Σύρος εξ αρχής: Γιατί στηρίζουμε τον «Θησέα Κυκλάδων»

  • Σήμερα - 12:09

Ανακοίνωση της παράταξης "Σύρος εξ αρχής" για την υπόθεση του Θησέα Κυκλάδων, με φόντο το νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση.

Η ανακοίνωση

Με αφορμή το σχέδιο νόμου «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, αλλαγές και στο χώρο της πρόληψης και της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, κρίνουμε ότι, δυστυχώς, η πρόληψη ως έννοια και με τη φιλοσοφία που υπηρετείται μέχρι σήμερα από τα κατά τόπους κέντρα όπως ο Θησέας Κυκλάδων, απουσιάζει από το νομοσχέδιο.

Ως Δημοτική Παράταξη στεκόμαστε δίπλα στην προσπάθεια του Διοικητικού Συμβουλίου και των εργαζομένων να διαφυλαχθεί η λειτουργία του Κέντρου Πρόληψης Θησέας Κυκλάδων.

Για το λόγο αυτό προτείναμε να συνταχθεί νέο ψήφισμα και το δημοτικό συμβούλιο Σύρου - Ερμούπολης αποφάσισε, να κατατεθεί εκ νέου στο αρμόδιο υπουργείο το ομόφωνο ψήφισμα (Απόφαση ΔΣ Σ-Ε 67/12-02-2024), για την υποστήριξη της λειτουργίας του Κ.Π. Θησέας Κυκλάδων.

Το ψήφισμα θα συνοδεύεται από το παρακάτω κείμενο:

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με το παρόν ψήφισμα που σας επανυποβάλλει, εκφράζει τη συμπαράστασή του στο Διοικητικό Συμβούλιο και τους εργαζομένους του Θησέα Κυκλάδων.

Συμπαρίσταται στις δίκαιες προτάσεις τους για πρόβλεψη της σχέσης των Κέντρων Πρόληψης με τον νέο «Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων» (ΕΟΠΑΕ) που προτείνεται να διαδεχθεί τον ΟΚΑΝΑ.

Ζητά με έμφαση την ενίσχυση του ΚΠ Θησέας Κυκλάδων με το απαραίτητο στελεχιακό δυναμικό.

Εκφράζει τη θέλησή του για τη διατήρηση των Κέντρων Πρόληψης όπως ο Θησέας ως εγκεκριμένων φορέων πρόληψης, διατηρώντας την ταυτότητα, την ψυχοκοινωνική φιλοσοφία και το περιεχόμενο της πρόληψης, με πάγια, σταθερή κρατική χρηματοδότηση και συμμετοχή των τοπικών φορέων στη διοίκησή τους. Κατεύθυνση που επί 30 χρόνια υπερασπίστηκε ο ΟΚΑΝΑ -επίσημος εθνικός φορέας για τις εξαρτήσεις- αναπτύσσοντας και στηρίζοντας ένα αποτελεσματικό δίκτυο Κέντρων Πρόληψης ανά την Ελλάδα.

Για το λόγο αυτό, ζητάμε η πρόληψη να παραμείνει ως ένας από τους βασικούς ιδρυτικούς σκοπούς του νέου επίσημου εθνικού φορέα για τις εξαρτήσεις (ΕΟΠΑΕ) με ξεκάθαρη στόχευση και όραμα.