Η "Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου" για την ενοποίηση των ΔΕΥΑ Κυκλάδων και το νέο "χαράτσι" στο νερό

  • Σήμερα - 13:01

Ανακοίνωση με θέμα την ενοποίηση των ΔΕΥΑ Κυκλάδων, αλλά και το νέο "χαράτσι" στα τιμολόγια του νερού, εξέδωσε η δημοτική παράταξη του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, "Λαϊκή Συσπείρωση".

Η σχετική ανακοίνωση

"Στις 10-03-2023, σε ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης αναφορικά με την θεσμοθέτηση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), αναφέρονταν πως με αυτή την εξέλιξη η κυβέρνηση της ΝΔ «Επιταχύνει την πορεία συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης, έχοντας διακηρυγμένο στόχο τις “συνενώσεις ή συγχωνεύσεις των παρόχων υπηρεσιών ύδατος” και μοχλό πίεσης (…) οικονομικές και τεχνικές δυνατότητες που μόνο οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ διαθέτουν προδιαγράφοντας έτσι την απορρόφηση των ΔΕΥΑ απ’ αυτές.»

Με αφορμή τη συζήτηση για την λειψυδρία, που άνοιξε ιδιαίτερα έντονα το προηγούμενο διάστημα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνέντευξη τύπου χθες (11/09), βάζοντας μπροστά το τυράκι του διακανονισμού μέρους των χρεών των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) προς τη ΔΕΗ, ανακοίνωσε τη συνένωση των ΔΕΥΑ των Κυκλάδων υπό την ΕΥΔΑΠ Νήσων Αναπτυξιακή Α.Ε., συνοδευόμενη από νέα «πράσινα» χαράτσια στην κατανάλωση του νερού.

Βάζοντας μπροστά το επιχείρημα «Η μετρημένη κατανάλωση είναι ένας γενικός κανόνας ζωής», επιβεβαιώνει την πλήρη ταύτιση της κυβερνητικής πολιτικής με την Κοινοτική Οδηγία - πλαίσιο του 2000, η οποία θέτει σε προτεραιότητα την εξοικονόμηση της ζήτησης νερού, σε αντιπαράθεση επί της ουσίας με τη μεγιστοποίηση της προσφοράς σε κάθε υδατικό διαμέρισμα, δηλαδή την λήψη μέτρων και την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών για την αύξηση του υδατικού αποθέματος και τη σωστή κατανομή του νερού.

Είναι αυτές οι κατευθύνσεις της ΕΕ που υιοθέτησαν οι έως σήμερα κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ για την «αυτοτέλεια, την οικονομική ανάπτυξη και εξυγίανση». Στην πραγματικότητα, με το άλλοθι της «προστασίας» του υδάτινου περιβάλλοντος και της καλής κατάστασης των υδατικών σωμάτων, επιβεβαιώνεται πως μεθοδεύονταν συστηματικά και με την «βοήθεια» των πρόθυμων «παπαγάλων», η αύξηση της τιμολόγησης του νερού και η προώθηση της «ατομικής ευθύνης» για κατανάλωση νερού με «ρέγουλα».

Έτσι, ανοίγει σήμερα ο δρόμος από την κυβέρνηση της ΝΔ για αυξήσεις στην τιμολόγηση του νερού με Κοινή Υπουργική Απόφαση, με τα τιμολόγια να καθορίζονται από τους παρόχους και να ελέγχονται από τη ΡΑΑΕΥ.

Φυσικά, όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό καθώς έχει καεί η γούνα μας από την ανάλογη περίπτωση της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας που σε συνδυασμό με την θέσπιση του Χρηματιστήριου Ενέργειας από τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτόξευσε τις τιμές και άδειασε τις τσέπες μας.

Όσο για τις δικλείδες που επικαλέστηκε ο Υπουργός, ότι δηλαδή οι αυξήσεις θα είναι «στο ύψος του πληθωρισμού», τι σημαίνουν στην πραγματικότητα; Το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν αυξήσεις, αλλά για ένα διάστημα δεν θα είναι μεγαλύτερες από 3% που «τρέχει» ο πληθωρισμός σήμερα και κατατρώει το λαϊκό εισόδημα. Για να δοθεί άλλοθι στην κυβέρνηση, κυκλοφορεί και το παραμύθι ότι οι τωρινές αυξήσεις προέκυψαν ως «ανάγκη» μετά το καλοκαίρι, ως «αντίδοτο» στη λειψυδρία. Τα ψέματα αυτά όμως, αποκαλύπτονται και διαψεύδονται από την οικονομική έκθεση της ΕΥΔΑΠ, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Απρίλη και προανήγγειλε τις αυξήσεις, αναμένοντας τη «διαμόρφωση του νέου τιμολογίου και την πλήρη λειτουργία της ΡΑΑΕΥ».

Τέλος, όσον αφορά την συνένωση των ΔΕΥΑ υπό την ΕΥΔΑΠ Νήσων Αναπτυξιακή Α.Ε., αυτή σημαίνει την ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση του κοινωνικού αγαθού του νερού. Η δημιουργία «ισχυρότερων παρόχων με μείωση αριθμού τους στο 1/4», στοχεύει στη δημιουργία επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας, για να επιταχύνει και να θωρακίσει νομικά την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για την εμπορευματοποίηση του νερού, την παραχώρηση της διαχείρισής του στους επιχειρηματικούς ομίλους, στους διάφορους εργολάβους, εξασφαλίζοντας ακόμα μεγαλύτερα κέρδη, στην πλάτη των καταναλωτών. Αυτό δείχνει και η εμπειρία της Θεσσαλίας με την δημιουργία της Ανώνυμης Εταιρείας (ΟΔΥΘ ΑΕ) που θα διαχειρίζεται το σύνολο των υδάτων της περιοχής.

Για εμάς, το νερό είναι κοινωνικό δικαίωμα, απαραίτητο για την επιβίωση του ανθρώπου και σε αυτή την βάση, δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα.

Σε αυτή τη βάση, διεκδικούμε τη διασφάλιση φθηνού, ελεγμένου, ποιοτικού νερού, την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής, την αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού με κατάλληλα έργα, τη δραστική μείωση των τιμολογίων, την κατάργηση του ΦΠΑ στην τιμή του νερού, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα, κατάργηση των εργολάβων".