Αυξημένα αντανακλαστικά για τα φωτοβολταϊκά πάρκα στη Σύρο
- Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024 - 06:19
Στο προσκήνιο διατηρείται το θέμα της ανάπτυξης φωτοβολταϊκών πάρκων στη Σύρο και στα άλλα νησιά, για το οποίο ο δήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου, γνωστοποίησε πως άμεσα θα υπάρξει παρέμβαση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου (συλλογικό όργανο των Δήμων) προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Θεόδωρο Σκυλακάκη, καθώς για εγκαταστάσεις μέχρι 1 μεγαβάτ, υπάρχει νομοθετικό κενό για μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Στην ενημέρωση που έκανε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με το θέμα, σε συνέχεια ερώτησης της δημοτικής συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης, Μαρίας Μαυρίκου, ο κ. Αθανασίου γνωστοποίησε πως στο νησί υπάρχουν 50 άδειες για φωτοβολταϊκά πάρκα, με τις 10 εξ αυτών να “τρέχουν” ήδη σε επίπεδο υλοποίησης, κάτι που έχει “γεννήσει” μεγάλη ανησυχία στους αγρότες και τους βιολογικούς καλλιεργητές, όπως όμως και γενικότερα στον κόσμο, που βλέπει να “ξυρίζονται” ολόκληρες εκτάσεις και να τοποθετούνται κάτοπτρα.
Ο δήμαρχος επεσήμανε πως θα πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο για τη λεγόμενη “πράσινη” ανάπτυξη και την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με προτεραιότητα σε όσες θα έχουν κοινωφελή χαρακτήρα, ενώ τόνισε, πως, έχει δώσει εντολή στην Πολεοδομία για ελέγχους.
Θετική η πρωτοβουλία για συζήτηση στην ΠΕΔ Ν. Αιγαίου
Ειδικότερα, η Μαρία Μαυρίκου αναγνώρισε στα θετικά του δημάρχου, την πρωτοβουλία του να “σηκώσει” το θέμα των φωτοβολταϊκών πάρκων μέσα στην ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, θέτοντας στη συνέχεια συγκεκριμένα ερωτήματα.
“Πρόσφατα διαβάσαμε την απόφαση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου για τα φωτοβολταϊκά πάρκα, θέμα το οποίο φέρατε εσείς δήμαρχε και πολύ ορθά το φέρατε επειδή είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για το νησί μας και αφορά όλα τα Κυκλαδονήσια. Η απόφαση περιλαμβάνει εκτός από τη σύμφωνη γνώμη των δημοτικών συμβουλίων προκειμένου να υπάρχει ένα φωτοβολταϊκό πάρκο, να υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός για τις εγκαταστάσεις”, σχολίασε αρχικά, ρωτώντας τα εξής: “Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο χωροταξικός σχεδιασμός για τις εγκαταστάσεις και αν έχουν προηγηθεί δημοτικές κοινωφελείς ΑΠΕ, οι οποίες έρχονται κατά προτεραιότητα σύμφωνα με την απόφαση που πήρε η ΠΕΔ;”.
Εντολή για ελέγχους στην Πολεοδομία
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Αθανασίου διευκρίνισε πως υπάρχει ανάδοχος για το τοπικό πολεοδομικό, εκτιμώντας πως μέσα στον Σεπτέμβρη θα συμβασιοποιηθεί το έργο, αφού σήμερα είναι σε στάδιο προσυμβατικού ελέγχου, λόγω του κόστους του (άνω του 1 εκατ. ευρώ). Ωστόσο, επεσήμανε πως, “επειδή το συνδέσατε με τα φωτοβολταϊκά, να πω πως τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια δεν είναι για τις εκτός οικισμού περιοχές. Για τις εντός σχεδίου γίνονται τοπικά πολεοδομικά σχέδια. Βέβαια, αυτό δεν απαγορεύει το να αυξηθούν λίγο ή πολύ σε κάποιες περιπτώσεις, οι οικισμοί”.
Εστιάζοντας στην ουσία του θέματος, ανέφερε πως, “για τα φωτοβολταϊκά νομίζω είχατε κι εσείς όχληση από συμπολίτες μας και εγώ και από αυτό που βλέπω, να πω ότι δεν μου αρέσει καθόλου. Και μάλιστα έχω δώσει εντολή στην Πολεοδομία να βγουν για ελέγχους. Να βγουν για ελέγχους όχι για να τρομάξουμε κάποιους και δεν θέλω να βγει και κάποιο αρνητικό συμπέρασμα ότι είμαστε εναντίον των ΑΠΕ. Και προσωπικά εγώ ως δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο δεν νομίζω πως είμαστε εναντίον των ΑΠΕ”.
Όμως υπογράμμισε πως, “είμαστε εναντίον με τον τρόπο που γίνεται. Δηλαδή με αυτόν τον μαζικό τρόπο”.
Μεγάλες συνέπειες από τη μαζική εγκατάσταση
Μιλώντας για την κατάσταση στη Σύρο, ο κ. Αθανασίου σημείωσε πως, “εδώ και 3 μήνες ενοχλούνται συριανά σπίτια σχεδόν καθημερινά που γνωρίζουν ή μαθαίνουν οι ενδιαφερόμενοι ότι έχουν κάποια χωράφια τέτοιου τύπου, εκτός οικισμού, όπως αυτό που βλέπουμε στο Γερούσι, ερχόμενοι από Βήσσα, όπως αυτά που βλέπουμε στη Σεντούκα, όπως αυτά που βλέπουμε στο Μάννα, όπως αυτά που βλέπουμε στον Πάγο και σε διάφορες άλλες περιοχές, στο Μέγα Γιαλό και πάει λέγοντας”. Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως ο αριθμός των αδειών είναι ήδη μεγάλος για τη Σύρο.
“Από έρευνα που κάναμε στην Πολεοδομία είναι κάπου 50 τέτοιες άδειες μικρής κλίμακας”, γνωστοποίησε, επισημαίνοντας πως, “καταλαβαίνετε λοιπόν, πως, εκτός του ότι γίνεται αυτή η οπτική όχληση, μιλάμε για περιοχές οι οποίες είναι πρανή, ουσιαστικά πλαγιές βουνών και συνήθως κοιτάζουν προς τα νότια αυτές οι περιοχές, αποψιλώνονται πλήρως, φεύγουν θυμάρια, φεύγουν σχίνα, όλα αυτά που ξέρουμε σαν συριανή βλάστηση και φυσικά θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα σε μία ενδεχόμενη νεροποντή”.
Συμπλήρωσε μάλιστα αναφορικά με τις συνέπειες τα εξής: “Όπως γνωρίζετε πολύ καλά τα τελευταία χρόνια μπορεί να μη βρέχει, αλλά όταν κάνει καταιγίδα ρίχνει νερό, το οποίο είναι πολύ παραπάνω από αυτό που γνωρίζαμε και είχαμε συνηθίσει. Καταλαβαίνετε ότι και εκτός οικισμού που είναι αυτά τα χωράφια, τεσσάρων και οκτώ στρεμμάτων ή δέκα στρεμμάτων που νοικιάζουν οι ενδιαφερόμενοι για να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά πάρκα είναι πάρα πολύ κοντά στους οικισμούς. Θα κινδυνεύσουν σπίτια και ζωές. Εγώ δεν είμαι ούτε μηδενιστής, ούτε κινδυνολόγος. Αλλά αυτό που βλέπω να γίνεται, αυτό καταλαβαίνω”.
Και πρόσθεσε πως, πέραν της χλωρίδας, “έχουμε και τα θέματα καταστροφής των αναβαθμίδων, καταστρέφονται δρόμοι, παλιά μονοπάτια, τα οποία ήταν με ξερολιθιά και πάρα πολύ όμορφα. Αυτό το κυκλαδίτικο τοπίο που έχουμε στο μυαλό μας”. Συμπλήρωσε ακόμη και για τις καλλιέργειες, πως, “θα χρησιμοποιηθούν σίγουρα χημικά για να καθορίζονται τα κάτοπτρα. Στις καλλιέργειες που έχουν εκεί οι άνθρωποι στον Πάγο και οι βιολογικοί καλλιεργητές, αλλά και οι αγρότες, καταλαβαίνετε ότι θα έχουν τεράστιο πρόβλημα όταν όλα αυτά τα πράγματα ξεπλένονται ή πέφτουν διάφορα φυτοφάρμακα, με αποτέλεσμα, μελλοντικά να έχουμε σοβαρά προβλήματα και σε αυτές τις καλλιέργειες”. Υπογράμμισε ακόμη, πως, “πέραν του ότι χάνουν την αξία τους κάποια οικόπεδα, γιατί όταν έχεις ένα οικόπεδο και θέλεις να κάνεις μία αγοραπωλησία και έχεις δίπλα σου τρία ή τέσσερα τέτοια φωτοβολταϊκά πάρκα, καταλαβαίνετε ότι αν έκανε 1 ευρώ το στρέμμα, το οικόπεδο μετά θα κάνει 0,10 ευρώ το στρέμμα”.
Ταλαιπωρία για τις ΑΠΕ του εργοστασίου αφαλάτωσης
Αναφορικά με το νομοθετικό κενό, καθώς για τέτοια φωτοβολταϊκά πάρκα, δεν επιβάλλεται η εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για εγκαταστάσεις μέχρι 1 μεγαβάτ, μίλησε και για τα μεγάλα εμπόδια που συναντά η ΔΕΥΑΣ για να προχωρήσει τις ΑΠΕ για το εργοστάσιο αφαλάτωσης.
“Το πόσο έχουμε ταλαιπωρηθεί για το νέο εργοστάσιο αφαλάτωσης Ερμούπολης με ΑΠΕ για τον Βούλια, μπορεί να σας το πει και ο προηγούμενος πρόεδρος και ο τωρινός της ΔΕΥΑΣ. Έχουμε ταλαιπωρηθεί από την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και για την Παναγία τη Βουλιανή που βρίσκεται εκεί και για ένα αρχαίο μονοπάτι όπως λένε του Φερεκύδη.
Θέλω να πω πως ο Δήμος μπαίνει σε μία διαδικασία αδειοδοτήσεων και μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις μέχρι και 1 MW δεν περνούν από τίποτα”.
Εξήγησε δε, πως, “παίρνουν πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις και ξέρετε πολύ καλά τι είναι αυτό. Είναι ένα χαρτί που βγαίνει πάρα πολύ γρήγορα και συνεχίζεται αυτό σε όλο το νησί, εκτός περιοχών Natura, στις οποίες όμως και δεν απαγορεύεται”.
Σε συνέχεια των ανωτέρω, επεσήμανε πως, η ΔΕΥΑΣ “που έχει κάνει αυτές τις μελέτες περνάει αυτή τη βάσανο, την οποία ο εκάστοτε ιδιώτης δεν την περνά καθόλου. Καταλαβαίνετε ότι αυτό που έχουμε πει και το βάλαμε και στην απόφασή μας, ομόφωνα, ήταν αυτό ακριβώς. Δηλαδή πέραν από τον χωροταξικό σχεδιασμό που ξεκινάει αλλά σε αυτές τις περιοχές με τα φωτοβολταϊκά πάρκα δεν θα φτάσει το τοπικό πολεοδομικό, μπορεί και να φτάσει σε κάποιες, το δεύτερο είναι να υπάρχει μία μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και μία τουλάχιστον σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού βέβαια έρθει εδώ ο φάκελος για να τον συζητήσουμε”.
Επόμενος σταθμός το υπουργείο Περιβάλλοντος
Καταλήγοντας στην ενημέρωσή του, σημείωσε η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου θα κάνει συνάντηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος. “Και το τρίτο που είπαμε είναι να προηγούνται όλες οι κοινωφελείς εγκαταστάσεις διότι η ΔΕΥΑ δεν το κάνει για κανέναν άλλο λόγο, το κάνει διότι το κόστος της ενεργοβόρας αφαλάτωσης είναι τεράστιο, το κόστος του κυβικού του νερού επίσης είναι πάρα πολύ μεγάλο, επομένως όλα αυτά πρέπει να προηγούνται προς όφελος της κοινωνίας”, πρόσθεσε, λέγοντας τέλος πως, “την απόφασή μας την έχουμε στείλει στα συναρμόδια Υπουργεία και έχουμε πει με τον πρόεδρο της ΠΕΔ ότι θα φύγουμε το Δ.Σ. μέσα στο καλοκαίρι να πάμε να δούμε τον υπουργό, τον κ. Σκυλακάκη”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Σύρος: Διακοπές εργασιών για 20 φωτοβολταϊκά πάρκα
16 Αυγ. 2024 - 9:51 - Επιτακτική ανάγκη η μεταφορά του αμαξοστασίου
11 Ιουλ. 2024 - 6:19 - “Φρένο” Δήμων για τα φωτοβολταϊκά πάρκα στα νησιά
27 Ιουν. 2024 - 6:19 - “Απόβαση” φωτοβολταϊκών πάρκων στη Σύρο
14 Ιουν. 2024 - 6:20 - Ζήτημα που απασχολεί η μεταφορά του αμαξοστασίου
14 Ιαν. 2025 - 6:19