Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου - Ερμούπολης

Σύρος: Σχετικά με την «αξιοποίηση» μέσω υπενοικιάσεων των δημοτικών ακινήτων

  • Τρίτη, 30 Ιουλίου, 2024 - 08:07

Η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε την, με αρ. Πρωτ. 10263/22.05.24, ερώτηση προς τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, Δήμου Σύρου Ερμούπολης σχετικά με ένα ακόμα κρούσμα υπενοικίασης δημοτικού ακινήτου:

«Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου καταθέσαμε ερώτημα προς τη Δημοτική Αρχή αναφορικά με τη διάθεση του ακινήτου του πρώην «ΑΓΟΡΑ» στην πλατεία Μιαούλη στο κατάστημα της «COSΜΟΤΕ» και συγκεκριμένα για την διαδικασία που ακολουθήθηκε καθώς, δεν είχαμε γνώση για τη σύναψη συμφωνητικού μεταξύ του Δήμου, που είναι και ο ιδιοκτήτης του ακινήτου και της εν λόγω εταιρείας ή εκπροσώπου αυτής, έχοντας την υποψία πως πρόκειται για ένα ακόμη περιστατικό υπενοικίασης δημοτικού ακινήτου.

Κατά την απάντηση της η Δημοτική Αρχή, επιβεβαίωσε πως η μίσθωση του εν λόγω ακινήτου από την προαναφερθείσα εταιρεία, δεν γίνεται απευθείας από τον Δήμο, αλλά από τον νυν ενοικιαστή του ακινήτου και μάλιστα βάσει όρου που περιλαμβάνεται στο συμβόλαιο μίσθωσης.

Για την παράταξη μας, το ζήτημα της υπενοικίασης δημοτικών ακινήτων είναι ανεπίτρεπτο και θα πρέπει να απαγορεύεται ρητώς στους όρους ενοικίασης, τόσο για κοινωνικούς - ηθικούς λόγους, που έχουμε αναφέρει εκτενώς, σε παλαιότερη δημόσια ανακοίνωση μας, όσο και λόγω της πρόκλησης οικονομικής ζημίας στο Δήμο, καθώς είναι προφανές πως το μίσθωμα της υπενοικίασης είναι μεγαλύτερο του αρχικού μισθώματος που αποδίδεται στο Δήμο, άρα ο Δήμος στερείται επιπλέον έσοδα που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στα ταμεία του.

Σε αυτή τη βάση θέλουμε να γνωρίζουμε:

1. Ποιο είναι το ύψος του αρχικού μισθώματος το οποίο έχει συμφωνήσει ο Δήμος με τον μισθωτή του ακινήτου.

2. Ποιο είναι το ύψος του μισθώματος που αποδίδει ο υπενοικιαστής του ακινήτου στον μισθωτή.»

Στην με αρ.Πρωτ: 13738/12.07.24, απάντηση της αρμόδιας Διεύθυνσης αναφέρονται οι όροι του συμβολαίου που επιτρέπουν την υπενοικίαση του ακινήτου καθώς και τα πόσα των υπενοικιάσεων. Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω ακίνητο έχει υπενοικιαστεί όχι μία αλλά δύο (!) φορές για χρονικό διάστημα 12 ετών! Το αρχικό μίσθωμα από το Δήμο ανέρχεται στα 1800 ευρώ μηνιαίως, η πρώτη υπενοικίαση στα 2410 ευρώ και η δεύτερη στα 3000 ευρώ, δηλαδή 1200 ευρώ ακριβότερα από το αρχικό ενοίκιο.

Την ίδια στιγμή που καίριες υπηρεσίες του Δήμου και κοινωνικές παροχές είτε υποβαθμίζονται είτε ιδιωτικοποιούνται γιατί ο Δήμος δεν έχει τα απαραίτητα χρήματα για τη λειτουργία τους κάποιοι κερδοσκοπούν, εκμεταλλευόμενοι τη δημοτική περιουσία, συνάπτοντας ληστρικές συμβάσεις εις βάρους του Δήμου. Για παράδειγμα, από το συγκεκριμένο συμβόλαιο το αθροιστικό συνολικό χρηματικό όφελος για τους ενοικιαστές ανέρχεται στα 172.800 ευρώ για όλη τη διάρκεια του συμβολαίου. Χρήματα που δυνητικά θα μπορούσαν να μπουν στο ταμείο του Δήμου και να αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών των δημοτών.

Μπορεί το συμβόλαιο να υπογράφηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, όμως σοβαρές πολιτικές ευθύνες βαρύνουν τις δημοτικές παρατάξεις, μεταξύ αυτών και της νυν Δημοτικής Αρχής, που συμμετείχαν τότε στην Οικονομική Επιτροπή και συναποφάσισαν τους απαράδεκτους όρους που επιτρέπουν τις υπενοικιάσεις δημοτικών ακινήτων.

Τα δημοτικά ακίνητα θα πρέπει να αξιοποιούνται με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών. Να παρθούν όλα τα έννομα μέσα από τη Δημοτική Αρχή ώστε να εξασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε απαράδεκτο η δημοτική περιούσια να γίνεται πεδίο κερδοφορίας για ορισμένους επιχειρηματίες. Όπως και στο παρελθόν έχουμε αναδείξει,  υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες τόσο των δημοτικών όσο και των περιφερειακών αρχών, οι οποίες έχουν στην κυριότητα τους ένα αξιόλογο κτιριακό δυναμικό το οποίο είτε παραμένει αναξιοποίητο και εγκαταλελειμμένο, τη στιγμή που υπάρχουν τόσες ανάγκες στο νησί για τη στέγαση δομών και υπηρεσιών είτε πωλείται σε ιδιώτες, καθώς η συνεχής υποχρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης και η υποστελέχωση των υπηρεσιών δημιουργούν σοβαρά εμπόδια στην επισκευή και αξιοποίηση των ακινήτων αυτών προς όφελος των δημοτών.