“Επιχορηγήσεις ψηφοθηρικού χαρακτήρα”
- Δευτέρα, 12 Αυγούστου, 2024 - 06:19
Την ανάπτυξη “ψηφοθηρικής σχέσης με τα Πολιτιστικά Σωματεία και τους Συλλόγους” επεσήμαναν ή και φωτογράφισαν ως... προφανές κριτήριο της αρμόδιας αντιδημάρχου, Θωμαής Μενδρινού, οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης, αναφορικά με τις επιχορηγήσεις που αποφάσισε να δώσει για το έτος 2024.
Καυτηριάζοντας για μία ακόμη φορά πως για τόσο σοβαρά ζητήματα, διατηρεί ανενεργή την Επιτροπή Πολιτισμού και λαμβάνει μόνη της αποφάσεις, η πλευρά της μειοψηφίας, ζήτησε επανειλημμένως να τις γνωστοποιηθούν τα κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία η κα. Μενδρινού κατέληξε στο ύψος του κάθε ποσού.
Από την πλευρά της, παρέθεσε τη νομοθεσία και τόνισε πως, οι Σύλλογοι κατέθεσαν απολογισμό δράσεων και δαπανών για το 2023, καθώς και προϋπολογισμό για το 2024, λέγοντας ακόμη πως το “κύριο και βασικό κριτήριο είναι να επιστρέφει (σ.σ. το έργο των Συλλόγων) στην τοπική κοινωνία”.
Θεωρώντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτούργησε η αντιδήμαρχος, “θολό”, ο Άρης Ρώτας, ο Νικόλας Καΐλης και ο Νίκος Αλμπανόπουλος, επεσήμαναν πως δεν επιτρέπεται το ποσό των 30.000 ευρώ να μην συνοδεύεται για τη διάθεσή του, από – κατά το δυνατόν – αντικειμενικά κριτήρια.
Η κα. Μενδρινού κατηγορήθηκε για αξιοποίηση των επιχορηγήσεων προς προσωπικό πολιτικό όφελός της και προς όφελος της Δημοτικής Αρχής, με την ίδια να το αρνείται κατηγορηματικά.
Απευθυνόμενη στα πρόσωπα που της άσκησαν κριτική, πρόσθεσε πως, δεν κοίταξαν τον ογκώδη φάκελο με όσα προβλέπει η νομοθεσία να προσκομίσουν οι Σύλλογοι στον Δήμο για το έργο τους, με την μειοψηφία να εξηγεί πως το νομικό πλαίσιο δεν αποτελεί το κριτήριο για τις επιχορηγήσεις.
Φάκελος με απολογισμό και προϋπολογισμό δράσεων
Σύμφωνα με όσα εξήγησε η αντιδήμαρχος στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, “σκοπός μας μέσω των επιχορηγήσεων είναι η ενίσχυση και όχι η εξ ολοκλήρου κάλυψη εξόδων για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων των Πολιτιστικών Συλλόγων του νησιού μας, η ανάδειξη αξιόλογων πολιτιστικών δράσεων και πρωτοβουλιών των Συλλόγων και ένας τρόπος αναγνώρισης όλης αυτής της προσπάθειας, η οποία γίνεται”.
Συμπλήρωσε δε, πως, “ζητήσαμε με βάση τη νομοθεσία, όπως έχουμε υποχρέωση, οι Σύλλογοι στο χρονικό διάστημα που τέθηκε, να καταθέσουν τον απολογισμό προηγούμενου οικονομικού έτους, απολογισμό δαπανών της επιχορήγησης, φωτοτυπίες τιμολογίων της δράσης που επιχορηγήθηκε, για το 2023, προϋπολογισμό των Συλλόγων του τρέχοντος οικονομικού έτους και λογαριασμό τραπέζης με το χρηματικό υπόλοιπο που έχει ο κάθε Σύλλογος”. Όπως πρόσθεσε, “αυτά κατατέθηκαν, ελέγχθηκαν και με βάση τις προτάσεις που έχουν για τον προγραμματισμό τους, έρχεται η εισήγηση σήμερα στη Δημοτική Επιτροπή. Ο φάκελος με όλα ήταν στη διάθεσή σας”.
Αρκέστηκε μόνο να επισημάνει στην αρχική τοποθέτησή της πως, “τα κριτήρια έγιναν με απόλυτη διαφάνεια και με απόλυτο σεβασμό στην προσπάθεια των Συλλόγων του νησιού μας”, χωρίς να γνωστοποιεί ποια είναι αυτά.
“Διαθέτει ποσά κατά την κρίση της”
Η αντιδήμαρχος δέχθηκε σκληρή κριτική για την εισήγησή της. Πρώτος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Άρης Ρώτας, επεσήμανε πως, “ουσιαστικά η Επιτροπή Πολιτισμού έχει προβλεφθεί από τη νομοθεσία για να έχει βοηθητικό ρόλο στο έργο του εκάστοτε αντιδημάρχου, ο οποίος μπορεί να μην έχει τις ειδικές γνώσεις να πάρει κάποιες αποφάσεις που αφορούν τον Δήμο. Ήθελα να ρωτήσω την αντιδήμαρχο, έχει κάποια είδους κατάρτιση ή κάποιες ειδικές γνώσεις και σπουδές αναφορικά με την τέχνη; Με ποιες γνώσεις παίρνει αποφάσεις σχετικά με τα θέματα που αφορούν τον πολιτισμό γενικότερα και ειδικότερα σε αυτό;”.
Συμπλήρωσε τέλος πως, τα κριτήρια δεν έχουν αναφερθεί από πλευράς της, τονίζοντας πως, “διαχειρίζεται μόνη της ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο του Πολιτισμού, χωρίς να δίνει εξηγήσεις σε κανέναν. Αν απολυταρχικά αποφασίζει τι θα κάνει με τα θέματα του Πολιτισμού, ας βγει να το πει. Αλλιώς ας ενεργοποιήσει την Επιτροπή Πολιτισμού”.
Σε ανάλογο τόνο, ζήτησε πληροφόρηση για τα κριτήρια ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλας Καΐλης. “Προφανώς και θα πρέπει πολιτιστικοί Σύλλογοι και Σωματεία να ενισχύονται από τον Δήμο και την εκάστοτε Δημοτική Αρχή. Αυτό που βάζουμε διαχρονικά είναι το πώς αυτά τα κριτήρια επιχορήγησης θα είναι τα πιο αντικειμενικά, όσο αυτό γίνεται. Όμως για να μην υπάρχουν σκιώδεις “περιοχές” στο τι ποσά παίρνει ο κάθε Σύλλογος και επειδή έχουμε δει κατά καιρούς άλλες Δημοτικές Αρχές να δίνουν σε τάδε Σύλλογο περισσότερα χρήματα και σε άλλους λιγότερα, αυτό που θέλουμε να ρωτήσουμε είναι ποια είναι αυτά τα κριτήρια. Ουσιαστικά, πώς το έργο που έχει παράξει ένας Σύλλογος και η οικονομική επιφάνειά του, δίνουν το αποτέλεσμα της εξίσωσης που είναι η επιχορήγηση που θα πάρει”, σημείωσε συγκεκριμένα. Παρομοίως, έθεσε το ερώτημα και ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Παναγιώτης Κουταβάς, παρατηρώντας μάλιστα και το ζήτημα των εμπρόθεσμων και εκπρόθεσμων αιτημάτων. “Αν θυμάμαι καλά από την πρόσκληση που είχε βγει η καταληκτική ημερομηνία ήταν η 17η Ιουνίου. Βλέπω τα πρωτόκολλα που έχετε στην εισήγηση, είναι μόνο δύο Σύλλογοι εμπρόθεσμοι στις 17/6 και έχετε στις 27/6 πρωτοκολλήσει αιτήματα. Για ποιο λόγο έγινε αυτό;”, ρώτησε, φωτογραφίζοντας εμμέσως πως στον κατάλογο υπάρχουν όλοι οι Σύλλογοι πλην του Συλλόγου Φίλων του Βιομηχανικού Μουσείου.
Ο κ. Κουταβάς, υπογράμμισε πως, “έχετε ένα ποσό και το μοιράζεται κατά το δοκούν. Άρα, δεν θα μπούμε στη λογική να στηρίζουμε προσωπικές αποφάσεις. Ενεργοποιείστε την Επιτροπή”.
“Εδώ μπαίνουμε στο κομμάτι της ηθικής”
Σε συνέχεια των ανωτέρω και ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Νίκος Αλμπανόπουλος, κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή για μη ορθή διαχείριση του θέματος και για ανάπτυξη ψηφοθηρικής στάσης. “Δεν είναι δυνατόν να έρχεται μία εισήγηση και να έχει τη νομοθεσία. Η νομοθεσία είναι δουλειά της Υπηρεσίας και όχι πολιτική δουλειά”, διευκρίνισε αρχικά, εξηγώντας πως η νομοθεσία δεν είναι κριτήρια. “Από εκεί και πέρα όμως απαιτείται μία αιτιολόγηση. Είναι σαφές πως όταν δίνεις επιχορήγηση σε περίπου 30 Συλλόγους και αυτά τα ποσά έχουν αναλογία έως 1 προς 9, εννοώ η χαμηλότερη ενίσχυση είναι 400 ευρώ και η υψηλότερη είναι 3.000 ευρώ, όταν έχεις μία τέτοια αναλογία, απαιτείται αυτό να το τεκμηριώσεις”, δήλωσε στη συνεδρίαση.
Συμπλήρωσε ακόμη πως, “δεν μπορείς να μοιράζεις 30.000 ευρώ και να μην υπάρχει σε εμάς, ορατή καμία εισήγηση με κριτήρια”. Κατέληξε δε, να τονίσει πως, “νομίζω πως είναι τελείως ανέτοιμο όλο αυτό που έρχεται, συνιστά μίας μορφής προσωπική πολιτική και καταλήγει να είναι ότι “σας φέρνω εγώ, η αντιδήμαρχος αυτή τη συγκεκριμένη κατανομή””.
Σύμφωνα με τον κ. Αλμπανόπουλο, “αυτό είναι επικίνδυνο. Δεν μπορεί να γίνεται διανομή δημόσιων πόρων με προσωπική αιτιολόγηση και πρωτοβουλία. Εδώ μπαίνουμε στο κομμάτι της ηθικής. Νομίζω πως αυτό δεν θα το χαρακτήριζα πολιτικά και ηθικά ορθό απέναντι στους πολίτες. Λέω σαν τακτική, ότι δεν είναι ορθή, διότι δημιουργεί μία προσωπική σχέση με τα Σωματεία και δημιουργεί ακόμη ψηφοθηρική σχέση με τα Σωματεία”.
Θ. Μενδρινού: Με ενδιαφέρει να είμαι δίκαιη και όχι αρεστή
Τις απαντήσεις της, έδωσε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού. “Ήρθα να απαντήσω σε ερωτήσεις και αν υπάρχει κάποια άλλη πρόταση από εσάς, να το δούμε. Δεν ακούσαμε καμία αντιπρόταση. Εγώ είμαι στη διάθεσή σας να τροποποιηθεί η εισήγηση που καταθέτω”, ανέφερε μεταξύ άλλων, λέγοντας προς την αντιπολίτευση πως, δεν ασχολήθηκε με το να καταθέσει άλλες προτάσεις από εκείνες που παρουσίασε η ίδια.
“Επίσης, ναι, έχουν όλα τα μέλη την υποχρέωση να πάρουν αυτόν τον φάκελο όταν θέλουν να ασκήσουν κριτική για να είναι τεκμηριωμένη και με επιχειρήματα”, συμπλήρωσε αναφορικά με τα οικονομικά στοιχεία που προσκόμισαν οι Σύλλογοι, υποστηρίζοντας από την πλευρά της, πως, “αν τα προηγούμενα χρόνια η διαδικασία των επιχορηγήσεων γινόταν και για ψηφοθηρικούς λόγους, επιτρέψτε μου να πω ότι εμένα δεν με ενδιαφέρει να είμαι αρεστή, αλλά δίκαιη απέναντι στους πολίτες μας”. Τέλος, τόνισε πως είναι “προσβλητικό” να τη ρωτούν για τις γνώσεις της, επισημαίνοντας πως, “οι σπουδές μου είναι στην τοπική αυτοδιοίκηση”, ενώ καταλήγοντας στο θέμα, επανέλαβε πως, “τα κριτήρια είναι αντικειμενικά. Να επιστρέφει στην τοπική κοινωνία αυτή η εκδήλωση. Τα ποσά συγκριτικά με πέρυσι δεν έχουν μεγάλες διαφορές”.
Τα ποσά
Πολιτιστικός Σύλλογος Καμινίων 900 ευρώ, Σωματείο Ατόμων με προβλήματα όρασης 1.800 ευρώ, Ορχήστρα των Κυκλάδων 3.000 ευρώ, Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Σύρου 500 ευρώ, Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλησσά 200 ευρώ, Πολιτιστικός Σύλλογος Φοίνικα 1.500 ευρώ, Πολιτιστικός Σύλλογος Μάννα 600 ευρώ, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Χρούσσων 2.500 ευρώ, Σύλλογος Στερεοελλαδιτών 400 ευρώ, Λύκειο Ελληνίδων 3.000 ευρώ, Μουσικός Όμιλος Σύρου 1.500 ευρώ, Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Σύρου 1.500 ευρώ, Σύλλογος Κρητών Σύρου 700 ευρώ, Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου 400 ευρώ, Ινστιτούτο Σύρου 1.700 ευρώ, Πολιτιστικός Σύλλογος Ποσειδωνίας 1.000 ευρώ, Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλησσά 200 ευρώ, Σύλλογος Φίλων Μουσικής 1.900 ευρώ, Πολιτιστικός Θεατρικός Όμιλος Σύρου 1.500 ευρώ, Πολιτιστικός Σύλλογος Βάρης 400 ευρώ, Θεατρικός Πολιτιστικός Όμιλος Σύρου “Απόλλων” 1.500 ευρώ.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- “Αντιθεσμικές ενέργειες” με φόντο τον πολυσυζητημένο αργαλειό
26 Αυγ. 2024 - 6:20 - Απαιτούν δημοκρατικές αποφάσεις σε τουρισμό και πολιτισμό
15 Μαΐου. 2024 - 6:20 - “Θα κλείσετε στο συρτάρι ολόκληρη τη Σύρο”
31 Ιαν. 2024 - 6:20 - Εναλλακτική πρόταση για το εκθετήριο του Μάνου Ελευθερίου
14 Οκτ. 2024 - 6:20 - Επτά μήνες ανενεργή η Επιτροπή Πολιτισμού
5 Αυγ. 2024 - 6:19