Συνέντευξη του δημάρχου Σύρου - Ερμούπολης, Αλέξη Αθανασίου για το πρώτο 6μηνο της τρέχουσας θητείας

“Βουνό” τα αναπάντητα προβλήματα στο νησί και διαχείριση

Στην κρίση των δημοτών αφήνεται για τον τρόπο που διοικεί μέχρι σήμερα τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης, ο δήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου, όπως επισημαίνει στην απολογιστική συνέντευξή του στην “Κοινή Γνώμη”, για τους πρώτους 6 μήνες της θητείας του.

Τα κύρια και μεγάλα προβλήματα της Σύρου, όπως ενδεικτικά το κυκλοφοριακό, η χάραξη πολιτικής σε τουρισμό και πολιτισμό χωρίς ενεργές Επιτροπές, η καθαριότητα και ειδικότερα τα ανοιχτά θέματα της αποκομιδής ανακύκλωσης, η ανυπαρξια ακτοκαθαρισμού και μέχρι πρότινος ναυαγοσωστών στις παραλίες, καθώς επίσης, οι κάκιστες αθλητικές εγκαταστάσεις που αφήνουν μετέωρη τη νεολαία του νησιού, αλλά και η ανυπαρξία εξέλιξης για τον νέο σχεδιασμό της λιμενολεκάνης Ερμούπολης (master plan), όπως όμως και η απουσία πρωτοβουλιών για την ακρίβεια στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις, τέθηκαν επί τάπητος στη συνέντευξη. Πρόκειται για σοβαρά και γνωστά ζητήματα που ταλαιπωρούν τους δημότες εδώ και μακρό χρονικό διάστημα και για τα οποία οι ίδιοι εκφράζουν καθημερινά παράπονα. Άλλωστε, για τους πολίτες της Σύρου, προτεραιότητα έχει η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς και των υποδομών του τόπου, ώστε το νησί να έχει μέλλον.

Ο κ. Αθανασίου στις απαντήσεις του, δηλώνει πως αφουγκράζεται την κατάσταση σε όλα τα επίπεδα, εξηγώντας όμως πως η διαχείριση για αρκετά από αυτά δεν είναι εύκολη, αφού δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις.

· Είστε στο “τιμόνι” του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ένα 6μηνο. Επικαλεστήκατε προεκλογικά την αυτοδιοικητική εμπειρία και γνώση σας ως βασικό προτέρημα έναντι των βασικών ανθυποψηφίων σας. Βάσει αυτού, δεν δικαιούστε περίοδο χάριτος και παρόλα αυτά η αντιπολίτευση είναι επιεικής μέχρι σήμερα. Θεωρείτε πως έχετε ανταποκριθεί επαρκώς ως δήμαρχος έως τώρα;

“Δεν είμαι αυτός που θα κρίνει την επάρκεια ή την ανεπάρκεια. Αυτό το κρίνουν καθημερινά οι συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν μας δίνουν ούτε ημέρα περιόδου χάριτος. Πρέπει όμως να πούμε τι έχει γίνει και τι δεν έχει γίνει έως σήμερα. Όπως γνωρίζετε, αναλάβαμε τη δημοτική αρχή 1/1/2024 χωρίς ψηφισμένο προϋπολογισμό, ο οποίος εγκρίθηκε Μάρτιο ώστε να μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μη υποχρεωτικές δαπάνες. Παρ’όλα αυτά από τις πρώτες μας ενέργειες ήταν να οργανώσουμε το άνοιγμα του δρόμου στην περιοχή του Βούρλη, μια σύμβαση την οποία είχε ενεργή ο Δήμος από το 2021 και με τον δρόμο εντελώς κλειστό από το Σεπτέμβριο του 2023. Καταφέραμε να επανενώσουμε την Ερμούπολη από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο και θέλω να ευχαριστήσω γι’ αυτό πρώτα πρώτα τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής για τη μεγάλη υπομονή, τους συνεργάτες μου αντιδημάρχους Φραγκίσκο Βακόνδιο και Γιάννη Μαραγκό, όλους τους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους, καθώς και τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου για τη μεγάλη προσπάθεια. Δεύτερον, ανατέθηκε και ξεκίνησε η μελέτη για την Α’ κλειστή αίθουσα μπάσκετ, η οποία θα δώσει οριστική λύση στο ζήτημα. Τρίτον, βγήκαν στον αέρα προκηρύξεις χρηματοδοτούμενων έργων, τα οποία κινδύνευε ο Δήμος να απολέσει όπως η ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Σύρου, η επισκευή των όψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου, η υπογειοποίηση των καλωδίων του δημοτικού φωτισμού στο ιστορικό κέντρο της πόλης, η υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης σε Λαλακιά και Δόξα, ανατέθηκε το έργο για την αναστήλωση των 2 ταφικών μνημείων στον Άγιο Γεώργιο και το έργο για τους παιδικούς σταθμούς – δύο έργα τα οποία για πολλά χρόνια συζητούσαμε – και σε λίγο καιρό θα βγει στον αέρα και η ηλεκτροκίνηση. Έχουμε, επίσης, προβεί σε προχωρημένες συνεννοήσεις με τη διαχειριστική αρχή για το ΣΒΑΑ, του οποίου ο προϋπολογισμός θα είναι μικρότερος από αυτό που όλοι γνωρίζαμε, προσπαθούμε να περισώσουμε το έργο του parking για το Δημοτικό Σχολείο της Βάρης ώστε να μη μείνει ημιτελές και κάνουμε αγώνα για το στρατόπεδο, ώστε να βγουν οι ηλεκτρονικές ταυτότητες κτηρίων και να προχωρήσει η μεταγραφή των 46 στρεμμάτων στον Δήμο με τελικό στόχο τη δημιουργία Πανεπιστημιούπολης. Στη συνέχεια, υπογράφουμε το έργο στα Λύκεια μετά από την πτώση σοβάδων, ξεκίνησε η συμβασιοποιημένη από πέρσι οδοποιία, παρουσιάσαμε τη μελέτη για τη μαρίνα του Φοίνικα και τη μελέτη προστασίας ακτής Αζολίμνου με δημιουργία κυματοθραύστη, ξεκίνησε το έργο του δρόμου προς το αλιευτικό καταφύγιο Φοίνικα και ολοκληρώθηκε το έργο στο Καρνάγιο από πλευράς Λιμενικού Ταμείου. Το αντίστοιχο γίνεται και στη ΔΕΥΑ Σύρου δηλαδή αγώνας να ωριμάσουν τα έργα ύδρευσης - αποχέτευσης. Σχεδόν 11.000.000 ευρώ έργα είναι στον αέρα αυτή τη στιγμή σε έξι μήνες με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την τοπική οικονομική ανάπτυξη”.

· Διανύουμε το καλοκαίρι και το “καυτό” πρόβλημα της Ερμούπολης είναι το κυκλοφοριακό. Συνεχώς μειώνονται οι θέσεις στάθμευσης για τους οδηγούς και οι διαθέσιμοι χώροι δεν επαρκούν. Πρακτικά(!) δεν έχετε λάβει κανένα νέο μέτρο για τη διαχείριση του προβλήματος ενώ και το parking της Λαλακιάς δεν συνδέεται με mini bus. Που είναι η πολιτική βούλησή σας για διαχείριση της κατάστασης;

“Εδώ χρειάζεται χρόνος, διότι τα κυκλοφοριακά μέτρα είναι κανονιστικές αποφάσεις που βγαίνουν στο ΦΕΚ. Η προσπάθεια να πάμε σε προσωρινές λύσεις, εννοώ με αποφάσεις προσωρινών κυκλοφοριακών μέτρων από Αστυνομία ή Λιμεναρχείο, δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία και με τους δύο φορείς και έχουμε κάνει συσκέψεις από κοινού για την άμβλυνση των πραγμάτων για φέτος”.

· Η Δημοτική Αρχή έδειξε χαμηλά αντανακλαστικά στην προετοιμασία των παραλιών. Φέτος, μετά από πολλά χρόνια δεν έγινε ούτε ακτοκαθαρισμός ενώ ο Δήμος “έφαγε” πρόστιμα για ανυπαρξία ναυαγοσωστών. Αντιλαμβάνεστε πως δεν τιμά το νησί αυτή η εικόνα;

“Χωρίς να θέλω να δικαιολογήσω το οτιδήποτε, θυμίζω: Ιανουάριο μήνα, μετά από εισαγγελική παραγγελία λόγω καταγγελιών, έφυγαν όλες οι πακτωμένες επί χρόνια ομπρέλες από τις παραλίες, ιδιωτών και Δήμου.

Έως τότε σχεδόν όλες οι δημοτικές ομπρέλες ήταν πακτωμένες σε βάσεις από σκυρόδεμα. Ζητήσαμε να γίνει σταδιακά η απομάκρυνση των βάσεων, αλλά το αίτημα δεν έγινε δεκτό. Να τονίσω εδώ ότι σε κανέναν δεν άρεσαν τα δάση πακτωμένων ιστών ομπρελών που παρέμεναν στις παραλίες όλα τα χρόνια.

Εφόσον, λοιπόν, οι ομπρέλες είχαν σκυρόδεμα στη βάση, χρειαζόμασταν νέους ιστούς για όλες τις παραλίες, αφού ήταν αδύνατον να χρησιμοποιηθούν οι ίδιοι.

Προχωρήσαμε σε προμήθεια νέων ιστών, μόλις άνοιξε ο προϋπολογισμός τον Μάρτιο και τους παραλάβαμε Μάιο μαζί με μικρό γεωτρύπανο, ώστε να γίνει η πάκτωση που προβλέπεται από τη νομοθεσία. Οι νέοι ιστοί έπρεπε να εμποτιστούν και να πισσαριστούν, ώστε να αντέχουν στην υγρασία και στις συνθήκες των παραλιών. Με το μικρό δυναμικό εργαζόμενων του Τμήματος Μικρών Έργων και τον αντιδήμαρχο, Γιάννη Μαραγκό μαζί με τον εντεταλμένο Γιάννη Βουτσίνο να συνδράμουν, έγινε εγκατάσταση δημοτικών ομπρελών σε 14 παραλίες, πάνω από 150 ιστοί, καπέλα, διάδρομοι, καμπίνες, τουαλέτες, πληροφοριακές σημάνσεις, κλπ. Θέλω σε αυτό το σημείο να τους ευχαριστήσω όλους για τον αγώνα που έκαναν διότι ήταν πρωτόγνωρες καταστάσεις – με επίπονη χειρωνακτική εργασία – και μετά από πολλά πολλά χρόνια που ο Δήμος έβαζε και έβγαζε καπέλα. Να βγω και να δηλώσω ότι αν είχαμε τους ιστούς από τον Φεβρουάριο θα ήμασταν έτοιμοι τέλος Μαΐου; Δεν έχει νόημα να το κάνω. Δίκαιη η αγανάκτηση του κόσμου, δίκαια τα παράπονα των λουομένων. Ο διαγωνισμός για τη ναυαγοσωστική κάλυψη ήταν ούτως ή άλλως οριακός στους χρόνους, αφού ξεκίνησε Μάρτιο με το άνοιγμα του προϋπολογισμού. Οι ακτοκαθαρισμοί καθυστέρησαν και δεν έγιναν λόγω εμπλοκής της 1ης αναμόρφωσης του προϋπολογισμού. Ο Δήμος έκανε ό,τι ήταν δυνατόν. Του χρόνου θα είναι, πρώτα ο Θεός, έτοιμα όλα στην ώρα τους”.

· Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στις αθλητικές υποδομές. Γήπεδα “κουφάρια” αφήνουν εκτός αθλητισμού τα παιδιά ή τα δυσκολεύουν σε προπονήσεις. Για την άστεγη... μπασκετική κοινότητα, το “επιχείρημα” πως βρήκατε... καμμένη γη, δεν αποτελεί καμία ανακούφιση. Τελικά από το φθινόπωρο θα έχουν ένα στεγασμένο γήπεδο ή όχι;

“Πάρα πολύ σοβαρά και σημαντικά προβλήματα. Ανέφερα ότι η μελέτη για την Α’  Κλειστή Αίθουσα προχωράει. Για την προσωρινή στέγαση ενός εξωτερικού γηπέδου μπάσκετ έχουμε απευθυνθεί σε εξειδικευμένη εταιρεία που κατασκευάζει τέτοια και αναμένουμε. Έχουν καθυστερήσει την προσφορά τους και τους ενοχλούμε καθημερινά. Είμαστε σε συνεχή επαφή με την κοινότητα του μπάσκετ, ΕΣΚ Κυκλάδων, Άρη Σύρου και ΑΟ Ερμούπολης και προσπαθούμε όλοι μαζί για το καλύτερο”.

· Στην περασμένη θητεία είχατε ασκήσει σκληρή κριτική για την κατάσταση με την αποκομιδή της ανακύκλωσης. Είχατε προτείνει τη δημιουργία και μίας διαδημοτικής Επιτροπής για να ελέγχει(!) την αντιδήμαρχο Καθαριότητας. Για τα “βουνά” αμάζευτης ανακύκλωσης στη θητεία σας, τι κάνετε; Γιατί δεν είστε αποτελεσματικοί αναφορικά με τον έλεγχο και την υλοποίηση της εργολαβίας;

“Είναι λάθος να λέγεται ότι είχαμε προτείνει τη σύσταση διαδημοτικής επιτροπής να ελέγχει την αντιδήμαρχο Καθαριότητας, ούτε υπήρξε ποτέ τέτοια πρόταση. Αυτό που είχαμε προτείνει ήταν η σύσταση διαδημοτικής επιτροπής για την αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας περιβάλλοντος και καθαριότητας. Όσον αφορά στο πρόβλημα της αποκομιδής της ανακύκλωσης, πράγματι, αυτό εξακολουθεί να υφίσταται και επεξεργαζόμαστε τον τρόπο για να το επιλύσουμε, μαζί με τους υπηρεσιακούς προϊσταμένους και τους Αντιδημάρχους Πέτρο Μώτο και Γιάννη Μαραγκό”.

· Η Σύρος δείχνει να έχει μία δική της δυναμική αναφορικά με τον τουρισμό. Θα την αξιοποιήσετε βάσει του στρατηγικού πλάνου της Toposophy όπως είχατε δεσμευθεί προεκλογικά; Γιατί επιτρέψατε τη συρρίκνωση της Τουριστικής Επιτροπής και αφήσατε εκτός την επιχειρηματική κοινότητα και τους άλλους φορείς; Μία αντιδήμαρχος μπορεί μόνη της να χαράξει τουριστική πορεία για το νησί; 

“Όπως δεσμευθήκαμε προεκλογικά, παρά τις όποιες επιφυλάξεις μας, περνάμε στην εφαρμογή του πλάνου marketing όπως το βρήκαμε από την προηγούμενη δημοτική περίοδο. Δεν έχουμε ούτε τους πόρους, ούτε την πολυτέλεια για πισωγυρίσματα. Φυσικά, θα υπάρξουν αναπροσαρμογές ad hoc εάν το επιβάλλουν οι συνθήκες, καθώς όλα είναι δυναμικά στον τουρισμό και το γνωρίζετε καλά. Σε σχέση με την Τουριστική Επιτροπή, τη σύνθεση και τον αριθμό των μελών της, η απάντηση μου είναι ξεκάθαρη: Πρώτον, εμπιστεύομαι όλους μου τους συνεργάτες, τους οποίους έβαλα στο ψηφοδέλτιό μας και οι συμπολίτες μας εξέλεξαν. Η Χρηστιάννα Πάπιτση έχει μακρά παρουσία στον τουρισμό και έχει δώσει δείγματα γραφής. Ανέλαβε πριν 6 μήνες, όπως όλοι μας, την αντιδημαρχία Τουρισμού και εργάζεται σκληρά καθημερινά, συνεργαζόμενη με όλη την επιχειρηματική κοινότητα του νησιού. Και αυτό αποδεικνύεται από τις συνέργειες που έχουν δημιουργηθεί και τη συνεχή στήριξη και προσφορά των επιχειρήσεων στις πρωτοβουλίες του Δήμου. Έχει απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όλη την αγορά, οπότε κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι αποκλεισμένος. Δεύτερον, κάθε Δημοτική Αρχή ακολουθεί διαφορετική τακτική και το γεγονός ότι από μια πολυπληθή Επιτροπή Τουρισμού που με δυσκολία συνεδρίαζε, λειτουργούμε μια τριμελή ευέλικτη επιτροπή, δεν σημαίνει πως θα είμαστε λιγότερο αποτελεσματικοί ή ότι έχουμε κλειστές πόρτες. Τουναντίον. Άλλωστε οι δράσεις του 2022 και 2023 που προέβλεπε το πλάνο δεν έχουν εκτελεστεί καθόλου. Πιστεύουμε πως για να προχωρήσει η εκτέλεση του πλάνου χρειαζόμαστε ένα ευέλικτο σχήμα που να συνεδριάζει συχνά και εύκολα. Αυτό είναι το μοντέλο διακυβέρνησης που επιλέγουμε. Κλείνοντας να πω, πως όποιος θέλει να είναι χρήσιμος στον τόπο του δεν χρειάζεται να είναι μέλος σε κάποια Επιτροπή. Οι πόρτες μας είναι ανοιχτές”.

· Παρομοίως έως τώρα είναι ανενεργή η Επιτροπή Πολιτισμού και μάλιστα δεχθήκατε κριτική για αντιδημοκρατικές συμπεριφορές. Για το δυνατό “χαρτί” της Σύρου, μπορεί να αποφασίζει μόνο ένα άτομο, η αντιδήμαρχος; Η όποια συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, δείχνει προσχηματική από τη στιγμή που έχετε την πλειοψηφία. Τελικά επιδιώκετε σύνθεση ή όχι;

“Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού δεν αποφασίζει μόνη ποτέ. Πάντοτε συζητά μαζί μου και με όλους τους συναδέλφους, τους συλλόγους του νησιού και τους φορείς του τόπου και έπειτα κάνει την εισήγησή της στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει και μόνο αυτό. Το γεγονός ότι η αντιδήμαρχος παρέλαβε ένα Τμήμα με σχεδόν μηδενικό προσωπικό, δεν πρέπει να το ξεχνάμε και οι Επιτροπές έχουν μια γραφειοκρατική διαδικασία, η οποία παίρνει χρόνο για τον ένα και μοναδικό μόνιμο υπάλληλο που διαθέτει. Με την ίδια λογική, έχει και την πλειοψηφία στην Επιτροπή Πολιτισμού, άρα δεν ισχύει ότι είναι προσχηματική η όποια συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, λόγω πλειοψηφίας. Επίσης, εκ του αποτελέσματος βλέπουμε πως είχαμε ένα άκρως πετυχημένο καρναβάλι και τρέχει με επιτυχία το “Σύρος Πολιτισμός”, άρα, κάτι γίνεται καλά και με πολλή προσωπική δουλειά της αντιδημάρχου. Η κα Μενδρινού είναι άνθρωπος που ακούει και δεν αποφασίζει μόνη της ποτέ. Έχει δώσει εδώ και χρόνια διαπιστευτήρια στην αυτοδιοίκηση”.

· Υπάρχει αφωνία από πλευράς σας για το τι γίνεται με το master plan του λιμανιού, της λιμενολεκάνης συνολικότερα της Ερμούπολης. Κυνηγάτε το θέμα της έγκρισής του ή όχι; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υπόθεση σήμερα;

“Το master plan κατατέθηκε τον Απρίλιο του 2019 τελευταία φορά, και τότε αποσύρθηκε με το αιτιολογικό της ενημέρωσης της τότε διοίκησης και της επανυποβολής με τις δικές τους αλλαγές. Το master plan επανήλθε τον Απρίλιο του 2023 λίγο πριν τις εκλογές και δεν συζητήθηκε ουσιαστικά ποτέ στην αρμόδια επιτροπή ΕΣΑΛ κατά την προηγούμενη δημοτική θητεία. Πέρυσι το καλοκαίρι εστάλη έγγραφο από το Υπουργείο Ναυτιλίας, για το οποίο ζητούνταν απαντήσεις σε τεχνικά θέματα, μετά από έγγραφο της Ένωσης Πλοιάρχων. Τη δεδομένη στιγμή, είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους μελετητές, οι οποίοι έχουν έρθει στην Σύρο δύο φορές και έχουν ξανά κάνει κυματική ανάλυση του λιμένα, με πολύ σύγχρονα προγράμματα. Οπότε μετά και από αυτό εκκρεμεί συνάντηση στο Υπουργείο, ώστε να παρουσιαστεί και η κυματική ανάλυση, να αξιολογηθεί και να δούμε αν υπάρχουν επιπλέον παρατηρήσεις και να ανοίξει ο δρόμος για την επανυποβολή του master plan και η συζήτηση του απ' την αρμόδια επιτροπή ΕΣΑΛ. Δεν λέγεται αφωνία αυτό, αλλά οργανωμένη δουλειά”.

· Προεδρεύετε στο τοπικό παράρτημα της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου. Οι “τσουχτερές” τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια θίγουν τους μόνιμους κατοίκους αλλά και την επισκεψιμότητα. Γιατί μέχρι σήμερα δεν πήρατε πρωτοβουλία για ανάπτυξη κοινής διεκδίκησης με τους άλλους δημάρχους;

“Είναι από τα θέματα που θα συζητήσουμε στην επόμενη συνεδρίαση στην ολομέλεια της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου”.

· Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητές σας για το νησί από εδώ και πέρα;

“Όλα είναι προτεραιότητα. Ιεραρχούμε, τοποθετούμε πόρους και προσωπικό οι οποίοι δεν είναι πάντοτε δεδομένοι και μεθοδικά επιλύουμε ζητήματα. Μακάρι να μπορούσαν να γίνουν όλα από τον πρώτο μήνα. Ποιος δε θα το ήθελε;”.