Στη διάθεση των πολιτών ήδη το ένα στην Δόξα, ενώ αναμένεται άμεσα και η “ενεργοποίηση” του δεύτερου στη Λαλακιά

Σε λειτουργία δύο νέα συστήματα υπόγειων κάδων

Γ. Μαραγκός: Παραμένουν προσωρινά οι παλιοί κάδοι στα δύο σημεία

Στην αξιοποίηση των δύο νέων συστημάτων υπόγειων κάδων προχωρά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης για τις περιοχές της Δόξας και της Λαλακιάς, τα οποία και παρέμειναν ανενεργά για μακρό χρονικό διάστημα, έως ότου συνδεθούν με το δίκτυο ηλεκτροδότησης για να τεθούν σε λειτουργία.

Επί της ουσίας, το ένα σύστημα στη γειτονιά της Δόξας λειτουργεί εδώ και δέκα ημέρες, με τους περιοίκους να φαίνεται πως ανταποκρίνονται και προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα, ενώ το σύστημα της Λαλακιάς, παίρνει παροχή ρεύματος και εντός των επόμενων ημερών θα δοθεί προς χρήση για το κοινό.

Πρόκειται για θετικές εξελίξεις αναφορικά με την εικόνα των δυο περιοχών, στις οποίες μέχρι σήμερα παραμένουν και οι παλιοί κάδοι για απορρίμματα και ανακύκλωση, ωστόσο, όπως επισημαίνει στην “Κοινή Γνώμη”, ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας, Γιάννης Μαραγκός, αυτή είναι μία προσωρινή και ολιγοήμερη κατάσταση.

Ο κ. Μαραγκός εκτιμά πως στα δύο νέα σημεία, η λειτουργία των υπόγειων κάδων δεν θα συναντήσει προβλήματα όπως ενδεικτικά στη θέση της παραλίας Ερμούπολης ή και στην περιοχή της Κοίμησης, καθώς τα οικιακά απορρίμματα με τις μικρότερες σακούλες, χωρούν από τα στόμια.

Σε συνέχεια των παραπάνω, ο αντιδήμαρχος επισημαίνει πως στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να αναζητήσει κι άλλες χρηματοδοτήσεις ώστε να προμηθευτεί και νέα συστήματα. Καταθέτοντας τη γνώμη του, ο κ. Μαραγκός επισημαίνει πως η προτίμηση θα είναι σε υπόγεια συστήματα αλλά μη συμπιεζόμενα, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών που θα εναποθέτουν απορρίμματα και ανακύκλωση.

Εντός Αυγούστου “ανοίγει” το σύστημα έξω από το parking 

Μιλώντας για το μέχρι πρότινος “παροπλισμένο” σύστημα που εγκαταστάθηκε έξω από το parking της Λαλακιάς, ο κ. Μαραγκός εξήγησε σε τι στάδιο είναι σήμερα η Δημοτική Αρχή. “Πήραμε από τη Δημοτική Επιτροπή την έγκριση του ποσού που ζητά ο ΔΕΔΔΗΕ ώστε να μας δώσει παροχή στο σημείο της Λαλακιάς. Είχαμε κάνει αίτημα η Τεχνική Υπηρεσία και ο προϊστάμενος των ηλεκτρολόγων προς τον ΔΕΔΔΗΕ και προχωρήσαμε στις διαδικασίες που έπρεπε για να συνδέσουμε ουσιαστικά το σύστημα με το ρεύμα”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “θα πιέσουμε και πιστεύω πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μας συνδέσουν με το δίκτυο και θα αρχίσει η λειτουργία”.

Ερωτηθείς αν αυτό θα γίνει εντός των επόμενων ημερών, πρόσθεσε: “Εκτιμώ πως μέσα στον μήνα θα μας βάλουν την παροχή και θα προχωρήσουμε στη λειτουργία του συστήματος”.

Αναφορικά με τους παλιούς κάδους, συμπλήρωσε: “Οι παλιοί κάδοι σίγουρα θα μείνουν στο σημείο για περίπου δέκα ημέρες και μετά θα τους απομακρύνουμε”.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε, αυτό θα γίνει ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα κατά την αρχή λειτουργίας του συστήματος, δεδομένης και της καλοκαιρινής περιόδου.

“Ο όγκος θα είναι μεγαλύτερος στη Λαλακιά, αλλά θεωρώ πως αν αδειάζονται καθημερινά οι βυθιζόμενοι κάδοι, θα είμαστε καλά”, ανέφερε, λέγοντας ακόμη πως, “οι οικιακές σακούλες είναι μικρότερες και χωρούν σε αυτά τα στόμια. Άρα, πιστεύω πως δεν θα έχουμε τόσο πρόβλημα στη Λαλακιά”.

“Τρέχει” το σύστημα στη Δόξα

Σε λειτουργία έχει τεθεί το σύστημα στη Δόξα. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Γιάννης Μαραγκός, “στην περιοχή της Δόξας μπήκαν σε λειτουργία εδώ και 15 μέρες. Προσωρινά δεν έχουμε αφαιρέσει τους παλιούς κάδους, τους έχουμε αφήσει στο σημείο, μέχρι να περάσει ένα διάστημα και να συνηθίσει ο κόσμος τη λειτουργία τους, ώστε να μην αφήνουν χύμα τα απορρίμματα και την ανακύκλωση”.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, μέχρι σήμερα, “ο κόσμος φαίνεται να ανταποκρίνεται. Από την ημέρα της εγκατάστασης και λειτουργίας τους, τους έχουμε αδειάσει μία φορά, γιατί ο όγκος των σκουπιδιών εκεί στη γειτονιά δεν είναι και τόσο μεγάλος. Είχαμε ενημερώσει τους κατοίκους ότι θα μπουν σε λειτουργία. Οπότε, πιστεύω πως όταν απομακρύνουμε και τους παλιούς κάδους, θα φανεί πως ανταποκρίνεται το σύστημα στην περιοχή και θα διαπιστώσουμε την κατάσταση”.

Όσον αφορά στον όγκο των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, παρατήρησε πως, “δεν έχουμε θέμα με τον όγκο στην περιοχή. Το σύστημα είναι σαν να έχουμε 4 κάδους”.

Αναζήτηση χρηματοδοτικών “εργαλείων” για νέες προμήθειες

Ερωτηθείς αν η Δημοτική Αρχή κάνει κινήσεις για την προμήθεια νέων συστημάτων, πρόσθεσε πως, μέχρι τώρα, “σε αναμονή δεν έχουμε κάποιο άλλο σύστημα. Όλα είναι τοποθετημένα. Όμως αναζητούμε χρηματοδοτικά “εργαλεία””.

Εξήγησε δε, πως, “προσωπικά δεν είμαι υπέρ κάδων με συμπιεζόμενο σύστημα. Θέλουμε να προμηθευτούμε όσους περισσότερους υπόγειους κάδους μπορούμε, όμως για εμένα η καλύτερη λύση είναι το μη συμπιεζόμενο σύστημα. Γιατί έχουμε προβλήματα μερικές φορές όπως με το ρεύμα, άλλες φορές μπλοκάρει ο κάδος και αφήνουν εκτός συστήματος τα απορρίμματα”.

Καταλήγοντας στις δηλώσεις του, ανέφερε πως, “στόχος μας είναι να μην έχουμε αυτά τα προβλήματα και σε άλλα σημεία”.