Απαντήσεις του δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξη Αθανασίου για το αρνητικό αποτέλεσμα της εργολαβίας, κατά το φετινό καλοκαίρι

“Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από την αποκομιδή ανακύκλωσης”

Αν και υπάρχει ο στόχος να περάσει η περισυλλογή στον Δήμο, ωστόσο, ετοιμάζεται νέος διαγωνισμός για να συνεχίσει το νησί με ιδιώτη, από Απρίλιο και μετά

Αρνητικές εικόνες με “βουνά” ανακύκλωσης δίπλα από τους γεμάτους μπλε κάδους, αντίκριζαν φέτος το καλοκαίρι, δυστυχώς καθημερινά, τόσο οι κάτοικοι της Σύρου, όσο και οι επισκέπτες του νησιού, αφού η εργολαβία παρουσίασε τεράστια προβλήματα και η Δημοτική Αρχή, βρέθηκε με… δεμένα χέρια, απέναντι σε αυτή την κατάσταση.

Ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου παραδέχεται το μεγάλο πρόβλημα που υπήρξε στο νησί το φετινό καλοκαίρι, δίνοντας απαντήσεις για το περιθώριο κινήσεων του Δήμου, απέναντι σε μία εργολαβία που δεν τήρησε τα προβλεπόμενα και που αν οδηγούταν στην έκπτωση, η δημοτική πλευρά δεν είχε τη δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες με δικά της μέσα και ανθρώπινο δυναμικό, στην “καρδιά” της τουριστικής σεζόν.

Ωστόσο, εύλογα οι δημότες απαιτούν την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της υπηρεσίας από τον ιδιώτη, προκειμένου ο τόπος να παραμένει καθαρός και ο κάθε επισκέπτης, να μην φωτογραφίζει τα αμάζευτα ανακυκλώσιμα υλικά, που σε πολλές περιπτώσεις, προκάλεσαν και δικαίως εξαιρετικά αρνητικά σχόλια.

Η Δημοτική Αρχή κατηγορήθηκε για ανικανότητα ως προς τον έλεγχο της εργολαβίας, ενώ όπως έγινε σαφές, ο Δήμος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Γιάννης Μαραγκός, δεν ήταν λίγες οι φορές που συνέδραμαν για να απομακρυνθούν τα “βουνά” της ανακύκλωσης από τους δρόμους και πολλά κεντρικά σημεία της πόλης.

Απολογιστικά, ο Αλέξης Αθανασίου δίνει απαντήσεις για τη σοβαρή υπόθεση, ενώ γνωστοποιεί πως ο Δήμος θα συνεχίσει με ιδιώτη το έργο της αποκομιδής, ωστόσο, παράλληλα προωθεί τις κινήσεις του, ώστε να μπορέσει κάποια στιγμή μελλοντικά, να πάρει πάνω του και την αποκομιδή της ανακύκλωσης.

Δεν υπήρξε ανταπόκριση από τον εργολάβο”

Ειδικότερα, για το αν ως δήμαρχος είναι ικανοποιημένος ή όχι, από την κατάσταση που διαμορφώθηκε το καλοκαίρι με την προβληματική εκτέλεση της εργολαβίας, ανέφερε: “Θα ήταν αναληθές να πει κάποιος ότι είμαστε ευχαριστημένοι, ως Δήμος, με την αποκομιδή της ανακύκλωσης”.

Εξήγησε από την πλευρά του, πως, “το πρόβλημα έχει πολλές παραμέτρους, οι οποίες σε πολλές των περιπτώσεων ήταν ανυπέρβλητες”. Υπενθύμισε μάλιστα πως, “είναι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο ίδιος ανάδοχος (σύμβαση 2 χρόνια συν ένας χρόνος προαίρεση που ενεργοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο από τον ίδιο διαγωνισμό)” και όπως τόνισε, σύμφωνα με τον ίδιο τον εργολάβο, “οι όροι του διαγωνισμού κατέστησαν ουτοπικοί από την αρχή λόγω της ενεργειακής κρίσης”.

Στην παρατήρηση πως έγιναν κινήσεις από τον Δήμο για ελάφρυνση της κατάστασης, ο δήμαρχος συμπλήρωσε πως, “παρά τις προσπάθειες του Δήμου να εξισορροπήσει και το οικονομικό, αλλά και το πρακτικό σκέλος, για εμάς δεν υπήρξε η ανάλογη ανταπόκριση από τον εργολάβο”.

Συνέδραμε ο Δήμος, με ανάλογη χρέωση στον εργολάβο

Δεδομένου πως για τα… κενά στο έργο της αποκομιδής, συνέδραμε ο Δήμος, ο Αλέξης Αθανασίου ρωτήθηκε για το αν ο Δήμος – όπως προβλέπεται βάσει σύμβασης -, δεν θα καταβάλλει όλο το ποσό στον εργολάβο.

“Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος και Καθαριότητας πολλές φορές συνέδραμε στην αποκομιδή ανακύκλωσης με την ανάλογη χρέωση στον εργολάβο, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση, αλλά αυτό δεν μπορούσε να δώσει τη λύση, την οποία όλοι επιθυμούσαμε”, ανέφερε, εξηγώντας παρακάτω πως, ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα σήμερα, να αναλάβει το έργο της αποκομιδής.

“Η Υπηρεσία δεν διαθέτει λειτουργικό όχημα τύπου πρέσας που χρειάζεται για την ανακύκλωση, ούτε τους έξτρα 5 εργαζόμενους που απαιτούνται για να λειτουργήσει ικανοποιητικά η αποκομιδή ανακύκλωσης”, σημείωσε, λέγοντας ακόμη πως, “αν συνοψίσουμε τα προβλήματα του εργολάβου, πέραν από το οικονομικό - που επικαλείται ως πρώτο -, θα λέγαμε ότι αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα με το προσωπικό που απασχολεί και με τον εξοπλισμό (σ.σ. δεν έβρισκε οδηγούς)”.

"Πίεση μέσα σε νόμιμο πλαίσιο"

Ερωτηθείς, αν ασκήθηκε πίεση στον εργολάβο για να ανταποκριθεί και για να καλύψει τις συμβατικές υποχρεώσεις του, ή αν ο Δήμος κράτησε ήπια στάση, ο δήμαρχος υποστήριξε: “Η πίεση που του ασκήθηκε έπρεπε να είναι μέσα στο νόμιμο πλαίσιο, βάσει της σύμβασης που έχουμε συνυπογράψει κι αυτό έγινε σε πολλές περιπτώσεις, ενώ έπρεπε να συνυπολογίσουμε με τον αντιδήμαρχο, Γιάννη Μαραγκό και την Υπηρεσία την ώρα της “μάχης” που είναι οι πολύ αυξημένες ανάγκες του καλοκαιριού”.

Για τη συνδρομή του Δήμου, θέλησε δημόσια να ευχαριστήσει και όσους ανταποκρίθηκαν στην Υπηρεσία Καθαριότητας. “Επιτρέψτε μου να πω ότι και εγώ και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος έχουμε ευχαριστήσει την Υπηρεσία Καθαριότητας για τη συνδρομή της και στην ανακύκλωση όποτε χρειάστηκε, επαναλαμβάνω με την ανάλογη χρέωση στον εργολάβο όπως προβλέπεται από τη σύμβαση”. Συμπλήρωσε δε, πως, “προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω τον Γιάννη Μαραγκό που συνέδραμε τόσες φορές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με προσωπική εργασία σε περιπτώσεις που η αποκομιδή λόγω βλαβών ή άλλων προβληματικών ζητημάτων έδειχνε ότι ξέφευγε”.

Ο ανάδοχος γνωρίζει ότι δεν θα πληρωθεί”

Ερωτηθείς ξανά για το αν έχουν γίνει στο σύνολό τους οι κινήσεις για να γνωρίζει ο εργολάβος πως δεν θα πληρωθεί για υπηρεσίες που δεν παρείχε, διαβεβαίωσε: “Για να είμαστε σαφείς, ο ανάδοχος γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να πληρωθεί υπηρεσίες τις οποίες δεν παρείχε κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2024, έχουν γίνει τα απαραίτητα υπηρεσιακά σημειώματα από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και την Υπηρεσία και τώρα, τον Σεπτέμβριο τον αναμένουμε στη Σύρο για τα περαιτέρω”.

Νέος διαγωνισμός για ιδιώτη

Παρακάτω και με φόντο πως η σύμβαση θα λήξει τον προσεχή Απρίλη, ο δήμαρχος ρωτήθηκε αν η Δημοτική Αρχή θα επιλέξει να συνεχίσει με ιδιώτη στην αποκομιδή ανακύκλωσης, ή αν θα πάρει πάνω της την υπόθεση. “Η σύμβασή του λήγει τον ερχόμενο Απρίλιο, η Υπηρεσία ετοιμάζει το νέο διαγωνισμό, αλλά ο απώτερος στόχος είναι να μπορέσουμε να κάνουμε την αποκομιδή της ανακύκλωσης μέσω της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, πράγμα για το οποίο συμφωνούμε η Υπηρεσία, ο κ. Μώτος και ο κ. Μαραγκός”.

Ωστόσο, εξήγησε πως, “αυτό όμως, επειδή περιλαμβάνει προσλήψεις έξτρα εργαζομένων και οχημάτων που δεν εξαρτώνται από το Δήμο μόνον ως διαδικασίες, σας λέω ότι είναι απαραίτητη η εκπόνηση νέου διαγωνισμού, ώστε το ερχόμενο καλοκαίρι να είμαστε σίγουροι ότι θα μπορούμε να μειώσουμε στο ελάχιστο τα προβλήματα που όλοι παρατηρούμε εδώ και τρία καλοκαίρια στην αποκομιδή της ανακύκλωσης”.

Συμπληρωματικά, ερωτηθείς για το αν ο νέος διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί εγκαίρως, απάντησε πως, “ναι, αυτό μας ενδιαφέρει να πετύχουμε” και για το αν οι όροι θα επικαιροποιηθούν για να “πατούν” στις ανάγκες της Σύρου, ο δήμαρχος απάντησε: “Ασυζητητί”.

Την ώρα της μάχης, επιλέξαμε να καταγράψουμε τις μικρότερες απώλειες”

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ζητήθηκε να διευκρινίσει, αν ήταν εφικτό ή όχι, να δώσει τέλος στην τρέχουσα προβληματική εργολαβία. “Αν με ρωτάτε γιατί δε λύθηκε η σύμβαση μέσα στο καλοκαίρι, θα ξαναπώ ότι την ώρα της “μάχης” πρέπει να καταγράψεις τις μικρότερες “απώλειες” που μπορείς. Αυτό επιλέξαμε, όπως θα έπραττε και η κάθε διοίκηση, που κινείται με υπευθυνότητα. Η συζήτηση για να διαθέταμε 5 άτομα από το έκτακτο προσωπικό της Υπηρεσίας για την ανακύκλωση, δεν θα μας έλυνε το πρόβλημα, διότι τα οχήματα της Υπηρεσίας που χρειάζονται για αποκομιδή ανακύκλωσης δεν υπήρχαν ετοιμοπόλεμα”.

Ξεκαθάρισε πάντως, πως, “σε κάθε περίπτωση ο μοναδικός δρόμος είναι ο σχεδιασμός που έχουμε κάνει για την επόμενη μέρα, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τέτοια φαινόμενα και να μας συγχωρούν δημότες και επισκέπτες για τις αρκετές των περιπτώσεων που δεν μπορέσαμε άμεσα να ανταποκριθούμε”.