Δεν τηρείται η σύμβαση και δεν εκτελείται ομαλά η εργολαβία, εν μέσω τουριστικής σεζόν

Με δεμένα χέρια… ο Δήμος για την αποκομιδή της ανακύκλωσης

Επί δέκα ημέρες είχε βγει εκτός λειτουργίας το σύστημα της πρέσας στον ΧΥΤΑ Σύρου

Σοβαρότατες συνέπειες προκαλούνται στην εικόνα της Σύρου, εν μέσω τουριστικής σεζόν, από τη μη ομαλή εκτέλεση της εργολαβίας της ανακύκλωσης, με τη Δημοτική Αρχή να γνωρίζει καλά το πρόβλημα, αλλά να μην μπορεί να επιβάλλει αυστηρές ποινές στον ανάδοχο αυτή τη στιγμή, καθώς αν τιναχτεί η σύμβαση στον αέρα…, τότε, το νησί θα γεμίσει από “βουνά” ανακυκλώσιμων.

Ως γνωστόν, ο Δήμος είναι δεμένος χειροπόδαρα έως τώρα, αφού εξαρτάται σχεδόν απόλυτα από τον εργολάβο για την αποκομιδή της ανακύκλωσης, καθώς δεν διαθέτει τα μέσα και το προσωπικό για να αναλάβει μόνος του, αυτή την υπηρεσία.

Παράλληλα, με τη μη εκτέλεση δρομολογίων, καθημερινά, στον πεζόδρομο, όπου οι επιχειρηματίες βγάζουν την ανακύκλωση, ο Δήμος είχε σοβαρό πρόβλημα και στον ΧΥΤΑ, καθώς για δέκα ημέρες είχε βγει εκτός λειτουργίας το σύστημα της πρέσας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, αυτό είχε σαν συνέπεια, η ανακύκλωση να μη μπορεί να δεματοποιηθεί για να σταλεί στο ΚΔΑΥ Νάξου - από το οποίο μεταφέρεται πίσω στη Σύρο το υπόλειμμα της ανακύκλωσης για ταφή -, και ως εκ τούτου, ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου μερίμνησε για την προσωρινή αποθήκευση τόνων ανακύκλωσης σε νταλίκες, σε χώρο του ΧΥΤΑ Σύρου.

Ασφαλείς πληροφορίες της “Κοινής Γνώμης”, θέλουν τα ανταλλακτικά για το σύστημα της πρέσας να μεταφέρθηκαν στον ΧΥΤΑ Σύρου το Σάββατο και σήμερα, δεν αποκλείεται, αυτό να επανέλθει σε λειτουργία.

Όπως καθίσταται σαφές, ο Δήμος έχει τεράστια προβλήματα στην ανακύκλωση, για τα οποία έγιναν παρεμβάσεις και στο Δημοτικό Συμβούλιο, κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του.

Απαντήσεις σε αρκετά εξ αυτών των θεμάτων έδωσε ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης, Γιάννης Μαραγκός, ο οποίος άφησε να εννοηθεί πως μετά το πέρας της τουριστικής σεζόν, ο Δήμος θα εξετάσει την επιβολή ποινών στον εργολάβο.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας θέλει τη Δημοτική Αρχή να εξετάζει αν είναι εφικτό με έναν συνολικότερο σχεδιασμό, προσεχώς, να πάρει πάνω του ο Δήμος, την αποκομιδή της ανακύκλωσης.

Παρεμβάσεις για τις απαράδεκτες εικόνες με την ανακύκλωση

Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, η Μαρία Μαυρίκου έφερε το πρόβλημα στο προσκήνιο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. “Βλέπουμε στα σημεία απόρριψης ότι υπάρχει ένας σημαντικός κορεσμός. Ότι η ανακύκλωση του γυαλιού σε πάρα πολλά σημεία έχει γεμίσει και οι σακούλες βρίσκονται τριγύρω από τα σημεία απόρριψης. Βλέπουμε στις παραλίες να ξεχειλίζουν οι μικροί κάδοι και να πετιούνται λόγω αέρα τα πλαστικά στη θάλασσα. Το έχω δει προσωπικά στον Γαλησσά. Τι γίνεται με αυτά; Ποια είναι η μέριμνα; Πρέπει να υπάρξει και περαιτέρω συνεργείο αυτό το χρονικό διάστημα;”, ρώτησε η ίδια, ενώ σε παρόμοιο τόνο ο Γιάννης Κεράνης από την παράταξη του Άρη Ρώτα “με σχέδιο για τη Σύρο”, παρατήρησε τα εξής.

“Είχαμε πει σε δύο συμβούλια πριν, ότι υπάρχει πρόβλημα με την ανακύκλωση. Και τα προβλήματα είναι δύο. Το ένα ότι το φορτηγάκι περνάει ώρες που είναι ανοικτά τα καταστήματα. Αυτό ευτυχώς διορθώθηκε και περνάει 14.00 – 14.15 και το δεύτερο που είχαμε πει είναι να ενημερώσουμε τα καταστήματα ώστε να αφήνουν την ανακύκλωση αφού κλείσουν. Αυτή η ενημέρωση δεν έχει γίνει ποτέ. Σας έχω στείλει φωτογραφία, χθες, το πρωί, δέκα και μισή όλο το στενό της Πρωτοπαπαδάκη (οδός Ανάφης) γεμάτο κούτες. Ας στείλετε μία ενημέρωση και ας στείλουμε και κάποιο πρόστιμο”, υποστήριξε ο κ. Κεράνης.

Γ. Μαραγκός: “Προσπαθούμε με… νύχια και με δόντια, μήπως συμμορφωθεί”

Αρχικά απάντησε για το θέμα του γυαλιού ο κ. Μαραγκός. “Όντως με το γυαλί υπάρχει ένα πρόβλημα. Επειδή δεν έγινε η μεταφορά του γυαλιού και έχει γεμίσει επάνω στον ΧΥΤΑ, γι' αυτό υπάρχει αυτό που παρατηρήσατε ότι είναι κάποιες καμπάνες γεμάτες. Ήδη έχουν συνεννοηθεί να γίνει απομάκρυνση ενός φορτίου για να μπορέσουμε να κάνουμε περισυλλογή του γυαλιού, που όπως ξέρετε την κάνουμε εμείς με το δικό μας όχημα”, σχολίασε, επισημαίνοντας πως, “όσον αφορά στο ζήτημα που ανέφερε ο κ. Κεράνης έχει δίκιο. Έχουμε πρόβλημα δυστυχώς με τον εργολάβο”.

Γνωστοποίησε μάλιστα αναλυτικά πως, “μας έκοψε το μεσημεριανό δρομολόγιο και μας είπε ότι δεν το κάνει”, με αποτέλεσμα όπως πρόσθεσε, “να το κάνουμε εμείς με δικά μας μέσα από τον Δήμο και βέβαια του χρεώνουμε τη μεταφορά και γι' αυτό ακριβώς βγαίνουμε και 14.30”.

“Επειδή θέλουμε να δούμε ακριβώς την ώρα, θέλουμε να κάνουμε ενημέρωση στα μαγαζιά και γι αυτό θα αποστείλουμε ενημέρωση και γραπτώς. Πιστεύω εντός της εβδομάδας θα το πράξουμε, από τη στιγμή που βλέπουμε πως εκεί καταλήγουμε, δηλαδή στις 14.15 με 14.30 με δικά μας μέσα”, τόνισε.

Αναφορικά με την επιβολή ή μη, ποινών προς τον εργολάβο έως σήμερα, ανέφερε: “Κι εγώ την περασμένη εβδομάδα, απέστειλα υπηρεσιακό σημείωμα στην εταιρεία και στον εργολάβο, διότι δεν εφαρμόζεται η σύμβαση στο μεγαλύτερο ποσοστό της. Και έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Πιέζουμε συνέχεια γιατί η κατάσταση ορισμένες φορές είναι απαράδεκτη. Μπορώ να το πω. Και προσπαθούμε με νύχια και με δόντια, τουλάχιστον όπως μπορούμε να φύγουν αυτοί οι δύο μήνες για να δούμε τι πρέπει να γίνει. Γιατί δυστυχώς, δεν συμμορφώνεται. Και με τηλεφωνήματα και οχλήσεις του δημάρχου και με δικά μου επανειλημμένως, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Γι αυτόν τον λόγο, την περασμένη εβδομάδα, απέστειλα ένα υπηρεσιακό σημείωμα, μήπως συμμορφωθεί”.