Συνέντευξη του δημοτικού συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης, Παναγιώτη Κουταβά για το πρώτο 9μηνο της νέας θητείας στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

“Τα… έμπειρα στελέχη του δημάρχου δεν έχουν βρει βηματισμό”

Απουσία αντανακλαστικών, βηματισμού, αλλά και σχεδίου εντοπίζει ως τα βασικά προβλήματα των μελών της νυν Δημοτικής Αρχής, το μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Παναγιώτης Κουταβάς, αναφορικά με το πρώτο 9μηνο της νέας θητείας στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης, με φόντο το οποίο παραχώρησε συνέντευξη στην “Κοινή Γνώμη”.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει με ευθύτητα, η παρούσα διοίκηση με δήμαρχο τον Αλέξη Αθανασίου, παρόλο που προεκλογικά σήκωνε ψηλά τη “σημαία” της αυτοδιοικητικής εμπειρίας, ωστόσο, σήμερα, 9 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, δεν έχει παρουσιάσει έργο και πλάνο για το νησί. Συγκεκριμένα, τονίζει πως, ενώ έχει παραλάβει χρηματοδοτήσεις για μελέτες και έργα, δεν έχει ενεργοποιήσει σημαντικές εργολαβίες, ενώ έχει χάσει ευκαιρίες στην πρόσληψη προσωπικού, εξ αιτίας λαθών της. Παράλληλα, σημειώνει πως, δεν έχει θέσει στο προσκήνιο σοβαρές υποθέσεις όπως το νέο λιμάνι και το master plan, ενώ όπως καυτηριάζει, αφήνει στο περιθώριο την επιχειρηματική κοινότητα για τον τουρισμό, αφού έχει μία αντιδήμαρχο που λειτουργεί αντιδημοκρατικά. Εκτός των ανωτέρω, υπογραμμίζει πως και στην καθημερινότητα, το νησί δείχνει να χάνει κεκτημένα, όπως στην καθαριότητα και την ανακύκλωση, “φωτίζοντας” πως, δυστυχώς, υπάρχει πρόβλημα στη διαχείριση καταστάσεων.

Τέλος, αποτιμά την αυτοδιοικητική παρουσία της παράταξης που συμμετέχει με επικεφαλής τον Άρη Ρώτα, ενώ γνωστοποιεί πως η περίοδος χάριτος προς τη Δημοτική Αρχή, τελείωσε.

  • Συμμετέχετε σε αυτή τη θητεία ως μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τείνει να συμπληρωθεί το πρώτο 9μηνο της τρέχουσας αυτοδιοικητικής περιόδου. Πώς αξιολογείτε τη διοίκηση του Δήμου;

“Θεωρώ πως όχι μόνο εγώ, αλλά και μία σημαντική μερίδα του κόσμου, δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τη μέχρι τώρα πορεία της διοίκησης στον Δήμο, μιας και η παράταξη του δημάρχου, Αλέξη Αθανασίου, είχε την εμπειρία(!) σαν “σημαία” της, προεκλογικά. Μέχρι σήμερα, αυτή την εμπειρία που ευαγγελίζονταν στον τρόπο διοίκησης του Δήμου, δεν βλέπουμε να έχει φέρει αποτελέσματα, τα οποία θα επιθυμούσαν οι δημότες”.

  • Ποια θέματα εκτιμάτε ως σοβαρές υποθέσεις για τα οποία θα έπρεπε να έχει δρομολογηθεί ένας “μπούσουλας” και να υπάρχει ένα σχέδιο για λύσεις και παρόλα αυτά, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει; Ποιες θεωρείτε μεγάλες εκκρεμότητες για τον Δήμο και άρα, για τη Σύρο;

“Σίγουρα το γεγονός πως ο Δήμος μας είναι σοβαρά υποστελεχωμένος είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς βλέπουμε υπηρεσίες που είχαν οι δημότες το προηγούμενο διάστημα με κύριες, την καθαριότητα και την ανακύκλωση, να υπολειτουργούν.

Βλέπουμε πως έχουν χαθεί ευκαιρίες για πρόσληψη ατόμων όπως από τα προγράμματα της ΔΥΠΑ, που θα θα βοηθούσαν ουσιαστικά σε αυτόν τον τομέα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Σύρος, το γεγονός ότι ήταν ένα πάρα πολύ καθαρό νησί και ένα νησί πρωταθλητής στην ανακύκλωση, ήταν κάτι το οποίο διαφήμιζε και το χρησιμοποιούσε και στην τουριστική καμπάνια της. Είναι κάτι που βλέπουμε να χάνεται. Επίσης, δεν βλέπουμε αξιοποίηση των πολλών χρηματοδοτήσεων που έλαβε η νέα Δημοτική Αρχή από την προηγούμενη, ως παρακαταθήκη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή άφησε σχεδόν 50 εκατ. ευρώ χρηματοδοτήσεις και στον Δήμο και στο Λιμενικό Ταμείο και στη ΔΕΥΑΣ. Δεν υπάρχει εγρήγορση στον τομέα αυτόν, ώστε να αξιοποιηθούν όλες οι χρηματοδοτήσεις και να δρομολογηθούν, με τρόπο που να δουν οι δημότες, αποτελέσματα.

Παράδειγμα αποτελούν δύο μεγάλα έργα που δρομολόγησε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή – της αποκατάστασης των όψεων του Δημαρχείου και της υπογειοποίησης των εναέριων δικτύων στο ιστορικό κέντρο -, που παρόλο που έχουν συμβασιοποιηθεί, τελειώνει ο Σεπτέμβρης και δεν έχουμε δει να εκκινούν οι εργολαβίες”.

  • Στη συνεδρίαση λογοδοσίας, η νυν αντιδήμαρχος Τουρισμού, Χρηστιάννα Πάπιτση, υποστήριξε δημόσια πως, δώσατε πολλά χρήματα για έναν στρατηγικό σχεδιασμό για τον τουρισμό και για συνεργασίες προβολής, με το ύψος των οποίων “χτίζεις πολυκατοικία στο Κολωνάκι” και όπως πρόσθεσε όλα αυτά δόθηκαν για θεωρίες. Πώς σχολιάζετε τις αναφορές της και τι παρατηρείτε για τις κινήσεις της νυν διοίκησης για τον τουρισμό;

“Εμείς κάναμε έναν ανοικτό διαγωνισμό(!). Από αυτόν τον διαγωνισμό, προέκυψε η συγκεκριμένη ανάδοχος εταιρεία, η οποία παρέδωσε συγκεκριμένα παραδοτέα, ως όφειλε εκ της συμβάσεώς της. Μας έδωσε ένα στρατηγικό σχέδιο, το οποίο ήταν δέσμευση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, αλλά και απαίτηση των επιχειρηματιών του τουρισμού, που σήμερα, δεν βλέπουμε να υλοποιείται. Και δεν υλοποιείται, αν και ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της νυν Δημοτικής Αρχής.

Να θυμίσω πως υπάρχουν πολύ πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της “Τερψιχόρης”, ο οποίος ζητούσε σχέδιο, κάτι που σημαίνει πως δεν έχει ενημερωθεί από τη νυν Δημοτική Αρχή, ότι σχέδιο έχει εκπονηθεί, υπάρχει και θα πρέπει να τηρείται. Να μην ξεχνάμε πως ήταν και υποψήφιος με την παράταξη του κ. Αθανασίου. Μάλλον, μετά από 9 μήνες, τα… έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη του δημάρχου, δεν έχουν βρει τον βηματισμό τους.

Όσον αφορά στην αντιδήμαρχο Τουρισμού, να πω πως ο κάθε αιρετός, νομίζω πως γνωρίζει πριν να είναι υποψήφιος ποια είναι η κατάσταση του Δήμου. Οφείλει να το κάνει και αυτό είναι ένα κομμάτι της αυτοδιοικητικής εμπειρίας που λέμε. Οπότε, για εμένα, δεν χωρούν δικαιολογίες, όπως ότι “δεν υπάρχει προσωπικό” ή “είμαι μόνος μου”. Κι εγώ όταν διετέλεσα αντιδήμαρχος Τουρισμού, από τα 3,5 χρόνια σε αυτό το πόστο, τα 2 εξ αυτών ήμουν μόνος. Ποτέ δεν το έθεσα ως δικαιολογία. Ποτέ δεν είπα πως δεν θα συνεδριάζει η Τουριστική Επιτροπή και δεν είπα πως δεν θα ενημερώνω την τοπική κοινωνία για το τι συμβαίνει. Ο καθένας κρίνεται για τα έργα του και για τον τρόπο που διαχειρίζεται τη θέση που του ανέθεσε ο δήμαρχος. Θα κριθεί και η αντιδήμαρχος”.

  • Η κα Πάπιτση δέχεται έντονη κριτική πως αποφασίζει μόνη της για τον τουρισμό. Κατά πόσο μπορεί να αποφασίζει ένα άτομο μόνο για την τουριστική πορεία ενός ολόκληρου νησιού;

“Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο λάθος που κάνει η παρούσα Δημοτική Αρχή και δεν το βλέπουμε μόνο στον τομέα του Τουρισμού. Συμβαίνει και στον Πολιτισμό που είναι δύο συγκοινωνούντα δοχεία. Δεν μπορεί να αποφασίζει ένας άνθρωπος. Γι αυτό υπάρχουν και οι Επιτροπές του Δημοτικού Συμβουλίου. Βλέπουμε μία Τουριστική Επιτροπή από 11μελης – στην οποία εκπροσωπούνταν όλοι οι φορείς και θα έπρεπε να μπουν και άλλοι κλάδοι όπως τα ταξί – σήμερα, να είναι 3μελης και να έχει συρρικνωθεί και να μην συνεδριάζει. Στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν έχει έρθει εισήγηση ούτε για ένα θέμα.

Επίσης, είχαμε ψηφίσει και συνυπογράψει ένα Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο είναι μία έξτρα Επιτροπή με τους φορείς, που δεν έχει συνεδριάσει ή συζητήσει ποτέ. Καμία συνάντηση εργασίας. Βλέπουμε πολλές φορές την κα Πάπιτση, σε προσωπικές της αναρτήσεις να λέει ότι συναντιέται μεμονωμένα με κάποιους επιχειρηματίες. Θα περιμέναμε μία εξωστρέφεια όσον αφορά τη στρατηγική που έχει για να γνωρίζουμε πού βαδίζει και πού μπορούμε να ασκήσουμε κριτική. Το να αποφασίζει ένας άνθρωπος μόνος του, δείχνει ένα έλλειμμα δημοκρατίας και ένα έλλειμμα σεβασμού απέναντι στην επιχειρηματική κοινότητα και στους δημότες της Σύρου”.

  • Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας παρουσιάζει έναν “κυματισμό” αναφορικά με την κριτική της στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τις αρχικώς πιο δυναμικές παρεμβάσεις, διαδέχτηκε μία ήπια παρουσία. Πώς κρίνετε την πορεία της παράταξής σας;

“Θεωρώ πως κάθε νέα Δημοτική Αρχή - έχει, δεν έχει αυτοδιοικητική εμπειρία -, χρειάζεται έναν ικανό χρόνο, ούτως ώστε να βρει τον βηματισμό της. Δεν θεωρώ σωστό και ηθικό, αυτό που συνέβη στην προηγούμενη δημοτική θητεία, που πάρα πολλά στελέχη της νυν διοίκησης, είχαν αρχίσει από την πρώτη ημέρα, πολύ επιθετική αντιπολίτευση στα πάντα, με αποτέλεσμα να μην μπορούσε να βρει έναν βηματισμό.

Εμείς επιλέξαμε σε αυτή τη θητεία, τη στάση μας. Δώσαμε έναν ικανό χρόνο στη Δημοτική Αρχή. Προφανώς το πρώτο διάστημα υπήρχαν κάποια ζητήματα, τα οποία απασχολούσαν το νησί και έπρεπε να δείξουμε τη δική μας θέση και να κρατήσουμε μία συγκεκριμένη στάση. Μετέπειτα ήταν πιο ήπια η στάση μας, γιατί δώσαμε την περίοδο χάριτος, που όμως θεωρώ πως μετά από 9 μήνες και απέναντι σε έμπειρους αυτοδιοικητικούς, τελείωσε”.

  • Ποια θέματα θεωρείτε πως πρέπει να προταχθούν πλέον ως σημαντικά για τη Σύρο; Ποιο είναι το δικό σας μήνυμα και τι δεσμεύεστε απέναντι στους δημότες για το υπόλοιπο της θητείας;

“Το νησί μας έχει αρκετά ζητήματα, τα οποία πρέπει η Δημοτική Αρχή να αντιμετωπίσει. Θα ήθελα προσωπικά να δω να υλοποιούνται ένα ένα, όλα αυτά τα οποία άφησε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή σε έργα και χρηματοδοτήσεις, τα οποία θεωρώ πως αν υλοποιηθούν, θα αλλάξουν το πρόσωπο του νησιού μας. Θα ήθελα να δω από τη Δημοτική Αρχή να παίρνει γενναίες αποφάσεις όσον αφορά στα ζητήματα τα σημαντικά που ταλανίζουν την πόλη, όπως το κυκλοφοριακό, το νέο λιμάνι και το master plan, καθώς επίσης και να αξιοποιήσει χρηματοδοτήσεις για να υλοποιήσει τον σχεδιασμό που έχει και στα χωριά. Από την πλευρά μας, δεσμευόμαστε πως θα είμαστε δίπλα σε όλα τα θετικά. Σε ό,τι είναι σωστό. Όμως, όταν βλέπουμε αστοχίες και πράγματα που δεν είναι σωστά και δεν βοηθούν στην ανάπτυξη της Σύρου, ή και συμπεριφορές που δεν είναι σωστές, τότε θα είμαστε εκεί για να τις καυτηριάσουμε”.