ακόμη χρόνια

Ειδικότερα, αναφορικά με τη λήξη της μίσθωσης για το αρχείο της Πολεοδομίας στο ακίνητο που βρίσκεται σήμερα, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, ανέφερε: “Το αρχείο παραμένει στον ίδιο χώρο που το είχαμε μεταφέρει σαν Δήμος μέχρι να βρούμε ακίνητο. Έπρεπε να είχαν “τρέξει” πολύ νωρίτερα οι διαδικασίες αλλά αυτή τη στιγμή παραμένει εκεί και αν δεν βρεθεί άλλος ενδιαφερόμενος, θα συνεχιστεί η μίσθωση στον συγκεκριμένο χώρο”. Ερωτηθείς αν η δημοπρασία θα προχωρήσει άμεσα, αλλά και για πόσο χρονικό διάστημα θα απαιτηθεί να ενοικιαστεί νέος χώρος, εξήγησε πως, “ναι, θα προχωρήσουμε με δημοπρασία και πάμε για τρία χρόνια με δικαίωμα επέκτασης χρονικής για άλλα τρία χρόνια. Κι αυτό για να μην “τρέχουμε” κάθε χρόνο με δημοπρασίες κλπ”.

Συμπλήρωσε δε, πως, “θα δούμε τι προσφορές θα υπάρχουν, αν υπάρχουν και θα επιλέξουμε την πιο συμφέρουσα για τον Δήμο μας”.

Προσβασιμότητα και προϋποθέσεις για το νέο χώρο

Σύμφωνα με την ενημέρωση του αρμόδιου αντιδημάρχου, Δημήτρη Κοσμά για τον χώρο που θα ενοικιαστεί, εξήγησε πως υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Πιο αναλυτικά, επεσήμανε πως, ο χώρος που θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος εναπόθεσης του αρχείου θα πρέπει: “α. Να βρίσκεται εντός των ορίων του αστικού ιστού και να πληροί τις διατάξεις περί φωτισμού, εξαερισμού, θέρμανσης, κλιματισμού, ασφάλειας, υγιεινής και πρόσβασης ατόμων με ειδικές ανάγκες του ισχύοντος Κτηριοδομικού Κανονισμού, όπως αυτές ισχύουν κατά το χρόνο μίσθωσης του ακινήτου, καθώς επίσης και τις ισχύουσες απαιτήσεις πυρασφάλειας.

β. Το προσφερόμενο προς μίσθωση ακίνητο, θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις σχετικά με τη χωροταξική κατανομή, την προσπέλαση- προσβασιμότητα, τη στατική επάρκεια του κτηρίου, τη νομιμότητα κατασκευής του και την καταλληλότητα των δομικών υλικών κατασκευής του.

γ. Το προσφερόμενο προς μίσθωση ακίνητο, για χρήση αρχείου θα πρέπει να είναι κατ' ελάχιστον εμβαδού 280 τ.μ και να διαθέτει δύο τουλάχιστον διαμορφωμένους χώρους (έναν για γραφείο και έναν για την τήρηση του αρχείου) και ανεξάρτητες παροχές ύδρευσης και ηλεκτρικού ρεύματος, με τους μετρητές τους”.

Επόμενο και απαραίτητο βήμα η ψηφιοποίηση

Σε συνέχεια των ανωτέρω και καθώς στο παρελθόν στον Δήμο είχε τεθεί επί τάπητος, η αναγκαιότητα για ψηφιοποίηση του αρχείου της Πολεοδομίας, έργο που θα απέφερε μεγαλύτερη ευκολία στην αναζήτηση αδειών και άλλων εγγράφων καθώς και θα διασφάλιζε τη μη απώλειά τους, ρωτήθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων, ώστε να τοποθετηθεί. Σύμφωνα με όσα εξήγησε, ένα τέτοιο βήμα είναι προς την ορθή κατεύθυνση, αλλά προφανώς είναι μία δουλειά που πρέπει να “τρέξει” πανελλαδικά.

“Σίγουρα θα βοηθούσε ένα τέτοιο έργο και προς αυτή την κατεύθυνση πηγαίνει η κατάσταση πανελλαδικά. Κατά καιρούς έχει συζητηθεί αυτό το θέμα από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), αλλά μιλάμε για ένα ασύλληπτο χρηματικό ποσό που θα απαιτηθεί”, ανέφερε αρχικά, επισημαίνοντας πως, “το μέλλον είναι προς την ψηφιοποίηση και θεωρώ πως θα γίνει κάποια στιγμή. Ούτως ή άλλως, οι οικοδομικές άδειες, οι πράξεις όλες, οι διοικητικές άδειες, πλέον είναι ηλεκτρονικές”. Υπογράμμισε δε, πως, “μιλάμε για μεγάλα αρχεία πολλών δεκαετιών και το μέλλον είναι προς τα εκεί, δηλαδή όλα να διακινούνται ηλεκτρονικά”.

Ο κ. Μπουγιούρης τόνισε πως η σημερινή κατάσταση με το αρχείο στο ακίνητο που πληρώνει ο Δήμος, πλησίον του Νοσοκομείου, εξυπηρετεί πολύ ικανοποιητικά.

“Σήμερα, δεν έχουμε ευτυχώς δυσκολίες στην πρόσβαση. Το αρχείο που έχει μεταφερθεί σε κτήριο λίγο πιο πάνω από το Νοσοκομείο είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση και εξυπηρετούμαστε”, σημείωσε, συμπληρώνοντας τέλος, πως, “αποτελεί μία αναβαθμισμένη Υπηρεσία πλέον, συγκριτικά με το παρελθόν στο Τελωνείο, καθώς εκεί ήταν εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες και δεν τίθεται μέτρο σύγκρισης”.