Παρουσία γονέων, αθλητών της κολύμβησης και του πόλο, καθώς και των προέδρων Αθλητικών Σωματείων, η συζήτηση για τη μη λειτουργία της πισίνας

Διαχρονική ευθύνη των Δημοτικών Αρχών το… λουκέτο στο κολυμβητήριο

Εφικτή προς το παρόν, η επισκευή για τρίμηνη λειτουργία τους καλοκαιρινούς μήνες

Άστεγη(!) επί τουλάχιστον μία δεκαετία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του ΝΟΣ, Θοδωρής Δούνιας, στο Δημοτικό Συμβούλιο, παραμένει η ναυταθλητική κοινότητα της Σύρου, καθώς η μόλις τρίμηνη λειτουργία του κολυμβητηρίου τη θερινή περίοδο όλες τις τελευταίες θητείες, δεν προσφέρει καμία ουσιαστική στήριξη στις ανάγκες άθλησης των νέων παιδιών, όσον αφορά στην κολύμβηση και το πόλο.

Τα παραπάνω ειπώθηκαν στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας, όπου έγινε την περασμένη εβδομάδα, παρουσία παιδιών, γονέων και εκπροσώπων Σωματείων, οι οποίοι παρακολούθησαν τη συνεδρίαση, ζητώντας σαφείς(!) απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με το κολυμβητήριο, μετά από το πρόωρο κλείσιμό του φέτος το καλοκαίρι, λόγω διαρροής και βλάβης.

Μετά από πίεση και κριτική, κυρίως της μείζονος αντιπολίτευσης, ο δήμαρχος, προσδιόρισε σε τρία επίπεδα τις κινήσεις της παρούσας Δημοτικής Αρχής, εξηγώντας, βέβαια, πως μία οριστική και ουσιαστική λύση για πολύμηνη ή και δωδεκάμηνη λειτουργία είναι μακροπρόθεσμη και εξαιρετικά δύσκολη στην εφαρμογή της.

Συνέπειες στη νεολαία της Σύρου

Ουσιαστικά υπήρξε… σοκαριστική η δήλωση και δημόσια παραδοχή του Αλέξη Αθανασίου, παρουσία των αθλητών, πως όλες οι τελευταίες Δημοτικές Αρχές, διαχρονικά φέρουν ευθύνες για την κάκιστη κατάσταση που έχουν περιέλθει οι εγκαταστάσεις του δημοτικού κολυμβητηρίου, αφού αποδέχτηκαν να λειτουργεί αυτό, για τρεις μήνες τον χρόνο.

Πρακτικά η μη λειτουργία του όλο το υπόλοιπο διάστημα, έχει οδηγήσει στην… αποσύνθεση το ανοιχτό δημοτικό κολυμβητήριο, κάτι που σήμερα έχει συνέπειες πρωτίστως στη νεολαία.  

Τα παραπάνω, σκιαγράφησαν και οι εκπρόσωποι του ΝΟΣ και του Αίαντα Σύρου, Θοδωρής Δούνιας και Δημήτρης Γρυπάρης με αναλυτικές τοποθετήσεις στη συζήτηση, ζητώντας ουσιαστικές λύσεις και όχι “μπαλώματα” για το δημοτικό κολυμβητήριο.

Όπως εξήγησαν, παιδιά που αγαπούν την κολύμβηση και το πόλο, δεν έχουν αθλητική υποδομή που να στηρίζει και να εξυπηρετεί τις ανάγκες τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ίδια, που απογοητεύονται και πολλές φορές εγκαταλείπουν τον ναυταθλητισμό. Μάλιστα, ο κ. Δούνιας τόνισε πως αυτή η παύση του κολυμβητηρίου φέτος, σημαίνει και το τέλος του, αν δεν βρεθεί λύση, καθώς η όποια επισκευή, δεν θα αποδώσει, αφού και να γίνει για την επόμενη χρονιά, δεν θα κρατήσει, αλλά θα παρουσιαστεί ξανά πρόβλημα, εξαιτίας της κατάστασης που βρίσκεται το κολυμβητήριο.

Η Δημοτική Αρχή ρωτά(!) τη Δημοτική Αρχή

Το θέμα άνοιξε στη συνεδρίαση λογοδοσίας, από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και μέλος της Δημοτικής Αρχής, Μάνθο Μανθόπουλο, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στα προβλήματα της διαρροής της πισίνας και της βλάβης, έθεσε τα εξής ερωτήματα προς τον δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή: “Τι προτίθεστε να πράξετε όπως έχετε εξαγγείλει για την επαναλειτουργία του κολυμβητηρίου Σύρου, ώστε να δοθεί σε χρήση ακόμη και καθ' όλον το έτος, πράγμα που αποτελεί πάγιο αίτημα των ναυταθλητικών σωματείων; Στην περίπτωση που κρίνετε πολυέξοδη και χρονοβάρα τη συνολική επισκευή και άμεση ανακατασκευή της υψιστάμενης κολυμβητικής δεξαμενής, έχετε εξετάσει ή προγραμματίσει την εναλλακτική δημιουργία νέας, μικρότερων διαστάσεων (25αρας ή 33μ.) και σύγχρονης τεχνολογίας κολυμβητική δεξαμενή που να είναι φιλικότερη στο περιβάλλον, λιγότερο ενεργειακά και οικονομικά κοστοβόρα σε συντήρηση και λειτουργία, ώστε να δοθεί άμεση διέξοδο και λύση σε όσους ασχολούνται με τον υγρό στίβο;”.

“Η περιγραφή των προβλημάτων δεν είναι λύση”

Στα παραπάνω, ο δήμαρχος έκανε μία αναλυτική τοποθέτηση, περιγράφοντας τα προβλήματα και τις συνθήκες που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση το κολυμβητήριο Σύρου. Μάλιστα, ο κ. Αθανασίου δέχθηκε κριτική από την αντιπολίτευση, τόσο από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Άρη Ρώτα, όσο και από τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλα Καΐλη, για το γεγονός πως “η περιγραφή των προβλημάτων δεν αποτελεί λύση αυτών” και φυσικά για το γεγονός πως “υπάρχουν ευθύνες για τη σημερινή συνθήκη”.

Μάλιστα, σε επίμονο και καυστικό τόνο, ζήτησε κατ΄ επανάληψη ο κ. Ρώτας να ειπωθεί ένα πλάνο κινήσεων της σημερινής Δημοτικής Αρχής για την υπόθεση του κολυμβητηρίου, εξηγώντας πως, οι αθλητές και τα Σωματεία απαιτούν λύσεις για να μπορούν να αθλούνται.

Από την πλευρά των γονέων, δε, μία μητέρα, παίρνοντας τον λόγο, ζήτησε από τον δήμαρχο να πει με απλά λόγια τι θα κάνει για την επαναλειτουργία του κολυμβητηρίου, ώστε να κατανοήσουν τα παιδιά που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σε τρία επίπεδα η προσέγγιση από τον δήμαρχο

Ο κ. Αθανασίου εξήγησε πως ο Δήμος σε πρώτο επίπεδο θα εξετάσει πώς μπορεί να αποκαταστήσει τη βλάβη που προέκυψε, αφού αρχικό μέλημα της Δημοτικής Αρχής είναι να λειτουργήσει το κολυμβητήριο την επόμενη χρονιά για το διάστημα του καλοκαιριού, όπως όλα τα τελευταία χρόνια.

Σε δεύτερο επίπεδο, ανέφερε πως θα εξεταστεί η λύση της προκάτ πισίνας, μικρότερων διαστάσεων, κάτι που ζήτησε επανειλημμένως και ο κ. Γρυπάρης στη συνεδρίαση, τονίζοντας πως θα αποτελούσε μία ενδιάμεση λύση μέχρι να υπάρξει ένας συνολικός τρόπος διαχείρισης της κατάστασης και τέλος, μίλησε για μία μακροπρόθεσμη λύση.

Για την οριστική απάντηση αυτού του προβλήματος, δε, επεσήμανε αόριστα πως θα πρέπει να εκπονηθεί μία μελέτη, που θα αποτυπώνει τη σημερινή κατάσταση και τα προβλήματα και θα προτείνει λύσεις. Μετά, θα χρειαστεί χρηματοδότηση και φυσικά, το μεγάλο πρόβλημα που θα πρέπει να απασχολήσει είναι ο τρόπος με τον οποίον θα καλύπτεται το κόστος της συντήρησης και της λειτουργίας του κολυμβητηρίου.

Τέλος, ο κ. Αθανασίου ανέφερε πως θα επανέλθει με ενημέρωση όταν χρειαστεί, ώστε να γνωρίζουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.