Εξετάζονται όλα τα σενάρια για προσωρινή λύση, ώστε από το φθινόπωρο να επαναλειτουργήσει

Τον Αύγουστο ο “μπούσουλας” για το χειμερινό Παλλάς

Απαντήσεις από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκο Βακόνδιο

Την καλύτερη δυνατή – προσωρινού χαρακτήρα – λύση εξετάζει η Τεχνική Υπηρεσία για τον χειμερινό κινηματογράφο “Παλλάς”, ώστε να μπορέσει να επαναλειτουργήσει από το φθινόπωρο, καθώς το δημοτικό ακίνητο πρέπει να είναι ασφαλές για όλους εκείνους που θα εισέρχονται, προκειμένου να παρακολουθήσουν προβολές ταινιών.

Η απογοήτευση που δέχθηκαν αρκετοί λάτρεις του κινηματογράφου, φαίνεται πως θα μειωθεί, αφού η Δημοτική Αρχή Σύρου – Ερμούπολης εξετάζει αν απαιτείται να προχωρήσει σε τοπική παρέμβαση μόνο στο σημείο που παρατηρήθηκε πρόβλημα, ή σε ολική υγρομόνωση. Αυτά τα δύο σενάρια βρίσκονται επί τάπητος σήμερα, καθώς διαπιστώθηκε η ύπαρξη φυτών στη στέγη, τα οποία και απομακρύνθηκαν.

Σύμφωνα με όσα εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Φραγκίσκος Βακόνδιος μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη”, αν το πρόβλημα των λιμναζόντων νερών της βροχής οφειλόταν σε αυτά, τότε μπορεί με μια τοπική μόνωση, το κτήριο να “ανοίξει”. Αν όμως το πρόβλημα προέρχεται από άλλη αιτία, τότε, θα χρειαστεί να γίνει μία συνολική υγρομόνωση σε όλη την έκταση της στέγης.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Βακόνδιος, τις τελικές αποφάσεις θα τις ανακοινώσει ο Δήμος εντός Αυγούστου και αντίστοιχα, θα “τρέξει” τις κινήσεις του για να προλάβει να επαναλειτουργήσει ο κινηματογράφος από το φθινόπωρο.

Παράλληλα, ανέφερε πως ο Δήμος αναζητά χρηματοδότηση, καθώς θα πρέπει να αντικατασταθεί συνολικά η στέγη που είναι από ελενίτ.

Επιβάλλεται να υπογραμμισθεί, πως, η Σύρος δεν διαθέτει άλλο στεγασμένο κινηματογράφο και ως εκ τούτου, όσα παράπονα έχουν εκφραστεί από πολίτες όλο το τελευταίο διάστημα είναι απολύτως εύλογα και δίκαια. Σε κάθε περίπτωση, το χειμερινό “Παλλάς” δεν θα πρέπει να παραμείνει με λουκέτο.

Αναζητούν ακριβώς την αιτία

Ερωτηθείς, αν μετά από αρκετούς μήνες λουκέτου, η Τεχνική Υπηρεσία έχει καταλήξει σε έναν μπούσουλα για το δημοτικό ακίνητο, ο αντιδήμαρχος απάντησε πως, “διαπιστώσαμε πως είχαν φυτρώσει στη στέγη κάποια φυτά. Αυτά καθαρίστηκαν από το αρμόδιο Τμήμα και από εργάτες του Δήμου, οπότε πρέπει να το ελέγξουμε ξανά για να καταλήξουμε σε οριστική λύση”.

Διευκρίνισε δε, πως, “για το πρόβλημα υπάρχει μία περίπτωση να έφταιγε και αυτή η κατάσταση. Θα εξετάσουμε τι συμβαίνει, αλλιώς θα πάμε ή σε προσωρινή στεγάνωση ή σε συνολική αντικατάσταση. Μηχανικός της Τεχνικής Υπηρεσίας μας είπε πως πιθανά να είναι και αυτό. Άρα, καθαρίστηκαν τα φυτά από τη στέγη, τα απομακρύναμε, οπότε ίσως τα νερά δεν θα λιμνάζουν”.

Επανέλαβε βέβαια πως, “αυτό θα το κοιτάξουμε άμεσα και αν οφειλόταν σε αυτό, θα προβούμε σε προσωρινή λύση μικρής μόνωσης της στέγης”.

Στην ερώτηση αν με τοπική παρέμβαση στο πρόβλημα, θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει με ασφάλεια ο κινηματογράφος, δήλωσε πως, “ναι, αλλά να γίνει πρώτα σίγουρα τοπικά μόνωση. Αλλιώς θα πρέπει να γίνει μία στεγάνωση σε όλη τη στέγη”.

Το βλέμμα στραμμένο στην ανάγκη αντικατάστασης της στέγης

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο αντιδήμαρχος διαβεβαίωσε πως στατικά δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. “Στατικά και επειδή φοβόμασταν πως ο σκελετός από κάτω είχε εκτεταμένα προβλήματα, μετά την αυτοψία, παρατηρήθηκε πως δεν υπήρχαν τέτοια προβλήματα. Αλλά λόγω των υλικών της στέγης  που είναι ελενίτ, καλό είναι να τα απομακρύνει ο Δήμος, αφού βρει τη χρηματοδότηση και να μπει μία καινούργια στέγη”, υπογράμμισε σε απόλυτο τόνο, απαντώντας και στην ερώτηση αν γίνονται ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση: “Έχουμε κάνει ενέργειες απλά αρχικά, αυτό που μας νοιάζει είναι το συντομότερο να βρεθεί λύση και να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό ο κινηματογράφος”. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ακόμη πως, “οπότε, καθαρίσαμε σε πρώτο βήμα τη στέγη για να μη λιμνάζουν τα νερά, θα εξετάσουμε αν ήταν αυτό το πρόβλημα και αν δεν ήταν αυτό, θα πρέπει να γίνει μόνωση όλης της στέγης. Αλλιώς, τοπικά μπορεί και να αποκατασταθεί το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί”.

Διαβεβαίωσε δε, πως, “από εκεί και πέρα, σίγουρα θα ψάξουμε να βρούμε χρηματοδοτήσεις για το μεγάλο έργο”.

Στην ερώτηση αν πάση θυσία θα ανοίξει ο κινηματογράφος το φθινόπωρο καθώς παραπονιούνται και εύλογα οι δημότες που δεν έχουν εναλλακτική επιλογή, απάντησε πως, “ναι θα κοιτάξουμε να το κάνουμε το συντομότερο δυνατό”, επισημαίνοντας μάλιστα πως, τα βήματα για την επαναλειτουργία του μοναδικού κινηματογράφου της Σύρου, θα ανακοινωθούν εντός του προσεχούς μήνα. “Το επόμενο διάστημα, θα έχουμε μία σιγουριά για να απαντήσουμε σε αυτό. Τον Αύγουστο θα γνωρίζουμε σίγουρα πώς θα προχωρήσουμε ώστε να γνωρίζουν και οι δημότες”, δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.