Αναζητά τρόπο διαχείρισης της κατάστασης ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία

Πρόστιμα ύψους 60 χιλ. ευρώ για τη ναυαγοσωστική απουσία

Σε αναμονή της απόφασης για την ένταση που είχε κάνει ο πρώτος μειοδότης

Υπόθεση δίχως τέλος για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης αποτελούν τα πρόστιμα ύψους 60 χιλ. ευρώ για απουσία ναυαγοσωστικής κάλυψης στις πολυσύχναστες παραλίες της Σύρου, τις πρώτες εβδομάδες του φετινού καλοκαιριού, καθώς η Δημοτική Αρχή αναζητά τρόπο να διαχειριστεί την κατάσταση.

Το συγκεκριμένο ποσό οφείλεται σε καταγγελίες που γίνονταν σε βάρος του Δήμου και μάλιστα σχεδόν σε καθημερινή βάση, εξαιτίας της αδυναμίας της Δημοτικής Αρχής, να εξασφαλίσει ναυαγοσωστική κάλυψη για τις παραλίες της Σύρου, από 1η Ιουνίου, όπως άλλωστε όφειλε.

Υπενθυμίζεται πως, ο πρώτος μειοδότης, απορρίφθηκε από τη Δημοτική Επιτροπή – όχι με ομόφωνη απόφαση -, εξαιτίας ελλείψεων που εντόπισε η αρμόδια Επιτροπή κατά τον έλεγχο των δικαιολογητικών και όλων των εγγράφων που προσκόμισε ο ίδιος, για να αναλάβει το έργο. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση είχε αναφερθεί από τον πρόεδρο και αρμόδιο αντιδήμαρχο, Δημήτρη Κοσμά, πως, κατά τον έλεγχο δεν υπήρχαν σε ισχύ τα διπλώματα και οι άδειες για την τοποθέτηση συγκεκριμένων ναυαγοσωστών που ανέφερε ο μειοδότης. Ως εκ τούτου, η Δημοτική Αρχή είχε προτείνει, να γίνει η σύμβαση με τον δεύτερο μειοδότη. Ωστόσο, η πρώτη εταιρεία έκανε ένσταση και ακολούθως, μπλοκαρίστηκε η διαδικασία για εγκατάσταση ναυαγοσωστών, μέχρι την εκδίκασή της.

Ο Δήμος αναγκάστηκε να προχωρήσει στην τοποθέτηση ναυαγοσωστών με τη διαδικασία της ανάθεσης του έργου σε εταιρεία, προκειμένου να μην καθυστερήσει επιπλέον για την ασφάλεια των λουομένων. Ωστόσο, το  δεδομένο των 60.000 ευρώ σε πρόστιμα που δέχθηκε, μετά από καταγγελίες στο Λιμεναρχείο Σύρου και απαραίτητους ελέγχους, οδήγησε τη Δημοτική Αρχή να στραφεί στη Νομική Υπηρεσία, προκειμένου να αναζητήσει σανίδα… σωτηρίας, ώστε αν είναι εφικτό να “γλιτώσει” την απόδοση όλου του ποσού.

Παράλληλα, αναμένει την απόφαση για την ένσταση του αναδόχου, ώστε να γνωρίζει τι άλλες  οικονομικές υποχρεώσεις - ενδέχεται - να προκύψουν.

Για όλα τα παραπάνω ρωτήθηκε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρης Κοσμάς.

Σημειώνεται πως, από την πλευρά του, το Λιμενικό Ταμείο Σύρου εξασφάλισε εγκαίρως ναυαγοσώστες για το Κίνι, που αποτελεί παραλία ευθύνης του.

“Ό,τι μπορούμε να γλιτώσουμε, θα το αποφύγουμε”

Αναλυτικά, γνωστοποίησε το ύψος των προστίμων, που καλείται να πληρώσει ο Δήμος για τις ναυαγοσωστικές εκκρεμότητες που υπήρξαν όλο τον Ιούνιο, ενώ απάντησε για τον τρόπο διαχείρισης της υπόθεσης. “Αυτή τη στιγμή, έχουμε απευθυνθεί στη Νομική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ώστε να δούμε τις κινήσεις μας και πώς θα αντιδράσουμε. Σήμερα, έχουμε φτάσει στο ποσό των 60 χιλ. ευρώ. Είναι τα πρόστιμα που μας έχουν αποσταλεί από το Λιμεναρχείο. Ένα ποσό σχεδόν 20 χιλ. ευρώ είναι από πέρυσι και το υπόλοιπο ποσό για φέτος”, σημείωσε αρχικά, εξηγώντας πως, “είναι ένα μεγάλο ποσό και αναζητούμε τρόπο για το πώς θα το διαχειριστούμε”.

Εκφράζοντας την αγανάκτησή του για την κατάσταση, επεσήμανε, πως, “το ότι στοχευμένα γινόταν καθημερινά και από μία καταγγελία, αυτό ποιον εξυπηρέτησε τελικά; Κανέναν”.

Ερωτηθείς για την κατεύθυνση των κινήσεων της Δημοτικής Αρχής, υποστήριξε: “Ό,τι μπορούμε να γλιτώσουμε και να αποφύγουμε δικαιολογημένα, θα το αποφύγουμε βάσει νομικών διαδικασιών. Εάν είναι κάτι που δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, θα το καταβάλλουμε. Δυστυχώς είναι μία κατάσταση δύσκολη”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ρωτήθηκε και για την ένσταση του πρώτου μειοδότη και για το αν ο Δήμος σήμερα έχει γνώση της απόφασης. “Η ένταση εκδικάστηκε 24/7 και μέχρι σήμερα (σ.σ. χθες), δεν μας έχει κοινοποιηθεί η απόφαση. Παρόλο που πήραμε και τηλέφωνο για να πληροφορηθούμε, δεν μας είπαν ούτε το αποτέλεσμα, ούτε πότε θα μας γνωστοποιήσουν την απόφαση”, υποστήριξε ο αντιδήμαρχος., διευκρινίζοντας πως, “αν κερδίσει την ένσταση και αυτό θα το δούμε στην πορεία πως θα το διαχειριστούμε”.

Προσπάθειες για έσοδα

Δεδομένου πως για τον Δήμο πρόκειται για μία έκτακτη κατάσταση και μάλιστα οικονομικής φύσεως, ο Δημήτρης Κοσμάς σημείωσε πως ο προσανατολισμός της Δημοτικής Αρχής είναι να προκύπτουν έσοδα από την αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας, ώστε σε τέτοιες περιπτώσεις, να υπάρχει περιθώριο ανταπόκρισης και όχι οικονομική “ασφυξία”.  “Είναι ένα ποσό που σαφώς επιβαρύνει τον Δήμο. Έχει γίνει μία μεγάλη συζήτηση μεταξύ των Υπηρεσιών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και εμένα, για το θέμα της αξιοποίησης της περιουσίας. Έχουμε βάλει κάποια θέματα σε μία σειρά και κοιτάζουμε ακόμη και την ανάπτυξη συγκεκριμένων οδών. Προσπαθούμε από αυτή την αξιοποίηση να βάλουμε έσοδα στον Δήμο. Επίσης, σε αυτή την κατεύθυνση παραχωρήσαμε και τον χώρο στην πλατεία για την εταιρεία που ήθελε να διαφημίσει ένα ποτό, γιατί για παράδειγμα βάλαμε στο ταμείο 2.000 ευρώ. Είχαμε κάποιες αντιδράσεις για την απόφασή μας, αλλά προχωρήσαμε”, πρόσθεσε, εξηγώντας μάλιστα πως, “το θέμα είναι πως μέρη στη Σύρο που είναι τοπόσημα, δεν θα τα παραχωρούμε “τσάμπα””.

Από Οκτώβρη για τον νέο διαγωνισμό

Τέλος, ο Δημήτρης Κοσμάς ρωτήθηκε για το πώς θα κινηθεί αναφορικά με τον επόμενο διαγωνισμό ναυαγοσωστικής κάλυψης για του χρόνου, ώστε ο Δήμος να αποφύγει ανάλογες καταστάσεις. “Έχω πάρει την απόφαση και από τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η διαδικασία. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπούμε σε διαδικασίες τέτοιες στις οποίες μπήκαμε εκ του αποτελέσματος και σε αυτό τον κυκεώνα. Από τον Οκτώβριο θα αρχίσουν οι διαδικασίες για τον διαγωνισμό”, σημείωσε, λέγοντας πως, “δεν είναι δυνατόν να πέσουμε πάλι στα ίδια πράγματα”.

Εκφράζοντας την ανησυχία του για το θέμα των ενστάσεων, σχολίασε μάλιστα και το παράδειγμα της Νάξου. “Δυστυχώς, η κατάσταση είναι δύσκολη. Και στη Νάξο, αν δούμε, αν και έγινε ο διαγωνισμός και από τον Μάρτιο είχαν αποτέλεσμα για τη ναυαγοσωστική κάλυψη, άρχισαν οι εταιρείες να μηνύουν η μία την άλλη. Και δεν υπάρχει ναυαγοσωστική κάλυψη”, δήλωσε, καταλήγοντας πως, “προσπάθειά μου θα είναι να αποφύγουμε αυτές τις καταστάσεις”.