Είναι η πρώτη φορά που σύλλογος από το νησί της Σύρου και των Κυκλάδων συμμετέχει και αναλαμβάνει ένα τόσο καινοτόμο έργο

Πολιτιστικός Σύλλογος Λαζαρέττων - Έφη Αναστασοπούλου: Συμμετοχή σε ευρωπαϊκό διακρατικό πρόγραμμα

  • Σάββατο, 17 Αυγούστου, 2024 - 13:39

Η Έφη Αναστασοπούλου ως σύμβουλος διακρατικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων συνεργαζόμενη με δήμους, πανεπιστήμια, περιφέρειες, αναπτυξιακές εταιρείες, NGOs και συλλόγους σε όλη την ελληνική επικράτεια συνέταξε την πρόταση η οποία στέφθηκε με επιτυχία ‘Greening the Future through EcoArt and Innovative Youth Initiatives για το Erasmus plus Ka210 KA210-YOU - Small-scale partnerships in youth και πέρασε για τον πολιτιστικό και εξωραϊστικό σύλλογο Λαζαρέττων.

Η πρόταση της αξιολογήθηκε με άριστο βαθμολογικά αποτέλεσμα και ήταν ανάμεσα στις 6 προτάσεις που πέρασαν από την διαχειριστική αρχή της Πορτογαλίας του Erasmus plus ka210 ,όπου ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος με πάνω από 100 προτάσεις που κατατέθηκαν.

Η πρόταση έχει συνολικό προϋπολογισμό 60 000,00 € για όλους τους εταίρους του έργου και έχει διάρκεια 16 μήνες.  Είναι η πρώτη φορά που σύλλογος από το νησί της Σύρου και των Κυκλάδων συμμετέχει σε ευρωπαϊκά διακρατικά προγράμματα και αναλαμβάνει ένα τόσο καινοτόμο έργο ενώ παράλληλα ο πρόεδρος Πάρης Ζαχαρίου αναφέρει πως είναι ικανοποιημένος για την συνεργασία με την κυρία Αναστασοπούλου που έφερε θετικά αποτελέσματα στηρίζοντας την ευρωπαϊκή εξωστρέφεια του συλλόγου και των προοπτικών της.

Επικεφαλής εταίρος είναι Associação Cultural Proeza Altruísta (E10315639 - PT) από την Madeira της Πορτογαλίας ,Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί -εταίροι CNA Associazione Provinciale Matera από την Ιταλία, ο Πολιτιστικός και Εξωραιστικός σύλλογος Λαζαρέτων από τη Σύρο και ο οργανισμός Asociatia Empower Plus από την Ρουμανία. 

Σκοπός της πρότασης είναι η δικτύωση, η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, η ένταξη και η ανάγκη για καινοτόμες πράσινες ιδέες. Η επίτευξη των στόχων μας παρακάτω θα αντιμετωπίσει τουλάχιστον εν μέρει αυτά τα ζητήματα προκειμένου να ενδυναμώσει τους ενημερωμένους νέους ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τους εταίρους.

Οι στόχοι:

- Να βελτιωθεί η κατανόηση των περιβαλλοντικών ζητημάτων μεταξύ 12 εργαζομένων για νέους και 80 νέων από τους συνεργαζόμενους οργανισμούς, όπως μετρήθηκε από έρευνες πριν και μετά το έργο.

- Να αναπτύξουν τις δεξιότητες 92 συμμετεχόντων στην Eco Art και στις πράσινες ιδέες.

- Προώθηση της ένταξης προσφέροντας ευκαιρίες για συμμετοχή σε δραστηριότητες του έργου σε τουλάχιστον 10 περιθωριοποιημένους νέους σε κάθε χώρα εταίρο.

- Να ενισχύσει τις ψηφιακές δεξιότητες για το 10% των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία για εργασίες όπως έρευνα, ολοκλήρωση έρευνας, διαδικτυακός περιβαλλοντικός ακτιβισμός, διαδικτυακή έκθεση virtual reality VR, όπως μετράται από έρευνες πριν και μετά το έργο.

- Να προσελκύσουν τουλάχιστον 15 συμμετέχοντες για κάθε μία από τις 4 Τοπικές Εκθέσεις και τουλάχιστον 2.000 επισκέπτες σε 2 μήνες για τη Διαδικτυακή Έκθεση και το Eco Art Podcast.

- Να διαδώσει τα αποτελέσματα , προσεγγίζοντας τουλάχιστον 3.000 επισκέπτες μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλων δραστηριοτήτων, αναπτύσσοντας φιλική περιβαλλοντική συμπεριφορά στις κοινότητες.

- Δικτύωση και ανάπτυξη ικανοτήτων για την κοινοπραξία για συμμετοχή σε διακρατικά έργα.

Αναμενόμενα αποτελέσματα και αποτελέσματα:

- Eco Art Podcast και μια εργαλειοθήκη για βέλτιστες πρακτικές και καινοτόμες ιδέες οικολογικής τέχνης ως απτή πηγή για την ανταλλαγή γνώσεων και δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν από το εκπαιδευτικό σεμινάριο, ενισχύοντας την ποιότητα, την καινοτομία και τη δημιουργικότητα της εργασίας των νέων σε θέματα βιωσιμότητας και Eco Art στις κοινότητες εταίρων - Εκθέσεις (4 τοπικές και μία διαδικτυακή με εικονική πραγματικότητα) που παρουσιάζουν απτά έργα τέχνης για την προώθηση της ενεργού συμμετοχής του πολίτη και την αύξηση της περιβαλλοντικής συνείδησης στις κοινότητές μας, ενισχύοντας την αναγνώριση της εργασίας των νέων, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 40 περιθωριοποιημένων νέων.

Οι στόχοι του έργου ευθυγραμμίζονται με τους άξονες προτεραιότητας του Erasmus+. Η συνεργασία με διακρατικούς εταίρους είναι μια αναγκαιότητα λόγω της παγκόσμιας φύσης των στόχων του έργου μας. Κάθε εταίρος, η ACPA από την Πορτογαλία, το Empower Plus από τη Ρουμανία, η CNA από την Ιταλία και ο πολιτιστικός σύλλογος Λαζαρέτων από την Ελλάδα, συνεισφέρουν μοναδικά οφέλη και προστιθέμενη αξία μέσω της οργανωτικής τεχνογνωσίας και των εμπειριών τους, ενισχύοντας σημαντικά τον αντίκτυπο του έργου. Το όφελος από τη διαφορετική τεχνογνωσία και εμπειρία είναι εμφανές μέσω αυτών των συνεργασιών. Το Empower Plus, με την εμπειρία του στην περιβαλλοντική εκπαίδευση χρησιμοποιώντας την τέχνη και την ανάπτυξη νέων, φέρνει ιδέες και γνώσεις στο έργο.

Ο πολιτιστικός συλλογος των Λαζαρέτων συνεισφέρει τη μοναδική του πολιτιστική προοπτική από την περιοχή των Βαλκανίων, παρέχοντας γνώσεις σχετικά με τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που σχετίζονται με την περιοχή.

Το CNA, με την εξειδίκευσή του στις καινοτόμες τέχνες και τις πράσινες επιχειρήσεις, φέρνει μια καινοτόμο διάσταση στο έργο. Η εμπειρία της ACPA στην κοινωνική ένταξη χρησιμοποιώντας την τέχνη, τον πολιτισμό και την περιβαλλοντική εκπαίδευση ως εργαλεία, φέρνει γνώση στο έργο σε αυτόν τον .Κάθε οργανισμός-εταίρος έχει δημιουργήσει συνδέσεις στην περιοχή του, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στη στρατολόγηση συμμετεχόντων, στη διοργάνωση τοπικών εκδηλώσεων και στη διάδοση των αποτελεσμάτων του.

Η διακρατική συνεργασία επιτρέπει την αμοιβαία οικοδόμηση ικανοτήτων μεταξύ των οργανισμών εταίρων. Μαθαίνουν ο ένας από τις οργανωτικές πρακτικές του άλλου, τις τεχνικές διαχείρισης και τις προσεγγίσεις υλοποίησης έργων που ευθυγραμμίζονται με τον στόχο του έργου για αύξηση των διοικητικών και οργανωτικών δεξιοτήτων μεταξύ του προσωπικού, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν πιο περίπλοκα και αποτελεσματικά έργα στο μέλλον.