Στο... μικροσκόπιο οι χώροι τραπεζοκαθισμάτων
- Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024 - 06:20
Σε εξέλιξη βρίσκονται έλεγχοι από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με τους χώρους που έχουν παραχωρηθεί για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων προς τις επιχειρήσεις, σε συνέχεια εφαρμογής των προβλεπομένων για τη διάθεση του δημόσιου χώρου, αλλά και ορισμένων καταγγελιών.
Η παρουσία τριών δημοτικών υπαλλήλων που συγκροτούν την αρμόδια Επιτροπή, από κοινού με τον δημοτικό αστυνόμο, βραδινές ώρες σε επιχειρήσεις εστίασης, έχει θορυβήσει αρκετούς επιχειρηματίες, όχι όσον αφορά στα τετραγωνικά που έχουν καταλάβει, αλλά αναφορικά με την εικόνα που διαμορφώνεται για τους πελάτες τους.
Ενδεικτικά, το περασμένο Σάββατο, οι δημοτικοί υπάλληλοι βρέθηκαν στη πλατεία Μιαούλη περίπου στις δέκα το βράδυ και προχώρησαν στην καταμέτρηση των τετραγωνικών όλων των επιχειρήσεων που λειτουργούν στην περιοχή.
Παρομοίως, έγιναν έλεγχοι και σε άλλα τμήματα της πόλης, σε πλατείες και μικρότερες οδούς, που επιχειρήσεις έχουν αναπτύξει τραπεζοκαθίσματα ή μαγαζιά έχουν τοποθετήσει τραπέζια και πινακίδες.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις του αντιδημάρχου Οικονομικών, Δημήτρη Κοσμά, αν και είναι σε φάση σύνταξης οι εκθέσεις των σχετικών ελέγχων, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται κάποια ακραία παράβαση. Ο κ. Κοσμάς μίλησε, επίσης, για το ύψος των προστίμων, εξήγησε τον λόγο των βραδινών ελέγχων και κάλεσε τους επιχειρηματίες να είναι συνεπείς αναφορικά με τις αιτήσεις τους για παραχωρήσεις.
Να σημειωθεί πως οι έλεγχοι στην παραλιακή ζώνη της Ερμούπολης, περιοχή ευθύνης Λιμενικού Ταμείου Σύρου, διενεργούνται μόνο από την Κτηματική Υπηρεσία και συγκεκριμένα, κατά κύριο λόγο σε συνέχεια καταγγελιών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΛΤΣ, Κώστας Γαβιώτης στο πλαίσιο τηλεφωνικής επικοινωνίας.
· Ο Δήμος κάνει ελέγχους σε επιχειρήσεις για να διαπιστώσει τυχόν παραβάσεις σχετικά με την επιπλέον κατάληψη χώρου; Πότε πήρατε την απόφαση και πώς προχωράτε;
“Ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να κάνει ελέγχους για το αν οι επιχειρήσεις τηρούν τα προβλεπόμενα και τα μέτρα που έχουν αιτηθεί για να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα κ.α.. Είμαστε εκ του νόμου υποχρεωμένοι να ελέγχουμε αυτή την κατάσταση.
Φέτος, καθυστερήσαμε να κάνουμε αυτούς τους ελέγχους, οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν γίνει από την αρχή της χρονιάς.
Είχαμε φτάσει Ιούλιο, τέλη Ιουλίου και πολλά από τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις δεν είχαν κάνει αίτηση για να τους δοθεί ξανά ο χώρος που είχαν ήδη καταλάβει. Ουσιαστικά για να ανανεωθούν οι παραχωρήσεις. Αυτό είχαν υποχρέωση να το κάνουν από την αρχή του χρόνου. Στείλαμε ειδοποιήσεις σε περίπου 70 επιχειρήσεις που δεν είχαν κάνει το αίτημα, παρόλο που χρησιμοποιούσαν τον χώρο και μπορώ να πω πως, ανταποκρίθηκαν σε μεγάλο ποσοστό. Δηλαδή γα να είναι νόμιμοι στον χώρο που χρησιμοποιούν. Κάποιοι βέβαια, ακόμη και σήμερα, δεν έχουν κάνει το αίτημά τους.
Αυτό που θέλω να πω είναι πως για όσα τετραγωνικά θέλουν, ας το ζητούν με την αίτησή τους εξ αρχής, χωρίς να υπάρχει αυτή η επιπλέον αυθαίρετη κατάληψη είτε πεζοδρομίων, είτε χώρων σε πλατείες κ.α..
Εκ του νόμου λοιπόν, υποχρεούμαστε να κάνουμε τους ελέγχους”.
· Ποιες είναι οι περιοχές ευθύνης του Δήμου, στις οποίες γίνονται οι έλεγχοι;
“Είναι στο κομμάτι της πλατείας Μιαούλη, σε όλες τις μικρότερες οδούς της πόλης όπου έχουν γίνει παραχωρήσεις χώρων, επίσης η πλατεία Παπάγου, αλλά και το τμήμα της οδού Θερμοπυλών, Αφροδίτης κ.α.., δηλαδή πάνω από το λιμάνι. Έχουν γίνει διάφοροι και αρκετοί έλεγχοι και δεν είναι μόνο στο ιστορικό κέντρο. Όπου έχουμε αδειοδότηση και παραχώρηση, είμαστε υποχρεωμένοι να την ελέγξουμε”.
· Έχετε δεχθεί καταγγελίες ή όχι;
“Να πω και αυτό, σαφώς και έχουμε δεχθεί καταγγελίες. Έχουν γίνει από διάφορες πλευρές ακόμη όμως και από ΑΜΕΑ, που δεν μπορούν να μετακινηθούν καθώς συναντούν εμπόδια σε διάφορα σημεία. Άρα, δεν είναι μόνο το θέμα των ελέγχων, αλλά είναι και το ζήτημα των καταγγελιών. Και όταν έχεις μία καταγγελία υποχρεούσαι να κοιτάξεις τι συμβαίνει και τι γίνεται. Είναι και κάποιοι έλεγχοι που πρέπει να γίνονται τουλάχιστον δύο με τρεις φορές τον χρόνο από τον Δήμο.
Από την επόμενη χρονιά, θα είμαστε εξ αρχής σε αυτή τη διαδικασία και δεν θα περάσουν τόσοι μήνες. Το ζητούμενο για εμάς δεν είναι να μπει κάποιο πρόστιμο, αλλά να κατανοήσει ο καθένας ότι πρέπει να τηρεί αυτό το οποίο ζήτησε. Αν θέλει παραπάνω χώρο, ευχαρίστως να δούμε τα δεδομένα, να πληρώσει και να έχει παραπάνω χώρο.
Δηλαδή δεν είναι κατάσταση στα τέλη Ιουλίου, 70 επιχειρήσεις να μην είχαν κάνει αιτήματα”.
· Θεωρήθηκε από ορισμένους επιχειρηματίες κι εν μέρει εύλογα – τουλάχιστον άκομψο – ότι οι υπάλληλοι του Δήμου, μαζί με τον δημοτικό αστυνομικό, έβγαζαν μέτρο και τις βραδινές ώρες με επισκέπτες στα μαγαζιά εστίασης, μετρούσαν. Πώς το κρίνετε αυτό και γιατί κάνετε ελέγχους τέτοιες ώρες;
“Πότε να πάμε να μετρήσουμε; Την ημέρα που δεν υπάρχει τίποτα; Δεν γίνονται αυτά. Την ώρα λειτουργίας της επιχείρησης πας και κάνεις έλεγχο. Γιατί δεν τους ενοχλούν οι οικονομικοί έλεγχοι από ΣΔΟΕ την ώρα της λειτουργίας; Προφανώς τους ενοχλούν οι έλεγχοι, αλλά όποιος είναι συνεπής δεν έχει να φοβάται τίποτα. Όσοι δεν είναι συνεπείς και έχουν δημιουργήσει το πρόβλημα θα έχουν και την αντίρρησή τους”.
· Συνεχίζονται οι έλεγχοι; Μέχρι σήμερα, έχετε διαπιστώσει σοβαρές παραβάσεις ή όχι; Έχουν επιβληθεί πρόστιμα;
“Τηρούνται σε γενικές γραμμές τα προβλεπόμενα, πλην κάποιων περιπτώσεων. Δεν είναι όλοι οι επιχειρηματίες συνεπείς. Ουσιαστικά όμως, η γενικότερη ανταπόκριση από τους περισσότερους επιχειρηματίες είναι σε καλό βαθμό.
Προς το παρόν είμαστε στο στάδιο που περιμένουμε να γίνουν οι εκθέσεις για κάθε έλεγχο για να έχουμε σαφή εικόνα. Όμως, γνωρίζω γενικά πως δεν έχουμε κάποια ακραία κατάσταση κατάληψης χώρου.
Να πω πως καμία φορά τραβούν τις καρέκλες και τα τραπέζια οι πελάτες. Σε 2 ή 3 τετραγωνικά επιπλέον, δεν θα δώσουμε έμφαση. Το θέμα όμως είναι να μην υπάρχει συστηματικά καταστρατήγηση της άδειας που έχουμε δώσει”.
· Ποιο είναι το ύψος των προστίμων;
“Το τετραγωνικό τιμάται 12 ευρώ τον χρόνο. Άρα, τα ποσά που πληρώνουν οι επιχειρηματίες δεν είναι τεράστια. Κατά μέσο όρο πληρώνουν 100 - 150 ευρώ τον χρόνο, εκτός αν κάποια επιχείρηση έχει πολλά τετραγωνικά.
Όσον αφορά στο ύψος των προστίμων, αυτό κυμαίνεται στο διπλάσιο. Αν κάποιος πληρώνει για τον χώρο 120 ευρώ, θα πληρώσει άλλα τόσα σαν πρόστιμο, αν διαπιστωθεί παράβαση”.
· Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους επιχειρηματίες αναφορικά με τους ελέγχους;
“Αυτό το νησί, αυτή η πόλη ανήκει σε όλους. Έχει δικαίωμα και ο καταστηματάρχης να βάλει τα τραπεζοκαθίσματά του, αλλά θα πρέπει και ο πεζός να προχωρά με ασφάλεια και να μπορεί να περάσει από τους διαδρόμους που αφήνουμε, όπως και τα ΑΜΕΑ. Πρέπει να υπάρχει μία ευαισθησία από όλους μας σε αυτά τα θέματα. Με αμοιβαίο σεβασμό θα λειτουργήσουμε σε αυτή την πόλη με ασφάλεια”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- “Κρούση” για ένταξη της αποθήκης Βελισσαρόπουλου στο ΣΒΑΑ
15 Νοε. 2024 - 6:19 - Διαγραφή 19 προστίμων για τη ναυαγοσωστική κάλυψη της Σύρου
24 Οκτ. 2024 - 6:20 - Κινητικότητα για νέο parking μέσα στο 2025
16 Οκτ. 2024 - 6:20 - Περικοπές στις δωρεάν παραχωρήσεις δημοτικών ακινήτων
17 Σεπ. 2024 - 6:20 - Επιστρέφει στο δημοτικό ταμείο ποσό ύψους 380 χιλ. ευρώ
28 Αυγ. 2024 - 6:19