Απαντήσεις του προέδρου της ΔΕΥΑ Σύρου, Βαγγέλη Χαλκιά για τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω παλαιότητας δικτύου, περιορισμένης υδροληψίας και μεγάλης ζήτησης

Με διακοπές νερού και μείωση πίεσης το φετινό καλοκαίρι

Επί τάπητος και το πρόβλημα με το κίτρινο νερό που διαπιστώνουν κάτοικοι της Άνω Σύρου

Τα προβλήματα ομαλής υδροδότησης όλων των περιοχών της Σύρου έχουν έρθει στο προσκήνιο και τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν, καθώς η αυξημένη ζήτηση για κατανάλωση, η περιορισμένη δυνατότητα υδροληψίας και το απαρχαιωμένο δίκτυο ύδρευσης δημιουργούν πολλά ζητήματα στην εξυπηρέτηση κατοίκων και επισκεπτών.

Για όλα τα παραπάνω, καθώς επίσης, για τις διακοπές νερού, για τη μείωση της πίεσης τις απογευματινές ώρες ακόμη και στην Ερμούπολη, αλλά και για τις διαρροές και τις ζημιές στο δίκτυο, όπως και για την κακή ποιότητα νερού στην Άνω Σύρου, έδωσε απαντήσεις ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, Βαγγέλης Χαλκιάς.

  • Τα τελευταία χρόνια η Σύρος αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με το νερό την καλοκαιρινή σεζόν και παρομοίως φέτος, τόσο οι κάτοικοι, όσο και οι επισκέπτες εκφράζουν μεγάλα παράπονα. Γιατί το πρόβλημα παραμένει μεγάλο; Φταίει η αυξημένη ζήτηση ή είναι και θέμα δικτύου, ζημιών και διαρροών;

“Παράπονα πάντα θα εκφράζονται και δεν νομίζω πως θα σταματήσουν αυτά. Γνωρίζουμε ότι έχουμε ένα απαρχαιωμένο δίκτυο ύδρευσης και έχουμε “πιάσει” τα όρια του εργοστασίου. Παραγωγή και κατανάλωση είναι ισοσκελισμένα. Ζημιές γίνονται παντού και τα συνεργεία είναι από τη μία περιοχή στην άλλη, όπως για παράδειγμα και στον Πάγο που είχαμε μεγάλη διαρροή. Αυτές οι επισκευές και κάποιο χρόνο θέλουν, αλλά παράλληλα, αναγκαζόμαστε να “κόψουμε” την τροφοδοσία της μίας περιοχής από μία πλευρά και να την παρέχουμε από άλλη γραμμή. Αυτά συμβαίνουν για να απομονώνονται τα κομμάτια που παρουσιάζουν ζημιές, δηλαδή απομονώνεται η μία πλευρά, ώστε να επισκευαστεί η ζημιά”.

  • Oι ζημιές είναι σε καθημερινή βάση στο δίκτυο;

“Κάθε ώρα έχουμε ζημιές, όχι κάθε μέρα. Δυστυχώς, οι ζημιές δεν σταματούν. Είναι παλιό το δίκτυο και επίσης, έχει παρατηρηθεί και αστοχία υλικού σε κάποιες περιοχές. Δηλαδή υπάρχουν σωλήνες που δεν δικαιολογούνται οι ζημιές τους, σε συνάρτηση με τον χρόνο που αυτές εγκαταστάθηκαν και λειτουργούν. Είναι σε πολλές περιοχές αυτή η κατάσταση στο νησί. Χάνουν την αντοχή τους”.

  • Καταγράφονται προβλήματα σημαντικής μείωσης της πίεσης του νερού, ακόμη και στην Ερμούπολη, που λειτουργούν και πολλές ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα, ενώ αυτονόητο είναι πως επηρεάζονται και οι μόνιμοι κάτοικοι. Τι συμβαίνει τις απογευματινές ώρες;

“Προανέφερα πως η παραγωγή με την κατανάλωση είναι ισοσκελισμένες. Το νησί έχει πολύ τουρισμό, έχει πολύ κόσμο, μεγάλη κατανάλωση νερού και είμαστε στα όρια μας. Μειώνει η ΔΕΥΑΣ την πίεση για να τροφοδοτήσει και αλλού”.

  • Άρα, πλέον το πρόβλημα είναι σε όλο το νησί;

“Βέβαια είναι σε όλο το νησί και ευχόμαστε να μη γίνει μεγάλη ζημιά. Η μείωση της πίεσης είναι η υπερκατανάλωση που γίνεται στα χαμηλά σημεία και δεν μπορεί να πάει το νερό στα υψηλά σημεία. Αυτή η υπερκατανάλωση δεν αφήνει για τα υψηλά σημεία. Ενώ όταν είναι φυσιολογική η κατανάλωση, δεν έχει κανένας πρόβλημα”.

  • Παράλληλα, μόνιμοι κάτοικοι στην Αληθινή και αλλού έχουν εκφράσει παράπονα και για διακοπές. Τι συμβαίνει; Γίνονται προγραμματισμένες διακοπές;

“Στον Φύλακα είχαν ένα μεγάλο πρόβλημα και τους το φτιάξαμε. Προγραμματισμένες διακοπές γίνονται λίγες. Ελάχιστες. Οι πιο πολλές γίνονται από ζημιές.

Καταλαβαίνω πως είναι ένα σοβαρό θέμα. Αν ο άνθρωπος δεν έχει νερό και ρεύμα είναι σαν να του “κόβουν” τη ζωή. Το θέμα είναι πως το εργοστάσιο είναι παλιό και έχουμε μία παραγωγή σκάρτα 5.000 κυβικά νερού την ημέρα. Αυτό το νερό μέχρι πριν μερικά χρόνια έφτανε και περίσσευε.

Τώρα δεν φτάνει”.

  • Ενισχυτικά θα μπορούσατε να είχατε ενοικιάσει μία μονάδα αφαλάτωσης, αφού γνωρίζει η ΔΕΥΑ Σύρου το πρόβλημα;

“Το πρόβλημα το ξέρουμε. Η ενοικίαση είναι ενοικίαση. Εδώ έχουμε πρόβλημα και με την υδροληψία. Όταν δεν έχεις υδροληψία, δεν μπορείς να έχεις και νερό. Για παράδειγμα, στη Βάρη έχουμε τρεις αφαλατώσεις και δουλεύουν οι δύο, όχι και οι τρεις. Γιατί; Επειδή δεν έχουμε υδροληψία. Και τώρα, τον Οκτώβρη θα αρχίσουμε με το έργο του δίδυμου υποθαλάσσιου αγωγού για να έχουμε υδροληψία. Όταν βάλουμε και την τρίτη, όση κατανάλωση και να κάνει η Βάρη, θα μας περισσεύουν και κάποια κυβικά για να τα στέλνουμε σε άλλη περιοχή. Το πρόβλημα είναι η υδροληψία. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε νερό από τη θάλασσα. Εφόσον δεν έχεις υδροληψία, πώς θα βγάλεις παραγωγή.

Και στη μελέτη του νέου εργοστασίου είναι και αυτό. Θα φροντίσουμε για αφαλάτωση για παραγωγή 10.000 κυβικών νερού ημερησίως. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε υδροληψία για 5.000 κυβικά νερού.

Είμαστε ένα νησί που κατά κύριο λόγο δουλεύουμε με αφαλάτωση”.

  • Είναι τεράστια τα παράπονα για την ποιότητα του νερού στην Άνω Σύρο. Βγαίνει κίτρινο νερό από τις βρύσες των κατοίκων στην περιοχή του Αγίου Σεβαστιανού. Τι συμβαίνει και τι μέτρα θα πάρετε για να διορθωθεί η κατάσταση;

“Ένα θέμα που μου το έχουν αναφέρει κι εμένα. Τι συμβαίνει; Όλο το δίκτυο είναι παλιό και ειδικά οι βάνες είναι σιδερένιες. Αυτές έχουν σκουριάσει. Τώρα που η κατανάλωση είναι μεγάλη, το νερό πιέζει περισσότερο στον σωλήνα, οπότε βγάζει περισσότερη σκουριά και η βάνα και το δίκτυο. Γι αυτό βλέπουν το κίτρινο νερό ενώ τον χειμώνα δεν το είχαν”.

  • Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί; Πληρώνουν τους λογαριασμούς που είναι “τσουχτεροί” πολλές φορές και δεν έχουν καθαρό νερό…

“Γι αυτό θα κάνουμε μελέτη ώστε να αλλάξουμε το δίκτυο. Δεν γίνεται κάτι άλλο. Θα κάνουμε μελέτη για να φτιάξουμε στην Άνω Σύρο δίκτυο ύδρευσης, γιατί είναι ακόμη παλιό το δίκτυό τους εκεί και πρέπει να αλλαχθεί. Αυτό θα γίνει άμεσα, το κομμάτι της μελέτης. Στο διάστημα αυτό, θα κάνουμε και τις συντηρήσεις μας”.

  • Άρα, ουσιαστικά μιλάμε για ένα ακόμη καλοκαίρι με προβλήματα την υδροδότηση… Πότε θα δρομολογηθεί το νέο εργοστάσιο;

“Είναι αυξημένα και είμαστε όλοι σε ετοιμότητα 24 ώρες το 24ωρο για οτιδήποτε συμβαίνει, ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε το νησί. Δεν είναι μόνο εδώ το πρόβλημα. Η Κύθνος χτύπησε πάλι κόκκινο... σήμερα. Ένα ένα νησί χτυπά κόκκινο. Είναι πολύς ο τουρισμός και μεγάλη η κατανάλωση.

Όσον αφορά για το νέο εργοστάσιο, περιμένουμε να ανοίξει ένα πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση. Μιλάμε για ένα έργο της τάξεως των 12 εκατ. ευρώ. Θα είναι για 10.000 κυβικά νερού και θα λύσει το πρόβλημα για τα επόμενα 20 με 30 χρόνια”.