Σοβαρός προβληματισμός και αγωνία για την καθαριότητα στη Σύρο, χωρίς έξτρα δυνάμεις για το φετινό καλοκαίρι

Χωρίς εργολαβία καθαριότητας στο “πικ” της τουριστικής σεζόν

Εικόνες με γεμάτους κάδους στις παραλίες του νησιού, “γεννούν” αρνητικά σχόλια

Σε τεντωμένο σχοινί… καλούνται να ισορροπήσουν οι εργάτες καθαριότητας στη Σύρο, καθώς  επιβάλλεται να ανταποκριθούν στον αυξημένο όγκο εργασίας για την αποκομιδή απορριμμάτων, τη φροντίδα των παραλιών, των χωριών, αλλά και της πόλης του νησιού, χωρίς έξτρα δυνάμεις στο απόγειο της τουριστικής σεζόν.

Αν και η Δημοτική Αρχή, σε συνέχεια σχετικής πρότασης της Υπηρεσίας και κατόπιν προτροπής του αντιδημάρχου, Πέτρου Μώτου, είχε αποφασίσει να κάνει διαγωνισμό για την απόκτηση εργολαβίας, τελικά κάθε προσπάθεια απέβη άκαρπη.

Συγκεκριμένα, σε συνέχεια της πρώτης άγονης διαγωνιστικής διαδικασίας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρης Κοσμάς, θα προχωρούσε σε απευθείας διαπραγμάτευση με πιθανό ανάδοχο στο πρώτο δεκαήμερο Ιουλίου, ώστε η Σύρος να είχε στη διάθεσή της, το επιπλέον προσωπικό που χρειάζεται για ένα συνολικά καθαρό νησί. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης”, καθώς ο ίδιος δεν απάντησε στις τηλεφωνικές οχλήσεις, δεν καρποφόρησε ούτε αυτή η προσπάθεια ενώ, σε... τοίχο φαίνεται να προσέκρουσαν και οι κινήσεις για απευθείας ανάθεση εργασιών καθαριότητας σε ιδιώτη.

Ως εκ τούτου, σήμερα, με μειωμένο κατά 20 άτομα προσωπικό, οι υπάρχουσες δυνάμεις (51 άτομα) της Υπηρεσίας Καθαριότητας, καλούνται να κάνουν πολλές επιπλέον βάρδιες, ώστε να απομακρύνουν τον όγκο των απορριμμάτων από κάδους, παραλίες και κοινόχρηστους χώρους.

Οι όποιες φιλοδοξίες για εργολαβία στην καθαριότητα, καθώς έπεσαν στο κενό…, οδηγούν πλέον σε αυξημένη ανησυχία για το διάστημα του Αυγούστου, οπότε και η επισκεψιμότητα στη Σύρο αρχίζει ήδη να χτυπά “κόκκινο”.

Όπως όλα δείχνουν, μετά την ανυπαρξία ακτοκαθαρισμού στις παραλίες και χωρίς εργολαβία για να συνδράμει στην απομάκρυνση του όγκου των απορριμμάτων από αυτές, αλλά και από την περιφέρεια της Σύρου, εικόνες με ξεχειλισμένους μικρούς κάδους, δεν αποκλείεται – δυστυχώς -, να κάνουν την εμφάνισή τους.

Για τον σχεδιασμό που κάνει ο Πέτρος Μώτος ως αντιδήμαρχος, αφού η Δημοτική Αρχή δεν κατάφερε να εξασφαλίσει εργολαβία, δίνει απαντήσεις ο ίδιος, στην “Κοινή Γνώμη”.

· Εσείς είχατε ζητήσει - εξ αρχής - να υπάρξει εργολαβία και να προκύψει μία βοήθεια στην Υπηρεσία Καθαριότητας για τη φροντίδα των παραλιών και των χωριών, δεδομένου πως έχετε μείνει με μειωμένο προσωπικό;

“Ναι είχα ζητήσει να υπάρξει εργολαβία και είναι θέμα που είχε έρθει και στο Δημοτικό Συμβούλιο και στον δήμαρχο. Όμως έτυχε να μην υπάρξει εργολαβία μέχρι τώρα. Δεν είναι αρμοδιότητα και ευθύνη μου αυτό το ζήτημα”.

· Στο “πικ” της τουριστικής σεζόν στη Σύρο, δεν έχετε έξτρα βοήθεια. Πώς προχωράτε στον καθαρισμό των παραλιών που “πλημμυρίζουν” από κόσμο, αλλά και των κοινόχρηστων χώρων, στα χωριά;

“Έχουμε κάνει - σε επίπεδο σχεδιασμού -,  ό,τι μπορούμε. Από τον Δήμο έχουμε βγάλει εργάτες στις παραλίες του νησιού και έχουμε βοηθήσει σημαντικά και με άτομα που ήταν για καθαριότητα εσωτερικού χώρου.

Πλέον έχουμε δύο συνεργεία με εργάτες του Δήμου που ασχολούνται με τις παραλίες. Αρχίζουν από το πρωί και προσπαθούμε να έχουν και απογευματινή βάρδια, πάντα. Δίνουμε έμφαση στις πολυσύχναστες παραλίες.

Όσον αφορά στους άλλους χώρους, ό,τι μπορούμε, κάνουμε, με τους εργάτες που έχουμε. Μιλάω για καθαρισμό χόρτων κλπ. Ανάλογα και με τις ανάγκες που καταγράφουμε, καθαρίζουμε σε όσα περισσότερα σημεία μπορούμε”.

· Αυτή τη στιγμή με πόσα άτομα – εργάτες έχει μείνει και λειτουργεί η Υπηρεσία Καθαριότητας, συνολικά για όλο το νησί;

“Αναλάβαμε και στην Υπηρεσία είχαν μείνει 26 άτομα. Είχαν φύγει οι 8μηνιτες και είχαν συνταξιοδοτηθεί ακόμη 5 άτομα. Με τους 8μηνιτες, συνολικά προηγουμένως, είχαμε 40 άτομα. Όταν αναλάβαμε έφυγαν οι 9 με 8μηνη σύμβαση και μετά όσοι συνταξιοδοτήθηκαν. Αργότερα, πήραμε τα 25 άτομα, τους συμβασιούχους και πλέον παλεύουμε για όλο το νησί με 51 άτομα”.

· Συγκριτικά με το παρελθόν, είχατε αναφέρει πως έχετε μειωμένη δύναμη κατά 20 άτομα τουλάχιστον στην “καρδιά” της τουριστικής περιόδου. Σας δυσκολεύει ο προγραμματισμός εργασιών, χωρίς την εργολαβία;

“Ναι βέβαια. Όσα γνωρίζουμε και όσα είναι σε εκκρεμότητα τα καθαρίζουμε. Ακόμη, πλένουμε δύο φορές την εβδομάδα και έχουμε και ένα συνεργείο σίγουρα για όλα τα κοινόχρηστα σημεία. Όταν το ένα συνεργείο δεν πλένει, κάνει άλλη δουλειά στην καθαριότητα των ανοιχτών χώρων”.

· Η Σύρος αυτές τις ημέρες αρχίζει και υποδέχεται μεγάλο όγκο επισκεπτών. Σας ανησυχεί ο όγκος των απορριμμάτων; Η εικόνα του νησιού είναι σημαντική… Είναι η εντύπωση που “παίρνει” ο κάθε επισκέπτης.

“Ναι φυσικά. Τώρα στην παραλία της Ερμούπολης έχουμε βάλει διπλή βάρδια και φυσικά έχουμε διπλή βάρδια και στην Άνω Σύρο. Τα απορριμματοφόρα, από Ιανουάριο μέχρι Μάιο δεν έχουν τόσο βάρος, αλλά το καλοκαίρι έχουν αυξημένη δουλειά και λογικό. Κι αυτό για να μαζεύουν τα επιπλέον απορρίμματα που προκύπτουν λόγω των επισκεπτών.

Άρα, ο σχεδιασμός μας είναι από μέρα σε μέρα ουσιαστικά και αναλόγως του όγκου των εργασιών.

Από την πλευρά μου θέλω μόνο να παρακαλέσω τους κατοίκους, επειδή το νησί έχει αυξημένο κόσμο όχι μόνο φέτος, αλλά και κάθε χρονιά αυτόν τον μήνα, να συνεργαστεί. Να μην πετά όποια ώρα θέλει και όπου θέλει τα σκουπίδια. Καλό είναι να υπάρξει συνεργασία προς όφελος του νησιού μας. Η Καθαριότητα θα κάνει από την πλευρά της, ό,τι καλύτερο γίνεται. Να ευχαριστήσω ένα μεγάλο μέρος του κόσμου, που συνεργάζεται. Και όσοι δεν το κάνουν, να ακολουθήσουν για να έχουμε ένα νησί καθαρό”.