“Αντιθεσμικές ενέργειες” με φόντο τον πολυσυζητημένο αργαλειό
- Δευτέρα, 26 Αυγούστου, 2024 - 06:20
Περί “παραπλανητικής στάσης” απέναντι στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, αναφορικά με την “αντιθεσμική συμπεριφορά” της αντιδημάρχου Πολιτισμού, Θωμαής Μενδρινού, να αποκρύψει την τελική απόφαση του προέδρου της Hermoupolis Heritage, Δημήτρη Σταυρακόπουλου, ώστε να μην τεθεί προς συζήτηση η παραχώρηση του αργαλειού προς το Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης, έγινε λόγος στην τελευταία συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου.
Η δήλωση του ίδιου του κ. Σταυρακόπουλου, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ., ότι είχε ζητήσει μέσω γραπτού μηνύματος προς την κ. Μενδρινού – πριν τη “επίμαχη” συνεδρίαση -, να μην προχωρήσει τελικά το αρχικό αίτημά του, εκφράζοντας την απογοήτευσή του δε, για την έκταση που είχε πάρει το θέμα, προκάλεσε έντονη κριτική από την αντιπολίτευση προς την Θωμαή Μενδρινού, ενώ επίσης, επανέφερε το σοβαρό ζήτημα του τι μέλλει γενέσθαι με το Βιομηχανικό Μουσείο και τον πλούτο των μη συντηρημένων μηχανημάτων που διαθέτει ο Δήμος από παλιά εργοστάσια.
Σημειώνεται πως, στην τελευταία συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο κλήθηκε να ανακαλέσει την απόφαση παραχώρησης του αργαλειού προς το Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας, καθώς ο κ. Σταυρακόπουλος, προχωρά τη πολύ σημαντική δουλειά που έχει κάνει, στηριζόμενος στις δικές του δυνάμεις και ενέργειες, οι οποίες τον οδηγούν στην “απόκτηση” δύο νέων αργαλειών από άλλες πλευρές, εκτός Δήμου. Γνωστοποιήθηκε δε, πως για την πρώτη απόφαση της παραχώρησης του αργαλειού που είχε σε αποθήκη ο Δήμος, είχαν γίνει δύο προσφυγές και ως εκ τούτου, τονίσθηκε πως η Δημοτική Αρχή, ζήτησε την ανάκληση, φοβούμενη και το αποτέλεσμα των προσφυγών.
“Αρχικά επειδή κάποιοι δεν ξέρουν τις λεπτομέρειες όλης αυτής της διαδικασίας, εμείς σαν Hermoupolis Heritage και εγώ σαν εκπρόσωπός της και τη μέρα του Δημοτικού Συμβουλίου, ζήτησα από την κα Μενδρινού να αποσύρει (σ.σ. το θέμα) – με μήνυμα, διότι δεν θέλαμε καν να μπούμε στη διαδικασία. Πριν από το Δημοτικό Συμβούλιο, είχα ζητήσει εγώ με μήνυμα το οποίο υπάρχει στο κινητό της, να μην ασχοληθούν με το θέμα. Εκείνη ήθελε και ξεκίνησε και μας πίεσε ότι αυτό πρέπει να γίνει και πως το αξίζει να τον πάρει κάποιος ώστε να αξιοποιηθεί. Με το σκεπτικό πως αυτό (σ.σ. το μηχάνημα) και θα το συντηρούσαμε και θα το εκθέταμε και θα έμπαινε το λογότυπο του Δήμου και μετά θα επέστρεφε στον Δήμο”, ανέφερε ενημερωτικά ο κ. Σταυρακόπουλος, ο οποίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους είχαν στηρίξει την πρωτοβουλία του.
Πέραν του ίδιου, στη συνεδρίαση αν και συμμετείχε η πρόεδρος της Ένωσης Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας Νοτίου Αιγαίου, Ηρώ Σταυρίδη, που ήταν ένας από τους φορείς που κατέθεσαν τη μία προσφυγή, ωστόσο, δεν της δόθηκε ο λόγος να τοποθετηθεί.
Θ. Μενδρινού: "Ο θόρυβος οδήγησε στην απόσυρση του αιτήματος"
Με εριστικό εξ αρχής σχεδόν ύφος, για το οποίο και κατηγορήθηκε, η Θωμαή Μενδρινού, εισηγήθηκε το θέμα της ανάκλησης της απόφασης περί παραχώρησης του αργαλειού για 15 χρόνια. “Όλοι γνωρίζουμε αυτή την υπόθεση με τον αργαλειό, όπου πραγματικά τέτοιο ενδιαφέρον, μακάρι να το δείχνουμε σε όλα τα θέματα, τα οποία αφορούν στο νησί μας. Προφανώς απασχόλησε περισσότερο απ΄ όσο θα έπρεπε”, εκτίμησε, λέγοντας ακόμη πως, “μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπήρξαν δύο προσφυγές στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση”. Σύμφωνα με όσα τόνισε, “δεν θα κάνω αναφορά στις προσφυγές, δεν έχει κανένα νόημα, δεδομένου ότι απ΄ όσο γνωρίζω η μειοψηφία τις γνωρίζει εκ των έσω”. Η ίδια μίλησε για αλληλογραφία του Συλλόγου Φίλων του Βιομηχανικού Μουσείου με τον Δήμο όλο αυτό το διάστημα, γνωστοποιώντας μάλιστα πως και η Αποκεντρωμένη που έγιναν οι προσφυγές, ζήτησε στοιχεία και έγγραφα. “Αυτό το θέμα πήρε τόσο αρνητική εξέλιξη, αν και τόσο οι προθέσεις του κ. Σταυρακόπουλου, όσο και οι δικές μου, ήταν πραγματικά να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτός ο αργαλειός που σάπιζε και μέχρι να γίνει το αίτημα του κ. Σταυρακόπουλου κανείς δεν είχε ενδιαφερθεί γι' αυτό το κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς”, ανέφερε παρακάτω η ίδια, αποκαλύπτοντας... εμμέσως πως ούτε ο Δήμος μέχρι τότε είχε ασχοληθεί συστηματικά με το θέμα. “Με όλη αυτή τη μεγάλη αντίδραση που υπήρξε, ακολούθησε ένα έγγραφο αξιοπρέπειας και ενότητας από τον ιδρυτή της Hermoupolis Heritage με το οποίο αποσύρει το αίτημά του για τον “δανεισμό” ουσιαστικά – δεν θα τον χαρίζαμε – του αργαλειού”.
Άρης Ρώτας: "Θα αξιοποιήσετε τη χορηγία από εφοπλιστή(;)"
Σε συνέχεια της αναφοράς της κ. Μενδρινού πως ο Δήμος θα κάνει το καλύτερο που μπορεί για τη βιομηχανική κληρονομιά του τόπου, το μέλος της Δημοτικής Αρχής, Γιάννης Βουτσίνος, με προκλητικό ύφος προς την αντιπολίτευση, ανέφερε: “Μετά από αυτή την εξέλιξη περιμένω με ανυπομονησία να δω όλους αυτούς τους αντιδρώντες, τί θα κάνουν για να διασώσουν – γιατί δεν μιλάμε για αξιοποίηση – τον αργαλειό που σαπίζει, μέσα στις αποθήκες και όλων των υπόλοιπων ιστορικών κομματιών”.
Παίρνοντας τον λόγο, ο επικεφαλής της παράταξης “Με σχέδιο για τη Σύρο”, Άρης Ρώτας, αρχικά έκανε λόγο για “έλλειψη δημοκρατίας” από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, εξηγώντας πως, έπρεπε να τοποθετηθεί και η πρόεδρος του φορέα που παρέστη και είχε κάνει τη μία προσφυγή.
Παρακάτω, υπενθυμίζοντας στον κ. Βουτσίνο πως είναι μέλος της Δημοτικής Αρχής, έθεσε εκ νέου στο προσκήνιο, πως, υπάρχει μία χορηγία από τον εφοπλιστή, κ. Πατέρα, για τη διάσωση του αργαλειού. “Κακό πράγμα η ξεροκεφαλιά, αγαπητοί συνάδελφοι. Η αντιδήμαρχος, εκτός από συμπεριφορές απολυταρχικές και αυταρχικές παρουσιάζει και αλαζονική συμπεριφορά και παραπλανεί το Σώμα και τους πολίτες. Εσκεμμένα και εις γνώση της”, παρατήρησε αρχικά για την απόκρυψη της τελικής απόφασης του κ. Σταυρακόπουλου, ενώ πρόσθεσε: “Κύριε Βουτσίνε έχετε μία προσφορά από έναν εφοπλιστή. Μπορείτε κάλλιστα να πάρετε μία απόφαση και να τη δεχτείτε, για την αποκατάσταση του αργαλειού. Είναι πάρα πολύ εύκολο και περιμένω να δούμε τι θα γίνει στο μέλλον”.
Σε συνέχεια αυτών, η Κανδιώ Μαραγκού από την ίδια παράταξη, επεσήμανε πως η Δημοτική Αρχή αποσύρει την παραχώρηση, καθώς “φοβήθηκε το αποτέλεσμα των προσφυγών”.
Ν. Καΐλης: "Τι θα κάνει ο Δήμος με τη βιομηχανική κληρονομιά;"
Δριμεία κριτική άσκησε και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλας Καΐλης, τονίζοντας πως, η τότε συζήτηση για την παραχώρηση έγινε “από πολιτικό γινάτι”.
Εστιάζοντας στην ουσία του θέματος, έθεσε μία σειρά ερωτήσεων προς τη Δημοτική Αρχή. “Το θέμα δεν είναι ο κ. Σταυρακόπουλος, αλλά ο Δήμος. Τι θέλει να κάνει η Δημοτική Αρχή, πώς θέλει να αναδείξει την περιουσία την οποία έχει και που όπως είπαμε δεν είναι δική της είναι ο πολιτισμός του νησιού μας και η ιστορία μας, την οποία αυτή τη στιγμή έτυχε να διαχειρίζεται η συγκεκριμένη Δημοτική Αρχή”. Σε αυτό το πλαίσιο, ρώτησε: “Το υπό συζήτηση τμήμα της συλλογής, σε ποιον ανήκει; Ήταν τμήμα του Δήμου ή ανήκει στο Επιστημονικό και Μορφωτικό Ίδρυμα Κυκλάδων (ΕΜΙΚ); Το ΕΜΙΚ μπορεί να έχει πάψει να λειτουργεί, αλλά δεν έχει εκκαθαριστεί εξ όσων γνωρίζουμε. Σε ποιον ανήκει; Ό,τι αγοράστηκε από το ΕΜΙΚ αγοράστηκε με χρήματα του Δημοσίου. Αν έχουν περάσει όλα αυτά με παραχωρητήρια στον Δήμο, να δούμε τι έχει περάσει. Τι μέλλει γενέσθαι με το Βιομηχανικό Μουσείο που είναι το μέσον ανάδειξης του Βιομηχανικού Πολιτισμού; Ο μόνιμος και μοναδικός υπάλληλος που είναι εκεί συνταξιοδοτείται, υπάρχει αντικαταστάτης; Τα εκθέματα της πρώτης αίθουσας, τα οποία είναι με χρησιδάνειο από το ΓΑΚ και έχει λήξει το χρησιδάνειο εδώ και χρόνια, τι θα γίνουν; Θα επιστραφούν στο ΓΑΚ; Υπάρχουν ενέργειες για τη δημιουργία πιστών αντιγράφων; Πώς θα λειτουργήσει το Βιομηχανικό Μουσείο τα επόμενα χρόνια;”.
Ν. Αλμπανόπουλος: Το αποτέλεσμα των προσφυγών θα ήταν μπούσουλας
Κριτική άσκησε και ο επικεφαλής της παράταξης “Σύρος εξ αρχής”, Νίκος Αλμπανόπουλος, λέγοντας αρχικά πως, “ακούσαμε ότι αυτός ο άνθρωπος είχε αποσύρει το αίτημά του. Και όμως δεν ενημερωθήκαμε στην προηγούμενη συνεδρίαση (…) Αυτό θεωρώ πως ήταν αντιθεσμική ενέργεια από την αντιδήμαρχο”. Σημείωσε, μάλιστα, πως η παράταξή του είχε διαφωνήσει με την παραχώρηση για συγκεκριμένους λόγους, επισημαίνοντας ακόμη πως “θα ήταν ευτυχές να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των προσφυγών, που πιστεύω πως θα ήταν κατά της πρώτης απόφασης του Δ.Σ, καθώς θα ήταν ένα μπούσουλας για το μέλλον αναφορικά με παραχωρήσεις και για πάρα πολλά έτη, περιουσίας του Δήμου”.
Σε ανάλογο τόνο, το μέλος της παράταξής του, Αγγελική Ψιλοπούλου εξέφρασε την απογοήτευσή της για τη διαχρονική εγκατάλειψη του Βιομηχανικού Μουσείου, ζητώντας από τη Δημοτική Αρχή να ενεργήσει κατάλληλα και ως οφείλει για την περαιτέρω πορεία του. “Ποιος είναι υπεύθυνος για την αποθήκη του Βιομηχανικού Μουσείου; Ο Δήμος. Οφείλει να την έχει σε πολύ καλή κατάσταση. Παραμελημένα τα μηχανήματα. Φυσικά φθείρονται πολύ περισσότερο, απ΄ ό,τι ο χρόνος τα επηρεάζει”, ανέφερε μεταξύ άλλων, μεταφέροντας τέλος, την απογοήτευση και όσων συμμετείχαν στην ίδρυση του Βιομηχανικού, για τα σημερινά δεδομένα.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- “Επιχορηγήσεις ψηφοθηρικού χαρακτήρα”
12 Αυγ. 2024 - 6:19 - Απαιτούν δημοκρατικές αποφάσεις σε τουρισμό και πολιτισμό
15 Μαΐου. 2024 - 6:20 - “Θα κλείσετε στο συρτάρι ολόκληρη τη Σύρο”
31 Ιαν. 2024 - 6:20 - Εναλλακτική πρόταση για το εκθετήριο του Μάνου Ελευθερίου
14 Οκτ. 2024 - 6:20 - Επτά μήνες ανενεργή η Επιτροπή Πολιτισμού
5 Αυγ. 2024 - 6:19