Την επόμενη εβδομάδα “μπαίνει” η εταιρεία στον χώρο για την έναρξη των εργασιών και τη διάσωση των δύο πρώτων

Αρχίζει η “αναγέννηση” των ταφικών μνημείων

Αισιοδοξία στη Δημοτική Αρχή και δέσμευση για προσπάθεια εξεύρεσης πόρων με στόχο την εκπόνηση μελετών για το σύνολο αυτών

Θέμα ημερών είναι πλέον να αρχίσουν οι εργασίες αποκατάστασης των δύο πρώτων ταφικών μνημείων στο κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου, στην Ερμούπολη, καθώς η εταιρεία που έχει υπογράψει σύμβαση με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, μεταβαίνει στο νησί για να προχωρήσει στις προγραμματισμένες παρεμβάσεις.

Πρόκειται για μία άκρως θετική εξέλιξη, μετά από σχεδόν 15 χρόνια που υπάρχει η χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των πρώτων ταφικών μνημείων, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη”.

Ειδικότερα, τα ταφικά μνημεία των οικογενειών Γιαννίκογλου και Πρώιου προτάσσονται στην αποκατάσταση και διάσωση, καθώς φέρουν μεγάλες φθορές και είναι απαραίτητο να προχωρήσουν οι παρεμβάσεις σε αυτά άμεσα.

Με το ποσό των 380 χιλ. ευρώ που κατέθεσε ως προσφορά, η εταιρεία Χαράλαμπος Σαχπατζίδης, θα προχωρήσει στις προβλεπόμενες εργασίες στα δύο προαναφερθέντα ταφικά μνημεία, ώστε να τα  αποδώσει στον Δήμο αποκατεστημένα στην αρχική μορφή τους.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως αρχές Σεπτέμβρη του 2023, η “Κοινή Γνώμη” με σχετικό ρεπορτάζ της είχε γνωστοποιήσει πως, ο προϋπολογισμός των 450 χιλ. ευρώ που είχε ο Δήμος σε χρηματοδότηση για την αποκατάσταση τεσσάρων ταφικών μνημείων, δεν θα έφτανε για το σύνολό τους, καθώς με το πέρασμα των ετών, ο χρόνος γιγάντωσε τις φθορές που αρχικώς είχαν καταγραφεί.

Ως εκ τούτου, είχε μπει “ψαλίδι” και αποφασίστηκε να διασωθούν τα πρώτα δύο καθώς γι' αυτά μόνο επαρκούσαν τα χρήματα.

Για όλα τα παραπάνω, καθώς και για την αναγκαιότητα εξεύρεσης κι άλλων πόρων ώστε να διασωθούν και τα υπόλοιπα ταφικά μνημεία, έδωσε απαντήσεις ο αντιδήμαρχος.

Να σημειωθεί πως τα μαυσωλεία του Αγίου Γεωργίου έχουν ενταχθεί κατά το παρελθόν στις Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης, με ό,τι αυτό σημαίνει για την αναγκαιότητα αποκατάστασης αλλά και ανάδειξής τους, στο πλαίσιο της ανάπτυξης του κοιμητηριακού τουρισμού.

Αναμονή για τον εργολάβο και άμεση έναρξη εργασιών

Ειδικότερα, ο κ. Βακόνδιος γνωστοποίησε πως, εντός της επόμενης εβδομάδας, θα αρχίσουν οι εργασίες στα ταφικά μνημεία Γιαννίκογλου και Πρώιου. “Περιμένουμε τον εργολάβο μέσα στην επόμενη εβδομάδα ώστε να έρθει για να ξεκινήσουν το έργο. Η σύμβαση του έργου έχει υπογραφεί και προχωράμε. Θα αρχίσει κανονικά το έργο της αποκατάστασης των δύο ταφικών μνημείων και παράλληλα, θα τρέξουμε τις ενέργειές μας και για τα υπόλοιπα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό και η χρηματοδότηση ήταν από το 2011”, δήλωσε ο αντιδήμαρχος, εξηγώντας για ποιο λόγο δίδεται αυτή η προτεραιότητα.

“Θα αρχίσουμε τις εργασίες αποκατάστασης με αυτά τα δύο, γιατί όσο περνά ο χρόνος η φθορά τους μεγαλώνει. Αυτό μας οδήγησε στο να πάμε στην αποκατάσταση των δύο από τα τέσσερα, καθώς θα χρειαστούμε παραπάνω εργασίες για την αποκατάστασή τους. Αναγκαστήκαμε να φτιάξουμε τα δύο και ταυτόχρονα, να ψάχνουμε χρηματοδότηση, για τα επόμενα δύο”, πρόσθεσε σε αισιόδοξο τόνο.  

Μάλιστα, υπενθύμισε πως ο χρόνος του συγκεκριμένου έργου είναι δώδεκα μήνες, κάτι που σημαίνει πως του χρόνου, τέτοια εποχή, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα έχουν αποκατασταθεί τα πρώτα δύο.

Στόχος οι μελέτες και για τα υπόλοιπα

Επίσης, ο κ. Βακόνδιος μίλησε και για την πρόθεση του Δήμου να αναζητήσει και άλλους πόρους για να εκπονήσει μελέτες αποκατάστασης για τα υπόλοιπα μαυσωλεία.

Αναφορικά με τον στόχο της Δημοτικής Αρχής για τη συγκεκριμένη  υπόθεση, τόνισε πως, “θέλουμε να καταφέρουμε να γίνουν μελέτες και για άλλα ταφικά μνημεία και να πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή να βρούμε χρηματοδοτήσεις. Κάτι έτοιμο σε επίπεδο μελετών για όλα τα άλλα ταφικά μνημεία δεν έχουμε”. Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως “ακόμη και οι παλιές μελέτες για τα δύο, χρειάζονται επικαιροποίηση λόγω της φθοράς που έχουν υποστεί και έχει προκαλέσει ο χρόνος”. Άρα, επανέλαβε πως, “θα χρειαστεί εκ νέου αναζήτηση πόρων για μελέτες και μετά για την υλοποίηση των απαραίτητων εργασιών που αυτές θα υποδεικνύουν”.

Ερωτηθείς αν για τις χρηματοδοτήσεις θα στραφούν προς το κεντρικό κράτος, σημείωσε πως, “σίγουρα θα έχουμε επαφές με το Υπουργείο Πολιτισμού και με κάθε άλλη πλευρά που πιστεύουμε ότι θα μας βοηθήσει σε αυτό το κομμάτι”.

“Αρχίζει το έργο και διεκδικούμε κι άλλες χρηματοδοτήσεις”

Τέλος, σχετικά με το εξειδικευμένο αντικείμενο και την αναγκαιότητα ελέγχου των εργασιών κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων για τη διάσωση των ταφικών μνημείων, ο κ. Βακόνδιος επεσήμανε πως θα υπάρχει επίβλεψη ενώ η εταιρεία έχει κατάλληλο προσωπικό.

“Σίγουρα είναι απαραίτητος ο έλεγχος. Και φυσικά θα ελέγχει την πορεία των εργασιών και το Υπουργείο Πολιτισμού. Ταυτόχρονα, έχει μπει και σύμβουλος στο έργο και είναι ο μελετητής που εκπόνησε τις μελέτες. Οπότε, θα είναι για εμάς μία σημαντική βοήθεια”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας στις δηλώσεις του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις, λέγοντας πως, “είναι η πρώτη φορά, μετά από σχεδόν 15 χρόνια από τη χρηματοδότηση, που θα γίνει κάτι για τα ταφικά μνημεία. Θέλουμε να αρχίσει το έργο και στην πορεία να διεκδικήσουμε χρηματοδοτήσεις και να τρέξουμε όσο μπορούμε. Είναι μνημεία και έχουν τη δική τους αξία για την πόλη και το νησί μας. Πρέπει να διασωθούν”.