Αναμένουν τα αυτοκόλλητα οι ιδιοκτήτες και οι οδηγοί, για να συμμορφωθούν πλήρως με το μέτρο του Υπουργείου Οικονομικών

Υποχρεωτική σήμανση για πληρωμές με POS και στα ταξί της Σύρου

Παραμένει άλυτο το θέμα της μεταφοράς της πιάτσας τους, στην παραλία της Ερμούπολης

Με τις κυβερνητικές αποφάσεις για τοποθέτηση ειδικής σήμανσης στα ταξί, που αφορά στην ενημέρωση για αποδοχή πληρωμών με κάρτα, συμμορφώνονται οι ιδιοκτήτες και οι οδηγοί στη Σύρο, όπως επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του Σωματείου τους, Λευτέρης Βαρθαλίτης.

Σύμφωνα με την πλευρά του υπουργού Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, πρόκειται για ένα μέτρο που θα προστατεύει τους καταναλωτές και συγκεκριμένα όσους μετακινούνται με ταξί, ενώ θα προασπίζει και την εικόνα του τουριστικού προϊόντος, αφού πλέον οι οδηγοί ταξί δεν θα μπορούν να αρνούνται πληρωμές με POS.  

Σε συνέχεια αυτής της απόφασης, ο κ. Βαρθαλίτης, μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη”, επισημαίνει πως ο κλάδος αναμένει τα σχετικά αυτοκόλλητα για να τα αναρτήσει στην πίσω δεξιά πλευρά των οχημάτων, ενώ όπως σχολιάζει, μέχρι σήμερα, για τα ταξί στη Σύρο, δεν έχει μεταφερθεί κάποιο παράπονο ότι δεν δέχονται πληρωμές με κάρτες.

Παράλληλα, αναφέρει πως δεν υπάρχει ταξί που να μη διαθέτει POS, ενώ παρακάτω μιλάει για την κίνηση στο νησί. Όπως τονίζει, μέχρι στιγμής η επισκεψιμότητα ήταν πεσμένη, ενώ τις τελευταίες ημέρες δείχνει να επιστρέφει… στα περυσινά δεδομένα.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει πως, θα πρέπει να λυθεί και το ζήτημα της αφετηρίας (πιάτσας) των ταξί, καθώς στην πλατεία Μιαούλη που βρίσκονται σήμερα, δημιουργείται “εκρηκτική” κατάσταση.

Αυτοκόλλητο ή πρόστιμο 1.000 ευρώ

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, πλέον είναι υποχρεωμένα όλα  τα ταξί “να αναρτούν ειδική σήμανση, με την οποία οι πελάτες ενημερώνονται για την υποχρέωση αποδοχής πληρωμών με κάρτα”. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, “αυτό ορίζει (όπως και τη μορφή της σήμανσης) απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστου Δήμα, κατόπιν πρότασης του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή”. Σύμφωνα με την απόφαση, πρόκειται για ένα ειδικό αυτοκόλλητο, το οποίο τοποθετείται στο τζάμι της πίσω δεξιάς πόρτας του οχήματος και αναγράφει στα ελληνικά και στα αγγλικά τα εξής: “Ο οδηγός υποχρεούται: Να εκδίδει απόδειξη στο τέλος της διαδρομής. Να δέχεται πληρωμή με κάρτα. Ο πελάτης δεν υποχρεούται: Να πληρώσει με μετρητά. Να πληρώσει πριν λάβει τη νόμιμη απόδειξη”.

Σημειώνεται, μάλιστα, πως “η παραγωγή του αυτοκόλλητου γίνεται από την ΑΑΔΕ, με δαπάνες, που καλύπτονται από τον προϋπολογισμό της και το διαθέτει στην Πανελλήνια Ομοσπονδία ΤΑΞΙ, ώστε αυτή να μεριμνήσει για την εφαρμογή της απόφασης”. Βάσει των ανωτέρω, τα ταξί υποχρεούνται να έχουν επικολλήσει την ταμπέλα στο όχημα “εντός τριών εβδομάδων από την παραλαβή τους από την Πανελλήνια Ομοσπονδία ΤΑΞΙ. Σε περίπτωση μη επικόλλησης της σήμανσης, προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ”.

Λ. Βαρθαλίτης: Ο οδηγός δεν πρέπει να αρνείται την εξυπηρέτηση με POS

Ερωτηθείς ο κ. Βαρθαλίτης αν τα ταξί στη Σύρο προμηθεύτηκαν τα αυτοκόλλητα, ανέφερε: “Τα αυτοκόλλητα για τα οχήματά μας τα περιμένουμε, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα με το POS. Όταν ο πελάτης ζητά να πληρώνει με POS, πληρώνει με POS. Υπάρχουν σε όλα τα ταξί και έχει γίνει και ο σχετικός έλεγχος. Δεν έχουμε κάποιο θέμα εμείς. Είχε βγει έλεγχος από την εφορία και είμαστε εντάξει όλοι. Δεν υπάρχει κανένα ταξί χωρίς POS και είμαστε 40 ταξί στη Σύρο”.

Εξήγησε δε, πως, “υπάρχει σαφής εντολή και από εμένα προς όλους τους συναδέλφους και δεν υπάρχει περίπτωση να μπει πελάτης και να αρνηθούμε πως έχουμε POS”.

Στην παρατήρηση αν το πρόστιμο των 1.000 ευρώ σε περίπτωση μη ανάρτησης του αυτοκόλλητου, το θεωρεί υπερβολικό ή όχι, σχολίασε: “Κατά τη γνώμη μου, το αυτοκόλλητο, δεν μετρά. Το θέμα είναι όταν θα αρνηθεί κάποιος σε πελάτη. Αν έχουμε ένα αυτοκόλλητο, αυτό τι έχει να πει; Η ουσία είναι να μην αρνηθεί ο οδηγός να εξυπηρετήσει τον πελάτη με POS. Το αν έχουμε το αυτοκόλλητο ή όχι, αποτελεί έλεγχο στο αν εγώ εξυπηρετήσω τελικά τον πελάτη ή όχι; Με αυτοκόλλητο και χωρίς αυτοκόλλητο, ο οδηγός δεν πρέπει να αρνείται να πληρωθεί με POS. Ο νόμος είναι σαφής”.

Στην ερώτηση αν έχουν παρατηρηθεί αρνητικά φαινόμενα στη Σύρο με οδηγούς ταξί που έχουν αρνηθεί να πληρωθούν με POS, απάντησε: “Δεν μου έχει φέρει κανένας οδηγός αντίρρηση γιατί τους ενημέρωσα για τα POS και κανένας πελάτης δεν μου έχει κάνει παράπονο. Δεν θέλω να υπάρχουν τέτοια προβλήματα γιατί θα είναι αρνητικό για την εικόνα του νησιού”. Συμπλήρωσε δε, πως, “επίσης να πως πως πάντα λειτουργεί το ρολόι και γράφει τη διαδρομή”.

Πεσμένη μέχρι και τον Ιούλιο η κίνηση”

Δεδομένου πως διανύουμε την καλοκαιρινή σεζόν, ο πρόεδρος του Σωματείου μετέφερε και την εικόνα της κίνησης στο νησί και το αποτύπωμα που αφήνει στον κλάδο. “Συγκριτικά με πέρυσι είναι πιο πεσμένη η δουλειά μας. Τις τελευταίες μέρες έχουμε λίγη περισσότερη δουλειά και πιάνουμε τα περυσινά. Αλλά μέχρι πρότινος και τον Ιούλιο ήταν πεσμένη. Τις τελευταίες μέρες έχει πάει στα φυσιολογικά επίπεδα”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το θέμα του κυκλοφοριακού, ανέφερε: “Τις τελευταίες μέρες στις ώρες των πλοίων έχει αρχίσει να υπάρχει πρόβλημα. Μπλοκάρει η παραλία της Ερμούπολης”.

“Μόνο αναμονή για τη μεταφορά της πιάτσας”

Σε συνέχεια των ανωτέρω, μίλησε στην εφημερίδα και για το πρόβλημα της πιάτσας των ταξί στην πλατεία Μιαούλη. Στην ερώτηση αν υπάρχει νεότερο για τη μεταφορά τους στην παραλία της Ερμούπολης, προς την πλευρά της θάλασσας, απέναντι από τη Eurobank, σημείωσε:

“Αναμονή μόνο. Τίποτα παραπάνω, δυστυχώς. Έχω κάνει παρέμβαση στον δήμαρχο. Έχουμε δει όλοι πως η πιάτσα μας στην πλατεία έχει σοβαρά προβλήματα. Και εμείς ενοχλούμε και τα άλλα οχήματα εμάς. Έχουμε ζητήσει να μεταφερθούμε προς την πλευρά της θάλασσας στην παραλιακή ζώνη, αλλά υπάρχουν πολλά προβλήματα και δεν γίνεται. Μας λένε ότι θα πάρει και χρόνο”, γνωστοποίησε, λέγοντας πως θα απαιτηθεί σίγουρα πρώτα και η έγκριση του master plan.

“Ναι αυτό μας έχουν πει. Από τότε που το λέμε έχουν περάσει πόσα χρόνια. Και όταν φεύγει ο ένας δήμαρχος και έρχεται ο άλλος, μας λένε “άλλα δυο χρόνια”. Από τη θητεία του Γιώργου Μαραγκού πόσα χρόνια έχουν περάσει;”, σχολίασε με νόημα, καταλήγοντας τέλος πως, “εμείς θέλουμε να λυθεί το θέμα”.