Πραγματοποίησε συνάντηση η Δημοτική Αρχή για σοβαρές υποθέσεις καταστροφών, σε σχολικές μονάδες της Σύρου

Στον εισαγγελέα ανηλίκων για τους βανδαλισμούς στα σχολεία

Δηλώσεις του εντεταλμένου, Ιωσήφ Ρούσσου για το θέμα, καθώς υπήρξαν περιστατικά που απειλήθηκαν διευθυντές που κατήγγειλαν τέτοιες ενέργειες

Στην Εισαγγελία της Σύρου, απευθύνθηκε η Δημοτική Αρχή αναφορικά με περιστατικά βανδαλισμών και καταστροφών από άγνωστους νέους στον εσωτερικό χώρο σχολικών μονάδων της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, ώστε να υπάρξει ενημέρωση, αλλά και εντατικές περιπολίες από την Αστυνομία,  για να αποφεύγονται παρόμοιες ενέργειες.

Ειδικότερα, η Δημοτική Αρχή πραγματοποίησε συνάντηση και συζήτηση προ ημερών με τον εισαγγελέα ανηλίκων, κ. Παράσχο, καταθέτοντας τον προβληματισμό, αλλά και την ανησυχία της, για καταστροφές που έχουν υπάρξει, καθ΄ όλη τη διάρκεια των πρώτων μηνών της τρέχουσας θητείας. Σπασμένα ξύλινα παιχνίδια σε σχολικές αυλές, καταστροφή εξοπλισμού, αλλά και τοίχους γεμάτους γκράφιτι και συνθήματα ήταν μερικές από τις εικόνες που αντίκρισαν ενδεικτικά στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης και στο Νηπιαγωγείο Ποσειδωνίας, οι διευθυντές των σχολικών μονάδων, οι οποίοι απευθύνθηκαν στην Αστυνομία και στον Δήμο.

Πρόκειται για περιστατικά που έχουν ενταθεί όλο το τελευταίο διάστημα και για τα οποία, ο Δήμος δεν μπορεί να μείνει με σταυρωμένα χέρια. Για όλα τα παραπάνω, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος των σχολείων, Ιωσήφ Ρούσσος, σε συνέχεια πληροφόρησης των αιρετών του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, στην πρόσφατη συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται πως, ο Δήμος από την πλευρά του, έχει υποβάλει και μηνύσεις κατά αγνώστων για καταστροφές σε δημοτική περιουσία, όπως για παράδειγμα για την περίπτωση με τα κιόσκια των ηλεκτρικών σκούτερ στην πλατεία Μιαούλη.

Να σημειωθεί δε, πως, από τη... μανία της καταστροφής, δεν έχουν ξεφύγει ούτε τα δημοτικά, ούτε τα ιδιωτικά κτήρια, κυρίως στο κέντρο της Ερμούπολης.

Άνοιξε” το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο

Συγκεκριμένα, ο κ. Ρούσσος γνωστοποίησε τη συνάντηση με τον εισαγγελέα ανηλίκων προς το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου, για να γνωρίζουν τις κινήσεις του Δήμου, επισημαίνοντας τα εξής: “Πριν από μερικές ημέρες κάναμε μία συνάντηση με τον εισαγγελέα ανηλίκων, ο δήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Μάνθος Μανθόπουλος κι εγώ και θέσαμε τα προβλήματα που καταγράφουμε σχετικά με τους βανδαλισμούς στα σχολεία. Είχαμε κι ένα πολύ άσχημο περιστατικό και ειδικότερα, με μία διευθύντρια που είδε κάποιο απόγευμα παιδιά να προχωρούν σε καταστροφές  και όταν φώναξε την Αστυνομία, δέχθηκε απειλές ότι θα φάει και μήνυση”. Μάλιστα, πρόσθεσε πως με την πλευρά του εισαγγελέα, “είχαμε μία πάρα πολύ καλή συνεργασία και μας είπε ότι θα αναλάβει κι εκείνος να κάνει κάποιες δράσεις σε συνεργασία με εμάς για τα σχολεία”.

Βροχή” από βανδαλισμούς σε σχολικές μονάδες

Με φόντο τα παραπάνω, ο κ. Ρούσσος μίλησε αναλυτικά στην “Κοινή Γνώμη”. Ερωτηθείς για τους λόγους που πυροδοτήθηκε η συνάντηση με τον εισαγγελέα, ανέφερε: “Επειδή γενικότερα παρατηρούμε όλα τα τελευταία χρόνια, αλλά και στην τρέχουσα θητεία που αναλάβαμε εμείς, να γίνονται βανδαλισμοί, αποφασίσαμε να κάνουμε κάποιες κινήσεις. Στο πρώτο εξάμηνο της θητείας μας, δυστυχώς καταγράψαμε περιστατικά και ως εντεταλμένος πλέον για τις σχολικές μονάδες, επιδίωξα να κάνουμε μία συνάντηση με τον εισαγγελέα ανηλίκων. Στη συνάντηση συμμετείχαν και ο δήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Μάνθος Μανθόπουλος”.

Αναφορικά με τα περιστατικά που ήταν πιο έντονα και “υπαγόρευσαν” την ενεργοποίηση του Δήμου, περιέγραψε: “Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο μπήκαν άγνωστοι και έκαναν γκράφιτι και ζωγράφισαν πολλές επιφάνειες τοίχων με σπρέι, ό,τι ακριβώς κάνουν και σε άλλα σημεία της πόλης, δυστυχώς, όπως την πλατεία κ.α. και αναγκάστηκε να πάει το Τμήμα Μικρών Έργων για να καθαρίσει και να βάψει. Σε αυτή την προσπάθεια βοήθησε και το σχολείο, όμως δυστυχώς, είδαμε να συνεχίζεται αυτή η συμπεριφορά. Περιστατικά παρόμοια, έγιναν στο ίδιο σχολείο τρεις ακόμη φορές. Επίσης, να πω ενδεικτικά πως έγιναν βανδαλισμοί και στο Νηπιαγωγείο του Φοίνικα. Εκεί είχαμε είσοδο αγνώστων στην αυλή του σχολείου και δεν έγραψαν μόνο με σπρέι, αλλά προχώρησαν σε καταστροφές ξύλινων παιχνιδιών, παγκακίων και κατασκευών”.

Παρατηρώντας πως το πρόβλημα εντοπίζεται σε πολλά σχολεία, σημείωσε πως οι διευθυντές ενημερώνουν την Αστυνομία. “Γενικότερα υπάρχει αυτό το μεγάλο πρόβλημα στα σχολεία μας.

Αυτά όλα μας αναφέρονται από τους διευθυντές και έχουν γίνει και καταγγελίες στην Αστυνομία από τους ίδιους. Μάλιστα, στην περίπτωση του Νηπιαγωγίου του Φοίνικα για τους βανδαλισμούς πήγα κι εγώ ταυτόχρονα με την Αστυνομία για να καταγράψουμε και από τον Δήμο τις ζημιές. Δυστυχώς, βανδαλισμούς βλέπουμε και στα Γυμνάσια και στα Λύκεια κατά καιρούς”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Γονείς απείλησαν διευθύντρια επειδή ενημέρωσε την Αστυνομία”

Μιλώντας για το περιεχόμενο της συζήτησης με τον εισαγγελέα και για το τί ζήτησε ο Δήμος, ο κ. Ρούσσος πρόσθεσε: “Η συνάντηση που ζητήσαμε και πραγματοποιήσαμε με τον εισαγγελέα ανηλίκων είναι για να υπάρχει μία συνεργασία και με εμάς, αλλά και με την Αστυνομία, ώστε να υπάρξει μία υποστήριξη για το θέμα”.

Ερωτηθείς ειδικότερα, αν αναφέρθηκε και το περιστατικό με την απειλή που δέχθηκε διευθύντρια, συμπλήρωσε: “Να πω πως επιπλέον, έχει παρατηρηθεί και το φαινόμενο να δέχονται απειλές ακόμη και διευθυντές που “έπιασαν” νέους να προβαίνουν σε αυτές τις κινήσεις. Ναι αναφέρθηκε και αυτό. Συγκεκριμένα, απογευματινές ώρες διευθύντρια σχολείου στο νησί, είδε παιδιά να κάνουν τέτοιες πράξεις και ενώ ζήτησε να σταματήσουν, δέχθηκε απειλές ότι δεν είχε δικαίωμα να μιλήσει εκτός ωραρίου εργασίας της. Η πίεση αυτή ασκήθηκε από γονείς και αυτό είναι ένα ακόμη πολύ δυσάρεστο γεγονός”.

Ως εκ τούτου, ο εντεταλμένος σύμβουλος σημείωσε πως “ζητήσαμε βοήθεια από τον εισαγγελέα. Μας είπε ότι θέλει να έχει ενημέρωση και πως θα εξετάσει κι εκείνος τις κινήσεις του για να στηρίξει και διευθυντές ή καθηγητές που έχουν δεχθεί απειλές. Μας τόνισε πως θα ζητήσει από την Αστυνομία να ενημερώνεται για όλα τα περιστατικά με βανδαλισμούς που αφορούν σε ανηλίκους. Ακόμη και περιστατικών που έχουν γίνει συστάσεις”. Ο κ. Ρούσσος, επεσήμανε πως, “υπήρξε μία καλή συνεργασία και μάλιστα ήταν θετικός σε συνεργασία να μιλήσουμε και στα παιδιά των Γυμνασίων και των Λυκείων”.  

Πρωτοβουλίες ενημέρωσης και αύξηση περιπολιών της Αστυνομίας

Αναφορικά με το αν ο Δήμος θα αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες ενημερωτικού χαρακτήρα προς παιδιά και γονείς για να περιοριστούν αυτά τα φαινόμενα, ο κ. Ρούσσος, επεσήμανε: “Εμείς σαν Δήμος, δεδομένων και άλλων βανδαλισμών σε δημόσιους χώρους αλλά και στα σχολεία, έχουμε ζητήσει από την Αστυνομία να αυξήσει τις περιπολίες και εννοούμε σε ώρες εκτός ωραρίου λειτουργίας των σχολείων, οπότε και γίνονται όλοι αυτοί οι βανδαλισμοί”. Εξήγησε, μάλιστα, πως “συνεχίζουμε και καταγράφουμε σε ποια σχολεία είναι τα περιστατικά ώστε να ενημερώνουμε την Αστυνομία, για να κάνει πιο στοχευμένες περιπολίες. Για παράδειγμα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο όντως έγιναν περιπολίες από την Ασφάλεια. Και τους ευχαριστούμε για την ανταπόκρισή τους, γιατί γνωρίζουμε το πρόβλημα της υποστελέχωσης και της Αστυνομίας”.

Επίσης, γνωστοποίησε την πρόθεση του Δήμου να κάνει ενημερωτικές ημερίδες, ενώ εξέφρασε την απογοήτευσή του, γιατί και άλλοι φορείς που έχουν κάνει ανάλογες ενημερωτικές εκδηλώσεις, δε βρήκαν την απαιτούμενη ανταπόκριση.

“Σαν Δήμος θέλουμε να προγραμματίσουμε και να πραγματοποιήσουμε δράσεις ενημερωτικές για παιδιά και γονείς. Εδώ να μεταφέρω τη λύπη μου, γιατί στο πρώτο εξάμηνο του έτους που έχουμε αναλάβει και έχουν γίνει δράσεις από άλλους φορείς, όπως από το 4ο Δημοτικό, από τη Στέγη Ανηλίκων και από τον αθλητικό Σύλλογο ΚΕΝΤΟ, ώστε να πληροφορηθούν σωστά τα παιδιά, να ευαισθητοποιηθούν και να μην προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις και ενέργειες, αλλά και να κατανοήσουν τι σημαίνει, αν πιαστούν να κάνουν τέτοιες ενέργειες, αλλά και τι θα σημάνει και για τους γονείς, λυπάμαι γιατί δεν είχαμε την ανάλογη συμμετοχή”, επεσήμανε ο κ. Ρούσσος.

Πρόσθεσε, δε, πως “είχε γίνει μία πολύ καλή ομιλία από τον ψυχίατρο - παιδοψυχίατρο με διεθνή φήμη, Αθανάσιο Αλεξανδρίδη και πάλι δεν υπήρχε ανάλογη συμμετοχή”.

Άρα, εξήγησε πως, “για εμάς είναι σημαντικό να συμμετέχουν οι γονείς γιατί τα παιδιά είναι παιδιά, θα κάνουν λάθη όμως, επειδή τα παιδιά είναι οι αυριανοί ενήλικες, θα τα βρούμε όλα αυτά μετά στην κοινωνία μας. Δεν γίνεται να μη συμμετέχουν οι γονείς”.

Ο κ. Ρούσσος έκλεισε τις δηλώσεις του, λέγοντας πως “σαν Δήμος θα προγραμματίσουμε κάποιες δράσεις και ίσως κάποιες ενημερωτικές ημερίδες. Είμαστε σε πρώιμο στάδιο, αλλά θα το προχωρήσουμε και θα ενημερώσουμε τους πολίτες”.