Σε πρώτο πλάνο οι εκκρεμότητες σε σχολεία, αθλητικούς και πολιτιστικούς χώρους για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

“Ανοίγει” συνολικά η πυροπροστασία δημοτικών χώρων

Μέσω δωρεάς καλύπτονται άμεσα η Πινακοθήκη Κυκλάδων και η αίθουσα Βάτη στην Ερμούπολη

Στη συνολική καταγραφή των αναγκών πυροπροστασίας αναφορικά με όλους τους δημοτικούς χώρους και κατά προτεραιότητα σε σχολεία, αθλητικούς και πολιτιστικούς χώρους προχωρά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, ώστε να εξασφαλίσει χρήματα και να προχωρήσει στη λήψη μέτρων και στην έκδοση πιστοποιητικών πυρασφάλειας, όπου αυτά λείπουν.

Με φόντο το πρόστιμο ύψους 30 χιλ. ευρώ που είχε επιβληθεί πέρυσι στον Δήμο σε συνέχεια ελέγχων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για σοβαρές εκκρεμότητες πυρασφάλειας σε σχολικά κτήρια, η νυν Δημοτική Αρχή έρχεται σήμερα να καταγράψει συνολικά τις ανάγκες για όλους τους δημοτικούς χώρους.

Τα παραπάνω ανέφεραν οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών και Τεχνικών Υπηρεσιών, Δημήτρης Κοσμάς και Φραγκίσκος Βακόνδιος, αντίστοιχα, στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, την Παρασκευή, οπότε και έγινε η αποδοχή της δωρεάς από τον Όμιλο ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ του Αθανάσιου Μαρτίνου για εγκατάσταση όλων των συστημάτων πυροπροστασίας στο κτήριο της Πινακοθήκης Κυκλάδων και στην αίθουσα Γ. και Ε. Βάτη στο ισόγειο του Δημαρχιακού Μεγάρου.

Η εξασφάλιση των πιστοποιητικών πυροπροστασίας κρίνεται επιβεβλημένη για όλους τους μεγάλους χώρους που συγκεντρώνεται κόσμος και παιδιά, μαθητές και υπαγορεύεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ο Δήμος θα πρέπει να “τρέξει” για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς αφορά στην ασφάλεια πολιτών πρωτίστως.

Υπενθυμίζεται πως το πρόστιμο για ελλείψεις πυροπροστασίας στα σχολεία, αποτέλεσε ένα σοβαρό θέμα, αφού ο Δήμος με χρηματοδότηση από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ όφειλε να έχει προχωρήσει στα απαραίτητα έργα πυρασφάλειας, καθώς είχε παραλάβει εννέα μελέτες για σχολικές μονάδες του νησιού. Επιπλέον, το ζήτημα της πυρασφάλειας είχε απασχολήσει και τη λειτουργία της Β΄ Κλειστής Αίθουσας (βόλεϊ), καθώς η Πυροσβεστική είχε διαπιστώσει κενά σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Άμεσα “κλείνει” το θέμα για Βάτη και Πινακοθήκη

Σε συνέχεια δωρεάς του Αντώνη Κομνηνού για μελέτες πυρασφάλειας σε πολιτιστικούς χώρους που φιλοξενούνται εικαστικές εκθέσεις, ο Δήμος έκανε δεκτή τη δωρεά του Αθανάσιου Μαρτίνου για την εγκατάσταση των συστημάτων πυροπροστασίας.

“Με την παρούσα επιστολή σας γνωστοποιούμε ότι η Αστική Μη Κερδοσκοπική

Εταιρεία Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου ΑΙΓΕΑΣ, προτίθεται να καλύψει δυνάμει

δωρεάς, το κόστος εγκατάστασης συστημάτων ενεργητικής προστασίας στο κτήριο

Πινακοθήκης και την αίθουσα Βατή”, αναφέρει στην επιστολή του, με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών να εξηγεί πως, σύμφωνα με την τεχνική έκθεση της Τεχνικής μας Υπηρεσίας, “το κόστος υλοποίησης των παραπάνω μέτρων πυροπροστασίας, ανέρχεται για την αίθουσα Βάτη στα 2.976 ευρώ και για την Πινακοθήκη στα 6.262 ευρώ με εργασία και εγκατάσταση των υλικών”.

Ο κ. Κοσμάς ευχαρίστησε την αντιδήμαρχο Πολιτισμού για τις ενέργειές της, ώστε ο Δήμος να εξοικονομήσει από το ταμείο του αυτό το ποσό και να ανταποκριθεί το ταχύτερο στα προβλεπόμενα. “Είναι μία σοβαρή δωρεά και είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε πάρει μέτρα σε όλους τους πολιτιστικούς, αθλητικούς χώρους και γενικότερα σε όλους τους χώρους που ελέγχει ο Δήμος”, πρόσθεσε, με την κ. Μενδρινού να ευχαριστεί τον κ. Μαρτίνο και να επισημαίνει τα παρακάτω: “Να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο που έκανε αποδεκτό το αίτημα του δημάρχου. Από την ανάληψη των καθηκόντων μας προτεραιότητα – πάντα σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία – είναι αυτό το θέμα. Αρχίσαμε με την αίθουσα Βάτη, την Πινακοθήκη Κυκλάδων. Ήδη είχε γίνει μία δωρεά για να γίνουν οι μελέτες πυροπροστασίας από τον κ. Κομνηνό  και συνεχίζουμε με τη δωρεά του κ. Μαρτίνου”.

Δρομολογούνται και άλλοι χώροι

Συμπλήρωσε δε, πως μέσα σε ένα έτος, δεδομένης της κρισιμότητας του θέματος, “έχουμε προγραμματίσει και τους υπόλοιπους χώρους, που είναι η έπαυλη Τσιροπινά, το Βιομηχανικό Μουσείο και ο χώρος Ευανθία Καΐρη στα Λαζαρέττα”.

Η ίδια αναφερόμενη και στους μικρότερους χώρους, πρόσθεσε πως, “οι μικροί χώροι, με βάση τις οδηγίες της Πυροσβεστικής, δεν χρειάζονται την εξασφάλιση πυροπροστασίας. Είναι πολύ μικροί και έχουμε πάντα – σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία – συστηματικά την αναγόμωση των πυροσβεστήρων”.

Συμπλήρωσε πως, “θεωρούμε πως του χρόνου τέτοια εποχή, θα είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο και δεν γίνεται καμία έκπτωση στο κομμάτι της ασφάλειας των πολιτιστικών χώρων. Είναι πρώτη και κύρια προτεραιότητα και να ευχαριστήσω τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Βακόνδιο”.

Υπενθύμισε ακόμη πως σε παλαιότερη θητεία της, είχε τακτοποιηθεί και το θέατρο “Απόλλων”, καθώς δεν είχε πιστοποιητικό πυρασφάλειας.

Αναφορικά με τις δωρεές, εξήγησε πως, “ο λόγος που απευθυνόμαστε είναι για να γίνουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες ώστε να μη χρειαστεί να περιμένουμε την αναμόρφωση προϋπολογισμού. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα, από τη στιγμή που κατατίθεται η μελέτη πυρασφάλειας στην Πυροσβεστική σου δίνουν ένα χρονικό περιθώριο μέχρι να υλοποιήσεις το έργο. Οπότε κυρίως επειδή πιέζει ο χρόνος μπαίνουμε στη διαδικασία και απευθυνόμαστε στους χορηγούς”.

Στο μικροσκόπιο όλα τα δημοτικά κτήρια  

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο Δημήτρης Κοσμάς επεσήμανε πως, η Δημοτική Αρχή θα κάνει συνολική δουλειά και θα δρομολογήσει την πυρασφάλεια σε όλους τους χώρους που επιβάλλεται. “Ήδη ξεκινάμε να δούμε ουσιαστικά σε ένα σύνολο τα μέτρα πυροπροστασίας και τα υλικά που πρέπει να τοποθετηθούν σε όλους τους χώρους, στα σχολεία, στους πολιτιστικούς και αθλητικούς χώρους και σε όλες τις εγκαταστάσεις του Δήμου. Χρειάζεται να έχουμε ένα συνολικό πλάνο, οπότε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, να αρχίσουμε σταδιακά να είμαστε συμβατοί σε όλους τους όρους που απαιτούνται για την πυροπροστασία”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ακόμη πως, “πρέπει πλέον να γίνει μία συνολική μελέτη, ώστε να γνωρίζουμε τι λείπει και πού λείπει και από εκεί και πέρα, να έχουμε και τον ανάλογο προϋπολογισμό για να προχωρήσουμε και να τελειώνει αυτή η διαδικασία και για να μην είμαστε συνέχεια σε ένα “τρέξιμο” για να πάμε να μπαλώσουμε και να προλάβουμε. Άρα, όλα θέλουν μία οργάνωση”.

Πρόστιμο 30 χιλ. ευρώ για τα σχολεία

Σαφής ως προς το τι υπαγορεύει η Πυροσβεστική Υπηρεσία υπήρξε ο κ. Βακόνδιος, αναφέροντας, μάλιστα, και την υπόθεση του προστίμου για τα σχολικά κτήρια. “Είναι ένα θέμα για το οποίο ο Δήμος ήταν υπότροπος και είχε και πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ πέρυσι. Προσπαθήσαμε από την αρχή της χρονιάς, για την πυροπροστασία σε όλους τους χώρους, ώστε να τακτοποιήσουμε το θέμα.

Ήδη έχει γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια και με τους παιδικούς σταθμούς, ήδη έχουν κατατεθεί οι τρεις εκθέσεις παιδικών σταθμών για πυροπροστασία, αλλά έχει γίνει προσπάθεια και για τα σχολεία και για τους πολιτιστικούς χώρους”, συμπλήρωσε, λέγοντας πως, “υπάρχει μία καλή συνεργασία ανάμεσα στην Τεχνική Υπηρεσία και στο Τμήμα Πολιτισμού. Αυτό που θέλουμε είναι άμεσα να τακτοποιήσουμε όλα τα μέτρα πυροπροστασίας και να είναι ασφαλείς οι χώροι, σύμφωνα με τις προδιαγραφές”.

Σε καυστικό τόνο για την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, συμπλήρωσε πως “για τα σχολεία υπήρχε χρηματοδότηση από το 2019 από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ, η οποία δεν είχε αξιοποιηθεί καθόλου την προηγούμενη 5ετια. Στόχος μας είναι να τακτοποιηθούν. Ο Δήμος θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να έχει πιστοποιητικά πυρασφάλειας σε όλους τους χώρους του”.

“Προβληματικό να μην υπάρχει πυρασφάλεια το 2024”

Καταθέτοντας τη δική του οπτική, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Νικόλας Καΐλης αφού επεσήμανε πως για τα θέματα ελλείψεων σε πυρασφάλεια υπάρχουν διαχρονικά ευθύνες, πρόσθεσε: “Προβληματίστηκα διαβάζοντας το θέμα. Το να είμαστε στο 2024 και να έχουμε τέτοιους χώρους που συναθροίζεται κοινό, υπάρχουν παιδιά, φιλοξενούνται έργα υψηλής πολιτιστικής αξίας και οι οποίοι να μην πληρούν βασικά μέτρα ασφαλείας είναι προβληματικό. Και έχουμε δημοτικά κτήρια που δεν έχουν μελέτη στατικής επάρκειας, δεν έχουν μελέτες και συστήματα πυρασφάλειας. Όλα αυτά είναι ζητήματα που θα έπρεπε να είχαν γίνει ήδη… χθες”.

Μάλιστα, κατέληξε στην τοποθέτησή του, υπογραμμίζοντας πως, “είναι ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια του κόσμου και γι' αυτό θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία”.