Κριτική δέχθηκε εκ νέου η Δημοτική Αρχή για τη στάση της να μην αξιοποιεί τα “εργαλεία” που υπάρχουν στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Επτά μήνες ανενεργή η Επιτροπή Πολιτισμού

Τι απαντά η αρμόδια αντιδήμαρχος, Θ. Μενδρινού για το αν και πότε θα συνεδριάσει

Στον πάγο… παραμένει η Επιτροπή Πολιτισμού, με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής Σύρου – Ερμούπολης, για επτά μήνες μέχρι στιγμής, γεγονός που για μία ακόμη φορά προκάλεσε έντονη κριτική προς τον δήμαρχο, Αλέξη Αθανασίου και την αρμόδια αντιδήμαρχο, Θωμαή Μενδρινού, από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Με σχέδιο για τη Σύρο”, Άρης Ρώτας, έθιξε το σοβαρό ζήτημα της μη ενεργοποίησης της Επιτροπής Πολιτισμού έως σήμερα, κατά την τελευταία συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, οπότε και ήρθε προς έγκριση ο Κανονισμός παραχώρησης χώρων για πολιτιστικές εκδηλώσεις, χωρίς γνωμοδότηση και σχετική εισήγηση από την αρμόδια Επιτροπή.

Σε συνέχεια της κριτικής που έχει δεχθεί η κα. Μενδρινού για αντιδημοκρατική στάση, καθώς φαίνεται να παραγκωνίζει τα μέλη της Επιτροπής Πολιτισμού, απαξιώνοντας σημαντικά όργανα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν υποστηρικτικά  το έργο του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δημοτικής Επιτροπής, δέχθηκε ξανά, έντονο σχολιασμό.

Ειδικότερα, ο κ. Ρώτας ζήτησε να παρέμβει ο δήμαρχος και να ενεργοποιήσει την Επιτροπή Πολιτισμού, η οποία, όπως τόνισε, απαρτίζεται από άτομα που έχουν απαραίτητη γνώση για τη συγκεκριμένη ατζέντα, ώστε αποφάσεις για θέματα πολιτισμού να έρχονται τεκμηριωμένα και μετά από επεξεργασία.

Η κα. Μενδρινού στην ερώτηση της εφημερίδας, να εξηγήσει γιατί παραμένει στον πάγο… η εν λόγω Επιτροπή, επικαλέστηκε ξανά την έλλειψη προσωπικού στο Τμήμα, τονίζοντας, μάλιστα, πως είναι άγνωστος και ο χρόνος ενεργοποίησής της, δεδομένου πως προέχει η κάλυψη άλλων κενών.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως παρομοίως και η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Χρηστιάννα Πάπιτση δεν προχωρά σε συνεδριάσεις της αρμόδιας Επιτροπής, αφού μέχρι σήμερα μάλιστα, δεν έχει σταλεί προς τα τοπικά ΜΜΕ, καμία πρόσκληση σύγκλισης των μελών της, κατάσταση που έχει στηλιτευθεί έντονα. Μάλιστα, αυτή η στάση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το παρελθόν, που συστηματικά οι Δημοτικές Αρχές φρόντιζαν για τις συνεδριάσεις της αρμόδιας Επιτροπής, καλώντας μάλιστα και τα ΜΜΕ, ώστε να ενημερώνεται η τοπική κοινωνία.

Επιπλέον, κακή εντύπωση προκάλεσε εξ αρχής το γεγονός πως η Επιτροπή Τουρισμού συρρικνώθηκε στα τρία μέλη (ένα εξ αυτών η αντιδήμαρχος), με τη Δημοτική Αρχή να αφήνει εκτός την επιχειρηματική κοινότητα και σχετικούς με το έργο της, φορείς.

Άρης Ρώτας: Ο δήμαρχος πρέπει να παρέμβει

Επί της ουσίας ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, επεσήμανε πως για τον Κανονισμό παραχώρησης χώρων θα έπρεπε να υπήρχε η απαραίτητη γνωμοδότηση από την αρμόδια Επιτροπή.

“Θέλω να θέσω έναν προβληματισμό και αφορά στις γνωμοδοτήσεις. Είναι και το θέμα που συζητάμε συνέχεια, όσον αφορά στο θέμα της Επιτροπής. Έρχεται το θέμα που είναι ένας Κανονισμός που αφορά χώρους που είναι να παραχωρηθούν για πολιτιστική χρήση και δεν υπάρχει μία γνωμοδότηση από την Επιτροπή Πολιτισμού. Έρχεται από το γραφείο Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο – διορθώστε με αν κάνω λάθος -, αλλά δεν έχει αρμοδιότητα στο κομμάτι του Πολιτισμού και δεν υπάρχει μία εισήγηση ούτε από την αντιδήμαρχο Πολιτισμού, ούτε από την Επιτροπή Πολιτισμού, στην οποία έχουμε και μέλος και θα μπορούσε να εκφέρει άποψη όσον αφορά στον Κανονισμό”, ανέφερε αρχικά, εξηγώντας πως τα μέλη της Επιτροπής Πολιτισμού με τις γνώσεις τους, θα μπορούσαν να συνεισφέρουν ουσιαστικά.

“Εγώ το διάβασα μεν, αλλά από την άλλη πλευρά είμαι αναρμόδιος και δεν έχω τις γνώσεις να κρίνω αν ο αυτός Κανονισμός είναι σωστός και δεν έχει ελλείψεις. Ή υπάρχουν τυχόν διορθώσεις και προτάσεις να γίνουν από εμάς. Αυτό νομίζω πως κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει”, δήλωσε ο κ. Ρώτας σε απόλυτο τόνο, ζητώντας να παρέμβει ο Αλέξης Αθανασίου και να ενεργοποιήσει την Επιτροπή.

“Και ο ίδιος ο δήμαρχος πρέπει να παρέμβει σε αυτό το κομμάτι. Δεν μπορεί να έρχονται τέτοια θέματα και ειδικά ψήφιση Κανονισμού χωρίς να υπάρχει μία εισήγηση της Επιτροπής Πολιτισμού. Αυτό αφορά τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και η Δημοτική Επιτροπή είναι μέρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν μπορεί να έρχονται τα θέματα έτσι χωρίς εισήγηση της Επιτροπής Πολιτισμού. Είναι λάθος”, υποστήριξε κατηγορηματικά.

Στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλας Καΐλης τόνισε πως, “δεν είναι λάθος που ήρθε ο Κανονισμός προς συζήτηση ώστε να τακτοποιηθούν θέματα διάθεσης χώρων”, αφήνοντας να εννοηθεί όμως, πως, αν γι' αυτά γίνεται προετοιμασία στην Επιτροπή Πολιτισμού, “τότε και το Δημοτικό Συμβούλιο και η Δημοτική Επιτροπή, θα έχουν τη δυνατότητα να συζητούν σε βάθος την πολιτική διάσταση των θεμάτων”.

Θωμαή Μενδρινού: Ο λόγος είναι η έλλειψη προσωπικού

Στην ερώτηση της “Κοινής Γνώμης” προς την κα. Μενδρινού να διευκρινίσει γιατί για έβδομο συνεχόμενο μήνα, δεν έχει συνεδριάσει η Επιτροπή Πολιτισμού, η ίδια απάντησε: “Ο αρχικός λόγος για τον οποίο μένει ανενεργή η Επιτροπή Πολιτισμού είναι η έλλειψη προσωπικού. Αυτή τη στιγμή το Τμήμα Προσωπικού αποτελείται μόνο από την προϊσταμένη του, που έχει όλο αυτό το βάρος του προγράμματος, των συμβάσεων, των εισηγήσεων. Οπότε ο λόγος ο οποίος δεν συνεδριάζει η Επιτροπή Πολιτισμού είναι αυτός”. Υποστήριξε μάλιστα πως, πως δεν ευσταθεί η κριτική πως αποφασίζει μόνη της.  “Κατανοώ ότι και η αντιπολίτευση από την πλευρά της είναι ένα θέμα στο οποίο αναφέρεται συνεχώς, δεδομένου ότι θα έπρεπε να λειτουργούσε η Επιτροπή Πολιτισμού, αλλά δεν ισχύει το γεγονός ότι αποφασίζω μόνη μου, γιατί δεν έχω αυτή την αρμοδιότητα εκ του νόμου. Εισηγούμαι στη Δημοτική Επιτροπή όπου είναι τα μέλη της μειοψηφίας και της πλειοψηφίας και εκεί μπορεί ο καθένας να καταθέσει την πρότασή του. Όταν για παράδειγμα έρθουν οι επιχορηγήσεις, εκεί θα μπορούσαν και τα άλλα μέλη να κάνουν τη δική τους πρόταση”, σημείωσε.

Επιπλέον, στην παρατήρηση πως η συγκεκριμένη Επιτροπή θα μπορούσε να υποστηρίξει το έργο των βασικών συλλογικών οργάνων του Δήμου, επεξεργαζόμενη τα θέματα πολιτισμού, απάντησε: “Μα είναι τα πράγματα μετρημένα. Αν παραχωρήσουμε μία αίθουσα ή όχι, δεν έρχεται για παράδειγμα ένας Κανονισμός λειτουργίας του θεάτρου. Το φέρνω σαν παράδειγμα. Οι αποφάσεις που λαμβάνει το Δημοτικό Συμβούλιο για το κομμάτι του πολιτισμού είναι κυρίως παραχωρήσεις και τα πιο σοβαρά είναι το κομμάτι των επιχορηγήσεων και αν κάνουμε μία πρόταση για χρηματοδότηση σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Καταλαβαίνω ότι σαν αντιπολίτευση θέλουν να το φέρουν στην επιφάνεια”.

Πρόσθεσε δε, πως, από την πλευρά της, κρίνει λανθασμένη τη στάση μελών της ανενεργούς Επιτροπής, να ζητούν παραχωρήσεις του θεάτρου για δικές τους εκδηλώσεις. “Ένα άλλο κομμάτι που δεν μπορώ να μην το αφήσω ασχολίαστο είναι το εξής. Δεν μπορεί μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού – ακόμη και να μην έχει συνεδριάσει η Επιτροπή -, εφόσον είναι από την πλευρά της μειοψηφίας, να ζητά συνεχώς την παραχώρηση του θεάτρου “Απόλλων””. Υποστήριξε, μάλιστα, πως “δεν έχει κανένας το δικαίωμα να έχει ιδιαίτερη μεταχείριση επειδή είναι μέλος μίας Επιτροπής και εγώ έρχομαι σε δύσκολη θέση”.

Προέχει η κάλυψη θέσης στο Βιομηχανικό Μουσείο  

Σε συνέχεια των παραπάνω, ρωτήθηκε η αντιδήμαρχος για το πότε θα αρχίσει να συνεδριάσει η Επιτροπή Πολιτισμού. “Κι αυτό δεν το γνωρίζω. Εξαρτάται από τη στελέχωση του Τμήματος που τη δεδομένη στιγμή και να πω πως συνταξιοδοτείται ο κ. Αχιλλέας Δημητρόπουλος από το Βιομηχανικό Μουσείο και άρα, προτεραιότητα θα είναι να μπει εκεί άτομο”, ξεκαθάρισε, λέγοντας τέλος πως, “όμως σε καμία περίπτωση και το τονίζω, δεν ισχύει ότι αποφασίζω μόνη μου γιατί δεν έχω αυτή τη δικαιοδοσία. Μπορεί το κάθε μέλος της αντιπολίτευσης να κάνει την πρότασή του και τους δίνεται αυτή η δυνατότητα μέσα από τη Δημοτική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο”.