Την πρόθεσή του, να καλύψει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου το κόστος ανακατασκευής της Α΄ Κλειστής Αίθουσας στη Σύρο, γνωστοποίησε ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και τις ομάδες

Δέσμευση Λεονταρίτη για λύση στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ

Με πρωτοβουλία του, πραγματοποιήθηκε συνάντηση, χθες, στο γραφείο του, για τη σοβαρή υπόθεση

Την πρόθεσή του, να αναλάβει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου να καλύψει το κόστος ανακατασκευής της Α΄ Κλειστής Αίθουσας μπάσκετ, γνωστοποίησε ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και τις δύο ομάδες, χθες, στο πλαίσιο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, εν αναμονή της νέας μελέτης που θα έχει στη διάθεσή του ο Δήμος, εντός Σεπτεμβρίου, για το έργο που θα πρέπει να υλοποιηθεί το ταχύτερο, ώστε να μη μένει άστεγη η μπασκετική κοινότητα του νησιού.

Δυστυχώς, οι αθλητές της καλαθοσφαίρισης, παραμένουν χωρίς στεγασμένο γήπεδο για τρία χρόνια, ενώ αναμένεται να αρχίσει το νέο πρωτάθλημα και η νέα προπονητική σεζόν άμεσα.

Σημειώνεται πως, η κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το γήπεδο “κουφάρι” είναι εξαιρετικά κακή, όπως επιβεβαιώνουν και οι φωτογραφίες, αλλά και διαπιστώνει ο κάθε πολίτης που περνά από το σημείο. Δυστυχώς, η Σύρος αποτελεί τη μοναδική πρωτεύουσα νομού που δεν διαθέτει κλειστό γήπεδο μπάσκετ, κατάσταση που πλέον, δείχνει να αλλάζει, μετά τη διάθεση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου να καλύψει το κόστος του έργου, αλλά και να “τρέξει” η ίδια τη δημοπράτησή του.

H απόφαση του Γιώργου Λεονταρίτη να μπει τέλος στην αγωνία και την τεράστια ταλαιπωρία των αθλητών που μέχρι σήμερα, έκαναν προπονήσεις κυριολεκτικά στη βροχή, ή και ακύρωναν πολλές από αυτές, δίνει αισιοδοξία για την επιστροφή τους σε ένα κανονικό και ασφαλές γήπεδο μπάσκετ.

Με αφορμή τη συνάντηση που προκάλεσε ο ίδιος στο γραφείο του, χθες, κλήθηκε να μιλήσει στην “Κοινή Γνώμη” προκειμένου να γνωρίζει η τοπική κοινωνία τι θα γίνει για την Α΄ Κλειστή Αίθουσα.

Αξίζει να σχολιαστεί πως, η Περιφέρεια με τη στάση της, έρχεται να ανακουφίσει τον Δήμο από τη μεγάλη βάσανο της αναζήτησης χρηματοδότησης.

Σημειώνεται πως, στη χθεσινή συνάντηση, συμμετείχαν ο δήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, εκπρόσωπος από την Πολεοδομία του Δήμου, ο προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, Λουκάς Καραδήμας, ο γενικός διευθυντής και υπεύθυνος αναπτυξιακού προγραμματισμού, Αντώνης Λούβαρης και οι πρόεδροι από τις ομάδες Α.Ο. Ερμούπολης και Άρης Σύρου.

Θα αναλάβουμε εξ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση”

Δεδομένου πως σε προχθεσινό ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης”, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος έκανε αναφορά για εκτίμηση της δαπάνης, στο ύψος του 1,5 εκατ. ευρώ, ο κ. Λεονταρίτης, ρωτήθηκε για την πρόθεση κάλυψης της χρηματοδότησης του έργου.

“Πήραμε την πρωτοβουλία, προκειμένου να δώσουμε λύση προς όφελος της νεολαίας και των αθλητών της Σύρου. Μέχρι σήμερα, δεν είχαμε κάποιο αίτημα γραπτώς για το θέμα. Να πω, πως, η πρόθεσή μας είναι – εφόσον η ανακατασκευή του κλειστού γηπέδου μπάσκετ είναι στο επίπεδο που έχουν αναφέρει, δηλαδή της τάξης έως του 1,5 εκατ. ευρώ – παρότι πρόκειται για ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσό, να αναλάβουμε εμείς το έργο εξ ολοκλήρου με χρηματοδότησή μας”, δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη”, επισημαίνοντας πως προτεραιότητα για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου αλλά και για όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές είναι να ανακουφιστεί η αθλητική κοινότητα.

“Δεδομένου πως πλησιάζουμε στην έναρξη και της φετινής αγωνιστικής περιόδου για το μπάσκετ και επειδή έχουν συμπληρωθεί ήδη τρία χρόνια με κλειστό το γήπεδο, πήραμε την πρωτοβουλία της συνάντησης για να γνωστοποιήσουμε την πρόθεσή μας. Πρέπει πάση θυσία να ξεμπλοκάρει η υπόθεση για τους νέους αθλητές, ώστε να έχουν ένα αξιοπρεπές, ασφαλές και σύγχρονο κλειστό γήπεδο μπάσκετ”, εξήγησε ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης.

Εξετάστηκαν όλα τα σενάρια

Ο ίδιος γνωστοποίησε δε, πως, στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος όλα τα σενάρια για την απόκτηση ενός σύγχρονου γηπέδου μπάσκετ και εξετάστηκε ακόμη και η σκέψη για προκάτ γήπεδο, κάτι που όμως δεν είναι εφικτό.

“Όλοι επιθυμούμε να δοθεί οριστική λύση αλλά να δοθεί και όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Κατανοώντας την αγωνία των παραγόντων και των παιδιών εξετάσαμε διεξοδικά όλες τις περιπτώσεις. Από την Πολεοδομία μας απέκλεισαν ρητά και κατηγορηματικά τη δυνατότητα τοποθέτησης προκατασκευασμένης αίθουσας”, σημείωσε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως, η ίδια Υπηρεσία εξήγησε πως, “χωροταξικά δεν υπάρχει συντελεστής για να τοποθετηθεί προκάτ αίθουσα, πέραν των μεγάλων τεχνικών προβλημάτων που υπάρχουν, διότι τέτοια κατασκευή δεν υπάρχει πουθενά σε νησί. Είναι κατασκευές που κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα είναι απόλυτα ασφαλείς”. Επίσης, τόνισε πως, “δεν μπορεί να γκρεμιστεί το υπάρχον γήπεδο, διότι θα χαθεί ο συντελεστής δόμησης και θα πρέπει να κατασκευαστεί ένα μικρότερο γήπεδο”.

Ως εκ τούτου, επεσήμανε πως, με βάση τα παραπάνω, “η απόφαση είναι να πάμε σε οριστική ανακατασκευή του γηπέδου μπάσκετ με εφικτές τεχνικές λύσεις που υπάρχουν”.

Πρόθεση ανάληψης και της δημοπράτησης για την υλοποίηση του έργου

Δεδομένου πως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης ανέθεσε τη μελέτη τον Ιούνιο και αναμένει να την έχει μέχρι 22 Σεπτέμβρη, ο κ. Λεονταρίτης πρόσθεσε, πως, χρήσιμο είναι η Δημοτική Αρχή να ασκήσει πιέσεις, ώστε να μην καθυστερήσει η παράδοσή της.

“Ζήτησα από τον Δήμο να ασκήσει πιέσεις για να έχει στη διάθεσή του, το ταχύτερο τη μελέτη που έχει αναθέσει για την Α΄ Κλειστή Αίθουσα μπάσκετ, ώστε να προχωρήσουμε”, πρόσθεσε, απαντώντας και στην ερώτηση ποιο θα είναι το επόμενο βήμα για την υλοποίηση του έργου.

“Εφόσον η μελέτη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης είναι σωστή και πλήρης, θα προχωρήσουμε – σε δημοπράτηση του έργου με το “μοντέλο” μελέτη – κατασκευή για να “τρέξουμε” πολύ γρήγορα. Θέλουμε να δημοπρατήσουμε το έργο εμείς, από την Περιφέρεια”, ξεκαθάρισε, δεσμευόμενος τέλος πως, ο στόχος της Περιφερειακής Αρχής είναι “να προχωρήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται ένα έργο ανακατασκευής, για να καλύπτονται οι ανάγκες των αθλητών του μπάσκετ στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων”.

Ο κ. Λεονταρίτης υπογράμμισε ακόμη πως, αν και η Περιφέρεια έχει φροντίσει για υποδομές αναφορικά με όλη τη γκάμα αθλημάτων στη Σύρο, “για το γήπεδο μπάσκετ δεν είχαμε μπορέσει να κάνουμε κάτι σχετικό, καθώς από το 2019 που είχαμε πρόθεση να αναλάβουμε την υπόθεση, είχε αρνηθεί η τότε Δημοτική Αρχή. Σήμερα βλέποντας το τέλμα, επανήλθαμε. Η συμφωνία μας είναι πως θα το αναλάβουμε με διαβαθμιδική σύμβαση και θα το “τρέξουμε” το συντομότερο δυνατόν”.

Συμπληρωματικά, στην ερώτηση πότε εκτιμά πως θα μπορέσει να υλοποιηθεί το έργο, επεσήμανε πως, “αυτό θα εξαρτηθεί από τον χρόνο παράδοσης της μελέτης και το διάστημα που θα απαιτηθεί για να βγει ο διαγωνισμός. Τότε θα μπορώ να πω με ακρίβεια. Δεν εξαρτάται από τις προθέσεις μας, αλλά από γραφειοκρατικά θέματα. Πάντως, εμείς θα “τρέξουμε””.

Συντήρηση και του ανοικτού γηπέδου

Πέραν των ανωτέρω, ο κ. Λεονταρίτης επεσήμανε πως μέχρι να γίνει το νέο έργο του κλειστού γηπέδου, η Περιφέρεια θα συντηρήσει ένα εξωτερικό γήπεδο, για να έχουν οι αθλητές τη δυνατότητα να προπονούνται με ασφάλεια.

“Μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή θα βελτιώσουμε το εξωτερικό γήπεδο που είναι σε άθλια κατάσταση. Θα πάμε σε ανακατασκευή του τάπητα, σε τοποθέτηση νέου ηλεκτροφωτισμού και σε οτιδήποτε άλλο χρειαστεί για να γίνει περισσότερο λειτουργικό”.

Αλέξης Αθανασίου: “Συνδράμει η Περιφέρεια και ευχαριστούμε πολύ”

Την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις εξέφρασε ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη”. “Έχουμε μπροστά μας μία καθαρή λύση με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Από την πλευρά μας, αναμένουμε τη μελέτη που έχουμε αναθέσει για την Α΄ Κλειστή Αίθουσα μέσα στον Σεπτέμβρη. Κάναμε μία διευρυμένη σύσκεψη και καταλήξαμε στην ανακατασκευή με τη συνδρομή της Περιφέρειας”, ανέφερε, εξηγώντας πως θα γίνει διαβαθμιδική σύμβαση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

“Θέλω να ευχαριστήσω τον αντιπεριφερειάρχη, Γιώργο Λεονταρίτη, τους συνεργάτες τους δικούς μου και τα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας για τη λύση αυτή, καθώς και για τη βελτίωση του ανοικτού γηπέδου”, πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Προτού κλείσει τις δηλώσεις του, υπενθύμισε πως, “στη θητεία μας δεν βρήκαμε τίποτα. Βρήκαμε μόνο μία σκέψη του πρώην αντιδημάρχου, κ. Αληφραγκή να κατεδαφιστεί το γήπεδο, κάτι που δεν γίνεται”, λέγοντας ακόμη, πως, “γι αυτό επιλέγουμε αυτή τη λύση της σιδηροκατασκευής”.

Επανέλαβε τέλος, πως, “έρχεται η Περιφέρεια να συνδράμει με τις δυνάμεις της και γι αυτό την ευχαριστούμε πάρα πολύ”.