Αναξιοποίητη μέχρι στιγμής η χρηματοδότηση ύψους 1,7 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”

Καθυστερεί ο διαγωνισμός για την ηλεκτροκίνηση στη Σύρο

Απαντήσεις του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκου Βακόνδιου για τις ενέργειες της νυν Δημοτικής Αρχής

Στον “πάγο” παραμένει μέχρι σήμερα η χρηματοδότηση ύψους 1,7 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, που δόθηκε στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης την προηγούμενη θητεία και συγκεκριμένα πέρυσι, καθώς δεν έχει βγει στον “αέρα” ο απαραίτητος διαγωνισμός.

Με το ανωτέρω ποσό, ο Δήμος φιλοδοξεί να προμηθευτεί ηλεκτρικά οχήματα, φορτηγό και λεωφορεία, ώστε να ανανεώσει ένα μέρος του στόλου του και να βοηθήσει τις διάφορες Υπηρεσίες στο έργο τους.

Ωστόσο, αν και το συγκεκριμένο ποσό κατοχυρώθηκε από τον Φεβρουάριο του 2023, οπότε και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε συναντήσει τον τότε υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα στην Αθήνα, για να διεκδικήσει τη χρηματοδότηση για την ηλεκτροκίνηση, δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν έχει προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία.

Δεδομένου πως στη νέα θητεία, έχουν συμπληρωθεί οι πρώτοι επτά μήνες, ρωτήθηκε για τις κινήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Φραγκίσκος Βακόνδιος. Σύμφωνα με όσα εξήγησε μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη”, υπάρχει σε εξέλιξη η προσπάθεια για τη σύνταξη της απαραίτητης διακήρυξης, καθώς είναι μία χρηματοδότηση που πρέπει να αξιοποιηθεί.

Απέκλεισε προς το παρόν δε, τον κίνδυνο απώλειάς της, ασχέτως αν το Υπουργείο Εσωτερικών έχει απεντάξει έργα Δήμων πανελλαδικά, που δεν είχαν προχωρήσει στην απορρόφηση των χρηματοδοτήσεων, μέσω του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”.

Υπενθυμίζεται πως η αρχική στόχευση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής ήταν προμήθεια για 2,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο, το Υπουργείο είχε εγκρίνει το ποσό του 1,7 εκατ. ευρώ.

“Πρέπει να κινηθούμε τάχιστα”

Αναλυτικά, ο κ. Βακόνδιος υπήρξε καθησυχαστικός ως προς τις ενέργειες της Τεχνικής Υπηρεσίας και τη διατήρηση της χρηματοδότησης, εξηγώντας πως τα στελέχη της προχωρούν τις κινήσεις για να βγει η απαραίτητη διαγωνιστική διαδικασία, προκειμένου να πάρει την πολυπόθητη προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων και λεωφορείων ο Δήμος.

“Ουσιαστικά αυτό το διάστημα “τρέχουμε” για να βγει ο διαγωνισμός στον αέρα. Χρειάζεται λίγος χρόνος στην Τεχνική Υπηρεσία για να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες και να πάμε στον διαγωνισμό. Αμέσως μετά, θα πάει προς έγκριση στη Δημοτική Επιτροπή για να βγει ο διαγωνισμός”, ανέφερε προλογικά, επισημαίνοντας παράλληλα πως, “είναι ένα μεγάλο έργο που έχει βγει από το 2021 και δεν έχει αξιοποιηθεί. Θα κυνηγήσουμε να αξιοποιήσουμε και αυτή τη χρηματοδότηση προς όφελος του Δήμου μας”.

Υπενθύμισε δε, πως, “η χρηματοδότηση προέρχεται από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης””.

Αναφορικά με το αν ο Δήμος έχει χρονικό περιθώριο για την αξιοποίηση του ποσού, ή κινδυνεύει να χάσει τη χρηματοδότηση, όπως άλλοι Δήμοι σε ανάλογα έργα, απάντησε τα παρακάτω: “Δεν έχουμε κάποια άμεση ενημέρωση από το Υπουργείο Εσωτερικών. Είχε αναφέρει πως έως και τον περασμένο Φεβρουάριο, αν δεν είχαν προχωρήσει όσα είχαν ενταχθεί πριν από εμάς, θα προχωρούσαν σε απεντάξεις έργων. Οι Δήμοι εντάχθηκαν σε δύο φάσεις. Οι Δήμοι που είχαν ενταχθεί στην πρώτη φάση, είχαν ενημερωθεί με έγγραφο τον Φεβρουάριο του 2024 για απένταξη από το πρόγραμμα. Εμείς στη β΄ φάση, πρέπει να προχωρήσουμε γιατί θεωρώ πως κάποια στιγμή ίσως γίνει κάτι και για τους άλλους Δήμους”.

Σε κάθε περίπτωση, επεσήμανε πως, “θεωρώ πάντως πως πρέπει να κινηθούμε τάχιστα, ώστε να προλάβουμε αυτές τις διαδικασίες για να μην έχουμε απρόοπτα”.

Προμήθεια και ανανέωση στόλου

Ερωτηθείς σε τι ακριβώς αφορά η προμήθεια, ανέφερε: “Πρόκειται για ηλεκτρικά λεωφορεία και για ηλεκτρικά οχήματα των Υπηρεσιών, της Καθαριότητας και των Μικρών Έργων και των ηλεκτρολόγων, αλλά και κάποια για μεταφορά προσωπικού. Επίσης, στο έργο προβλέπονται και σταθμοί φόρτισης”.

Διευκρίνισε βέβαια πως, “αυτά που είχαν αναφερθεί εξ αρχής είναι ένα γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούμε να διεκδικήσουμε. Ενδεχομένως, να τροποποιηθούν αυτά που θα προμηθευτούμε”. Πάντως εξήγησε πως, “η όποια τροποποίηση θα γίνει βάσει των αναγκών του Δήμου”.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως η πρόταση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής βάσει του ποσού που είχε τελικώς εγκριθεί (1,7 εκατ. ευρώ) ήταν η εξής: “Προμήθεια ηλεκτροκίνητων 5θεσιων επιβατικών οχημάτων, αμαξίδιο, ηλεκτρικό ημιανατρεπόμενο φορτηγό και λεωφορεία σχετικά με τις ανάγκες της δημοτικής συγκοινωνίας”.

Σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες ο “παροπλισμός” ή μη, οχημάτων του Δήμου

Σε συνέχεια των παραπάνω, ο κ. Βακόνδιος έδωσε απαντήσεις και για το αν με τη νέα προμήθεια, θα παροπλιστούν ή θα μπουν σε εφεδρεία παλιά οχήματα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, που έχουν καταγράψει πολλά χιλιόμετρα και μετρούν αρκετά χρόνια χρήσης.

“Αυτό θα το αξιολογήσει κάθε Υπηρεσία, το πώς θα λειτουργήσει καλύτερα. Εμείς θα κινηθούμε βάσει του προγραμματισμού ώστε να προχωρήσει η πρόταση και από εκεί και μετά, σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες μας, θα αποφασιστεί τι θα γίνει”, δήλωσε χαρακτηριστικά, κλείνοντας το θέμα και λέγοντας πως στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να μπορεί να αξιοποιήσει όσες περισσότερες χρηματοδοτήσεις, με τον καλύτερο τρόπο.

“Σίγουρα κάθε χρηματοδότηση είναι απαραίτητη και σημαντική. Και όταν μιλάμε για ανανέωση του στόλου είναι ακόμη πιο σημαντική”, σημείωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, επαναλαμβάνοντας τέλος πως το βλέμμα της Τεχνικής Υπηρεσίας είναι προσηλωμένο στο να βγει ο διαγωνισμός το ταχύτερο.