Σύρος εξ αρχής: Να συνεδριάσει άμεσα το δημοτικό συμβούλιο για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς

  • Σήμερα - 10:06
φωτο: Σύρος εξ αρχής

Με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη "Σύρος εξ αρχής" ζητά να συνεδριάσει άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων στο νησί. 

Η ανακοίνωση
Οι αλλεπάλληλες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών σταθμών τεράστιου μεγέθους, χωρίς σχεδιασμό, έχουν προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους της Σύρου. Το δημοτικό συμβούλιο και ο δήμος μας έχουν ευθύνη να παρέμβουν άμεσα.
Κύριος λόγος της ανησυχίας είναι η αλλοίωση του κυκλαδικού τοπίου. Η έκδοση δεκάδων αδειών εγκατάστασης, που μεταφράζονται σε επιφάνεια πολλών τετραγωνικών μέτρων η κάθε μία, έχει δικαίως θορυβήσει τους συμπολίτες μας. Με τον ρυθμό αυτόν, σε λίγο καιρό από τώρα μπορεί να μιλάμε για τις διπλές εγκαταστάσεις. Πρέπει να τεθούν άμεσα χωροταξικοί όροι. Τόσο για τα φωτοβολταϊκά, όσο και για όλες τις χρήσεις γης!
Αναλογιζόμαστε τις συνέπειες σε περίπτωση που αφήσουμε, ως θεατές, το φαινόμενο να εξελίσσεται. Οφείλουμε άμεσα να συζητήσουμε σε βάθος για τις επιδράσεις των εγκαταστάσεων στη διάβρωση του εδάφους, στη διαχείριση των υδάτων, στις αγροτικές καλλιέργειες, στο τοπίο της Σύρου, στους κατοίκους και στην επισκεψιμότητα.
Δυστυχώς, το νομοθετικό πλαίσιο αποδεικνύεται κοντόφθαλμο και καταστροφικό για τον τόπο μας. Επιμένουμε πως είναι σοβαρό λάθος να ξεκινούν και να τελειώνουν τα πάντα στην Αθήνα και την κεντρική κυβέρνηση. Η αυτοδιοίκηση οφείλει να έχει αρμοδιότητα και αποφασιστικό ρόλο εκ των προτέρων σε τόσο σημαντικά ζητήματα, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα.
Σύμφωνα με το νόμο, οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί εγκαθίστανται χωρίς χωροταξικό, δηλαδή «όπου να ‘ναι», με μια απλή άδεια εργασιών μικρής κλίμακας. Την ίδια που εκδίδουμε για να επισκευάσουμε έναν εξωτερικό τοίχο στο σπίτι μας. Η άδεια της Διεύθυνσης Δασών για «κλαδονομή», εκδίδεται σε ελάχιστο χρόνο και τελικά καταλήγει να γίνει εκχέρσωση. Η εκχέρσωση πραγματοποιείται με μηδενικό σεβασμό προς κάθε είδους βλάστησης και παραδοσιακών ξερολιθικών κατασκευών και χωρίς κανέναν έλεγχο από το κράτος. Δεκάδες φορτηγά έχουν απομακρύνει χώμα, πέτρες και βλάστηση από πολλές περιοχές της Σύρου, ως μπάζα.
Η απόλυτη έλλειψη σχεδιασμού δε συνεισφέρει ούτε στις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, ούτε στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η μόνη κινητήριος δύναμη για την πληθώρα εγκαταστάσεων που μεταβάλλουν τον χαρακτήρα του Κυκλαδίτικου τοπίου, είναι η χωρίς όριο κερδοσκοπία των μεγάλων εταιριών, στα χέρια των οποίων καταλήγει, σε ουσιαστικά ολιγοπωλιακές συνθήκες, η παραγόμενη ενέργεια. Παρόλο που η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών προχωρά ταχύτατα, η παραγόμενη ενέργεια πωλείται ακριβά με κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων το χρόνο. Την ίδια στιγμή, η νέα νομοθεσία αποκλείει τη λειτουργία εγχειρημάτων ενεργειακών κοινοτήτων με σκοπό την αυτοπαραγωγή και την αυτοκατανάλωση για τα νοικοκυριά, με αποτέλεσμα περαιτέρω συγκέντρωση κερδών στους κερδοσκόπους παραγωγούς.
Οφείλουμε να αντισταθούμε στην καταστροφή του Κυκλαδίτικου τοπίου.
Πιστεύουμε ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου θέλουν να αναλάβει το όργανο πραγματικές πρωτοβουλίες. Το δημοτικό συμβούλιο οφείλει να προστατέψει το τοπίο και τους κατοίκους του νησιού, από αυτή την ασύδοτη κατάσταση και είναι αναμφίβολα θετικό βήμα ότι ο δήμαρχος εισηγήθηκε τη λήψη της σχετικής ομόφωνης απόφασης του τοπικού παραρτήματος Κυκλάδων και της ΠΕΔ, όμως δεν αρκεί.
Η κατάσταση είναι τέτοια, που οφείλουμε να πάμε πολύ πέρα από τα προτεινόμενα στην εν λόγω απόφαση, ακόμα και σε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Απαραίτητα μέτρα κρίνουμε ότι είναι:
1) Το πάγωμα κάθε έκδοσης νέων αδειών εξαιρουμένων των έργων net metering. Το να επιτραπούν στα νησιά μόνο έργα συμψηφισμού που δεν έχουν δικαίωμα πώλησης, θα δημιουργήσει ένα ισχυρό αντίβαρο στο κίνητρο της απληστίας.
2) Η κατάργηση της παραγράφου 11 του άρθρου 110 του πρόσφατου νόμου 5106/2024, η οποία απέκλεισε από την αδειοδότηση τα έργα συμψηφισμού, δίνοντας επιπλέον χώρο και κίνητρα σε κερδοσκόπους για την καταστροφή του τοπίου της χώρας.
3) Το πάγωμα της εγκατάστασης των ήδη αδειοδοτημένων, μη εγκατεστημένων φωτοβολταϊκών σταθμών. Δηλαδή η κατάσταση πρέπει να «παγώσει» εκεί που βρίσκεται σήμερα, έως ότου το νησί μας αποκτήσει χωροταξικό σχέδιο.
4) Για εγκατάσταση κάθε φωτοβολταϊκού σταθμού επί εδάφους, να απαιτείται ενδελεχής Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου και ενδεχομένως και η έγκριση από αρχιτεκτονικό συμβούλιο.

Να συνεδριάσει άμεσα το δημοτικό συμβούλιο για τους Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς όπως ζήτησε η παράταξή μας, στο δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης 13 Αυγούστου.