Να αλλάξει η εσφαλμένη κατάταξη στο χωροταξικό του τουρισμού
- Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024 - 06:20
Την άμεση διόρθωση της εσφαλμένης κατάταξης των περιοχών της Ερμούπολης και της Ποσειδωνίας στις κορεσμένες περιοχές, στο χωροταξικό σχέδιο του τουρισμού, ζητά ο δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου με παρέμβασή του, προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με φόντο τη σχετική διαβούλευση.
Ειδικότερα, απαιτεί τη συμπερίληψη των δύο περιοχών στην κατηγορία των αναπτυσσόμενων περιοχών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρξουν πολύ σοβαρές συνέπειες στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου, καθώς και στη διάσωση και επανάχρηση σημαντικού κτηριακού αποθέματος.
Πρόκειται για μία υπόθεση που απασχόλησε έντονα τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης από την περασμένη θητεία, οπότε και αναφορές σε έντυπα πανελλήνιας εμβέλειας, γνωστοποιούσαν τη συγκεκριμένη προβληματική ένταξη των δύο περιοχών στη λίστα με τις κορεσμένες.
Τότε, τόσο ο πρώην δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας, όσο και ο επικεφαλής της τότε μείζονος μειοψηφίας και νυν δήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου, είχαν συνυπογράψει μία κοινή επιστολή προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ζητώντας να διορθωθεί το μεγάλο λάθος, πριν να βγει το τελικό κείμενο σε διαβούλευση.
Τελικώς, αυτό δεν επετεύχθη και σήμερα δυστυχώς, διαπιστώνεται πως η Ερμούπολη και η Ποσειδωνία εντάσσονται στις αναπτυγμένες περιοχές.
Με νέα επιστολή του, ο κ. Αθανασίου ζητά να αλλάξει η πρόβλεψη της κυβέρνησης, κάτι που εξ αρχής έχει απαιτήσει και ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων και ο πρόεδρός του, Μηνάς Μπουγιούρης, όπως και χθες, με δική του επιστολή και το Επιμελητήριο Κυκλάδων.
Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και όπως δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” ο Αλέξης Αθανασίου, “πέρα από τις παρεμβάσεις μας αυτές, θα φέρω το θέμα και στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο για να πάρουμε απόφαση”.
Αξίζει να αναφερθεί πως, σε παρατηρήσεις για το χωροταξικό του τουρισμού έχουν προχωρήσει και το Περιφερειακό Συμβούλιο, επικαιροποιώντας για όλα τα νησιά την παλαιά απόφασή του, όπως και το παράρτημα Κυκλάδων της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, αναμένοντας να τεθεί το θέμα και στο Διοικητικό Συμβούλιό του, συνολικά.
“Προφανές λάθος που θα κοστίσει στο νησί”
Συγκεκριμένα, αρχικά ο κ. Αθανασίου επισημαίνει το λάθος στην κατάταξη των περιοχών της Ερμούπολης και της Ποσειδωνίας, υπενθυμίζοντας παράλληλα και την επιστολή – παρέμβαση που είχε κάνει από κοινού με τον πρώην δήμαρχο:
“Με την με αριθ. πρωτ.: 24113/22-12-2023 κοινή επιστολή του προκατόχου μου δημάρχου Σύρου -Ερμούπολης, Νικολάου Λειβαδάρα και εμού προς εσάς (σ.σ. το υπουργείο Περιβάλλοντος), τονίζαμε ότι “με λύπη κι αγωνία διαπιστώσαμε ότι το σχεδιαζόμενο (σήμερα υπό διαβούλευση) Ειδικό Χωροταξικό για τον τουρισμό κατατάσσει τη Δημοτική Ενότητα Ερμούπολης στις κορεσμένες περιοχές (σήμερα Α περιοχές ελέγχου, με χρώμα κόκκινο), στην ίδια κατηγορία με περιοχές όπως η Σκιάθος, ο Λαγανάς της Ζακύνθου, η Κέρκυρα, η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Ρόδος, η Κως, τα Μάλια, η Χερσόνησος Ηρακλείου και η Νέα Κυδωνία Χανίων της Κρήτης, το οποίο είναι ένα προφανές λάθος που θα κοστίσει σε μεγάλο βαθμό στην ιστορική συνέχεια της πόλης και κατ’ επέκταση στην ανάπτυξη του νησιού της Σύρου””.
Σύμφωνα με όσα προσθέτει, “η Ερμούπολη βρίσκεται στα σπάργανα της τουριστικής ανάπτυξης και όχι στον κορεσμό που την κατατάσσει το σχεδιαζόμενο χωροταξικό για τον τουρισμό” και όπως εξηγεί, “η Ερμούπολη ως τόπος ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, έχει ζωτική ανάγκη από τουριστική τόνωση και αξιοποίηση της κληρονομιάς αυτής, καθώς διαθέτει αρχιτεκτονικό απόθεμα που “παρακαλά” για τη διάσωση και την επανάχρησή του”.
Για να συμβεί αυτό, προσθέτει πως, “το νομοθετικό πλαίσιο θα πρέπει άμεσα ή έμμεσα να παρέχει κίνητρα ή έστω να το επιτρέπει και με αυτό το σχέδιο ΚΥΑ είναι πασιφανές πως δεν θα το επιτρέπει”.
Επίσης, συμπληρώνει πως με τη δημιουργία ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων, μόνον, ουσιαστικά, “καταδικάζουμε τα μικρά νεοκλασικά κτήρια της πόλης σε μαρασμό, επικινδυνότητα, ερήμωση και τελικά κατεδάφιση. Ειλικρινά αδυνατούμε να εξηγήσουμε τον μαθηματικό τύπο - εξίσωση που έχει χρησιμοποιηθεί για τη Δημοτική Ενότητα Ερμούπολης, από ποιες πηγές αντλήθηκαν στοιχεία και ποια ήταν τα δεδομένα”.
Τονίζει δε, πως, “αντίστοιχα επιχειρήματα έχουμε και για τη Δημοτική Ενότητα Ποσειδωνίας Σύρου, η οποία βρίσκεται στην κατηγορία Β αναπτυγμένες περιοχές, με χρώμα μπλε σκούρο”.
Η πρόταση – απαίτηση για Ερμούπολη και Ποσειδωνία
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς ποια είναι η απαίτηση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ο κ. Αθανασίου, επανέλαβε όσα τονίζει παρομοίως και στην επιστολή του.
“Για το νησί της Σύρου η πρότασή μας είναι συγκεκριμένη. Η Δημοτική Eνότητα Ερμούπολης να καταταχθεί στις (Γ) αναπτυσσόμενες περιοχές και όχι στις (Α) περιοχές ελέγχου, η Ποσειδωνία ομοίως στην ίδια κατηγορία (Γ) αναπτυσσόμενες περιοχές και όχι στις αναπτυγμένες, με ειδική μνεία μάλιστα στις ρυθμίσεις, ότι σε ιστορικούς τόπους να επιτρέπεται η κατασκευή καταλυμάτων σε κατηγορίες 3/4/5 κλειδιών και 3/4/5 αστέρων με αντίστοιχη υιοθέτηση της ρύθμισης αυτής σε περίπτωση επέκτασης υφιστάμενου καταλύματος, ώστε να διασφαλιστεί η ιστορική συνέχεια της πόλης και του νησιού”, δήλωσε σε απόλυτο ύφος.
Μάλιστα, διευκρινίζει πως, “εκλαμβάνουμε μεν αρχικά την έννοια του κορεσμού, κυρίως ως προς το θέμα της κατασκευής νέων μονάδων και όχι με την ανακατασκευή και ανακαίνιση των νεοκλασικών και ιστορικών διατηρητέων κτηρίων”, αλλά αυτό, όπως προσθέτει, “απέχει πολύ από το να κατατάξουμε την Ερμούπολη στις περιοχές ελέγχου και την Ποσειδωνία στις αναπτυγμένες και αυτό πρέπει οπωσδήποτε να ξεκαθαριστεί στο παρόν σχέδιο”.
Απευθυνόμενος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ζητά τα παρακάτω. “Αναμένουμε την άμεση παρέμβασή σας για τη διόρθωση της ατεκμηρίωτης, άδικης και ως ένα σημείο αδικαιολόγητης πραγματικά κατάταξης των ΔΕ Ερμουπόλεως και Ποσειδωνίας στο ΕΧΠ Τουρισμού και είμαστε στη διάθεσή σας για να το τεκμηριώσουμε με περισσότερα επιχειρήματα”.
Επιπλέον παρατηρήσεις στη διαβούλευση
Ο κ. Αθανασίου στο πλαίσιο της τρέχουσας διαβούλευσης, καταθέτει και έξτρα παρατηρήσεις που εκτιμά ως πολύ σημαντικές.
Αυτές έχουν ως ακολούθως:
1. Ανάγκη επανεξέτασης των κατευθύνσεων για τις περιοχές Natura.
2. Προβληματισμός για τις προβλέψεις του ΕΧΠ για τον Τουρισμό που έχουν κανονιστικό και όχι κατευθυντήριο χαρακτήρα.
3. Ανάγκη ευελιξίας στην κατηγοριοποίηση με βάση τον αριθμό των αστεριών των ξενοδοχείων.
4. Προβληματισμός για την παράκτια ζώνη και την έκτασή της.
5. Η αναφορά στην έννοια “κλίμακα του τοπίου” είναι αόριστη και ενδέχεται να δημιουργήσει σύγχυση.
6. Αποσαφήνιση του όρου “αθλητικός τουρισμός” ώστε να συμπεριλάβει και τα νησιά.
7. Προτείνεται η αντικατάσταση της έννοιας “τουριστική φέρουσα ικανότητα» από την έννοια – ομπρέλα «φέρουσα ικανότητα”.
8. Προτείνεται στις μεταβατικές διατάξεις να συμπεριληφθεί η πρόβλεψη ότι για επενδύσεις για τις οποίες έχει υποβληθεί σχετικός φάκελος με πλήρεις μελέτες σε αρμόδια αρχή για έγκριση ή γνωμοδότηση με βάση το προ ισχύον πλαίσιο, θα ολοκληρώνονται, σε περίπτωση σύγκρουσης κατευθύνσεων και αναφορών, σύμφωνα με αυτό το προ ισχύον πλαίσιο και όχι με αυτό που καθορίζεται με το παρόν ΕΧΠ.
9. Στο παρόν σχέδιο φαίνεται ότι ορίζεται όριο σε εξάρτηση μόνο με έναν παράγοντα, τις ξενοδοχειακές κλίνες, που κατά την άποψή μας είναι υπεραπλουστευτική προσέγγιση.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Παρέμβαση του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων για το χωροταξικό του τουρισμού
12 Σεπ. 2024 - 11:56 - Δεν θα επιτρέψουν “ταφόπλακα” στην Ερμούπολη
21 Δεκ. 2023 - 6:20 - “Πρέπει να παράξουμε κάποια μεγάλα έργα”
31 Δεκ. 2024 - 6:20 - Στο Υπουργείο Πολιτισμού για έγκριση μελέτης
31 Δεκ. 2024 - 6:19 - Σύρος: Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου
30 Δεκ. 2024 - 12:53