Σύρος Εξ Αρχής: “Ποιος τη ζωή μου, ποιος την κυνηγά”

  • Σήμερα - 8:05

Συμπληρώνονται σήμερα έξι χρόνια από τη μέρα που πέθανε ο μεγάλος Συριανός δημιουργός Μάνος Ελευθερίου. Άφησε πίσω του έργο τεράστιο, πολυσχιδές, βαθιά πολιτικό. Στιχουργός τραγουδιών που αγαπήθηκαν πολύ, ποιητής, μυθιστοριογράφος, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, ιστορικός, επιμελητής φωτογραφικών άλμπουμ.

Αγάπησε πολύ τον τόπο του, τον τίμησε με το έργο του και δώρισε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Ιστορικό Αρχείο το μεγαλύτερο μέρος του αρχείου του. Ο Δήμος μας του ανταπέδωσε την τιμή όσο βρισκόταν εν ζωή, εκδίδοντας έργα του και δίνοντας (μάλλον άκομψα) το όνομά του σε συγκεκριμένο χώρο πολιτισμού. Ξεκίνησε μάλιστα τη δημιουργία μόνιμης έκθεσης με τα προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου συντοπίτη μας, τα οποία η αδελφή του χωρίς δεύτερη σκέψη παραχώρησε στο Δήμο για το σκοπό αυτό. Βρίσκουμε επίσης πολύ θετική την πρωτοβουλία του Δήμου να υποβάλει πρόταση χρηματοδότησης στο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου προκειμένου να αναδείξει το λογοτεχνικό και ερευνητικό έργο του Μάνου Ελευθερίου μέσω διαδικτυακής εφαρμογής.

Πιστεύουμε όμως σήμερα, ότι ο Δήμος έχει χρέος να εκπληρώσει δύο σημαντικές οφειλές στη μνήμη του σπουδαίου αυτού Έλληνα. Πρώτον την απο-ονοματοδότηση του πρώην Λατομείου Καραβέλα στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα, ο οποίος από το 2013 έχει μετονομαστεί σε «Χώρο Πολιτισμού Μάνος Ελευθερίου» και την εκ νέου ονοματοδοσία επιλέγοντας χώρο πολιτισμού ή κάποια κεντρική παραλιακή οδό στην Ερμούπολη. Και δεύτερον την επανέκδοση των εμβληματικών βιβλίων του συγγραφέα που ο Δήμος μας είχε πρωτοεκδώσει το 1998 και 2004 αντιστοίχως, "Το θέατρο στην Ερμούπολη" και "Ερμούπολη -Σύρος".